Foto met HDR-effect

HDR-foto’s maken met iPhone en iPad

Met de iPhone kun je HDR-foto's maken, waarbij lichte en donkere gedeelten van de foto goed tot hun recht komen. Hoe kun je je iPhone-camera het best gebruiken voor mooie HDR-foto's? Dat legt deze tip uit.

Met de iPhone kun je HDR-foto’s maken. HDR staat voor High Dynamic Range en houdt in dat foto’s met lichte en donkere gedeelten beter tot hun recht komen. Hoe kun je je iPhone-camera het best gebruiken om mooie HDR-foto’s te maken? Dat lees je in deze tip.

Foto met HDR-effect

HDR-fotografie: wat is het?

Als je op een zonnige dag buiten staat, dan zijn er met het blote oog altijd gedeeltes die in de schaduw liggen en gedeeltes die fel door de zon worden beschenen. Bij bewolkt weer is het licht gefilterd, waardoor je de minste verschillen in lichtintensiteit zult zien. Het menselijk oog kan zich aanpassen aan die grote variatie in lichtintensiteit, maar de camerasensor niet. Vandaar dat HDR-fotografie meerdere foto’s van hetzelfde tafereel maakt, waarbij de instellingen van de belichting steeds verschillend zijn. Deze twee of drie foto’s worden vervolgens samengevoegd tot één foto.

Je zou dit natuurlijk ook handmatig met Photoshop kunnen aanpassen, maar de iPhone kan het voor jou automatisch doen. De iPhone maakt steeds drie foto’s te maken en neemt voor elk onderdeel van het tafereel de foto met de best mogelijke verlichting. Hieronder zie je foto’s die we mét en zonder de HDR-functie van de iPhone hebben gemaakt.

Een normale foto:
foto hdr 2

Een HDR-foto:
foto hdr 1

HDR-foto’s maken op de iPhone

Het inschakelen van HDR op de iPhone is eenvoudig.

  1. Je start de camera-app en ziet een knop bovenin een rij met opties. Een daarvan is HDR.
  2. Tik je hierop, dan krijg je opties te zien: HDR, Auto, Aan en Uit.
  3. Kies HDR en maak een foto.

HDR foto's maken

HDR blijft ingeschakeld totdat je het weer uitschakelt. De iPhone maakt drie foto’s wanneer je op de sluiterknop drukt. Je kunt via de Instellingen-app aangeven of je ook de normale foto wilt bewaren. In dat geval zullen er steeds twee foto’s in je fotorol worden bewaard: een normale foto en een HDR-foto.

  1. Ga naar Instellingen > Foto’s en Camera.
  2. Blader naar beneden tot je het kopje HDR (Hoog dynamisch bereik) ziet.
  3. Hier geef je aan dat je de normale foto wel of niet wilt bewaren.

HDR-foto niet bewaren

Belichting veranderen bij HDR-foto’s

Vaak zorgt de HDR-functie ervoor dat een foto veel mooier eruit ziet, al kunnen de kleuren ook wat onnatuurlijker worden. Is de belichting toch nog niet helemaal naar je smaak, dan is er nog een extra trucje mogelijk. Door te tappen op het scherm tijdens het maken van een foto zorg je dat de camera op dat gedeelte scherpstelt. Het gaat daarbij niet alleen op scherpstellen, maar de camera past er ook de belichting op aan. Zo kun je een extra donker gedeelte dat niet goed zichtbaar is, toch duidelijker in beeld krijgen. Je kunt op deze manier ook een te licht gedeelte in de foto dimmen.

HDR: op welke iPhones en iPads?

De HDR-functie werd al in iOS 4.1 ingevoerd. Dat betekent dat het op vrijwel alle iPhones werkt, ook als je nog een iPhone 4 gebruikt. Op de iPad wordt HDR-fotografie pas vanaf de iPad Air 2 ondersteund. Heb je een niet-geschikt toestel dan kun je eventueel gebruik maken van apps die het effect van HDR proberen te imiteren. Nieuwere apps die de HDR-functie optimaal gebruiken zijn vaak alleen te installeren op nieuwere toestellen en daarop is HDR ook al standaard aanwezig.

HDR-apps voor iPhone

Om de HDR-functie van de iPhone te gebruiken heb je geen extra app nodig. Maar het kan wel handig zijn. Er zijn allerlei apps die HDR-achtige effecten met je foto kunnen maken. Vaak bevatten ze nog wat extra functies, bijvoorbeeld voor het samenvoegen van foto’s, filters en meer.

Enkele voorbeelden:

  • ProCamera. (€6,99, iPhone/ Watch + IAP, iOS 11.0+) - Pro Camera heeft een speciale HDR-modus die ze met partner Ittiam Systems hebben gemaakt. Volgens de makers is dit de beste HDR die je op iOS kunt krijgen. Vereist wel een in-app aankoop.
  • Camera+ (€3,49, iPhone/ Watch + IAP, iOS 10.0+) - Veel mensen hebben de Camera+ app toch al geïnstalleerd, omdat het zo’n veelzijdige camera-app is. Natuurlijk zit er ook een goede HDR-functie in.
  • Snapseed (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Moet het gratis? Dan kun je ook terecht in de gratis Snapseed-app van Google.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2016
Categorie Foto
Onderwerpen foto, fotografie, hdr