Foto met HDR-effect

HDR-foto’s maken met iPhone en iPad

Met de iPhone kun je HDR-foto's maken, waarbij lichte en donkere gedeelten van de foto goed tot hun recht komen. De nieuwste ontwikkeling is Smart HDR en in deze tip leggen we alles erover uit.

HDR-foto’s op iPhone en iPad

HDR staat voor High Dynamic Range en houdt in dat foto’s met lichte en donkere gedeelten beter tot hun recht komen. Hoe kun je je iPhone-camera het best gebruiken om mooie HDR-foto’s te maken? En wat is Smart HDR dan? Lees snel verder!

HDR-fotografie: wat is het?

Als je op een zonnige dag buiten staat, dan zijn er met het blote oog altijd gedeeltes die in de schaduw liggen en gedeeltes die fel door de zon worden beschenen. Bij bewolkt weer is het licht gefilterd, waardoor je de minste verschillen in lichtintensiteit zult zien. Het menselijk oog kan zich aanpassen aan die grote variatie in lichtintensiteit, maar de camerasensor niet. Vandaar dat HDR-fotografie meerdere foto’s van hetzelfde tafereel maakt, waarbij de instellingen van de belichting steeds verschillend zijn. Deze twee of meer foto’s worden vervolgens samengevoegd tot één foto.

Bij Smart HDR maakt de camera veel meer foto’s, namelijk 9 stuks. Smart HDR is aanwezig op nieuwere iPhones sinds de iPhone XR (2018) en is te danken aan de Neural Engine die in de A12 Bionic-chip (en nieuwer) zit. Hier komt veel rekenkracht aan te pas om de meest optimale foto te maken: er worden 1 biljoen berekeningen per seconde uitgevoerd om meerdere foto’s te combineren tot één geheel.

Bekijk ook

Wat is Smart HDR op de nieuwste iPhones en hoe gebruik je het?

Ontdek hoe Smart HDR werkt, de slimmere HDR-functie op recente iPhones. Met Smart HDR wordt je foto nog mooier met meer detail bij schaduwen en en betere balans tussen lichte en donkere delen van een foto. Zo werkt het.

Foto met HDR-effect

Het corrigeren van lichte en donkere gedeelten van een foto zou je ook handmatig in de post-productie kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld in Photoshop. Professionele fotografen noemen dit ‘bracketing’. Maar de iPhone kan het voor jou automatisch doen. De iPhone maakt steeds meerdere foto’s en neemt voor elk onderdeel van het tafereel de foto met de best mogelijke verlichting en de hoogste mate van detail.

Hieronder zie je foto’s die we mét en zonder de HDR-functie van de iPhone hebben gemaakt.

Een normale foto:
foto hdr 2

Een HDR-foto:
foto hdr 1

HDR-foto’s maken op de iPhone

Het inschakelen van HDR op de iPhone is afhankelijk van de iPhone-camera en de iOS-versie op je toestel.

Voor iOS 13 en later kun je HDR als volgt inschakelen voor het maken van foto’s:

 • Ga in de Instellingen-app naar Camera.
 • Je ziet hier nu een schakelaar Smart HDR (indien beschikbaar) of een schakelaar voor gewone HDR, die je kunt in- en uitschakelen.

Het is op de meeste toestellen niet meer mogelijk om naast de HDR-foto ook nog een normale foto op te slaan.

HDR foto iOS 13

Voor het bekijken van HDR-foto’s is er een aparte schakelaar:

 • Ga in de Instellingen-app naar Foto’s.
 • Zet de schakelaar aan bij Ervaar volledige HDR. Dit zorgt ervoor dat foto’s in geoptimaliseerde HDR-weergave te zien zijn op je toestel. Is deze knop niet te zien op jouw iPhone, dan wordt de functie niet ondersteund.

Bekijk je een foto een foto in volledige HDR, dan kan het zijn dat een foto er op het iPhone-scherm erg fleurig en contrastrijk uitziet, maar bij het delen veel fletser wordt.

Oudere iOS-versies:
In versies vóór iOS 13 vind je de schakelaar in de Camera-interface, zoals hieronder te zien is. Tik tijdens het maken van de foto bovenin op het HDR-icoontje. Kies of je HDR automatisch wilt inschakelen, aan of uit wilt zetten.

Smart HDR inschakelen

Is de HDR-knop niet zichtbaar? Dan moet je HDR eerst inschakelen:

 1. Ga naar de Instellingen-app en vervolgens naar Camera.
 2. Zorg dat de schakelaar bij Automatische HDR aan staat.
 3. Ga naar de Camera-app en maak een foto.

HDR blijft ingeschakeld totdat je het weer uitschakelt. De iPhone maakt drie of meer foto’s wanneer je op de sluiterknop drukt. Je kunt in oudere iOS-versies via de Instellingen-app aangeven of je ook de normale foto wilt bewaren. In dat geval zullen er steeds twee foto’s in je fotorol worden bewaard: een normale foto en een HDR-foto. Bij latere iOS-versies is het niet mogelijk om de normale foto op te slaan.

HDR-foto niet bewaren
Deze optie om de normale foto op te slaan is niet in latere iOS-versies beschikbaar.

Belichting veranderen bij HDR-foto’s

Vaak zorgt de HDR-functie ervoor dat een foto veel mooier eruit ziet, al kunnen de kleuren ook wat onnatuurlijker worden. Is de belichting toch nog niet helemaal naar je smaak, dan is er nog een extra trucje mogelijk. Door te tappen op het scherm tijdens het maken van een foto zorg je dat de camera op dat gedeelte scherpstelt. Het gaat daarbij niet alleen op scherpstellen, maar de camera past er ook de belichting op aan. Zo kun je een extra donker gedeelte dat niet goed zichtbaar is, toch duidelijker in beeld krijgen. Je kunt op deze manier ook een te licht gedeelte in de foto dimmen.

HDR: op welke iPhones en iPads?

De HDR-functie werd al in iOS 4.1 ingevoerd. Dat betekent dat het op vrijwel alle iPhones werkt, ook als je nog een iPhone 4 gebruikt. Op de iPad wordt HDR-fotografie vanaf de iPad Air 2 ondersteund.

Heb je een niet-geschikt toestel dan kun je eventueel gebruik maken van apps die het effect van HDR proberen te imiteren. Nieuwere apps die de HDR-functie optimaal gebruiken zijn vaak alleen te installeren op nieuwere toestellen en daarop is HDR ook al standaard aanwezig.

Voor Smart HDR heb je een iPhone XR of nieuwer nodig, bijvoorbeeld een iPhone XS (Max), een toestel uit de iPhone 11-familie of een iPhone SE 2020.

Bekijk ook

Wat is Smart HDR op de nieuwste iPhones en hoe gebruik je het?

Ontdek hoe Smart HDR werkt, de slimmere HDR-functie op recente iPhones. Met Smart HDR wordt je foto nog mooier met meer detail bij schaduwen en en betere balans tussen lichte en donkere delen van een foto. Zo werkt het.

HDR-apps voor iPhone

Om de HDR-functie van de iPhone te gebruiken heb je geen extra app nodig. Maar het kan wel handig zijn. Er zijn allerlei apps die HDR-achtige effecten met je foto kunnen maken. Vaak bevatten ze nog wat extra functies, bijvoorbeeld voor het samenvoegen van foto’s, filters en meer.

Enkele voorbeelden:

 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Automatisch HDR-foto’s in hogere resolutie maken, werkt zelfs met oudere iOS-versies.
 • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Hydra maakt mooie HDR-foto’s door maximaal 60 frames samen te voegen.
 • Halide Mark II (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 14.0+) - Favoriet op de redactie, gemaakt door een Nederlander.
 • ProCamera. Pro foto en camera (€14,99, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 14.1+) - Pro Camera heeft een speciale HDR-modus die ze met partner Ittiam Systems hebben gemaakt. Volgens de makers is dit de beste HDR die je op iOS kunt krijgen. Vereist wel een in-app aankoop.
 • Camera+: Pro Camera & Editor (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 15.0+) - Veel mensen hebben de Camera+ app toch al geïnstalleerd, omdat het zo’n veelzijdige camera-app is. Natuurlijk zit er ook een goede HDR-functie in.
 • ProCam 8 (€9,99, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 11.3+) - Een andere goede camera-app met veel functies.
 • Snapseed (gratis, iPhone, iOS 12.4+) - Moet het gratis? Dan kun je ook terecht in de gratis Snapseed-app van Google.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!