Beginscherm van je iPhone inrichten: zo kun je apps verplaatsen

5 manieren om je beginscherm te ordenen
Het beginscherm van je iPhone is heel persoonlijk. Jij bepaalt welke apps je erop zet en in welke volgorde. In dit artikel bespreken we vijf manieren om het beginscherm in te richten en een nieuwe indeling te geven. Ook leggen we uit hoe je apps verplaatst en hoe je de boel weer helemaal kunt resetten.

Beginscherm indelen: zo kun je apps verplaatsen

De indeling van het beginscherm van je iPhone is belangrijk. Elke dag zijn er apps die je veel gebruikt en daar wil je niet te lang naar zoeken. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur wat de beste indeling van het beginscherm is, maar het kan best een goed idee zijn om eens te kijken hoe anderen dat doen. Misschien kom je op het idee om jouw indeling van het beginscherm ook eens aan te passen. Ook leggen we in deze tip uit hoe je apps op de iPhone rangschikt. Zo kun je je iPhone apps verplaatsen en je beginscherm indelen.

Apps verplaatsen op je iPhone: zo doe je dat

Om een app te verplaatsen, is het alleen maar nodig om deze lang ingedrukt te houden totdat deze begint met wiebelen. Daarna laat je het scherm los en druk je hem nogmaals in om te verslepen. Ben je klaar met verplaatsen, dan tik je bovenin op Gereed. Als je een ronde thuisknop hebt, kun je deze ook indrukken.

Je kunt ook kort een app ingedrukt houden. Er verschijnt een menu waarbij je kunt kiezen voor Wijzig beginscherm. Ook nu kun je apps verplaatsen. Lees ook onze tip hoe je meerdere apps tegelijk verplaatst.

Bekijk ook

Zo verplaats je meerdere apps tegelijk op het beginscherm

Je kunt op het beginscherm van je iPhone of iPad de apps verplaatsen en elke gewenste volgorde zetten. Dat kan ook met meerdere apps tegelijk. In deze tip laten we zien hoe je dat doet.

iPhone beginscherm indelen: 5 manieren

Ben je er achter hoe je apps moet verplaatsen? Dan is het nu tijd om jouw favoriete manier te ontdekken voor het indelen van je iPhone beginscherm.

#1 Thematisch in mappen

Met mappen kun je apps gemakkelijk van elkaar onderscheiden en sorteren. Je geeft elke map een categorienaam en plaatst de apps onder de juiste categorie. Om inspiratie op te doen om categorienamen te verzinnen kun je terecht in de App Store of je bedenkt gewoon zelf een geschikte naam.

Apps indelen per categorie met mappen

#2 Losse apps in alfabetische volgorde

Alle apps op alfabetische volgorde zetten is ook een optie. Dat kan overzichtelijk lijken, maar heeft ook z’n nadelen. Apps als Instagram en WhatsApp, die door velen toch elke dag worden gebruikt, kunnen erg ver uit elkaar staan of in het ergste geval zelfs op meerdere schermen. Het openen en wisselen tussen apps kan op die manier een stuk langer duren. Toch ziet het er wel leuk en georganiseerd uit. In onderstaande tip lees je er meer over.

Bekijk ook

Apps in alfabetische volgorde zetten op iPhone en iPad

Bekijk je apps in alfabetische volgorde op je iPhone, zodat je snel de juiste app kunt terugvinden op basis van beginletter. Je kunt dit op twee manieren doen: door in de alfabetische applijst van de Appbibliotheek te kijken óf door je beginscherm opnieuw in te richten met een druk op de knop.

#3 Elk scherm een eigen categorie

Het beginscherm van je iPhone beperkt zich niet tot één scherm. Sterker nog: je kunt zo veel schermen hebben als je wil, zolang er maar minimaal 1 app op ieder scherm staat. Door elk scherm een eigen categorie te geven, zorg je ervoor dat alle mappen en apps bij elkaar horen. Zet bijvoorbeeld je favoriete games bovenaan op een scherm en zet daaronder mappen met verschillende genres, zoals racegames, RPG’s en puzzelgames.

Het indelen doe je natuurlijk geheel op je eigen manier. Om een voorbeeld te geven: het eerste scherm is alleen voor apps die je elke dag gebruikt, het tweede scherm voor nieuws-apps, het derde scherm voor productiviteit-apps en ga zo maar door. Het voordeel van deze manier is dat je in de meeste gevallen op elk scherm genoeg ruimte overhoudt voor meerdere apps, alleen heeft het als nadeel dat je steeds door meerdere schermen moet bladeren om bij de juiste app te komen.

Als je een Focus gebruikt, dan kun je ook op basis hiervan je beginscherm automatisch laten aanpassen. Heb je bijvoorbeeld een Focus voor je werk ingesteld, dan kun je ervoor zorgen dat alle werk-apps prominent zichtbaar zijn. Of ben je in de sportschool, dan zorg je ervoor dat alle fitnessgerelateerde apps vooraan staan. Meer over Focus lees je in onze gids.

Bekijk ook

Voorkom afleiding met de Focus-functie (met terugkeer van geliefde optie in iOS 17)

De iPhone en iPad hebben een functie waarmee je meer controle hebt over de binnenkomende meldingen en beschikbare apps. Tijdens het werken, gamen en ontspannen kun je je zorgen dat je meer of minder notificaties binnenkrijgt. In deze gids lees je hoe het werkt en wat er verbeterd is in iOS 17.

#4 Sorteren op kleur

Een creative manier om je beginscherm in te delen, is het sorteren op kleur. Kies een kleurenpalet uit op Google of verzin je eigen volgorde en sorteer elke app aan de hand van de kleur. Het beginscherm oogt erg vrolijk en in combinatie met de juiste wallpaper kan het voor een leuk uiterlijk zorgen. Hoewel je iPhone nu een vrolijke regenboog aan apps is geworden, staan alle apps wel door elkaar heen gehusseld en dat is niet altijd even makkelijk.

Wist je dat je ook appiconen kunt aanpassen? Als je hier even voor gaat zitten, kun je je hele beginscherm van top tot teen personaliseren. We hebben er uiteraard een tip over.

Bekijk ook

Bepaal zelf elk appicoon op je iPhone en iPad

Je kan zelf appiconen instellen, om je iPhone een heel eigen uiterlijk te geven. Dit kan op twee manieren: gratis via de Opdrachten-app of betaald via Launch Center Pro. In deze tip leggen we uit hoe je dat doet.

#5 Alfabetische mappen

Om het beginscherm van je iPhone te beperken tot één scherm, zijn er talloze manieren om je apps te sorteren. In bijna elk geval ben je dan genoodzaakt om gebruik te maken van mappen. Bij #1 beschreven we hoe je alle apps overzichtelijk in mappen zet op basis van thema en bij #2 las je hoe je de apps op alfabetische volgorde zet. Als je beide manieren combineert krijgt je een beginscherm zoals de foto hierboven. Geef de map als naam een letter uit het alfabet. Ben je op zoek naar Facebook, dan hoef je alleen de map ‘F’ te openen en je hebt de app al gevonden.

Beginscherm resetten
Heb je er een zooitje van gemaakt en wil je het liefst gewoon weer terug naar de standaard indeling? Dat kan gelukkig vrij eenvoudig. In een apart artikel vertellen we je hoe je de standaard indeling van je iPhone beginscherm kunt krijgen. Apple’s eigen apps zullen dan vooraan staan. Alle apps die je zelf gedownload hebt, komen in alfabetische volgorde te staan. Let wel: alle widgets op je beginscherm verdwijnen hiermee ook, maar je kunt ze uiteraard wel weer terugzetten.

Bekijk ook

Apps in alfabetische volgorde zetten op iPhone en iPad

Bekijk je apps in alfabetische volgorde op je iPhone, zodat je snel de juiste app kunt terugvinden op basis van beginletter. Je kunt dit op twee manieren doen: door in de alfabetische applijst van de Appbibliotheek te kijken óf door je beginscherm opnieuw in te richten met een druk op de knop.