HDR-foto op iPhone 13 Pro

HDR-foto’s maken met iPhone en iPad

Met de iPhone kun je HDR-foto's maken, waarbij lichte en donkere gedeelten van de foto goed tot hun recht komen. De nieuwste ontwikkeling is Smart HDR en in deze tip leggen we alles erover uit.

HDR-foto’s op iPhone en iPad

HDR staat voor High Dynamic Range en houdt in dat foto’s met lichte en donkere gedeelten beter tot hun recht komen. Hierbij worden geavanceerde algoritmes gebruikt om een foto te optimaliseren, waaronder Deep Fusion. Hoe kun je je iPhone-camera het best gebruiken om mooie HDR-foto’s te maken? En wat is Smart HDR dan? Lees snel verder!

Het is in de huidige iOS-versies helaas niet meer mogelijk om (Smart) HDR uit te schakelen. Daardoor krijgen foto’s soms een onnatuurlijk effect. Om dit te omzeilen kun je een Live Photo of een RAW-foto maken (niet ProRAW).

HDR-fotografie: wat is het?

Als je op een zonnige dag buiten staat, dan zijn er met het blote oog altijd gedeeltes die in de schaduw liggen en gedeeltes die fel door de zon worden beschenen. Bij bewolkt weer is het licht gefilterd, waardoor je de minste verschillen in lichtintensiteit zult zien. Het menselijk oog kan zich aanpassen aan die grote variatie in lichtintensiteit, maar de camerasensor niet. Vandaar dat HDR-fotografie meerdere foto’s van hetzelfde tafereel maakt, waarbij de instellingen van de belichting steeds verschillend zijn. Deze twee of meer foto’s worden vervolgens samengevoegd tot één foto.

Bij Smart HDR maakt de camera veel meer foto’s, namelijk 9 stuks. Smart HDR is aanwezig op nieuwere iPhones sinds de iPhone XR (2018) en is te danken aan de Neural Engine die in de A12 Bionic-chip (en nieuwer) zit. Hier komt veel rekenkracht aan te pas om de meest optimale foto te maken: er worden 1 biljoen* berekeningen per seconde uitgevoerd om meerdere foto’s te combineren tot één geheel.

*We bedoelen hier 1 biljoen, dus tien tot de 12e macht. Dit is 1000x keer meer dan het Engelstalige ‘billion’.

Bekijk ook

Wat is Smart HDR op de nieuwste iPhones en hoe gebruik je het?

Ontdek hoe Smart HDR werkt, de slimmere HDR-functie op recente iPhones. Met Smart HDR wordt je foto nog mooier met meer detail bij schaduwen en en betere balans tussen lichte en donkere delen van een foto. Zo werkt het.

iPhone 13 HDR

Het corrigeren van lichte en donkere gedeelten van een foto zou je ook handmatig in de post-productie kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld in Photoshop. Professionele fotografen noemen dit ‘bracketing’. Maar de iPhone kan het voor jou automatisch doen. De iPhone maakt meerdere foto’s en pakt voor elk onderdeel van het tafereel de foto met de best mogelijke verlichting en de hoogste mate van detail.

HDR-foto’s maken op de iPhone

Het inschakelen van HDR op de iPhone is afhankelijk van de iPhone-camera en de iOS-versie op je toestel. Momenteel is het meestal niet mogelijk om HDR uit te schakelen.

HDR uitschakelen kan niet op de iPhone 13-serie en nieuwer en ook niet op de iPhone SE 2022 en nieuwer.

HDR uitschakelen kan wel op de volgende toestellen:

Hiervoor ga je naar Instellingen > Camera. Schakel daarna HDR of Smart HDR uit. Op oudere toestellen heet deze optie Auto HDR.

HDR foto iOS 13

Voor het bekijken van HDR-foto’s is er een aparte schakelaar:

  • Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  • Ga naar Foto’s.
  • Zet de schakelaar aan bij Ervaar volledige HDR.

Dit zorgt ervoor dat foto’s in geoptimaliseerde HDR-weergave te zien zijn op je toestel. Is deze knop niet te zien op jouw iPhone, dan wordt de functie niet ondersteund. Bekijk je een foto een foto in volledige HDR, dan kan het zijn dat een foto er wat onnatuurlijk en overdreven gekleurd uit ziet. Stuur je de iPhone door naar een vriend die geen geschikt Apple-device hebt, dan kan de foto er voor deze persoon wat fletser uitzien.

Oudere iOS-versies:
In versies vóór iOS 13 vind je de schakelaar in de Camera-interface, zoals hieronder te zien is. Tik tijdens het maken van de foto bovenin op het HDR-icoontje. Kies of je HDR automatisch wilt inschakelen, aan of uit wilt zetten.

Smart HDR inschakelen

Bij deze oudere iOS-versies kun je twee versies van een foto bewaren: een normale foto en een HDR-foto. Je kunt op een later moment één van beide weggooien.

Is de HDR-knop niet zichtbaar in de Camera-app of in de Instellingen? Dat kan, want Apple biedt op nieuwere toestellen niet meer de mogelijkheid om HDR uit te schakelen – en daar is niet iedereen blij mee.

Belichting veranderen bij HDR-foto’s

Vaak zorgt de HDR-functie ervoor dat een foto veel mooier eruit ziet, al kunnen de kleuren ook wat onnatuurlijker worden. Is de belichting toch nog niet helemaal naar je smaak, dan is er nog een extra trucje mogelijk. Door te tappen op het scherm tijdens het maken van een foto zorg je dat de camera op dat gedeelte scherpstelt. Het gaat daarbij niet alleen op scherpstellen, maar de camera past er ook de belichting op aan. Zo kun je een extra donker gedeelte dat niet goed zichtbaar is, toch duidelijker in beeld krijgen. Je kunt op deze manier ook een te licht gedeelte in de foto dimmen.

Bekijk ook

Zo kun je de belichting van foto's aanpassen op iPhone en iPad

Tijdens het maken van een foto met je iPhone kun je handmatig de belichting aanpassen. Zo wordt een iets te donkere foto er toch nog goed uit te zien. In deze tip lees je hoe je de belichting van foto's op de iPhone vooraf en achteraf kunt aanpassen in de standaard Camera-app.

HDR: op welke iPhones en iPads?

De HDR-functie werd al in iOS 4.1 ingevoerd. Dat betekent dat het op vrijwel alle iPhones werkt, ook als je nog een iPhone 4 gebruikt. Op de iPad wordt HDR-fotografie vanaf de iPad Air 2 ondersteund.

Voor Smart HDR heb je een iPhone XR of nieuwer nodig, bijvoorbeeld een iPhone 11. Het is ook aanwezig op de iPhone SE 2020 en nieuwer.

Bekijk ook

Wat is Smart HDR op de nieuwste iPhones en hoe gebruik je het?

Ontdek hoe Smart HDR werkt, de slimmere HDR-functie op recente iPhones. Met Smart HDR wordt je foto nog mooier met meer detail bij schaduwen en en betere balans tussen lichte en donkere delen van een foto. Zo werkt het.

HDR-apps voor iPhone

Om de HDR-functie van de iPhone te gebruiken heb je géén extra app nodig. Maar het kan wel handig zijn. Er zijn allerlei apps die HDR-achtige effecten met je foto kunnen maken. Vaak bevatten ze nog wat extra functies, bijvoorbeeld voor het samenvoegen van foto’s, filters en meer.

Enkele voorbeelden:

  • Halide Mark II - Pro Camera (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 16.0+) - Favoriet op de redactie, gemaakt door de Nederlander Sebastiaan de With. Twijfel je of HDR wel de juiste optie is? Dan kan Halide twee foto’s maken: eentje met Smart HDR en Deep Fusion en eentje in RAW.
  • Doka: Foto en Video Editor (Gratis, iPhone/iPad/Mac + IAP, iOS 15.0+) - Deze app won ook al meerdere prijzen en is ontworpen door de Nederlander Jasper Hauser. Voor het bewerken van je HDR-foto’s.
  • ProCamera. Pro foto en camera (€17,99, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 15.1+) - Pro Camera heeft een speciale HDR-modus die ze met partner Ittiam Systems hebben gemaakt. Volgens de makers is dit de beste HDR die je op iOS kunt krijgen. Vereist wel een in-app aankoop.
  • Camera+: Pro Camera & Editor (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 15.0+) - Heel wat mensen gebruiken de Camera+, omdat het zo’n veelzijdige app is. Natuurlijk zit er ook een goede HDR-functie in.
  • ProCam 8 - Pro Camera (€9,99, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 11.3+) - Een andere goede camera-app met veel functies.
  • Snapseed (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.1+) - Moet het gratis? Dan kun je ook terecht in de gratis Snapseed-app van Google.

Bekijk ook

Beste apps voor fotobewerking op iPhone en iPad

Fotobewerking op iPhone en iPad wordt steeds toegankelijker. In deze lijst vind je de beste fotobewerking apps voor iOS, van Darkroom en Lightroom tot Pixelmator en Photoshop Fix. Welke app voor fotobewerking past het best bij jou?