iPhone LED-flitser

iPhone als zaklamp gebruiken

Je kunt van de iPhone een zaklamp of zaklantaarn maken. Daarvoor gebruik je het flitslampje van de camera of een fel verlicht scherm.

Met de iPhone heb je altijd een zaklamp bij de hand, zodat je in het donker makkelijker het sleutelgat van de voordeur of autodeur kunt vinden. Of in de bioscoop checken of je aan het einde van de film écht niets hebt laten liggen. Er zijn verschillende manieren om de zaklamp te activeren. Deze tip legt het uit.

iPhone LED-flitser

iPhone als zaklamp

Er zijn twee manieren om de iPhone als zaklamp te gebruiken: met de ingebouwde flitser van de camera of door het scherm zo helder mogelijk te zetten. Hieronder leggen we uit wat de mogelijkheden zijn om je iPhone, iPod touch of iPad als zaklantaarn te gebruiken. Dat is mogelijk met de standaardfuncties in iOS, maar er zijn in de App Store ook allerlei zaklamp-apps aanwezig. Voor sommige moet je betalen, andere zijn gratis. We leggen hieronder uit welke mogelijkheden er zijn.

iPhone als zaklamp: snelle methode via het Bedieningspaneel

Sinds iOS 7 vind je op de iPhone het Bedieningspaneel. Dit is een snel toegankelijk paneel waarop je allerlei veelgebruikte functies vindt. Het Bedieningspaneel wordt zichtbaar als je vanuit een willekeurige app omhoog veegt vanaf de onderkant van het scherm.

iOS 10 Bedieningspaneel.

Linksonder vind je de knop voor de zaklamp. Tik erop en het icoontje wordt wit, om aan te geven dat de lamp ingeschakeld is. De flitser aan de achterkant van de iPhone zal nu een fel wit licht schijnen.

Leuk detail: de miniatuurschakelaar op het zaklamp-icoon gaat ook van UIT naar AAN. Tik opnieuw op het icoon om de zaklampfunctie weer uit te zetten.

iPhone als zaklamp: via de Camera-app

Je kunt de zaklamp ook via de Camera-app inschakelen. Dit werkt als volgt:

  1. Open de Camera-app.
  2. Blader naar de video-optie (je hoeft niet te gaan filmen).
  3. Schakel de flitser in via de knop met de bliksemschicht.
  4. Ben je klaar, dan verlaat je de Camera-app en de flitser gaat automatisch weer uit.

Je zou ook de flitser kunnen inschakelen door een foto te maken, maar dan is de flitser maar heel kort actief.

Zaklamp-apps

Er zijn allerlei apps waarmee je de flitser makkelijker kunt opstarten. Je tikt op een appicoontje en de flitser gaat meteen branden. Een voorbeeld hiervan is de Nederlandse app Lampie (link).

Maar misschien vind je een aparte app met maar één functie iets teveel van het goede. In dat geval raden we de app Launch Center Pro (link) aan. Deze app heeft een snelkoppeling naar de zaklamp (‘flashlight’), maar je kunt ook allerlei snelkoppelingen naar apps en activiteiten aanmaken. Zo kun je snel een berichtje op Twitter plaatsen, een nieuwe iMessage beginnen of een contactpersoon bellen. Handig!

iPhone als zaklamp: scherm gebruiken als lampje

Bij iOS-toestellen zonder flitser moet je wat inventiever zijn om een zaklamp steeds de zaklampfunctie gebruiken. Je opent gewoon de Instellingen-app en zet de schermverlichting op maximaal.

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Klik op Helderheid en Achtergrond.
  3. Zet de helderheidsschuifknop op maximaal.
  4. Ben je klaar, dan zet je de helderheid weer op normale sterkte.

De helderheidsschuifknop is ook bereikbaar via het eerder genoemde Bedieningspaneel. Wil je een extra boost in je schermhelderheid? Dan blader je naar een lege webpagina of een scherm dat voornamelijk wit is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2017
Categorie Tweaks
Onderwerpen verlichting, zaklamp