Auto-ongeluk

Contactinformatie op je iPhone-toegangsscherm tonen (voor hulpverleners en ICE)

Zorg dat jouw contactgegevens op het toegangsscherm van je iPhone staan, zodat hulpverleners weten wie je bent en wie ze moeten waarschuwen in noodgevallen.

Informatie voor hulpverleners op je iPhone

Steeds meer mensen zetten een pincode op hun iPhone of maken gebruik van de Touch ID-vingerafdrukscanner. Dat is verstandig als je je gegevens wilt beschermen. Maar bij het zoekraken van je telefoon of bij een ongeval kan het codeslot een extra belemmering zijn: hulpverleners kunnen niet in de contactenlijst kijken wie er gewaarschuwd moet worden. En als je de iPhone kwijtraakt kan de eerlijke vinder geen contact opnemen. Door op je toegangsscherm SOS- of ICE-informatie te zetten voorkom je dit.

ICE en SOS op je iPhone instellen

Apple voerde in iOS 8 de functie Emergency Card in, waarop je allerlei belangrijke gezondheidsinformatie kon invullen zoals bloedgroep en allergieën. In iOS 9 is dit vervangen door Medische ID. Hiermee kun je allerlei cruciale informatie toegankelijk maken, zonder dat iemand je pincode hoeft te weten. Hulpverleners weten hoe de functie werkt en kunnen dus altijd belangrijke informatie raadplegen zoals bloedgroep en allergieën. Ook kunnen ze de contactgegevens van partner, ouders en andere directe familie achterhalen.

Scenario 1: hulpverlener zoekt informatie

Als je bij een ongeval bewusteloos of zwaargewond raakt, kan je telefoon een informatiebron zijn. Hulpverleners willen weten wie je bent, of er medische aandoeningen zijn waarmee ze rekening moeten houden en welke familieleden geïnformeerd moeten worden. Hiervoor is Medische ID gemaakt. Ze kunnen al deze informatie raadplegen, zonder de pincode van je toestel te weten.

Als alternatief zou je een wallpaper met daarop alle gewenste informatie op je toegangsscherm kunnen zetten, maar dat is omslachtiger en bovendien is die informatie altijd zichtbaar als je de telefoon gebruikt. Het mooie van de Medische ID is dat het alleen zichtbaar is als een hulpverlener ernaar zoekt.

Noodgevallen bellen op de iPhone.

Zo krijg je de info te zien:

  1. Druk je op de thuisknop om het codeslot in beeld te krijgen.
  2. Tik linksonder op Noodgeval > Medische ID.
  3. Je krijgt nu de naam van de eigenaar, een foto, telefoonnummer en belangrijke contactpersonen te zien.

Scenario 2: eerlijke vinder zoekt contactinformatie

De contactinformatie op je iPhone komt ook in een heel andere situatie van pas: als je je iPhone bent kwijtgeraakt. Het codeslot beschermt je gegevens, maar heeft ook een nadeel: de eerlijke vinder kan moeilijk achterhalen wie de eigenaar van de iPhone is. Je kunt dit voorkomen door de Medische ID in te vullen. Vind je dit een inbreuk op je privacy, dan kun je de info ook beperken tot het meest cruciale zoals een telefoonnummer. Leeftijd, lichaamslengte en gewicht hoef je niet in te vullen.

Het heeft natuurlijk geen zin als de vinder jouw mobiele telefoonnummer belt (de simkaart zit immers in de iPhone), dus zorg ervoor dat er ook een vast telefoonnummer of een telefoonnummer van naaste familieleden in het lijstje staan. Het moeten nummers zijn die nog wel bereikbaar zijn als je telefoon zoek is.

Medische ID instellen

Ben je je iPhone kwijtgeraakt, dan kun je met Zoek mijn iPhone overigens ook nog een berichtje naar het toegangsscherm van de iPhone sturen.

We hebben een aparte lijst met apps voor noodgevallen op vakantie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen kwijt, noodsituaties