Digital Touch op de Apple Watch met bloem.

Ontwikkelaars: “Apple Watch-apps moeten een stuk sneller”

De Apple Watch is bijna een jaar op de markt, maar hoe zit het nu met de Apple Watch-apps? Ontwikkelaars laten zich uit over het platform en het aanbod en ontwikkeling van apps voor Apple's smartwatch.

Digital Touch op de Apple Watch met bloem.
De Apple Watch is inmiddels bijna een jaar verkrijgbaar in Amerika, maar met revolutionaire nieuwe apps loopt het nog niet echt storm. Business Insider sprak met enkele ontwikkelaars die er bij de lancering als eerste bij waren en die nu openheid geven over enkele beperkingen van de Apple Watch. Waar liggen de verbeteringen voor Apple’s smartwatch?

Niet elke app geschikt voor de Apple Watch

Er zijn nu een slordige 17.000 apps voor de Apple Watch verkrijgbaar, maar ontwikkelaars vragen zich af of de Apple Watch wel het platform gaat zijn waar grote nieuwe ontwikkelingen plaats gaan vinden. Zo laat Adam Grossman, CEO van de Amerikaanse weer-app Dark Sky, weten dat de Apple Watch vooral het platform is waar ontwikkelaars apps voor willen maken, omdat het simpelweg iets nieuws is. In vergelijking met de iPhone is de Apple Watch een niche-platform. Will Price, de CEO van de app Simple Control voor het bedienen van media centers, zegt dat ontwikkelaars in het begin vooral graag aanwezig wilden zijn op de Apple Watch. Als je een app hebt, moet je ook een Apple Watch hebben. Deze opvatting is volgens hem verkeerd, omdat lang niet elke type app zich leent voor de Apple Watch.

Een ontwikkelaar die anoniem wilde blijven zegt simpelweg een app te hebben gemaakt omdat Apple hierom vroeg. Het gaat om een messenger-app die inmiddels niet echt veel gebruikt wordt. Het ontwikkelen van een Apple Watch-app kost volgens de ontwikkelaars ook extra veel tijd, omdat je niet simpelweg het idee en design over kan zetten van een iPhone of iPad. Het was vooral Apple die de ontwikkeling van apps pushte, in plaats van dat consumenten hier heel erg om vroegen.

Beperkte statistieken van gebruikers van Apple Watch-apps

De microfoon van de Apple Watch.Een ander kritiekpunt is dat ontwikkelaars niet kunnen zien hoe apps gebruikt worden. Zo weten ze niet hoelang de apps per sessie gebruikt worden, terwijl daar voor de iPhone en iPad wel tools voor zijn. Het is voor ontwikkelaars daarom lastig om de apps verder te verbeteren. Ook is er het één en ander veranderd in het gebruik: terwijl mensen eerst voornamelijk gebruikmaakten van de Snelle blikken, heeft Apple Watch met watchOS 2 de ondersteuning voor complicaties opengegooid. Volgens de maker van de Apple Watch-app Waterminder (link) zijn de mensen gestopt met het gebruik van de Snelle blikken toen de complicaties om de hoek kwamen kijken.

Wat voor een apps werken dan wel goed op de Apple Watch? Het gaat voornamelijk om apps die simpele en korte hoeveelheid informatie geven, zoals weer-apps. Het is daarom niet verwonderlijk dat er zoveel weer-apps in de App Store staan die geschikt zijn voor de Apple Watch. Ook slaaptrackers werken goed op de Apple Watch, terwijl ook andere gezondheidapps die gebruikmaken van de sensoren passend zijn voor Apple’s horloge.

Apple Watch te traag en afhankelijk van iPhone

Voor de toekomst hopen ontwikkelaars dat de Apple Watch vooral sneller en onafhankelijker wordt van de iPhone. Momenteel heb je veel te maken met laadschermen zodra je een Apple Watch-app opent, omdat deze nieuwe data van de iPhone moet halen. Ook watchOS 2 kon daar niet veel verandering in brengen, ook al werken apps die hiervoor zijn aangepast nu rechtstreeks vanaf de Apple Watch. Zo verwacht de maker van Sleep++ dat de Apple Watch een veel onafhankelijker platform kan worden met toekomstige versies.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2016, 9:45
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerp apple watch

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.