watchOS 2 logo

watchOS 2: het complete overzicht

Ontdek alle nieuwe functies in watchOS 2, de software-update voor de Apple Watch die in 2015 verscheen. Lees over nieuws, release, versies en meer.

watchOS 2 was de tweede software-update voor de Apple Watch, die in 2015 verscheen. watchOS 2 voegde de mogelijkheid toe van third-party apps en andere verbeteringen. In dit overzicht lees je alles over watchOS 2 functies, vernieuwingen, release en meer.

watchOS 2 in het kort

 • watchOS 2 verscheen op 21 september 2015.
 • watchOS 2 voegde ondersteuning voor native apps toe.
 • De laatst verschenen versie was watchOS 2.2.2, dat daarna werd opgevolgd door watchOS 3.

watchOS native apps

watchOS 2: belangrijke functies

Dit waren de belangrijkste functies in watchOS 2:

 • Native apps, die sneller zijn en meer sensoren kunnen uitlezen.
 • Tijdreizen: draai aan de digitale kroon om snel te zien wat je volgende afspraken zijn.
 • Nieuwe wijzerplaten met timelapse-beelden van Florida, New York, Hongkong, Londen, Parijs en Shanghai.
 • Mogelijkheid om eigen foto’s als wijzerplaat te gebruiken.
 • Meer complicaties op de wijzerplaat, ook van externe apps.
 • Nachtklok met wekker: leg de Apple Watch aan de lader op z’n kant en het wordt een nachtklokje.
 • Meer muziekfuncties, zoals snel schakelen tussen muziek op Watch en iPhone, Beats 1, meer ruimte voor albumhoezen en nieuwe optie ‘Speel nu af’ voor een snelle muziekmix.
  watchos2-muziek
 • Activeringsslot om bij diefstal te voorkomen dat iemand de Apple Watch naar fabrieksinstellingen kan terugzetten.

Er waren ook wat minder belangrijke functies:

 • Tekenen in meerdere kleuren tegelijk.
 • E-mail beantwoorden met standaard antwoorden of door te dicteren.
 • Swipen wanneer je meer dan 12 vrienden wilt toevoegen.
 • OV-informatie van Apple Kaarten; geldt nog niet voor Nederland en België.
 • Grotere toetsen bij het invoeren van een code.
 • Mogelijkheid om het scherm 15 of 70 seconden ingeschakeld te houden (voorheen alleen 15 seconden).
 • Fitness-notificaties voor de rest van de dag uitschakelen.
 • Snel switchen tussen AirPlay op verschillende Bluetooth-apparaten.
 • Siri geeft op meer vragen antwoord.
 • Verbinding maken met vertrouwde Wi-Fi-netwerken, zonder tussenkomst van de iPhone.

Native apps in watchOS 2

Een van de grootste verbeteringen in watchOS 2 is de ondersteuning voor native apps. Voorheen werden apps geladen vanaf de iPhone en dat maakte ze erg traag. Ze moesten telkens data doorsturen naar de iPhone en weer ophalen. Native apps draaien op de Apple Watch zelf, waardoor ze sneller zijn. Bovendien kunnen de apps van derden nu gebruik maken van functies als de digitale kroon, luidspreker, microfoon, hartslagmeter en versnellingsmeter. Daardoor zijn de apps veel bruikbaarder. Aanvankelijk waren nog weinig apps geschikt voor watchOS 2, maar dat veranderde geleidelijk.

Nieuwe, persoonlijke wijzerplaten in watchOS 2

In watchOS 2 kreeg je de mogelijkheid om zelf wijzerplaten in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld een favoriete foto als achtergrond voor je wijzerplaat gebruiken, zodat deze veel persoonlijker wordt. Ook kun je een heel fotoalbum instellen, waarbij de wijzerplaat telkens anders is als je je pols optilt. Apple levert ook zes nieuwe timelapse wijzerplaten mee van Londen, Hongkong, Parijs en andere bekende plekken. Deze veranderen met het uur, naarmate de dag verstrijkt.

Complicaties in Spotty.

Met de nieuw toegevoegde Complicaties kun je meer informatie op de wijzerplaat aflezen. Toon bijvoorbeeld je volgende afspraak of het weerbericht. Dit werkt ook met apps van derden. Je ziet de beknopte informatie sneller door even je pols op te tillen. Dit werkt sneller dan het bekijken dan de Snelle Blik (Glances). Denk bij een complicatie trouwens niet aan een medisch probleem; de term wordt ook door horlogeliefhebbers gebruikt voor de kleine infoblokjes op een wijzerplaat.

Tijdreizen in watchOS 2

In watchOS 2 is de mogelijkheid toegevoegd van Tijdreizen. Dit is een manier om door je dagelijkse activiteiten en afspraken te bladeren. Door aan de digitale kroon te draaien spoel je de tijd vooruit of achteruit op de Apple Watch. Op de wijzerplaat zie je vervolgens de informatie veranderen. Zo veranderen het weerbericht, de maanstand en je afspraken naarmate het later wordt. Dit werkt niet bij alle wijzerplaten, maar wel bij de meest populaire.

watchOS Time Travel

Nightstand (nachtklokmodus) in watchOS 2

Hang jij de Apple Watch ’s nachts aan de oplader? Dan is de Nightstand iets voor jou, een functie die in het Nederlands Nachtklokmodus heet. Daarmee kun je de Apple Watch als een wekker op je nachtkastje leggen. De groene letters geven aan hoe laat het is, maar ze verschijnen alleen als je het scherm aanraakt of even met de vingers op het nachtkastje klopt. De Apple Watch doet meteen ook dienst als wekker, waarbij je kunt snoozen als je op de digitale kroon drukt. Meer hierover lees je in onze tip over de Nachtklokmodus (Nightstand).

Apple Watch op nachtkastje.

Activeringsslot in watchOS 2

In iOS 7 voegde Apple voor het eerst het Activeringsslot toe en het leidde meteen tot een daling in iPhone-diefstallen. Bij watchOS 2 is deze functie ook toegevoegd voor de Apple Watch. Mocht je Apple Watch gestolen worden, dan heeft de dief er niets aan. Het horloge is namelijk gekoppeld aan jouw Apple ID en zolang de dief de pincode niet weet kunnen ze het horloge niet wissen en ook niet inloggen om door je persoonlijke data te snuffelen. Tijdens het gebruik van de Apple Watch merk je hier niets van. Maar als je je smartwatch ooit tweedehands wilt verkopen is het verstandig om deze eerst los te koppelen van jouw account. Het invoeren van de pincode gaat in watchOS 2 ook iets makkelijker omdat de knopjes op het scherm groter en vierkanter zijn.

Wi-Fi-toegang in watchOS 2

Een leuke nieuwe verbetering in watchOS 2 is de mogelijkheid om meteen verbinding te maken met vertrouwde Wi-Fi-netwerken, ook als je iPhone niet in de buurt is. Dit werkt als volgt: als je eerder met je iPhone verbinding hebt gemaakt met een bepaald netwerk, weet de Apple Watch dat het een vertrouwd netwerk is. Je kunt dan je iPhone in een andere kamer laten en hebt toch overal in huis een internetverbinding op je Apple Watch. Zolang je binnen bereik van het Wi-Fi-netwerk blijft kun je informatie zoals het weerbericht opvragen.

Scherm blijft langer actief in watchOS 2

Bij de eerste versie van watchOS bleef het scherm 15 seconden actief en schakelde daarna automatisch uit. Dit werd gedaan om batterij te sparen. In watchOS 2 geeft Apple je meer mogelijkheden: je kunt nu ook het scherm 70 seconden ingeschakeld laten.

Andere watchOS 2 functies

Er zaten nog meer kleine verbeteringen in watchOS 2. Hieronder noemen we een aantal. Zo kun je sinds de update snel reageren op e-mail door de tekst te dicteren, een emoji te sturen of een van de standaard antwoorden te kiezen. Je kunt helaas je antwoorden niet bewerken. De interface van Apple Music heeft een ander uiterlijk gekregen. Ook is er een nieuwe Quick Play-functie waarmee je snel muziek kunt starten naar jouw smaak. Je kunt in watchOS 2 ook korte video’s van bijvoorbeeld Vine bekijken. Heb je veel vrienden, dan kun je nu meer dan 12 vrienden toevoegen, die je snel kunt bereiken. Je kunt de vrienden in groepen indelen. Stuur je een getekend berichtje naar één van die vrienden, dan kan dat nu in meerdere kleuren.

Fitnessliefhebbers vinden in watchOS 2 meer functies. De hartslagmeter kan continu metingen laten zien en je kunt met apps van derden ook je activiteitenringen vullen. Met Hé Siri kun je voortaan een workout starten, bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Hé Siri start een wandeling van 300 calorieën”. Je hoeft hiervoor niet de app te openen. Siri kan bovendien informatie uit de Snelle Blik laten zien, kan HomeKit-apparaten aansturen en kan je reisinformatie geven. Dit werkt alleen in landen waar je OV-informatie in Apple Kaarten kunt opvragen.

Passbook, dat tegenwoordig Wallet heeft, kreeg in watchOS 2 een update en toonde de nieuwe functies die ook aan iOS 9 zijn toegevoegd. In landen waar Apple Pay beschikbaar is kun je meer creditcards en klantenpasjes opslaan op je Apple Watch, die je snel tevoorschijn kunt toveren.

Apple-Watch-Magnetic-Charging-Dock

watchOS 2 versies en release

watchOS 2 werd tijdens de WWDC aangekondigd, in juni 2015. Op 16 september 2015 kwam de update beschikbaar voor alle Apple Watch-modellen. Hieronder vind je een lijst van watchOS 2 versies die zijn verschenen.

 • Versie 2.0 op 16 september 2015: Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
 • Versie 2.0.1 op 21 oktober 2015: Lost batterijproblemen van de Apple Watch op.
 • Versie 2.1 op 8 december 2015: Bevat nieuwe talen zoals Grieks, Portugees en Arabisch. Ook lost deze update enkele problemen met apps en de Agenda op.
 • Versie 2.2 op 21 maart 2016: Vernieuwde Kaarten-app met Dichtbij-functie voor het ontdekken van nuttige locaties in de buurt. Ook kun je met deze update twee Apple Watches aan één iPhone koppelen.
 • Versie 2.2.1 op 16 mei 2016: Maakte het horloge stabieler door enkele bugs en problemen op te lossen.
 • Versie 2.2.2 op 18 juli 2016: Verhelpt enkele bugs en problemen.

Inmiddels zijn er nieuwere versies van watchOS verschenen. Bekijk ons algemene overzicht voor de meest recente en de verwachte versie!

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.