Field Test Mode

Met deze truc zie je de werkelijke signaalsterkte van je iPhone

Je kunt de signaalsterkte van de iPhone zichtbaar maken, door een slimme truc. Lees hoe je het aantal bolletjes kunt omzetten naar een waarde voor de signaalsterkte, die je gemakkelijk met vrienden kunt vergelijken. Providers met slecht bereik vallen daarmee meteen door de mand.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Soms heb je te maken met slecht bereik op je iPhone. De bolletjes bovenin het scherm geven aan hoe sterk het signaal is, maar erg nauwkeurig is dat niet. Met een simpele truc kun je de signaalsterkte van het mobiele netwerk zichtbaar maken met een cijfer. Deze tip legt uit hoe het werkt.

Update september 2017: In iOS 11 is het niet meer mogelijk om met de Field Test Mode de signaalsterkte te zien.

Field Test Mode

Field Test Mode: handig om signaalsterkte te zien

Via de zogenaamde Field Test Mode kun je makkelijk de signaalsterkte van je iPhone aflezen. Dit werkt al sinds iOS 4.1 en het kan erg handig zijn als je exact wilt weten hoe goed de gsm-ontvangst is. Let op dat de werking van de Field Test Mode is gewijzigd in iOS 10.3 (zie verderop) en dat het in iOS 11 nog niet werkt om de signaalsterkte op te vragen.

Signaalsterkte eenmalig tonen op iPhone

Je schakelt de Field Test Mode als volgt in:

  1. Open de Telefoon-app op de iPhone.
  2. Bel *3001#12345#* (vergeet niet de sterretjes aan het begin en het einde).
  3. Je schakelt over naar Field Test Mode.
  4. Linksboven zie je de sterkte van het signaal, maar dit is tijdelijk. Zodra je uit Field Test Mode gaat krijg je weer de normale bolletjes te zien.

Signaalsterkte-ios

Signaalsterkte opvragen op iPhone 7 en 7 Plus

Heb je een iPhone 7 of iPhone 7 Plus met iOS 10.3 of nieuwer? Dan is het getal niet zichtbaar. Ga in de Field Test Mode naar LTE > Serving Cell Meas en je ziet de waarden.

De waarde van de meest nabije GSM-mast vind je onder rsrp0 (in het voorbeeld -96). De waarde van de naburige mast is te vinden bij rsrp1 (in het voorbeeld -98).

Signaalsterkte iPhone 7

Of de signaalsterkte in cijfers zichtbaar wordt is afhankelijk van het feit of jouw toestel al dan niet een Intel-chip heeft en het is ook afhankelijk van de provider. In de VS werkt het met sommige providers (AT&T) wel en met andere niet (T-Mobile). Voor Nederland hebben we te weinig ervaringscijfers beschikbaar om te weten op welke netwerken het wel en niet werkt.

Signaalsterkte permanent tonen op iPhone

Wil je liever permanent de signaalsterkte van het mobiele netwerk op je iPhone zien, dan zul je een extra stap moeten nemen:

  1. Open de Telefoon-app op de iPhone en bel *3001#12345#*, zoals hierboven uitgelegd. Je schakelt nu over naar Field Test Mode.
  2. Druk op de aan/uitknop totdat je de iPhone kunt uitschakelen.
  3. Druk daarna 6 seconden op de homeknop.
  4. Je komt nu terug op het homescreen. Linksboven zie je het cijfer waarmee je de signaalsterkte (het bereik) kunt aflezen. Door op het cijfer te tikken schakel je van bolletjes naar een cijferwaarde.

Signaalsterkte: wat is goed?

Maar wat betekenen de negatieve getallen precies? Op het screenshot hiernaast is een waarde van -90 te zien, is dat goed of slecht? In onderstaande grafiek kun je zien hoe de waarden corresponderen met het aantal bolletjes. Signaalsterkte wordt gemeten in dBm. Hoe hoger het getal, hoe beter het signaal. Bij een signaalsterkte lager dan -121 dBm is er geen bereik meer. Bij een goed bereik zal het cijfer tussen de -51 en -100 liggen. Een waarde van -90 is dus redelijk, maar niet bijzonder goed. Het komt overeen met drie streepjes of bolletjes.

De vertaling van dBm-waarden naar bolletjes werkt als volgt:

iphone-signaal1 bolletje: ca. -121 tot -107 dBm
2 bolletje: ca. -107 tot -98 dBm
3 bolletje: ca. -98 tot -87 dBm
4 bolletje: ca. -87 tot -76 dBm
5 bolletje: ca. -75 en meer

Let op: het ligt aan de provider en de telefoonfabrikant hoe deze waarden worden omgezet naar bolletjes of streepjes, dus in de grensgebieden kan het voorkomen dat je één streepje meer of minder ziet. Met de Field Test Mode kun je nu zelf makkelijk kijken in hoeverre jouw provider slechte dekking heeft in een bepaald gebied. De aangegeven waarde op het screenshot is dus redelijk goed.

Signaalsterkte weer uitschakelen

Wil je de signaalsterkte niet meer als cijfer zien, dan doorloop je dezelfde handelingen om de signaalsterkte tijdelijk zichtbaar te maken, dus door het intikken van *3001#12345#*. Verlaat je de Field Test Mode, dan zal de waarde in cijfers ook weer verdwijnen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2017 - 19 september: Aanpassingen voor iPhone 7 en iOS 11 toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Telefoonfuncties
Onderwerpen bereik, telefoon