Jeff Williams van Apple

Jeff Williams: dit is Apple’s Chief Operating Officer

Jeff Williams is sinds 1998 werkzaam bij Apple en is momenteel Chief Operations Officer. In die rol stuurt hij enkele belangrijke teams binnen Apple aan. Wordt hij de opvolger van Tim Cook? In deze uitleg vertellen we je alles over Jeff Williams.

Jeff Williams, COO van Apple

Apple’s successen van de afgelopen jaren worden meestal toegeschreven aan twee personen: Tim Cook als CEO en Jony Ive als designer. Toch heeft Apple ondertussen ook een indrukwekkende logistieke keten opgebouwd, om te zorgen dat producten op het juiste moment bij jou in de winkel liggen. De man die hiervoor verantwoordelijk is, is Chief Operating Officer Jeff Williams. In deze uitleg vertellen we je meer over deze persoon: wie is Jeff Williams, hoe kwam hij op zijn huidige plek terecht en wat heeft hij in het verleden al bij Apple gedaan?

Wie is Jeff Williams?

De in 1963 geboren Jeff Williams is sinds 2015 Chief Operating Officer van Apple. Hij is daarmee de directe opvolger van Tim Cook, die voorheen de rol van COO vervulde. In zijn rol stuurt hij alle operationele en logistieke processen aan, zodat de producten die in China en andere landen worden geproduceerd tijdig bij jou in de winkel liggen.

Williams werkt al sinds 1998 voor het bedrijf, waar hij destijds begon als hoofd van de wereldwijde inkoop (procurement). Ten tijde van Steve Jobs trad Williams in 2010 toe tot het executive-team en kreeg hij promotie tot Senior Vice President of Operations.

Williams is opgegroeid in het zuiden van de Verenigde Staten en heeft een bachelordiploma Werktuigbouwkunde van de North Carolina State University. Ook behaalde hij zijn master Bedrijfskunde aan dezelfde universiteit waar Tim Cook studeerde: Duke University. Hij ging aanvankelijk aan de slag bij IBM, maar maakte daarna de overstap naar Apple.

Jeff Williams van Apple

Jeff Williams: functies binnen Apple

Voordat Williams lid werd van het executive-team was hij al verantwoordelijk voor enkele opmerkelijke mijlpalen binnen Apple. Zo zorgde hij er samen met Steve Jobs voor dat de allereerste iPhone in 2007 op het allerlaatste moment tóch geen plastic scherm kreeg. Het oorspronkelijke plan van Apple was om de eerste iPhone met een plastic scherm te leveren en latere iPhones van glas te voorzien. Plastic bleek echter te veel krassen te veroorzaken, waardoor Williams in allerijl een geschikte glassoort moest regelen. Speciaal hiervoor werd Gorilla Glass ontwikkeld.

Als Chief Operating Officer bezoekt Williams wekelijks vergaderingen van verschillende teams, waaronder design. Ook onderhandelt hij met toeleveranciers om de productie van honderden miljoenen toestellen per jaar in goede banen te leiden.

Belangrijke rol bij Apple Watch

Williams was sinds 2013 verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Apple Watch, na een pitch over hoe de smartwatch als gezondheidsaccessoire zou kunnen dienen. Hij nam de leiding over de ontwikkeling en pleitte onder meer voor gezondheidsfuncties en 4G op de Apple Watch. Inmiddels is het Apple Watch-project goed op de rails en is Williams verantwoordelijk voor de ontwikkeling van álle hardware bij Apple. Hij is aanwezig bij wekelijkse meetings om de voortgang te bespreken. Deze bijeenkomsten heten ‘New Product Review’, maar in de wandelgangen wordt gesproken over de ‘Jeff Review’.

Bekijk ook

Waarom de originele iPhone toch geen plastic scherm kreeg

De iPhone die Steve Jobs in januari 2007 aan het publiek liet zien had nog een plastic scherm. Toen de originele iPhone in juni op de markt kwam zat er opeens een scherm van glas in, van een revolutionair nieuw materiaal: Gorilla Glass. Hoe kreeg Apple dat in zo korte tijd voor elkaar en waarom werd de overstap van plastic naar glas gemaakt? Twee bekende namen spelen daarin de hoofdrol: Steve Jobs en Jeff Williams.

Productie van de Apple Watch

Williams speelde zoals gezegd een cruciale rol bij de ontwikkeling en de productie van de Apple Watch. Zo voorkwam hij een flater met de originele Apple Watch. De eerste exemplaren bleken namelijk een defecte Taptic Engine te bevatten, waardoor Apple’s trilmotor het snel zou begeven.

Williams zorgde ervoor dat dit probleem geruisloos werd verholpen. Hij regelde dat de getroffen units bij medewerkers terechtkwamen, en niet bij klanten.

Ook kregen sommige medewerkers last van huidklachten met de allereerste exemplaren van de Apple Watch. Williams zette een nieuwe productielijn op, waar een ander soort nikkel werd gebruikt voor de behuizing, waardoor het probleem werd opgelost. Hierdoor zorgde Williams ervoor dat eindgebruikers niets hebben gemerkt van de aanvankelijke productiefoutjes.

apple-watch-tafel-apple-store

Deze last-minute issues hebben er (mede) voor gezorgd dat de voorraden van de Apple Watch aanvankelijk erg beperkt waren.

Leiding over het designteam

Sinds 2015 bekleedt Jeff Williams de rol van Chief Operating Officer. In 2019 kwam daar een extra taak bij. Vanwege het vertrek van Jony Ive heeft Williams de leiding van het designteam overgenomen. Dat is een opmerkelijke keuze, aangezien Williams geen designachtergornd heeft. Hij rapporteert hierover rechtstreeks aan Tim Cook. Williams zou, in tegenstelling tot Tim Cook, veel nauwer betrokken zijn bij de producten en niet alleen geïnteresseerd zijn in processen.

Vanwege de uitbreiding van Williams’ takenpakket heeft Apple een extra leidinggevende voor operationele zaken benoemd, namelijk Sabih Khan. Hij is de nieuwe Senior Vice President of Operations en neemt een aantal taken van Williams over op het gebied van productkwaliteit, planning, inkoop van goederen, productie, logistiek en dergelijke.

Bekijk ook

Apple benoemt nieuw hoofd operations: Sabih Khan

Apple heeft een nieuw hoofd operations. Nu topman Jeff Williams zich meer met het designteam gaat bezighouden, schuift Sabih Khan een plekje op en wordt senior vice president of Operations. Hij gaat de operationele zaken bij Apple aansturen, met name de toeleveringsketen.

Jeff Williams als nieuwe CEO?

Hoewel Williams misschien niet de meest voor de hand liggende persoon lijkt, als potentiële opvolger van Tim Cook, zijn er toch aanwijzingen dat hij hiervoor wordt klaargestoomd. Uit een portret van Bloomberg blijkt dat Williams de tweede man binnen Apple is en als toekomstige CEO wordt gezien. Dit blijkt ook uit interviews met ex-collega’s. Dit blijkt uit interviews met ex-collega’s. Williams zou qua persoonlijkheid vergelijkbaar zijn met Tim Cook: bescheiden, doch gedisciplineerd. Hij verwacht veel van zijn team en hij stelt hoge eisen. Hij komt uit dezelfde regio en heeft aan dezelfde universiteit gestudeerd.

Voor mensen die op een wat meer flamboyante persoon à la Steve Jobs hadden gehoopt, zal dat teleurstellend nieuws zijn. Het lijkt erop dat grijze muis Tim Cook wordt opgevolgd door iemand die even grijs is.

Toch is de opvolging van Tim Cook (1960) nog geen uitgemaakte zaak. Williams (1963) is maar drie jaar jonger dan Cook en zit ook al aardig tegen zijn pensioen aan. Het zou logischer zijn als Apple een opvolger kiest waarmee het bedrijf tien tot vijftien jaar vooruit kan.

Lees meer over andere topmensen bij Apple:

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2024
Onderwerp