Tim Cook, enthousiast

Wat kun je verwachten van WWDC 2016?

De WWDC staat alweer voor de deur, maar wat kun jij dit jaar allemaal van Apple verwachten op het gebiede van aankondigingen? We zetten alle geruchten en verwachte onthulling op een rijtje. Waar kijk jij het meest naar uit?
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

WWDC 2016 logo
De WWDC gaat vandaag van start en Apple heeft waarschijnlijk weer een hoop in petto voor ontwikkelaars en gebruikers. Maar wat gaat Apple allemaal aankondigen? We kijken naar alle recente geruchten en zetten alles op een rijtje, zodat jij weet wat je kunt verwachten van WWDC 2016. Spoiler alert!

WWDC 2016 van 13 tot 17 juni

Zoals elk jaar vindt de WWDC in de zomer plaats, om precies te zijn van 13 juni tot 17 juni. Op maandag 13 juni om 19:00 Nederlandse tijd houdt Apple de jaarlijkse persconferentie waar allerlei nieuwe dingen aangekondigd gaan worden.

Zoals gebruikelijk kun je het evenement zelf live volgen via de livestream op bijvoorbeeld de Apple TV, iPhone, iPad of Apple-website. Ook bij iCulture volgen we alles natuurlijk op de voet zodat jij niets hoeft te missen van alle aankondigingen.

De verwachtingen in het kort

De WWDC is een conferentie voor ontwikkelaars, waardoor de focus vooral op software ligt. Tijdens de keynote zal Apple dan ook nieuwe versies van de verschillende besturingssystemen aankondigen:

  • iOS 10 met nieuwe functies voor Siri, Apple Music en meer. De eerste betaversie komt waarschijnlijk kort na de keynote beschikbaar voor ontwikkelaars.
  • OS X 10.12 voor de Mac krijgt waarschijnlijk een naamswijziging naar macOS. Eén van de verwachte functies is Siri op de desktop.
  • watchOS 3 voor de Apple Watch met nieuwe functies en meer onafhankelijkheid van de iPhone.
  • tvOS 10 voor de vierde generatie Apple TV met nieuwe functies en mogelijkheden.

iOS 10: vrijwel zeker

Als er één aankondiging is waarvan we zeker zijn, dan is het iOS 10. Dit jaar is er sprake van een jubileum, want het is alweer de tiende versie van het besturingssysteem voor de iPhone en iPad. Het lijkt er echter niet op dat Apple deze gelegenheid aangrijpt om iOS volledig op de schop te gooien, maar je kunt wel een aantal fijne vernieuwingen verwachten.

iOS 10: slimmere Siri

De afgelopen tijd zijn er al verschillende geruchten verschenen over welke functies eventueel in iOS 10 toegevoegd gaan worden. Belangrijk is waarschijnlijk de focus op vernieuwingen voor Siri. Naar alle waarschijnlijk krijgen ontwikkelaars met ingang van iOS 10 toegang tot Siri dankzij een speciale API. Hierdoor kunnen apps ook volop gebruikmaken van de mogelijkheden die Siri brengt. Zo kun je bijvoorbeeld een Uber-taxi bestellen via Siri of een bericht sturen via Telegram. Zeker met allerlei andere intelligente assistenten is het belangrijk dat Siri veelzijdiger en slimmer wordt. Siri zou zelfs helemaal centraal komen te staan tijdens de WWDC, zo voorspelt een analist. Geen gekke gedachte, gezien de menselijke taal die gebruikt wordt op de uitnodigingen van de WWDC.
Geloofwaardigheid: 90%

iOS 10: HomeKit-uitbreiding met losse app

Daar is ‘ie weer! Er wordt al jaren gesproken over een losse HomeKit-app van Apple, maar met iOS 10 zou het er toch echt van moeten komen. Hierdoor wordt het eenvoudiger om al je HomeKit-apparaten te beheren, je huis in te delen en triggers te activeren. Dit kan nu wel al met enkele apps van externe ontwikkelaars, maar toch zou Apple met iOS 10 een eigen oplossing toe willen voegen. Omdat de berichten over een HomeKit-app elk jaar weer terugkomen, achten wij de kans wat lager dan bovenstaande mogelijke iOS 10-functies.
Geloofwaardigheid: 75%

iOS 10: verbergen van standaardapps

Het is niet ondenkbaar als je straks met iOS 10 enkele standaardapps kunt verbergen van je beginscherm. Veel mensen plaatsen apps die ze nooit gebruiken nu al vaak in een speciaal mapje, omdat deze niet te verwijderen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Aandelen- of Tips-app. Tim Cook gaf al aan dat Apple naar de optie kijkt om standaardapps te verbergen en later verschenen er berichten dat het binnenkort toch echt mogelijk zou zijn. Wij kunnen er in ieder geval alleen maar op hopen.
Geloofwaardigheid: 75%

iOS 10: donkere modus

iOS is sinds iOS 7 uit 2013 een stuk feller en lichter qua uitstraling, maar met iOS 10 zou het zomaar kunnen dat je kunt kiezen voor een donkere uitstraling. Apple voegde met iOS 9.3 al Night Shift toe en met de donkere look van WWDC dit jaar zou het zomaar kunnen dat iOS straks in de avonduren nog prettiger te bekijken is dankzij een donkere stand. Er zijn inmiddels ook al concepten van een donkere versie van iOS verschenen en zelfs Siri lijkt stiekem een donkere stand al te verklappen.
Geloofwaardigheid: 45%

iOS 10: beta voor ontwikkelaars en publieke testers

Net zoals elk jaar verwachten we ook dit jaar in ieder geval betaversies van iOS 10 voor ontwikkelaars, vlak nadat iOS 10 aangekondigd is. Sinds ruim een jaar biedt Apple ook betaversies voor publieke testers, maar met iOS 9 was dit nog niet direct beschikbaar. Gezien de trend van de laatste tijd, denken wij dat de publieke betaversie van iOS 10 vrij snel volgt na de ontwikkelaarsbeta. Hoe lang het gaat duren blijft nog even een geheim, maar wij gaan er vanuit dat dit niet lang zal duren.
Geloofwaardigheid ontwikkelaarsbeta: 99%
Geloofwaardigheid publieke beta: 70%

OS X 10.12: vrijwel zeker

Ook een zekerheid is de aankondiging van de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de Mac. De afgelopen jaren gebruikte Apple locaties in Californië, zoals Mavericks, Yosemite en El Capitan. Het is nog onduidelijk welke naamgeving Apple dit jaar gaat gebruiken, maar we zijn er in ieder geval wel zeker van dat Apple dit jaar aandacht gaat besteden aan deze nieuwste versie.

OS X 10.12: Siri naar de Mac

Siri Dock-icoonHet zou dit jaar dan eindelijk gaan gebeuren: de intelligente assistent Siri maakt de overstap naar de Mac. Siri is al bijna op elk Apple-apparaat beschikbaar, van iPhone tot Apple Watch en autoradio. De Mac is het enige platform dat nog ontbreekt en als we de geruchten mogen geloven komt Siri nu eindelijk naar de desktop. Er zijn zelfs al beelden uitgelekt van het logo in de dock en je zou Siri ook op kunnen roepen via de menubalk. Met Siri zou ook HomeKit naar de Mac komen, zodat je je apparaten vanaf de desktop kunt bedienen. Inmiddels lijkt Siri zelf ook klaar te zijn voor de Mac, gezien de verrassende reactie op een specifieke vraag.
Geloofwaardigheid: 90%

OS X 10.12: redesign iTunes

De desktopversie van iTunes werd dit voorjaar nog voorzien van enkele wijzigingen in de navigatie, maar bij de nieuwe versie van OS X zou iTunes meer op de schop gaan. Apple zou dit nieuwe design van iTunes dan ook aan gaan kondigen tijdens de WWDC als OS X 10.12 (of macOS 10.12) aangekondigd gaat worden. Apple zou vooral meer een splitsing willen leggen tussen iTunes-downloads en Apple Music, zodat het downloads-gedeelte in de toekomst makkelijker uit iTunes verwijderd kan worden. De belangrijkste functies en lay-out zouden hetzelfde blijven, maar toch zijn de veranderingen volgens de berichten groot genoeg om er tijdens WWDC aandacht aan te besteden.
Geloofwaardigheid: 80%

OS X 10.12: nieuwe naamgeving wordt macOS

Over de naamgeving gesproken: Apple zou van plan zijn om het besturingssysteem van een nieuwe naam te voorzien. Met iOS, watchOS en tvOS past OS X niet helemaal meer in het rijtje. Apple zou daarom over willen stappen op de naam macOS of een soortgelijke benaming en wat ons betreft is de WWDC daar een uitgesproken kans voor. Bovendien is de benaming OS X 10.12 met bijkomende naam zoals El Capitan nog steeds een hele mond vol. macOS is lekker kort en krachtig en past mooier in het rijtje van de andere besturingssystemen. De laatste verwijzing naar macOS was te vinden op de ontwikkelaarswebsite, waar Apple wederom voor korte tijd sprak over macOS in plaats van OS X.
Geloofwaardigheid: 60%

OS X 10.12: beta’s voor ontwikkelaars en publieke testers

Zoals elk jaar kunnen ontwikkelaars zeer waarschijnlijk ook met de nieuwe versie van OS X aan de slag zodra de keynote afgelopen is. Gedurende de zomerperiode brengt Apple meerdere betaversies uit en de verwachting is dat dit dit jaar niet anders is. Ook publieke testers zouden met de nieuwe versie aan de slag kunnen gaan, maar de timing daarvan is nog even afwachten.
Geloofwaardigheid ontwikkelaarsbeta: 99%
Geloofwaardigheid publieke beta: 70%

watchOS 3: vrijwel zeker

De Apple Watch bestaat pas één jaar, maar we zijn nu alweer toe aan de derde versie van het besturingssysteem. In watchOS 1 waren veel functies nog vrij standaard, maar met watchOS 2 konden apps ook native op de Apple Watch draaien, waardoor ze minder afhankelijk zijn van de iPhone. In watchOS 3 zou Apple nog verder kunnen gaan wat betreft onafhankelijkheid van de iPhone, terwijl ook het aanpassen van het uiterlijk van de Apple Watch uitgebreid kan worden.

watchOS 3: meer onafhankelijk van iPhone

Als je als ontwikkelaar nu een Apple Watch-app wil maken, dan zul je eerst iets moeten ontwikkelen voor de iPhone. Een Apple Watch-app kan namelijk alleen aangeboden worden als deze gekoppeld is aan een iPhone-app. Dit zorgt ervoor dat ontwikkelaars in sommige gevallen creatief moesten zijn, door van de iPhone-app simpelweg een soort tutorial te maken. Gebruikers bleven echter achter met een iPhone-app die ze nooit openen, omdat deze niet verwijderd kan worden zonder de Apple Watch-app te verwijderen. Onhandig, volgens vele ontwikkelaars. De kans is groot dat Apple dit met watchOS 3 gaat oplossen.
Geloofwaardigheid: 90%

watchOS 3: aanpassen wijzerplaten

Het personaliseren van de Apple Watch is een belangrijk aspect van het slimme horloge en Apple zou dit met watchOS 3 nog verder kunnen uitbreiden. Een mogelijkheid is dat ontwikkelaars zelf wijzerplaten kunnen maken, waardoor gebruikers niet meer afhankelijk zijn van wat Apple zelf gemaakt heeft. Ontwikkelaars kunnen al complicaties maken voor de wijzerplaten, waardoor zelf ontwikkelde wijzerplaten de volgende stap zouden kunnen zijn.
Geloofwaardigheid: 70%

watchOS 3: beta voor ontwikkelaars

Vorig jaar kondigde Apple tijdens de WWDC watchOS 2 aan en kort na de presentatie verscheen de eerste beta voor ontwikkelaars. Net als bij iOS en OS X zal dat dit jaar zeer waarschijnlijk niet anders zijn, waardoor mensen die bij Apple als ontwikkelaars geregistreerd staan met watchOS 3 aan de slag kunnen gaan. Voor watchOS heeft Apple nog nooit een publieke testversie beschikbaar gesteld, mogelijk omdat de Apple Watch destijds een heel nieuw product was. Er zijn geen hints dat Apple dit jaar wel een publieke testversie beschikbaar stelt, waardoor we de kansen daarop vrij laag inschatten.
Geloofwaardigheid ontwikkelaarsbeta: 99%
Geloofwaardigheid publieke beta: 25%

tvOS 10: vrijwel zeker

Als Apple aandacht gaat besteden aan iOS, OS X en watchOS, kan tvOS voor de Apple TV natuurlijk niet achterblijven. tvOS is gebaseerd op iOS, waardoor het versienummer nagenoeg gelijkloopt. Hierdoor zijn we met tvOS alweer aanbeland bij de tiende versie, terwijl de vernieuwde Apple TV nog geen jaar oud de markt is.

tvOS 10: Siri in het Nederlands

Het was dé functie van de nieuwste Apple TV: Siri om naar content te zoeken, films op te vragen of gewoon het weerbericht op te roepen. Siri maakt het navigeren op de Apple TV een stuk eenvoudiger en met de later toegevoegde optie om te dicteren, is ook het invullen van zoektermen een stuk makkelijker. Een nadeel was echter dat Siri op de Apple TV niet beschikbaar is in het Nederlands, waardoor je nog aangewezen bent op het navigeren via de touchpad op de Apple TV Remote. Wij twijfelen echter of Siri op de Apple TV al met tvOS 10 in het Nederlands zal zijn. We schatten de kans daarom op 50-50.
Geloofwaardigheid: 50%

tvOS 10: Nieuwe Remote-app voor iPhone

Apple heeft het een tijd geleden al beloofd: er komt een nieuwe aparte Remote-app aan voor de nieuwste Apple TV. Met deze Remote-app krijgt je iPhone alle functies van de nieuwe Apple TV Remote. Met de huidige Remote-app kun je slechts navigeren en tekst invoeren, maar met de compleet nieuwe app moet het mogelijk zijn om ook games te bedienen en Siri op de Apple TV te gebruiken. Het is nog onduidelijk wanneer de app precies gaat verschijnen, maar wellicht dat Apple er op WWDC wat meer over kwijt wil.
Geloofwaardigheid: 50%

tvOS 10: beta voor ontwikkelaars

Tot slot geldt voor tvOS hetzelfde als voor de andere besturingssystemen: Apple stelt de nieuw aangekondigde versie na de keynote beschikbaar voor ontwikkelaars met de eerste betaversie. Net als bij watchOS is van tvOS nog nooit een publieke beta beschikbaar gekomen, waardoor dit ook dit jaar onwaarschijnlijk is. Helemaal omdat voor het installeren van een beta-versie een aparte USB-C-kabel vereist is, iets wat niet iedere Apple TV-gebruiker in huis heeft liggen.
Geloofwaardigheid ontwikkelaarsbeta: 99%
Geloofwaardigheid publieke beta: 25%

Nieuwe Apple Music: zo goed als zeker

Apple kan een klein feestje vieren: Apple Music bestaat namelijk precies één jaar. De dienst werd vorig jaar op de WWDC aangekondigd en kwam beschikbaar met iOS 8.4, eind juni 2015. Voor het tweede jaar liggen er echter wel wat veranderingen op de plank. Apple Music zou bijvoorbeeld een nieuw design krijgen, waardoor de app meer zwart-wit oogt. Het tabblad Nieuw lijkt te gaan verdwijnen en voor Apple Music Connect hoef je geen nieuwe functies te verwachten. Apple Music lijkt daardoor op alle platformen veranderingen door te gaan maken. Denk aan de vernieuwde Muziek-app in iOS 10, maar ook nieuwe opties in de Muziek-app op de Apple TV. Op de Mac worden de nieuwe functies van Apple Music verwerkt in de nieuwe versie van iTunes die we hierboven onder het kopje OS X al besproken. Los van de nieuwe vormgeving zou Apple ook nieuwe functies mee kunnen geven aan haar muziekdienst.
Geloofwaardigheid: 90%

Apple Pay naar Nederland: onzeker

Een wens van veel mensen is dat Apple Pay eindelijk naar Nederland komt. Het is echter lastig te zeggen of de WWDC 2016 het moment is dat Apple dit aan gaat kondigen. Het meest recente bericht over Apple Pay is dat Apple hard aan het werk is om de betaaldienst verder uit te rollen, maar aangezien grote landen als Frankrijk en Duitsland ook nog zonder Apple Pay zitten, lijkt het er niet op dat Nederland nu al aan de beurt is. Met Apple weet je het echter nooit, dus we hebben nog een klein sprankje hoop. Er gaan in ieder geval wel geruchten dat Apple Pay naar Zwitserland komt, wat dit het tweede Europese land zou maken.
Geloofwaardigheid: 40%

Apple Pay voor webshops: niet onwaarschijnlijk

Toch is de kans groot dat Apple in ieder geval aandacht gaat besteden aan Apple Pay tijdens de WWDC-keynote. Mogelijk kondigt Apple de komst van Apple Pay naar webshops aan. Hierdoor kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te betalen via Apple Pay en Touch ID in plaats van bijvoorbeeld iDEAL of PayPal. Mogelijk is zo’n aankondiging ook voor Nederland en België interessant, omdat Apple dit op afstand kan regelen via een betaalprovider en niet afhankelijk is van betaalterminals.
Geloofwaardigheid: 60%

iMessage naar Android: onzeker

iMessage bestaat al sinds iOS 5 op de iPhone en kwam later ook naar de Mac, iPad en Apple Watch, maar dit jaar zou het zomaar het moment kunnen zijn dat iMessage de overstap gaat maken naar veel meer apparaten. Apple zou namelijk iMessage voor Android aan willen kondigen, zo meldde een bron. Hierdoor wordt iMessage in één keer een serieuze kandidaat voor een breder geaccepteerde chatapp, maar het blijft de vraag of de Android-gebruiker hier echt op zit te wachten. Mogelijk valt de aankondiging samen met betalingen via Apple Pay door middel van iMessage. De bron heeft echter niet een hele goede trackrecord, waardoor wij nog even terughoudend zijn met deze mogelijke aankondiging.
Geloofwaardigheid: 35%

Nieuwe randapparatuur: onzeker

airports 2013aOmdat de WWDC vooral een softwareconferentie is, zijn er geen verwachtingen voor nieuwe hardware. Er is bovendien wat betreft software een hoop te bespreken, waardoor er automatisch minder plek over is voor hardware-aankondigingen. Toch zijn er verschillende apparaten die hard een upgrade nodig hebben. Denk aan het Thunderbolt Display en de AirPort Express, Extreme en Time Capsule. Laatstgenoemden hadden onlangs last van schaarste bij Amerikaanse Apple Stores, maar dit is inmiddels alweer verholpen. Er zijn wel berichten verschenen over een nieuw 5K Thunderbolt-scherm, maar Apple zal deze zeer waarschijnlijk niet tijdens de WWDC aan gaan kondigen.
Geloofwaardigheid: 30%

Slimme Siri-speaker: onwaarschijnlijk

De laatste dagen gaan ineens de geruchten dat na Google en Amazon ook Apple met een slimme speaker op de markt komt. Deze speaker zou draaien op een nieuwe versie van Siri en je kunnen assisteren bij allerlei zaken in huis. Volgens geruchten zou de speaker zelfs een camera krijgen met gezichtsherkenning, al kan er nog een hoop veranderen aan de plannen van Apple. Mede daarom achten wij de kans vrij klein dat Apple deze slimme speaker nu al aan zou kondigen. Het apparaat zou dit jaar nog kunnen verschijnen, maar een release in 2017 ligt meer voor de hand.
Geloofwaardigheid: 25%

Nieuwe Macs: onwaarschijnlijk

Tot slot zijn er vast ook weer een hoop mensen die uitkijken naar nieuwe Macs. Er zijn momenteel twee Mac-lijnen die toe zijn aan een update: de MacBook Air en MacBook Pro. Vooral de MacBook Air is een hele tijd geleden voor het laatst voorzien van een update. Dit voorjaar werd alleen de 13-inch standaard voorzien van 8GB RAM in plaats van 4GB, maar dat kunnen we nauwelijks een update noemen. Toch lijkt het ons sterk dat Apple hier nu nieuwe Macs aan gaat kondigen, hoewel er wel al enige geruchten zijn omtrent de MacBook Pro. Wij denken echter dat Apple deze later in het jaar aan gaat kondigen, maar wanneer precies blijft onduidelijk. Inmiddels wordt ook gesproken over een nieuwe MacBook Air, maar de timing voor de aankondiging blijft een raadsel. Bronnen melden dat Apple de nieuwe MacBooks nog wel deze maand aankondigt met een release in augustus, maar met zoveel software vernieuwingen in het vooruitzicht lijkt de WWDC ons niet het beste moment.
Geloofwaardigheid: 15%

Wat verwacht jij?
In onderstaande poll hebben we jullie gevraagd naar verwachtingen van WWDC 2016. Deze uitslag van deze poll bespreken we in een apart artikel.


Poll niet goed zichtbaar? Bekijk via deze link.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juni 2016, 12:28
Categorieën Achtergrond, Geruchten
Onderwerpen wwdc, wwdc 2016

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.