Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
CarKey Genesis GV70

Apple CarKey: alles over digitale autosleutels op je iPhone

Met Apple CarKey kunnen gebruikers hun auto via de iPhone ontgrendelen en starten. Ook kun je digitale sleutels uitdelen aan anderen. Je leest alles over Apple CarKey op deze pagina!

CarKey of Car Key?

Op deze pagina spreken we voor het gemak over Apple CarKey, maar het is niet een naam die Apple zelf vaak gebruikt. Toen de eerste geruchten en over de digitale autosleutel opdoken werd er nog gesproken over CarKey, maar bij de aankondiging noemde Apple alleen het Engelstalige woord voor autosleutels, car keys. In het Nederlands spreekt Apple simpelweg over ‘je iPhone en Apple Watch als autosleutels’. Maar wat is Apple CarKey precies en hoe werkt het?


Met CarKey kun je de iPhone en Apple Watch gebruiken om de auto te ontgrendelen, op slot te doen en de motor te starten. Je hoeft het toestel alleen in de buurt van de deurgreep te houden. Je bepaalt zelf of je voor deze functie je iPhone eerst moet ontgrendelen of niet.

Apple CarKey in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Apple CarKey:

 • Allerlei autozaken regelen met je iPhone of Apple Watch
 • Werkt met NFC-chip, later ook met U1-chip
 • Werkt voorlopig alleen met nieuwe modellen, meer aankondigingen volgen
 • Minimaal iPhone XR vereist
 • Minimaal Apple Watch Series 5 vereist
 • Onderdeel van iOS 13.6 en nieuwer

Welke auto’s werken met CarKey?

De eerste auto’s die ondersteuning kregen voor CarKey waren modellen uit de BMW 5-serie van 2021, die in juli 2020 beschikbaar kwamen. Tijdens WWDC demonstreerde Apple de functie met behulp van een BMW 540i. Daarna volgden in maart 2022 de merken Kia en Genesis, om in de zomer van 2022 te worden gevolgd door Hyundai en het Chinese BYD.

Inmiddels zijn er dus vijf automerken met CarKey:

 • BMW (juli 2020)
 • Kia (maart 2022)
 • Genesis (maart 2022)
 • Hyundai (2023 Palisade)
 • BYD (verwacht)

De volledige lijst van ondersteunde automodellen is op deze pagina bij Apple te vinden. De CarKey-ondersteuning is te herkennen aan het sleutelicoontje vóór de naam.

CarKey demo tijdens WWDC

Inmiddels zijn veel modellen van BMW met bouwjaar 2020 geschikt voor de digitale autosleutel op je iPhone. Een volledige lijst van geschikte modellen vind je hier. Bij BMW heet de functie overigens BMW Digital Key.

Andere merken die meedoen zijn Genesis en Kia. Bij Kia is de Niro uit 2022 geschikt voor de digitale autosleutels in Wallet. Informeer bij je dealer of jouw model geschikt is.

Welke toestellen zijn geschikt voor CarKey?

Om CarKey te kunnen gebruiken heb je een van de volgende iPhones nodig:

Omdat CarKey automatisch werkt, zonder dat je je telefoon hoeft te ontgrendelen en zonder dat je een app hoeft te openen, moet er gebruik worden gemaakt van de zogenaamde Background Tag Reading-technologie. Dit is alleen beschikbaar op de iPhone XR en later. Voor bediening op afstand heb je minimaal een iPhone 11 of een Apple Watch Series 6 nodig.

De volgende Apple Watch-modellen worden ondersteund:

Dat CarKey alleen vanaf Series 5 werkt, lijkt een bewuste keuze van Apple. Technisch gezien is de interne hardware van de Series 4 en 5 vrijwel gelijk. De enige verschillen zijn het always-on scherm, het ingebouwde kompas en de hoeveelheid opslag, allemaal zaken die geen beperking voor CarKey vormen. Toch heeft Apple besloten dat je met een Apple Watch Series 4 geen gebruik kunt maken van deze functie.

CarKey demo tijdens WWDC

CarKey-functies

Dit zijn de belangrijkste CarKey-functies:

 • Auto ontgrendelen: tik met je device de handgreep om te ontgrendelen via NFC.
 • Motor starten: leg je iPhone op een draadloze oplader of NFC-lezer in het dashboard en je kunt de motor starten.
 • Digitale sleutels delen: maak in Wallet digitale sleutels aan die je via iMessage beschikbaar stelt aan vrienden en familie.
 • Beperkingen instellen: je kunt aangeven of iemand alleen de autodeur mag openen, of ook wegrijden. Daarnaast kun je beperkingen stellen aan de topsnelheid, snelheid van optrekken en geluidsvolume van de autoradio.
 • Sleutels intrekken: je kunt op elk moment weer een digitale sleutel intrekken.
 • Werkt ook bij lege iPhone: als de accu van je iPhone leeg is heb je nog 5 uur de tijd om je auto te ontgrendelen en de motor te starten. Heb je je fysieke sleutels thuis laten liggen, dan is er dus geen reden tot paniek.

Hoe werkt CarKey?

Apple heeft al CarPlay ontwikkeld om het entertainmentsysteem en de navigatie van je auto aan te sturen. CarKey breidt dit verder uit met de mogelijkheid om je auto te ontgrendelen, af te sluiten en de motor te starten, vanaf je iPhone of Apple Watch. Alles over CarKey instellen lees je in een aparte tip.

Bekijk ook

Zo kun je Apple CarKey instellen op geschikte auto's

Apple CarKey is de functie waarmee je je autosleutel in de Wallet-app zet. Daarmee kan je de auto openen en starten met je iPhone en Apple Watch. Maar hoe moet je Apple CarKey instellen? We leggen het je uit in deze tip.

Het koppelen met de auto regel je via de Wallet-app. Ook heb je de app van de autofabrikant nodig om alles in te stellen. Je moet de iPhone bovenop de NFC-lezer in de auto leggen tijdens het configureren. Daarna vind je CarKey in de Wallet-app.

Ook de digitale sleutels voor CarKey worden bewaard in de Wallet-app. Je kunt anderen via iMessage een digitale sleutel sturen, waarbij je ook beperkingen kan instellen. Dit kan handig zijn als je je auto aan een kennis of een minder ervaren automobilist uitleent. Je kunt iemand ook volledige toegang geven, tijdelijk toegang geven of op een later moment de toestemming weer intrekken.

CarKey: digitale sleutel sturen via iMessage

Om de auto te ontgrendelen houd je je toestel bij de NFC-lezer, die meestal in de deurhendel is verwerkt. Daarna moet je jezelf identificeren via Face ID of Touch ID en de deur wordt ontgrendeld. Eventueel kun je deze controle uitschakelen. Om de automotor te starten moet je je toestel op een NFC-matje in de auto leggen.

CarKey kan ook gebruik maken van de U1-chip en Ultra-Wideband in de iPhone en Apple Watch. Hierdoor is het niet meer nodig om de iPhone uit je zak te halen, maar is het genoeg om dichtbij de portier van je auto te staan. BMW ondersteunt deze techniek in de vorm van BMW Digital Key Plus.

CarKey is toegevoegd in iOS 13.6 en watchOS 6.2.8, in de zomer van 2020. Je hebt er een geschikte auto voor nodig uit minimaal bouwjaar 2020.

Wat als mijn iPhone leeg is of gestolen wordt?

Een auto is een duur bezit en we kunnen ons voorstellen dat je je zorgen maakt of CarKey wel echt veilig is.

Wat als de iPhone leeg is?
Gelukkig kun je met een lege iPhone-accu nog steeds in de auto stappen. Omdat CarKey met de NFC-chip werkt, kun je ook de deur ontgrendelen als de batterij van je iPhone leeg is. Apple belooft dat je met een lege iPhone-batterij nog 5 uur gebruik kunt maken van CarKey. Daarmee kom je een heel eind.

Wat als er een storing is?
Je hebt altijd nog een fysieke autosleutel waarop je kunt terugvallen als het systeem tijdelijk niet werkt. We raden dan ook aan om de fysieke autosleutel altijd mee te nemen als je langere tijd op pad gaat. Maar voor een ritje naar de supermarkt kun je je autosleutels thuis laten liggen – en je portemonnee trouwens ook, als je Apple Pay hebt.

Wat als mijn iPhone gestolen wordt?
Wat de beveiliging betreft zijn er twee opties. Je kunt instellen dat je altijd met Face ID of Touch ID moet bevestigen. Maar je kunt dit ook uitschakelen en gebruik maken van de Express Mode. In dat geval hoef je niet je vinger of gezicht te scannen. Er is qua beveiliging dan weinig verschil meer met een normale autosleutel, die je immers ook kunt kwijtraken. Zowel een autosleutel als een iPhone zijn waardevolle bezittingen waar je zorgvuldig mee moet omgaan.

Wat betekent CarKey voor jou?

Je vraagt je misschien af of je rekening moet houden met CarKey, als je plannen hebt om een nieuwe auto aan te schaffen. Het kan nog wel even duren voordat het onderwerp écht gaat spelen, dus als je een auto zoekt voor de komende drie jaar en niet van plan bent om de BMW 5-serie te kopen hoef je je er nog niet druk over te maken.

Apple zegt dat ze bezig zijn met een industriebrede standaard waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwe U1 Ultra Wideband-chip, in plaats van alleen NFC. Eventueel kun je bij de aanschaf van je volgende iPhone wel rekening hiermee houden, want lang niet alle modellen zijn voorzien van U1-chip.

Tesla-autosleutel

Andere autofabrikanten zijn ook al bezig met digitale autosleutels. Vaak gebruik je daarvoor speciale apps. De functie zit dan niet standaard ingebakken in iOS, wat handig kan zijn omdat het een centrale plek is en niet afhankelijk is van appupdates van één specifieke fabrikant. Bovendien kan dit gaan werken met meerdere automerken. Bij autoverhuur is dit handig. CarKey is nu nog gericht op individuele autobezitters, maar het kan ook interessant worden voor beheerders van wagenparken en autoverhuurbedrijven.

CarKey maakt mogelijk gebruik van de Digital Key Release 2.0 van het Car Connectivity Consortium, waar Apple lid van is. Dit maakt gebruik van NFC voor contactloze communicatie tussen smartphones en voertuigen.

Tips voor Apple Car Key

Als je de gelukkige eigenaar bent van een auto die al geschikt is voor de digitale autosleutel op je iPhone via de Wallet-app, dan lees je in onze aparte tip hoe je Apple CarKey kunt instellen.

Bekijk ook

Zo kun je Apple CarKey instellen op geschikte auto's

Apple CarKey is de functie waarmee je je autosleutel in de Wallet-app zet. Daarmee kan je de auto openen en starten met je iPhone en Apple Watch. Maar hoe moet je Apple CarKey instellen? We leggen het je uit in deze tip.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2023
Onderwerp
,