Keyspro iPad Lightning-aansluiting

Zo kun je meerdere USB-accessoires aansluiten op een iPad

Wil je USB-accessoires aansluiten op een iPad? Dan kan! Wij laten zien welke accessoires je nodig hebt om zelfs meerdere USB-accessoires tegelijk te koppelen met je iPad.

Op de Lightning-aansluiting van de iPad kun je allerlei apparaten aansluiten, van camera’s tot toetsenborden en geheugenkaarten. In deze tip leggen we uit hoe het werkt, ook als je meerdere USB-accessoires tegelijk wilt gebruiken.

Keyspro iPad Lightning-aansluiting

USB-accessoires aansluiten op de iPad

De Lightning-kabel van de iPad gebruik je meestal om een oplaadkabel aan te sluiten. Maar je kunt er ook heel andere accessoires op aansluiten, zoals een Apple Pencil of allerlei USB-accessoires, zoals een digitale camera. Wat maar weinig mensen weten is dat je meerdere accessoires tegelijk kunt aansluiten via een USB-hub.

Deze accessoires kun je aansluiten op een iPad:

  • Digitale camera
  • Toetsenborden
  • Geheugenkaartlezers
  • Projectors/beamers
  • Ethernet-adapters
  • MIDI-apparaten
  • Audio-interfaces voor bijv. muziekinstrumenten

Je kunt niet alle apparaten aansluiten. Apparaten die speciale drivers vereisen (zoals een printer) werken niet als je ze aansluit op de iPad. Ook sommige muziekinstrumenten werken niet en je kunt niet zomaar een willekeurige USB-stick of harddisk aansluiten en de inhoud ervan uitlezen. Er zijn wel speciale geheugensticks met Lightning-aansluiting, maar daarvoor heb je een app nodig om de inhoud uit te lezen. Bij IK Multimedia (zie afbeelding hierboven) vind je diverse audio-interface waarmee je bijvoorbeeld een keyboard of gitaar op de iPad kunt aansluiten.

Voor het aansluiten van de accessoires heb je wel een adapter nodig, bijvoorbeeld:

Lightning-to-USB-Camera-Adapter

Meerdere USB-accessoires aansluiten op je iPad

Wil je meerdere USB-accessoires aansluiten, dan kan dat met een USB-hub, bij voorkeur eentje met eigen stroomtoevoer. Je steekt de uitvoer van de hub in de Lightning-adapter. Daarna steek je de stekker van de hub in het stopcontact en sluit je alle gewenste apparaten in de hub, elk met een eigen USB-kabel. Je zou dan gelijktijdig een sd-kaartlezer voor je foto’s kunnen aansluiten en een MIDI-toetsenbord om muziek te spelen.

Er zijn wel wat beperkingen bij het aansluiten van meerdere USB-accessoires. Zo kun je niet meerdere audio-interfaces tegelijk gebruiken. De stroomvoorziening kan ook een probleem zijn. De accessoires zelf krijgen stroom via de USB-hub, maar de iPad is de bottleneck. Als je heel veel accessoires aansluit waarmee voortdurend communicatie plaatsvindt, kost dat nogal wat energie. Opladen kan niet, omdat de Lightning-poort al bezet is, dus je kunt niet gelijktijdig laden.

iPad USB-accessoires aansluiten

Gelukkig is ook daar een oplossing voor, als je de Lightning-naar-USB-3-camera-adapter (deze dus) gebruikt. Die heeft namelijk ook een Lightning-ingang waar je een normale Lightning-laadkabel op kunt aansluiten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen camera, ipad, usb
Device iPad