WhatsApp verdwijnende berichten.

WhatsApp verdwijnende berichten instellen: zo werkt het

WhatsApp heeft verdwijnende berichten. Daarmee zorg je ervoor dat berichten automatisch gewist worden. Je kan dit per chat inschakelen en in deze tip lees je hoe de WhatsApp verdwijnende berichten werken.

WhatsApp is voor veel mensen dé app om in contact te blijven met vrienden en familie. Mensen sturen elkaar berichtjes, filmpjes, foto’s, grappige gifs en nog veel meer. Maar is het nodig dat al deze berichten bewaard blijven? Een boodschappenlijstje of een ander tijdelijk bericht hoeft het niet voor de rest van je leven bewaard te blijven. Ook in sommige WhatsApp-groepen waar alleen wat gekletst wordt is het niet nodig om berichten altijd te bewaren. In dit soort gevallen komen de verdwijnende berichten van WhatsApp van pas. Hoe werken de automatisch verdwijnende berichten in WhatsApp, na welke tijd verdwijnen ze en hoe stel je het in?

Wat zijn verdwijnende berichten in WhatsApp?

Verdwijnende berichten in WhatsApp zijn berichtjes die na een bepaald aantal dagen automatisch uit een chat gewist worden. Eenmaal ingesteld hoef je hier niets voor te doen: het bericht is voor iedere deelnemer uit de chat na de gekozen periode verdwenen. In eerste instantie koos WhatsApp voor een periode van zeven dagen, maar sinds december 2021 zijn er meer opties bijgekomen. Je kan daardoor zelf een kortere of langere periode kiezen.

Hou er rekening mee dat deze instelling per chat geldt en niet per bericht. Dat betekent dat álle berichten die in de chat verzonden zijn, na de gekozen periode automatisch verdwijnen. Berichten verdwijnen dus zolang de instelling voor die chat ingeschakeld blijft. In een één-op-één gesprek kan iedere deelnemer de instelling activeren of uitschakelen, maar in een groepsgesprek kan alleen een beheerder dit doen.

WhatsApp noemt deze functie ‘berichten met vervaldatum’. Sinds de invoering van de functie ‘In chat bewaren’ is het mogelijk om verdwijnende berichten toch nog op te slaan, maar alleen met toestemming van de verzender.

Bekijk ook

WhatsApp laat je verdwijnende berichten toch bewaren

WhatsApp kondigt vandaag iets nieuws aan: met 'In chat bewaren' kun je een bericht dat normaal zou verdwijnen, toch opslaan. Het mag alleen als de verzender er akkoord mee gaat.

WhatsApp verdwijnende berichten instellen

Zo stel je de automatisch verdwijnende berichten in WhatsApp in:

  1. Open WhatsApp en open de chat waarvoor je de functie in wil schakelen.
  2. Tik bovenaan op de naam om naar het infoscherm te gaan.
  3. Scroll naar onderen naar de optie Berichten met vervaldatum.
  4. De eerste keer krijg je een korte uitleg van deze functie. Tik op Ga door om verder te gaan.

WhatsApp automatisch verdwijnende berichten instellen.

  1. Zet de functie aan. Kies de timer voor toekomstige berichten: 24 uur, 7 dagen of 90 dagen.
  2. Ga terug naar de chat. In het gesprek zie je een mededeling dat de berichten met vervaldatum ingeschakeld zijn. Als je het weer uit wil schakelen, tik je op de melding of volg je de stappen hierboven.

WhatsApp verdwijnende berichten: timer en periode voor berichten kiezen.

Alle berichten die ná het inschakelen van de functie verstuurd worden, verdwijnen automatisch na de gekozen periode. Hou er bij groepen dus rekening mee dat alleen de beheerder dit in kan schakelen.

Standaardtimer voor nieuwe chats instellen

Sinds december 2021 kun je ook een standaardtimer voor nieuwe chats instellen. Hierdoor wordt voor elke nieuwe chat die je na het kiezen van een standaardtimer gestart met een vervaldatum. Als je dus altijd al je chats in de toekomst opgeruimd wil houden door berichten automatisch te laten verwijderen, moet je deze instelling hebben.

Je stelt de standaardtimer in WhatsApp als volgt in:

  1. Ga naar WhatsApp > Instellingen.
  2. Tik op Account > Privacy.
  3. Ga onder het kopje Berichten met vervaldatum naar Standaardtimer voor berichten.
  4. Kies een standaardtimer voor je nieuwe chats.

WhatsApp standaardtimer voor berichten in nieuwe chats kiezen.

Hou er rekening mee dat dit alleen geldt voor individuele chats en niet voor groepsgesprekken.

Berichten soms nog wel zichtbaar, ook na zeven dagen
In een aantal gevallen is een bericht ouder dan zeven dagen nog wel zichtbaar, zelfs als de functie ingeschakeld is:

  • Als de ontvanger het bericht niet binnen de ingestelde periode opent, blijft het bericht mogelijk wel zichtbaar in de melding van WhatsApp. De melding verdwijnt dus niet automatisch na een week.
  • Bij het citeren en antwoorden op berichten, blijft het oorspronkelijke bericht zichtbaar, ook langer dan de ingestelde periode. Pas als het antwoord op het bericht ook ouder is dan de ingestelde periode, verdwijnt het oorspronkelijke bericht ook.
  • Ontvangers kunnen het bericht doorsturen naar een andere chat waar de functie uitgeschakeld is. Het bericht blijft dan in dat gesprek langer bewaard.
  • Maak je een backup voordat het bericht verdwijnt, dan verdwijnt het bericht pas weer nadat deze backup is teruggezet. Dat kan dus langer dan de ingestelde periode zijn.
  • Een bericht kan ook bewaard worden in een screenshot. Je krijgt daar als verzender geen melding van.
  • Het bericht kan door de ontvanger gekopieerd worden en ergens anders bewaard worden. Ook kan er een foto gemaakt worden met een ander toestel van het gesprek.

Er zijn dus nog allerlei manieren om berichten (langer) te bewaren, zelfs als de functie ingeschakeld is. Hou daar dus rekening mee bij het versturen van een bericht en de inhoud ervan. Denk ook goed na naar wie je zo’n bericht stuurt.

Wist je dat je ook WhatsApp-berichten kan verwijderen voor iedereen, zodat ze voor niemand meer zichtbaar zijn? In onze tip lees je hoe je dat doet.

Bekijk ook

Foutje gemaakt? Zo verwijder je WhatsApp-berichten voor iedereen

Heb je per ongeluk een WhatsApp-bericht naar de verkeerde persoon gestuurd? Je kunt een WhatsApp-bericht terugtrekken. In deze tip lees je hoe je een WhatsApp-bericht voor iedereen verwijdert.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2023
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp