Grote widgets iPadOS 15

Widgets instellen op de iPhone en iPad voor een snelle blik op informatie

Op je iPhone en iPad kun je widgets instellen. Deze geven je een snelle blik op de stand van zaken. We leggen uit hoe je widgets op je beginscherm instelt. Ook lees je hoe de widgets in iOS 13 en ouder werken.

Widgets worden gemaakt door Apple en externe ontwikkelaars. Zowel Apple als andere ontwikkelaars hebben hun eigen widgets. Zo bekijk je bijvoorbeeld snel je banksaldo, scan je je klantenkaart of controleer je of het gaat regenen. Widgets geven je een snelle blik op info en sinds iOS 17 en iPadOS 17 zijn de widgets op je beginscherm zelfs interactief. In deze tip leggen het instellen van widgets op de iPhone en iPad uit.

iPhone en iPad widgets instellen (vanaf iOS 14)

Sinds iOS 14 zijn widgets een stuk geavanceerder dan de vroegere widgets. Je kunt ze allereerst overal op het beginscherm plaatsen. Ook kunnen ontwikkelaars meerdere formaten widgets met hun apps meeleveren, waarbij er verschillende soorten informatie getoond kan worden. Sinds iPadOS 15 zijn widgets op de iPad ook overal op het beginscherm in te stellen. En sinds iOS 17 en iPadOS 17 zijn widgets interactief. Dat wil zeggen dat je direct vanaf de widgets acties kunt uitvoeren. Denk aan het voltooid markeren van een taak of het pauzeren van de muziek. Je hebt ook een slimme stapel. Hoe dat werkt lees je na het eerste stappenplan.

Widgets instellen op het beginscherm

We leggen eerst uit hoe je een gewone widget kunt instellen. Zo stel je widgets in op iOS 14 en nieuwer:

 1. Houd je vinger ingedrukt op je thuisscherm tot de app-icoontjes beginnen te wiebelen.
 2. Tik linksboven op het plusje (of rechtsboven op een Touch ID-iPhone) en kies een widget die je wil toevoegen. Met de zoekfunctie kan je ook zoeken op app.
 3. Kies het beste formaat voor jou en tik op Voeg widget toe om hem meteen op het beginscherm te plaatsen. Je kan de widget ook naar de juiste plek slepen.
 4. Maak eventueel een stapel aan door nog een widget van hetzelfde formaat op dezelfde plek te slepen.
Widgets instellen iOS 14

Ieder widget heeft zijn eigen accentkleur die je ook tegenkomt tijdens het instellen. Niet alle widgets zijn in alle formaten beschikbaar. Ontwikkelaars hebben de keuze uit 2×2, 2×4 of 4×4.

De iPad heeft ook nog zijn aparte widgetoverzicht, maar deze kan je sinds iPadOS 15 niet meer vastzetten aan de linker kant van het eerste beginscherm. In plaats daarvan kun je elke individuele widget overal op het beginscherm plaatsen. Je volgt hiervoor dezelfde stappen als op de iPhone, zoals in dit artikel uitgelegd. Extra handig is dat de iPad ook extra grote XL-widgets ondersteunt, bijvoorbeeld van de TV-app. Deze neemt veel meer ruimte in en toont dan ook meer informatie. Je kunt op de iPad de widgets op het beginscherm instellen voor zowel de liggende als staande oriëntatie.

Extra groot widget Podcasts-app iPadOS 15

Widgets instellen in het widget overzicht

Wil je een widget liever niet op je beginscherm, dan kun je kiezen voor het aparte widgetoverzicht. Deze vind je door helemaal naar rechts te vegen op de eerste pagina van je beginscherm. Zo stel je hier widgets in:

 1. Open het widgetoverzicht zoals hierboven beschreven.
 2. Houd je vinger op een plek waar geen widget staat eventjes ingedrukt. De widgets beginnen te wiebelen. Je kan ook helemaal onderaan op Wijzig tikken.
 3. Tik linksboven op het plusje (of rechtsboven op een Touch ID-iPhone) en selecteer een widget en formaat. Voeg deze toe.
 4. Verplaats eventueel het widget naar de gewenste plek.
Widget overzicht iOS 14

Oude widgets die niet zijn aangepast voor het ontwerp en de mogelijkheden zoals we die sinds iOS 14 kennen, verschijnen onderaan in een apart overzicht. Wil je de deze oudere widgets aanpassen? Scrol dan tijdens het bewerken van de widgets (zodra ze wiebelen) naar beneden. Tik op de Pas aan-knop om de widgets in oude stijl aan te passen.

Bestaande widget wijzigen

Je kan sommige widget ook wijzigen, bijvoorbeeld van de Weer-app. Je bepaalt dan zelf van welke locatie het weer getoond wordt. Dit werkt voor zowel de geschikte widgets in je aparte overzicht als de widgets op je beginscherm.

 1. Hou je vinger op de widget die je wil aanpassen.
 2. Kies voor Wijzig widget.
 3. Pas de instellingen van de widget aan.
 4. Tik daarna ergens op het scherm om het wijzigen af te sluiten.

Het is helaas niet mogelijk om vanuit hier het formaat van de widget aan te passen. Daarvoor moet je de widget verwijderen en een nieuwe in een ander formaat toevoegen.

Slimme stapel: wat is dat?

Met de slimme stapel krijg je de juiste widget op het juiste moment te zien. Je iPhone leert wanneer jij bepaalde widgets of apps bekijkt. Op basis daarvan zal de slimme stapel zelf naar het juiste widget schakelen. Dat kan omdat je meerdere widgets op dezelfde plek kunt plaatsen, zodat je niet voor alles apart ruimte moet vrijmaken op je beginscherm.

Door je vinger ingedrukt te houden op de geplaatste stapel kun je op Wijzig stapel tikken. Hier verander je de volgorde van de widgets. Verwijderen kan door ze naar links te vegen in deze lijst.

Lees meer over slimme stapels in onze aparte tip!

Bekijk ook

Zo werken slimme stapels voor widgets op iPhone en iPad

Je kunt eenvoudig slimme stapels gebruiken voor widgets. Lees in deze tip hoe je zelf widgets op elkaar kunt stapelen en hoe je ze slim maakt. Ook leggen we uit hoe je de volgorde van de stapel aanpast en bepaalde widgets verwijdert.

iPhone widgets instellen in iOS 13 of ouder

In iOS 13 zit alleen een overzicht van iPhone-widgets aan de linkerkant van je beginscherm. Het is hier niet mogelijk om widgets op je beginscherm te plaatsen tussen je apps. Hoe je het widget overzicht bewerkt in iOS 13 lees je hier:

 1. Open het overzicht met je widgets. Dit kan vanaf het toegangsscherm of vanaf het beginscherm. Veeg in beide gevallen naar rechts.
 2. Scroll helemaal naar onderen en tik op de knop Wijzig. Zijn er nieuwe widgets, dan zie je dat hier ook meteen staan.
 3. Druk op de groene plusknop naast de widget die je wil toevoegen.
 4. Met de streepjes naast de widgets kun je eventueel de volgorde veranderen.
Widgets in iOS 13

Een widget verwijderen is simpel. Open de lijst met alle widgets en druk op het minnetje bij de widgets die je niet meer wil hebben.

Ben je op zoek naar een goed widget? Bekijk dan onze gids voor apps met widgets! Je vindt ze bij meer apps dan je misschien zou verwachten.

Bekijk ook

Dit zijn de beste widgets voor iPhone, ook voor je toegangsscherm

Wat zijn de beste widgets voor iPhone en iPad? Wij hebben een selectie voor je op een rij gezet: direct een route planen, het weer van vandaag, handig kopiëren en nog veel meer. Allemaal dingen die je snel onder handbereik wilt hebben in een iOS-widget. Ook als je op zoek bent naar handige widgets voor je iPhone-toegangsscherm!