Clownvis wallpaper in iOS 16

Opmaak datum en tijd aanpassen op het toegangsscherm van je iPhone en iPad doe je zo

Verder uitgebreid in iOS 17
Sinds iOS 16 kun je de opmaak van de datum en het tijdstip aanpassen op het toegangsscherm van je iPhone. Je kunt kiezen uit verschillende lettertypes, maar ook uit meerdere kleuren. Vanaf iOS 17 is er bovendien wat meer mogelijk. Ook leggen we hier uit hoe je de datum en het tijdstip op je iPhone en iPad wijzigt op basis van je tijdzone.

Je kunt het toegangsscherm van je iPhone op allerlei manieren personaliseren. Behalve dat je de achtergrond van het toegangsscherm kan aanpassen en widgets aan je toegangsscherm kan toevoegen, is er nóg een onderdeel dat je naar eigen smaak kunt wijzigen: de datum en het tijdstip op je toegangsscherm. Je geeft daarmee je iPhone een persoonlijk tintje. Vanaf iOS 17 is er bovendien meer mogelijk. We laten je zien wat er mogelijk is en hoe je de tijd op je iPhone kunt wijzigen.

Nieuw vanaf iOS 17 en iPadOS 17: dikte van het lettertype en nu ook op de iPad

Vanaf iOS 17 en iPadOS 17 zijn er ook meer mogelijkheden voor het toegangsscherm. Het goede nieuws is dat het bewerken van de datum en tijd op je toegangsscherm met ingang van iPadOS 17 ook op de iPad beschikbaar komt. Alle mogelijkheden die je van de iPhone kent vanaf iOS 16, komen dus ook op het grotere scherm van je iPad beschikbaar.

iPadOS 17 toegangsscherm maken

Een tweede toevoeging is dat je vanaf iOS 17 en iPadOS 17 ook de letterdikte van de klok kan aanpassen. Er komt een schuifknop waarmee je kunt behalen hoe dik (of dun) het gekozen lettertype op je toegangsscherm verschijnt. Daardoor kun je de stijl van iOS 7 imiteren, door de letterdikte zo dun mogelijk te maken. De lettergrootte blijft wel nog altijd gelijk.

iOS 17 toegangsscherm: letterdikte wijzigen van de klok

Opmaak van tijdstip en datum aanpassen op de iPhone en iPad

De datum en het tijdstip worden sinds iOS 16 een stuk groter afgebeeld op je iPhone. Als je dat te groot vindt, dan hebben wij helaas slecht nieuws: je kunt niet de tekstgrootte van het lettertype aanpassen. Maar je kunt het wel iets meer naar eigen smaak aanpassen, door het lettertype en de kleur te wijzigen. Hou er rekening mee dat dit alleen werkt op de iPhone met iOS 16 en nieuwer. Voor de iPad heb je minimaal iPadOS 17 nodig, die later dit jaar voor iedereen beschikbaar komt.

Het wijzigen van de opmaak van de tijd op de iPhone doe je zo:

  1. Activeer het scherm van je iPhone en hou je vinger op het scherm ingedrukt. Je komt nu in de bewerkmodus.
  2. Tik onderaan op Pas aan. Gebruik je een oudere achtergrond, dan moet je mogelijk eerst een nieuwe achtergrond toevoegen.
  3. Er verschijnen nu kaders rondom de datum en het tijdstip. Tik op het tijdstip om deze te wijzigen.
  4. Kies een lettertype en kleur. Er zijn acht lettertypes en talloze kleuren. De kleuren matchen bij de kleuren van je achtergrond en de eerste optie is altijd een doorzichtige variant.
  5. Met iOS 17 of nieuwer kun je ook de letterdikte aanpassen door de schuifknop te verplaatsen.
  6. Bij andere kleuren kun je ook de donkerte van de kleur aanpassen met de schuifknop. Wil je een hele andere kleur dan de voorgestelde kleuren, scroll dan helemaal naar rechts en tik op de meerkleurige knop voor de uitgebreide kleurenkiezer.
  7. Als je eenmaal klaar bent, tik dan op het kruisje, gevolgd door Gereed.

Opmaak datum en tijd op de iPhone aanpassen: kies lettertype van de iPhone klok

Voor de datum wordt dezelfde kleur gekozen als van de tijd. Het is helaas niet mogelijk om het lettertype van de datum aan te passen. Je kunt daar wel deze app voor gebruiken, die een widget voor het toegangsscherm heeft. Je kan de standaardweergave van de datum vervangen door de weergave van deze app.

Bekijk ook

Zo werken de widgets voor het toegangsscherm van je iPhone (en zo stel je ze in)

Met het nieuwe toegangsscherm sinds iOS 16 heb je de mogelijkheid om widgets te plaatsen. Hoe werkt dit en welke opties heb je? Dat lees je in deze tip!

Datum en tijd wijzigen op de iPhone en iPad

Wil je handmatig de datum en tijd wijzigen op de iPhone, dus niet alleen de weergave maar het daadwerkelijke tijdstip en de datum? Dan doe je dat zo, zowel op de iPhone als iPad:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Datum en tijd.
  2. Je kunt hier de 24 uursklok uitschakelen om te wisselen naar de Amerikaanse notatie. Zet Stel automatisch in uit om een andere tijdzone te kiezen. Je kan dan ook handmatig de datum en tijd aanpassen.

Is de schakelaar bij Stel automatisch in grijs? Dan heb je waarschijnlijk Schermtijd ingeschakeld. In dat geval kun je de datum en tijd niet handmatig aanpassen. Je moet eerst Schermtijd uitschakelen via Instellingen > Schermtijd > Schakel schermtijd uit.

Bekijk ook

Toegangsscherm aanpassen op iPhone: dit is er mogelijk

Haal alles uit het toegangsscherm op je iPhone in iOS 16. Kies een ander thema, stel meerdere toegangsschermen in en gebruik widgets. Je bepaalt zelf welke informatie te zien is.
Meer over iOS 17
iOS 17 is de grote update voor de iPhone in 2023. Wil je weten of jouw iPhone geschikt is voor iOS 17, dan vind je in ons artikel de geschikte modellen. De belangrijkste verbeteringen zijn de interactieve widgets, een vernieuwde Telefoon-app met nieuw belscherm, uitgebreidere AirDrop, een nieuwe Stand-by stand als je telefoon horizontaal aan de oplader zit en meer. Lees ook onze artikelen met de beste iOS 17-functies en interessante iOS 17-details en ontdekkingen. De releasedatum van iOS 17 is 18 september 2023. De meest recente stabiele iOS-versie is iOS 17.0.2.

iOS 17

iOS 17 is de aankomende software-update voor de iPhone, die in juni 2023 aangekondigd is. De update wordt naar verwachting in september 2023 uitgebracht, met als belangrijkste verbeteringen de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17