Apple maakt wederom melding van macOS op eigen website

Zeggen we straks echt vaarwel tegen de naam OS X? Het begint er nu steeds meer op te lijken, nu Apple de naam macOS wederom gebruikt heeft op haar eigen website. Zo vlak voor de WWDC lijkt Apple de naam OS X definitief vaarwel te gaan zeggen.

iMacs met El Capitan
Het begint er nu toch sterk op te lijken dat OS X vanaf dit najaar door het leven gaat als macOS. De verwijzing naar macOS is al twee keer eerder gevonden, maar met de aankondigingen van gisteren met veranderingen in de App Store noemt Apple wederom macOS als naam voor het besturingssysteem van de Mac. Zo vlak voor de WWDC-keynote kan dit volgens ons maar één ding betekenen…

OS X wordt macOS?

Naast iOS, watchOS en tvOS is OS X qua naamgeving het buitenbeentje in de familie. Nadat er in de code van OS X 10.11.4 al verwijzingen gevonden waren naar de naam macOS en Apple later op haar eigen website MacOS als besturingssysteem noemde, is het nu de website voor ontwikkelaars waar melding gemaakt wordt van macOS. Het verschil is echter nu dat het woord aaneengeschreven is en de letter M specifiek met een kleine letter wordt geschreven, zoals ook bij iOS, watchOS en tvOS het geval is De naam wordt genoemd bij de uitleg over de nieuwe splitsing van de opbrengsten voor abonnementen in allerlei apps. Zo wordt genoemd dat zowel iOS-, watchOS-, tvOS- en macOS-apps geldig zijn.

macOS op de ontwikkelaarswebsite.

Net als bij de vorige keren is ook nu Apple er weer snel bij om de tekst te wijzigen, waardoor nu weer de naam OS X gebruikt wordt. Nu Apple meerdere keren zichzelf versproken heeft, lijkt het er toch echt op dat de nieuwe versie van het besturingssysteem voor Macs niet door het leven gaat als OS X 10.12, maar eerder macOS 10.12. Tijdens de WWDC-keynote op maandag 13 juni zullen we het verlossende antwoord gaan horen.

Bekijk ook

Wat kun je verwachten van WWDC 2016?

De WWDC staat alweer voor de deur, maar wat kun jij dit jaar allemaal van Apple verwachten op het gebiede van aankondigingen? We zetten alle geruchten en verwachte onthulling op een rijtje. Waar kijk jij het meest naar uit?

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.