Apple Watch updaten

Apple Watch updaten: zo installeer je een watchOS update

Hoe installeer je watchOS updates op de Apple Watch? En waar moet je met de Apple Watch-updates rekening mee houden? iCulture legt het je uit.

De Apple Watch draait op een eigen besturingsysteem, watchOS. Hiervan zijn inmiddels meerdere versies verschenen, waarover je meer leest in ons overzicht watchOS. De Apple Watch krijgt regelmatig software-updates. Daarmee lost Apple beveiligingsproblemen op en soms zitten er ook nieuwe functies in. Hoe moet je deze updates installeren en waar moet je allemaal rekening mee houden bij het updaten van je Apple Watch? In deze tip lees je hoe je nieuwe firmware installeert op je Apple Watch.

Apple Watch updaten zonder iPhone

Als je watchOS 6 of hoger hebt, kun je software-updates installeren zonder je iPhone.

 1. Zorg dat je Apple Watch verbinding heeft met wifi.
 2. Open de Instellingen-app op de Watch.
 3. Ga naar Algemeen > Software-update.
 4. Controleer of er een software-update beschikbaar is en tik dan op Installeer. Volg de instructies op het scherm.

Apple Watch updaten met iPhone

Wil je liever de software-update installeren via de iPhone, dan kan dat ook. Je hebt het volgende nodig:

 • De Apple Watch en de gekoppelde iPhone moeten binnen handbereik en zijn aangemeld op hetzelfde wifi-netwerk.
 • Op de iPhone moet de nieuwste iOS-versie aanwezig zijn. Update eerst je iPhone voordat je aan de slag gaat met je Apple Watch.
 • De Apple Watch-oplader. Om een nieuwe versie van watchOS op je Apple Watch te installeren, moet deze minimaal 50% opgeladen zijn en aangesloten worden op de oplader.
Apple Watch updaten

watchOS update installeren

Je installeert de update door deze eerst op de iPhone te downloaden. Daarna wordt de software-update naar de Apple Watch gestuurd en geïnstalleerd. Dit kan een paar minuten duren. Het werkt als volgt:

 1. Doe je Apple Watch af en plaats deze op een aangesloten oplader.
 2. Ontgrendel de iPhone en open de Apple Watch-app.
 3. Ga naar het tabblad Mijn Watch.
 4. Druk op Algemeen.
 5. Druk op Software-update.
Apple Watch update installeren
Apple Watch update installeren
 1. Download de update. Voer eventueel de nodige toegangscodes van de iPhone of Apple Watch in.
 2. Wacht na het downloaden geduldig af tot de update klaar is met installeren. Op de Apple Watch verschijnt vanzelf de voortgangsbalk in beeld. Hou de Apple Watch-app op de iPhone open en hou deze binnen bereik van je Apple Watch. Haal de Apple Watch ook niet van de lader af. Een update kan tot ruim een uur duren, dus neem er de tijd voor.
 3. Na de installatie start de Apple Watch vanzelf opnieuw op. Zodra de wijzerplaat in beeld verschijnt, is hij weer klaar om te gebruiken.

Op het downloadscherm staat ook hoeveel ruimte de watchOS-update in beslag neemt. Staat je iPhone te vol? Dan moet je ruimte vrijmaken voordat je de update mag downloaden.

Ook kun je je Apple Watch pas updaten nadat je een iPhone-update hebt uitgevoerd.

Sneller je Apple Watch updaten

Het updaten van je Apple watch duurt vrij lang, soms een halfuur tot een uur. Dit is afhankelijk van de grootte van het updatebestand, het model Apple Watch (hoe nieuwer, hoe sneller), de drukte op het netwerk en andere factoren.

Het kan ook sneller. Apple Watch-updates worden namelijk standaard via Bluetooth geïnstalleerd. Apple heeft hiervoor gekozen om de installatie zo energiezuinig mogelijk te laten verlopen. Via wifi kan het ook, maar dat kost meer energie.

Alles over het sneller installeren van watchOS-updates lees je in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Zo kun je sneller Apple Watch-updates installeren

Een Apple Watch-update installeren kan erg traag verlopen. Je kunt het versnellen door de stappen in dit artikel te volgen.

Problemen met Apple Watch updates

Het kan dat je bij het updaten van de Apple Watch tegen problemen stuit. Controleer allereerst of de oplader ook aangesloten is op een stroombron. Is dit het geval, start dan de Apple Watch opnieuw op. Hou de zijknop ingedrukt en zet de Apple Watch uit en daarna weer aan. Als dit ook niet helpt, doe je hetzelfde met de gekoppelde iPhone. Start daarna de update van watchOS opnieuw op.

Een oud betaprofiel kan ook roet in het eten gooien, waardoor het niet mogelijk is om watchOS bij te werken. Voor het installeren van watchOS-beta’s heb je tegenwoordig geen betaprofielen meer nodig, maar het kan in sommige gevallen toch gebeuren dat er nog oude betaprofielen op staan. Verwijder in dat geval het betaprofiel van de Apple Watch. Dit doe je door in de Watch-app op je iPhone te gaan naar Algemeen > Profielen > Verwijder profiel.

watchOS beta installeren

Apple brengt voor ontwikkelaars regelmatig een nieuwe watchOS beta uit. Sinds watchOS 7 gebeurt dit ook voor publieke betatesters. Dit zijn testversies met nieuwe functies die nog uitvoerig moeten worden getest.

Wil je als ontwikkelaar de nieuwste watchOS beta op je Apple Watch installeren, dan hoef je alleen maar een schakelaar om te zetten.

watchOS beta installeren voor ontwikkelaars en publieke testers

Meer over het installeren van watchOS beta’s als ontwikkelaar en publieke tester lees je in een apart artikel.

Bekijk ook

De publieke beta van watchOS 10 installeren? Dit is waar je rekening mee moet houden

Wil jij deze zomer de publieke beta van watchOS 10 installeren? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. En hoe installeer je een publieke beta van watchOS eigenlijk? We laten het je zien.

watchOS downgraden

Het is niet mogelijk om je Apple Watch zelf te downgraden naar een oudere versie van watchOS. Downgraden houdt in dat je een nieuwere versie van de software (bijvoorbeeld een betaversie) vervangt door een oudere versie, bijvoorbeeld de laatst verschenen stabiele versie. Bij de iPhone is downgraden naar een voorlaatste iOS-versie vaak wel mogelijk, maar bij de Apple Watch kan het niet. Het enige wat je kunt proberen is teruggaan naar de Apple Store en proberen het daar te regelen.

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.

Revisiegeschiedenis:

 • 2018 - 25 april: Snelle truc om te updaten toegevoegd.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch