Wat kun je verwachten van WWDC 2016?

De WWDC staat alweer voor de deur, maar wat kun jij dit jaar allemaal van Apple verwachten op het gebiede van aankondigingen? We zetten alle geruchten en verwachte onthulling op een rijtje. Waar kijk jij het meest naar uit?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

WWDC 2016 logo
De WWDC gaat vandaag van start en Apple heeft waarschijnlijk weer een hoop in petto voor ontwikkelaars en gebruikers. Maar wat gaat Apple allemaal aankondigen? We kijken naar alle recente geruchten en zetten alles op een rijtje, zodat jij weet wat je kunt verwachten van WWDC 2016. Spoiler alert!

WWDC 2016 van 13 tot 17 juni

Zoals elk jaar vindt de WWDC in de zomer plaats, om precies te zijn van 13 juni tot 17 juni. Op maandag 13 juni om 19:00 Nederlandse tijd houdt Apple de jaarlijkse persconferentie waar allerlei nieuwe dingen aangekondigd gaan worden.

Zoals gebruikelijk kun je het evenement zelf live volgen via de livestream op bijvoorbeeld de Apple TV, iPhone, iPad of Apple-website. Ook bij iCulture volgen we alles natuurlijk op de voet zodat jij niets hoeft te missen van alle aankondigingen.

Bekijk ook

WWDC 2016: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in 2016

WWDC is Apple's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in juni. Welke aankondigingen heeft Apple tijdens WWDC 2016 gedaan? Dat lees je in deze round-up van dit belangrijke evenement voor ontwikkelaars, WWDC 2016!
Bekijk ook

Zo kijk je vannacht de livestream van Apple's Mac-event

Wil jij de livestream van Apple's Mac-event van oktober volgen? Via allerlei apparaten bekijk je de livestream van Apple-events zodat je met eigen ogen de aankondigingen van Tim Cook en anderen kunt zien.

De verwachtingen in het kort

De WWDC is een conferentie voor ontwikkelaars, waardoor de focus vooral op software ligt. Tijdens de keynote zal Apple dan ook nieuwe versies van de verschillende besturingssystemen aankondigen:

  • iOS 10 met nieuwe functies voor Siri, Apple Music en meer. De eerste betaversie komt waarschijnlijk kort na de keynote beschikbaar voor ontwikkelaars.
  • OS X 10.12 voor de Mac krijgt waarschijnlijk een naamswijziging naar macOS. Eén van de verwachte functies is Siri op de desktop.
  • watchOS 3 voor de Apple Watch met nieuwe functies en meer onafhankelijkheid van de iPhone.
  • tvOS 10 voor de vierde generatie Apple TV met nieuwe functies en mogelijkheden.

iOS 10: vrijwel zeker

Als er één aankondiging is waarvan we zeker zijn, dan is het iOS 10. Dit jaar is er sprake van een jubileum, want het is alweer de tiende versie van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Het lijkt er echter niet op dat Apple deze gelegenheid aangrijpt om iOS volledig op de schop te gooien, maar je kunt wel een aantal fijne vernieuwingen verwachten.

Bekijk ook

iOS 10: het complete overzicht

Alles over iOS 10 en de nieuwe functies, zoals iMessage-stickers, Woning-app en universeel klembord. Lees over de iOS 10 aankondiging, release en meer.

iOS 10: slimmere Siri

De afgelopen tijd zijn er al verschillende geruchten verschenen over welke functies eventueel in iOS 10 toegevoegd gaan worden. Belangrijk is waarschijnlijk de focus op vernieuwingen voor Siri. Naar alle waarschijnlijk krijgen ontwikkelaars met ingang van iOS 10 toegang tot Siri dankzij een speciale API. Hierdoor kunnen apps ook volop gebruikmaken van de mogelijkheden die Siri brengt. Zo kun je bijvoorbeeld een Uber-taxi bestellen via Siri of een bericht sturen via Telegram. Zeker met allerlei andere intelligente assistenten is het belangrijk dat Siri veelzijdiger en slimmer wordt. Siri zou zelfs helemaal centraal komen te staan tijdens de WWDC, zo voorspelt een analist. Geen gekke gedachte, gezien de menselijke taal die gebruikt wordt op de uitnodigingen van de WWDC.
Geloofwaardigheid: 90%

Bekijk ook

Deze 8 Siri-verbeteringen willen we zien in 2016

Het jaar 2016 lijkt grote veranderingen voor Siri te brengen. Wij zetten 8 verbeteringen op een rijtje, waarmee Siri nog beter kan worden.

iOS 10: HomeKit-uitbreiding met losse app

Daar is ‘ie weer! Er wordt al jaren gesproken over een losse HomeKit-app van Apple, maar met iOS 10 zou het er toch echt van moeten komen. Hierdoor wordt het eenvoudiger om al je HomeKit-apparaten te beheren, je huis in te delen en triggers te activeren. Dit kan nu wel al met enkele apps van externe ontwikkelaars, maar toch zou Apple met iOS 10 een eigen oplossing toe willen voegen. Omdat de berichten over een HomeKit-app elk jaar weer terugkomen, achten wij de kans wat lager dan bovenstaande mogelijke iOS 10-functies.
Geloofwaardigheid: 75%

Bekijk ook

'iOS 10 krijgt losse HomeKit-app van Apple'

iOS 10 krijgt waarschijnlijk een losse HomeKit-app met de naam 'Home'. Dat blijkt uit opmerkingen van een marketingmedewerker van Apple.

iOS 10: verbergen van standaardapps

Het is niet ondenkbaar als je straks met iOS 10 enkele standaardapps kunt verbergen van je beginscherm. Veel mensen plaatsen apps die ze nooit gebruiken nu al vaak in een speciaal mapje, omdat deze niet te verwijderen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Aandelen- of Tips-app. Tim Cook gaf al aan dat Apple naar de optie kijkt om standaardapps te verbergen en later verschenen er berichten dat het binnenkort toch echt mogelijk zou zijn. Wij kunnen er in ieder geval alleen maar op hopen.
Geloofwaardigheid: 75%

Bekijk ook

'Verbergen van standaardapps in iOS straks echt mogelijk'

Gaat Apple de mogelijkheid om standaard apps te verbergen dan eindelijk invoeren? Een code in de nieuwste versie van iTunes suggereert deze nieuwe functie, waardoor je ongebruikte apps van je beginscherm kunt verwijderen.

iOS 10: donkere modus

iOS is sinds iOS 7 uit 2013 een stuk feller en lichter qua uitstraling, maar met iOS 10 zou het zomaar kunnen dat je kunt kiezen voor een donkere uitstraling. Apple voegde met iOS 9.3 al Night Shift toe en met de donkere look van WWDC dit jaar zou het zomaar kunnen dat iOS straks in de avonduren nog prettiger te bekijken is dankzij een donkere stand. Er zijn inmiddels ook al concepten van een donkere versie van iOS verschenen en zelfs Siri lijkt stiekem een donkere stand al te verklappen.
Geloofwaardigheid: 45%

Bekijk ook

iOS 10-concept toont de donkere kant van iOS

In een nieuw concept van iOS 10 is te zien hoe de nieuwste versie van het besturingssysteem eruit zou kunnen zien in een donker thema. Gaat Apple dit donkere thema aan iOS toevoegen? Het thema van de WWDC van 2016 is in ieder geval donkerder dan voorheen.

iOS 10: beta voor ontwikkelaars en publieke testers

Net zoals elk jaar verwachten we ook dit jaar in ieder geval betaversies van iOS 10 voor ontwikkelaars, vlak nadat iOS 10 aangekondigd is. Sinds ruim een jaar biedt Apple ook betaversies voor publieke testers, maar met iOS 9 was dit nog niet direct beschikbaar. Gezien de trend van de laatste tijd, denken wij dat de publieke betaversie van iOS 10 vrij snel volgt na de ontwikkelaarsbeta. Hoe lang het gaat duren blijft nog even een geheim, maar wij gaan er vanuit dat dit niet lang zal duren.
Geloofwaardigheid ontwikkelaarsbeta: 99%
Geloofwaardigheid publieke beta: 70%

OS X 10.12: vrijwel zeker

Ook een zekerheid is de aankondiging van de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de Mac. De afgelopen jaren gebruikte Apple locaties in Californië, zoals Mavericks, Yosemite en El Capitan. Het is nog onduidelijk welke naamgeving Apple dit jaar gaat gebruiken, maar we zijn er in ieder geval wel zeker van dat Apple dit jaar aandacht gaat besteden aan deze nieuwste versie.

OS X 10.12: Siri naar de Mac

Siri Dock-icoonHet zou dit jaar dan eindelijk gaan gebeuren: de intelligente assistent Siri maakt de overstap naar de Mac. Siri is al bijna op elk Apple-apparaat beschikbaar, van iPhone tot Apple Watch en autoradio. De Mac is het enige platform dat nog ontbreekt en als we de geruchten mogen geloven komt Siri nu eindelijk naar de desktop. Er zijn zelfs al beelden uitgelekt van het logo in de dock en je zou Siri ook op kunnen roepen via de menubalk. Met Siri zou ook HomeKit naar de Mac komen, zodat je je apparaten vanaf de desktop kunt bedienen. Inmiddels lijkt Siri zelf ook klaar te zijn voor de Mac, gezien de verrassende reactie op een specifieke vraag.
Geloofwaardigheid: 90%

Bekijk ook

Siri op de Mac: opent dit deuren voor HomeKit?

Komt Siri met de komst van de nieuwe OS X-versie naar de Mac? Geruchten wijzen hier wel op, maar wat zou je hier dan allemaal mee kunnen? En wat betekent dit voor HomeKit?

OS X 10.12: redesign iTunes

De desktopversie van iTunes werd dit voorjaar nog voorzien van enkele wijzigingen in de navigatie, maar bij de nieuwe versie van OS X zou iTunes meer op de schop gaan. Apple zou dit nieuwe design van iTunes dan ook aan gaan kondigen tijdens de WWDC als OS X 10.12 (of macOS 10.12) aangekondigd gaat worden. Apple zou vooral meer een splitsing willen leggen tussen iTunes-downloads en Apple Music, zodat het downloads-gedeelte in de toekomst makkelijker uit iTunes verwijderd kan worden. De belangrijkste functies en lay-out zouden hetzelfde blijven, maar toch zijn de veranderingen volgens de berichten groot genoeg om er tijdens WWDC aandacht aan te besteden.
Geloofwaardigheid: 80%

Bekijk ook

'Apple stopt nog niet met iTunes-downloads, wel iTunes-redesign gepland'

Apple gaat tijdens de WWDC een redesign van iTunes aankondigen als onderdeel van OS X 10.12. Apple stopt voorlopig nog niet met iTunes-downloads, maar gaat het navigeren in de iTunes-app op de desktop wel makkelijker maken.

OS X 10.12: nieuwe naamgeving wordt macOS

Over de naamgeving gesproken: Apple zou van plan zijn om het besturingssysteem van een nieuwe naam te voorzien. Met iOS, watchOS en tvOS past OS X niet helemaal meer in het rijtje. Apple zou daarom over willen stappen op de naam macOS of een soortgelijke benaming en wat ons betreft is de WWDC daar een uitgesproken kans voor. Bovendien is de benaming OS X 10.12 met bijkomende naam zoals El Capitan nog steeds een hele mond vol. macOS is lekker kort en krachtig en past mooier in het rijtje van de andere besturingssystemen. De laatste verwijzing naar macOS was te vinden op de ontwikkelaarswebsite, waar Apple wederom voor korte tijd sprak over macOS in plaats van OS X.
Geloofwaardigheid: 60%

Bekijk ook

Foutje: Apple verklapt 'MacOS' op eigen website

Apple noemt de term MacOS nu ook op de eigen website. Het is de tweede aanwijzing dat OS X een naamsverandering krijgt.
Bekijk ook

Apple maakt wederom melding van macOS op eigen website

Zeggen we straks echt vaarwel tegen de naam OS X? Het begint er nu steeds meer op te lijken, nu Apple de naam macOS wederom gebruikt heeft op haar eigen website. Zo vlak voor de WWDC lijkt Apple de naam OS X definitief vaarwel te gaan zeggen.

OS X 10.12: beta’s voor ontwikkelaars en publieke testers

Zoals elk jaar kunnen ontwikkelaars zeer waarschijnlijk ook met de nieuwe versie van OS X aan de slag zodra de keynote afgelopen is. Gedurende de zomerperiode brengt Apple meerdere betaversies uit en de verwachting is dat dit dit jaar niet anders is. Ook publieke testers zouden met de nieuwe versie aan de slag kunnen gaan, maar de timing daarvan is nog even afwachten.
Geloofwaardigheid ontwikkelaarsbeta: 99%
Geloofwaardigheid publieke beta: 70%

watchOS 3: vrijwel zeker

De Apple Watch bestaat pas één jaar, maar we zijn nu alweer toe aan de derde versie van het besturingssysteem. In watchOS 1 waren veel functies nog vrij standaard, maar met watchOS 2 konden apps ook native op de Apple Watch draaien, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de iPhone. In watchOS 3 zou Apple nog verder kunnen gaan wat betreft onafhankelijkheid van de iPhone, terwijl ook het aanpassen van het uiterlijk van de Apple Watch uitgebreid kan worden.

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.

watchOS 3: meer onafhankelijk van iPhone

Als je als ontwikkelaar nu een Apple Watch-app wil maken, dan zul je eerst iets moeten ontwikkelen voor de iPhone. Een Apple Watch-app kan namelijk alleen aangeboden worden als deze gekoppeld is aan een iPhone-app. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars in sommige gevallen creatief moesten zijn, door van de iPhone-app simpelweg een soort tutorial te maken. Gebruikers bleven echter achter met een iPhone-app die ze nooit openen, omdat deze niet verwijderd kan worden zonder de Apple Watch-app te verwijderen. Onhandig, volgens vele ontwikkelaars. De kans is groot dat Apple dit met watchOS 3 gaat oplossen.
Geloofwaardigheid: 90%

Bekijk ook

Ontwikkelaars: "Apple Watch-apps moeten een stuk sneller"

De Apple Watch is bijna een jaar op de markt, maar hoe zit het nu met de Apple Watch-apps? Ontwikkelaars laten zich uit over het platform en het aanbod en ontwikkeling van apps voor Apple's smartwatch.

watchOS 3: aanpassen wijzerplaten

Het personaliseren van de Apple Watch is een belangrijk aspect van het slimme horloge en Apple zou dit met watchOS 3 nog verder kunnen uitbreiden. Een mogelijkheid is dat ontwikkelaars zelf wijzerplaten kunnen maken, waardoor gebruikers niet meer afhankelijk zijn van wat Apple zelf gemaakt heeft. Ontwikkelaars kunnen al complicaties maken voor de wijzerplaten, waardoor zelf ontwikkelde wijzerplaten de volgende stap zouden kunnen zijn.
Geloofwaardigheid: 70%

watchOS 3: beta voor ontwikkelaars

Vorig jaar kondigde Apple tijdens de WWDC watchOS 2 aan en kort na de presentatie verscheen de eerste beta voor ontwikkelaars. Net als bij iOS en OS X zal dat dit jaar zeer waarschijnlijk niet anders zijn, waardoor mensen die bij Apple als ontwikkelaars geregistreerd staan met watchOS 3 aan de slag kunnen gaan. Voor watchOS heeft Apple nog nooit een publieke testversie beschikbaar gesteld, mogelijk omdat de Apple Watch destijds een heel nieuw product was. Er zijn geen hints dat Apple dit jaar wel een publieke testversie beschikbaar stelt, waardoor we de kansen daarop vrij laag inschatten.
Geloofwaardigheid ontwikkelaarsbeta: 99%
Geloofwaardigheid publieke beta: 25%

tvOS 10: vrijwel zeker

Als Apple aandacht gaat besteden aan iOS, OS X en watchOS, kan tvOS voor de Apple TV natuurlijk niet achterblijven. tvOS is gebaseerd op iOS, waardoor het versienummer nagenoeg gelijkloopt. Hierdoor zijn we met tvOS alweer aanbeland bij de tiende versie, terwijl de vernieuwde Apple TV nog geen jaar oud de markt is.

Bekijk ook

tvOS voor Apple TV: het complete overzicht

Alles over tvOS, de software waarop de Apple TV draait. Welke tvOS versies zijn er verschenen, wat zijn de algemene functies van tvOS en welke mogelijkheden heb je allemaal? Je leest het allemaal in dit tvOS-overzicht.

tvOS 10: Siri in het Nederlands

Het was dé functie van de nieuwste Apple TV: Siri om naar content te zoeken, films op te vragen of gewoon het weerbericht op te roepen. Siri maakt het navigeren op de Apple TV een stuk eenvoudiger en met de later toegevoegde optie om te dicteren, is ook het invullen van zoektermen een stuk makkelijker. Een nadeel was echter dat Siri op de Apple TV niet beschikbaar is in het Nederlands, waardoor je nog aangewezen bent op het navigeren via de touchpad op de Apple TV Remote. Wij twijfelen echter of Siri op de Apple TV al met tvOS 10 in het Nederlands zal zijn. We schatten de kans daarom op 50-50.
Geloofwaardigheid: 50%

Bekijk ook

Siri: het complete overzicht van Apple's spraakassistent

Met Siri geef je spraakopdrachten aan de iPhone, iPad en andere apparaten. Siri spreekt Nederlands, kan vragen beantwoorden, informatie opzoeken, apparaten bedienen en zelfs grapjes maken. Wat kun je er nog meer mee? Dat lees je in deze Siri-uitleg!

tvOS 10: Nieuwe Remote-app voor iPhone

Apple heeft het een tijd geleden al beloofd: er komt een nieuwe aparte Remote-app aan voor de nieuwste Apple TV. Met deze Remote-app krijgt je iPhone alle functies van de nieuwe Apple TV Remote. Met de huidige Remote-app kun je slechts navigeren en tekst invoeren, maar met de compleet nieuwe app moet het mogelijk zijn om ook games te bedienen en Siri op de Apple TV te gebruiken. Het is nog onduidelijk wanneer de app precies gaat verschijnen, maar wellicht dat Apple er op WWDC wat meer over kwijt wil.
Geloofwaardigheid: 50%

Bekijk ook

Nieuwe Remote-app Apple TV straks ook voor games, nieuwe desktopversie iTunes onderweg

De compleet nieuwe Remote-app voor de Apple TV werkt straks ook in games. Bovendien is Apple bezig met een nieuwe versie van iTunes die het gebruik van de verschillende muziek-functies makkelijker moet maken.

tvOS 10: beta voor ontwikkelaars

Tot slot geldt voor tvOS hetzelfde als voor de andere besturingssystemen: Apple stelt de nieuw aangekondigde versie na de keynote beschikbaar voor ontwikkelaars met de eerste betaversie. Net als bij watchOS is van tvOS nog nooit een publieke beta beschikbaar gekomen, waardoor dit ook dit jaar onwaarschijnlijk is. Helemaal omdat voor het installeren van een beta-versie een aparte USB-C-kabel vereist is, iets wat niet iedere Apple TV-gebruiker in huis heeft liggen.
Geloofwaardigheid ontwikkelaarsbeta: 99%
Geloofwaardigheid publieke beta: 25%

Bekijk ook

tvOS 10: tien verbeteringen die wij op de Apple TV willen zien

tvOS voor de Apple TV is nog geen jaar oud, maar we zijn nu al benieuwd welke functies Apple allemaal toe zou kunnen voegen. Wij zetten onze wensen voor nieuwe functies in tvOS 10 op een rijtje.

Nieuwe Apple Music: zo goed als zeker

Apple kan een klein feestje vieren: Apple Music bestaat namelijk precies één jaar. De dienst werd vorig jaar op de WWDC aangekondigd en kwam beschikbaar met iOS 8.4, eind juni 2015. Voor het tweede jaar liggen er echter wel wat veranderingen op de plank. Apple Music zou bijvoorbeeld een nieuw design krijgen, waardoor de app meer zwart-wit oogt. Het tabblad Nieuw lijkt te gaan verdwijnen en voor Apple Music Connect hoef je geen nieuwe functies te verwachten. Apple Music lijkt daardoor op alle platformen veranderingen door te gaan maken. Denk aan de vernieuwde Muziek-app in iOS 10, maar ook nieuwe opties in de Muziek-app op de Apple TV. Op de Mac worden de nieuwe functies van Apple Music verwerkt in de nieuwe versie van iTunes die we hierboven onder het kopje OS X al besproken. Los van de nieuwe vormgeving zou Apple ook nieuwe functies mee kunnen geven aan haar muziekdienst.
Geloofwaardigheid: 90%

Bekijk ook

'Apple Music krijgt zwart-witte interface, grote albumhoezen en songteksten'

Er zijn meer details bekend over de Apple Music-restyling. De app wordt zwart-wit, met grote albumhoezen en er komen songteksten bij.

Apple Pay naar Nederland: onzeker

Een wens van veel mensen is dat Apple Pay eindelijk naar Nederland komt. Het is echter lastig te zeggen of de WWDC 2016 het moment is dat Apple dit aan gaat kondigen. Het meest recente bericht over Apple Pay is dat Apple hard aan het werk is om de betaaldienst verder uit te rollen, maar aangezien grote landen als Frankrijk en Duitsland ook nog zonder Apple Pay zitten, lijkt het er niet op dat Nederland nu al aan de beurt is. Met Apple weet je het echter nooit, dus we hebben nog een klein sprankje hoop. Er gaan in ieder geval wel geruchten dat Apple Pay naar Zwitserland komt, wat dit het tweede Europese land zou maken.
Geloofwaardigheid: 40%

Bekijk ook

Apple 'werkt hard' aan Apple Pay-uitrol in Europa

Apple werkt hard om Apple Pay in Europa uit te rollen, zegt Apple Pay-topvrouw Jennifer Bailey. Daarbij kijken ze naar de omvang van de markt.
Bekijk ook

'Apple Pay vanaf 13 juni in Zwitserland'

Apple Pay start vanaf 13 juni in Zwitserland, aldus de nieuwste geruchten. Tijdens de WWDC-keynote zou Apple de aankondiging doen.

Apple Pay voor webshops: niet onwaarschijnlijk

Toch is de kans groot dat Apple in ieder geval aandacht gaat besteden aan Apple Pay tijdens de WWDC-keynote. Mogelijk kondigt Apple de komst van Apple Pay naar webshops aan. Hierdoor kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te betalen via Apple Pay en Touch ID in plaats van bijvoorbeeld iDEAL of PayPal. Mogelijk is zo’n aankondiging ook voor Nederland en België interessant, omdat Apple dit op afstand kan regelen via een betaalprovider en niet afhankelijk is van betaalterminals.
Geloofwaardigheid: 60%

Bekijk ook

Apple Pay voor webshops wellicht maandag al aangekondigd

Apple zou tijdens de WWDC-keynote wel eens Apple Pay voor het web kunnen aankondigen, waarbij je afrekent bij webshops via Touch ID. Dat is misschien wel sneller uit te rollen dan fysieke aankopen.

iMessage naar Android: onzeker

iMessage bestaat al sinds iOS 5 op de iPhone en kwam later ook naar de Mac, iPad en Apple Watch, maar dit jaar zou het zomaar het moment kunnen zijn dat iMessage de overstap gaat maken naar veel meer apparaten. Apple zou namelijk iMessage voor Android aan willen kondigen, zo meldde een bron. Hierdoor wordt iMessage in één keer een serieuze kandidaat voor een breder geaccepteerde chatapp, maar het blijft de vraag of de Android-gebruiker hier echt op zit te wachten. Mogelijk valt de aankondiging samen met betalingen via Apple Pay door middel van iMessage. De bron heeft echter niet een hele goede trackrecord, waardoor wij nog even terughoudend zijn met deze mogelijke aankondiging.
Geloofwaardigheid: 35%

Bekijk ook

'iMessage voor Android wordt op WWDC 2016 onthuld'

Apple zou iMessage voor Android tijdens de WWDC 2016 willen onthullen, aldus geruchten. Het zou na Apple Music de tweede grote Apple-dienst zijn die op Android beschikbaar komt.

Nieuwe randapparatuur: onzeker

airports 2013aOmdat de WWDC vooral een softwareconferentie is, zijn er geen verwachtingen voor nieuwe hardware. Er is bovendien wat betreft software een hoop te bespreken, waardoor er automatisch minder plek over is voor hardware-aankondigingen. Toch zijn er verschillende apparaten die hard een upgrade nodig hebben. Denk aan het Thunderbolt Display en de AirPort Express, Extreme en Time Capsule. Laatstgenoemden hadden onlangs last van schaarste bij Amerikaanse Apple Stores, maar dit is inmiddels alweer verholpen. Er zijn wel berichten verschenen over een nieuw 5K Thunderbolt-scherm, maar Apple zal deze zeer waarschijnlijk niet tijdens de WWDC aan gaan kondigen.
Geloofwaardigheid: 30%

Bekijk ook

AirPort Extreme en Time Capsule uitverkocht, mogelijk nieuwe modellen op komst

De AirPort Extreme en AirPort Time Capsule blijken te zijn weggehaald uit de Amerikaanse Apple Stores, wat de geruchten aanwakkert dat we tijdens WWDC 2016 nieuwe modellen te zien krijgen.
Bekijk ook

'Nieuw 5K-Thunderbolt Display bevat eigen grafische chip'

Apple zou druk bezig zijn met een nieuw model van het externe Thunderbolt Display. Deze heeft een eigen geïntegreerde grafische kaart (GPU) krijgen en werkt met toekomstige MacBooks.

Slimme Siri-speaker: onwaarschijnlijk

De laatste dagen gaan ineens de geruchten dat na Google en Amazon ook Apple met een slimme speaker op de markt komt. Deze speaker zou draaien op een nieuwe versie van Siri en je kunnen assisteren bij allerlei zaken in huis. Volgens geruchten zou de speaker zelfs een camera krijgen met gezichtsherkenning, al kan er nog een hoop veranderen aan de plannen van Apple. Mede daarom achten wij de kans vrij klein dat Apple deze slimme speaker nu al aan zou kondigen. Het apparaat zou dit jaar nog kunnen verschijnen, maar een release in 2017 ligt meer voor de hand.
Geloofwaardigheid: 25%

Bekijk ook

'Apple's Siri-speaker krijgt camera met gezichtsherkenning'

De mogelijk aanstaande slimme speaker van Apple zou voorzien kunnen worden van een camera met gezichtsherkenning. Hierdoor kan de speaker zien wie er in de kamer is en aan de hand daarvan de juiste instellingen inschakelen.

Nieuwe Macs: onwaarschijnlijk

Tot slot zijn er vast ook weer een hoop mensen die uitkijken naar nieuwe Macs. Er zijn momenteel twee Mac-lijnen die toe zijn aan een update: de MacBook Air en MacBook Pro. Vooral de MacBook Air is een hele tijd geleden voor het laatst voorzien van een update. Dit voorjaar werd alleen de 13-inch standaard voorzien van 8GB RAM in plaats van 4GB, maar dat kunnen we nauwelijks een update noemen. Toch lijkt het ons sterk dat Apple hier nu nieuwe Macs aan gaat kondigen, hoewel er wel al enige geruchten zijn omtrent de MacBook Pro. Wij denken echter dat Apple deze later in het jaar aan gaat kondigen, maar wanneer precies blijft onduidelijk. Inmiddels wordt ook gesproken over een nieuwe MacBook Air, maar de timing voor de aankondiging blijft een raadsel. Bronnen melden dat Apple de nieuwe MacBooks nog wel deze maand aankondigt met een release in augustus, maar met zoveel software vernieuwingen in het vooruitzicht lijkt de WWDC ons niet het beste moment.
Geloofwaardigheid: 15%

Bekijk ook

'Apple werkt aan dunnere MacBook Pro met OLED-balk en Touch ID'

Apple werkt aan een dunnere MacBook Pro, die in 2016 uitkomt en voorzien is van Touch ID en een OLED-balkje boven het toetsenbord.

Wat verwacht jij?
In onderstaande poll hebben we jullie gevraagd naar verwachtingen van WWDC 2016. Deze uitslag van deze poll bespreken we in een apart artikel.


Poll niet goed zichtbaar? Bekijk via deze link.

Bekijk ook

iCulture-lezers kijken het meest uit naar nieuwe Macs op WWDC 2016

Naar welke aankondigingen van WWDC kijkt de iCulture-lezer het meeste uit? Uit onze poll in het voorspellingenartikel blijken nieuwe Macs het meest populair. Op een tweede plaatst staat de Nederlandse uitrol van Apple Pay.

Reacties: 38 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.