tvOS 10: tien verbeteringen die wij op de Apple TV willen zien

tvOS voor de Apple TV is nog geen jaar oud, maar we zijn nu al benieuwd welke functies Apple allemaal toe zou kunnen voegen. Wij zetten onze wensen voor nieuwe functies in tvOS 10 op een rijtje.

Kobe Bryant met Apple TV reclame
De vierde generatie Apple TV is nog niet zo gek lang op de markt, maar toch kijken we nu alweer uit naar tvOS 10, de nieuwste versie van het besturingssysteem voor de Apple TV. Sterker nog, Apple gaat deze nieuwe versie van tvOS op maandag 13 juni aankondigen tijdens de WWDC-keynote. Maar wat zouden wij nou graag willen zien in één van Apple’s nieuwste producten?

tvOS 10: ons wensenlijstje

tvOS is in de basis gebaseerd op iOS. Hoewel we dus pas bij de eerste versie van tvOS zijn, draagt de huidige versie officieel al de naam tvOS 9.2.1. We kijken daarom nu alvast uit naar nieuwe functies in tvOS 10, die wel eens functie kan krijgen die we ook in iOS 10 gaan zien, zoals een aangepaste vorm van Apple Music en een slimmere Siri. Toch zijn er nog zat andere functies die we graag in tvOS 10 zouden willen zien.

Bekijk ook

Wat kun je verwachten van WWDC 2016?

De WWDC staat alweer voor de deur, maar wat kun jij dit jaar allemaal van Apple verwachten op het gebiede van aankondigingen? We zetten alle geruchten en verwachte onthulling op een rijtje. Waar kijk jij het meest naar uit?

#1 Donkere modus voor de menu’s

Hoewel we best dol zijn op de nieuwe vormgeving van het huidige tvOS, vinden we de donkere uitstraling van de vorige Apple TV er ook nog steeds goed uitzien. Waarom geeft Apple haar gebruikers niet zelf de keuze? Donker met lichte tekst of juist licht met donkere tekst. Vooral op een grote televisie ziet een donkerdere uitstraling er wat rustiger uit dan de vele lichte kleuren. Mogelijk werkt Apple ook aan een donkere versie van iOS, dus wij zien graag dat ze dit meteen doortrekken naar de Apple TV.

Bekijk ook

iOS 10-concept toont de donkere kant van iOS

In een nieuw concept van iOS 10 is te zien hoe de nieuwste versie van het besturingssysteem eruit zou kunnen zien in een donker thema. Gaat Apple dit donkere thema aan iOS toevoegen? Het thema van de WWDC van 2016 is in ieder geval donkerder dan voorheen.

#2 Notificaties op de Apple TV

Er is een functie die nog helemaal ontbreekt op de Apple TV: notificaties. Hoewel apps op je iPhone en iPad je de hele dag op de hoogte kunnen houden van allerlei zaken, doet een Apple TV-app dat momenteel nog niet. Hoe handig zou het zijn als de NOS-app je het laatste breaking nieuws geeft, terwijl je bijvoorbeeld in de YouTube-app een filmpje aan het kijken bent? Of dat de Fox Sports-app je op de hoogte houdt van je favoriete wedstrijd, terwijl je via Netflix aan het kijken bent naar je favoriete tv-serie? Op dit moment geeft de Apple TV één soort notificatie, namelijk dat de batterij van je Apple TV Remote leegraakt. Deze notificatie is niet storend, maar brengt je op een subtiele wijze op de hoogte. Ideaal voor notificaties in het algemeen.

#3 Zoeken met Spotlight

De Apple TV heeft op dit moment een aparte app waarmee je kunt zoeken. Deze app zoekt echter alleen naar apps in de App Store en films in de iTunes Store. Het hoofdmenu van de Apple TV kan echter al snel volraken met allerlei apps, waardoor het soms wat omslachtig is om die ene gedownloade app te vinden. Op iOS kun je al razendsnel apps openen en zoeken via Spotlight en dit zou ook op de Apple TV van pas kunnen kopen. Open Spotlight, tik de eerste letter in en meteen verschijnen de juiste apps, zowel die uit de App Store als die op je Apple TV zelf staan. Vooral bij gebrek aan een Nederlandse Siri op de Apple TV is dit een handige functie, wat ons overigens brengt naar de vierde verbetering.

Bekijk ook

Spotlight gebruiken op iPhone en iPad: alles doorzoeken

Met Spotlight op iPhone en iPad kun je snel apps opstarten, bestanden en e-mail zoeken en informatie binnen apps opvragen. Alles over Spotlight gebruiken in iOS lees je hier.

#4 Nederlandse Siri met uitbreiding

Siri op de iPhone en iPad kennen we inmiddels wel, maar Siri is ook aanwezig op de vierde generatie Apple TV. Tenminste, als je de Apple TV op Engels zet. Hoewel Siri op de iPhone en iPad Nederlands praat en verstaat, is Siri op de Apple TV beperkt tot enkele grote talen zoals Engels, Duits, Frans en Spaans. Het moet nu met tvOS 10 toch mogelijk zijn om Siri op de Apple TV een woordje Nederlands te leren? Ook de dicteren-functie in het Nederlands is een welkome toevoeging, omdat dit het zoeken naar content een stuk eenvoudiger maakt. En als Apple dan toch bezig is: maak Siri op de Apple TV meteen een stuk slimmer. Je kunt vragen om bijvoorbeeld het weerbericht en aandelen, maar simpele statistieken en feitjes opvragen zou ook makkelijk moeten kunnen.

Bekijk ook

Zo werkt Siri op de Apple TV: dit kun je allemaal vragen

Siri werkt op de Apple TV, zodat je vragen kan stellen en films en series kunt opzoeken. In deze tip lees je hoe Siri op de Apple TV werkt, hoe je het instelt en wat je kunt vragen.

#5 HomeKit naar de Apple TV

Je hebt vooralsnog een Apple TV nodig om HomeKit-apparaten buitenshuis te kunnen gebruiken, omdat de apparaten via de Apple TV verbinding maken met iCloud. Gek genoeg kun je op de Apple TV zelf verder helemaal niets met HomeKit doen. Geen HomeKit-apparaten bedienen, niet Siri gebruiken om de lichten aan of uit te zetten en ook geen inzicht krijgen in al je HomeKit-producten. Op de iPhone en iPad wordt Siri gebruikt om je HomeKit-apparaten aan te sturen en aangezien Siri toch aanwezig is op de Apple TV, kan het daar net zo goed ook toegepast worden. Als je toch voor de tv zit met de Apple TV Remote in je handen, zou het wel zo handig zijn om dan meteen de thermostaat wat hoger te zetten.

Apple HomeKit-voorbeeld

Bekijk ook

HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

#6 Picture in Picture en multitasking

Picture in Picture is een handige functie op de moderne iPads waarmee je bijvoorbeeld een video kunt kijken en tegelijk iets anders doen. De video speelt gewoon door in een van de hoeken van het scherm. Aangezien de focus op de Apple TV toch vooral op beeld ligt, past een functie als deze perfect bij een Apple TV. Bekijk video’s van bijvoorbeeld Netflix of Vimeo, terwijl je een andere app kunt blijven gebruiken. Of wat te denken van een uitlegfilmpje hoe je een level in een bepaalde game moet halen, terwijl je de game zelf op je Apple TV aan het spelen bent. Ook een functie als Split View zou op de Apple TV goed kunnen, al is dat door de interface van vele Apple TV-apps minder handig.

Bekijk ook

Picture in Picture gebruiken op de iPad: zo werkt het

Met Picture in Picture is het mogelijk om video's op de iPad te laten afspelen terwijl je andere apps gebruikt. Deze handige stand is op meerdere manieren te activeren en in deze tip lees je er alles over.

#7 Meer opties in Foto’s-app

De Foto’s-app was bij de release van de nieuwe Apple TV vrij kaal, maar later kwam daar gelukkig nog wel iCloud-fotobibliotheek bij. Maar toch blijft de app vrij beperkt. Ondanks dat je je hele fotobibliotheek kunt tonen, kun je bijvoorbeeld geen foto’s verwijderen. Je kunt alleen foto’s stuk voor stuk bekijken en via Thuisdeling kun je een diavoorstelling starten, maar in de Foto’s-app is dit niet mogelijk. Er is hier dus een hoop te verbeteren en tvOS 10 kan daar voor zorgen.

Bekijk ook

Samen foto's kijken op de Apple TV: met deze 3 opties lukt het

Wil je je foto's graag op de televisie bekijken? Via de Apple TV is dat op drie manieren mogelijk. Deze tip legt uit hoe het werkt.

#8 Beter inzicht in je opslag

Koop je een Apple TV, dan kun je kiezen tussen twee modellen: één met 32GB en één met 64GB. Maar als je wil zien hoeveel ruimte je nog vrij hebt, dan kom je bedrogen uit. Onder het kopje Instellingen > Algemeen > Beheer opslag kun je zien hoeveel ruimte elke app inneemt, maar niet hoeveel dit bij elkaar is. Je ziet dus ook niet hoeveel ruimte je nog vrij hebt, wat buitengewoon onhandig is. Geef de gebruiker meer inzicht in zijn eigen apparaten, zoals dat ook gewoon kan op de iPhone en iPad. Het is maar een kleine moeite om dit netjes weer te geven zoals dat op alle Apple-apparaten gebeurt.

Opslag bekijken op je Apple TV.

#9 Apart Updates-tabblad voor apps

Hoe vaak check jij elke dag het Updates-tabblad in de App Store op je iPhone of iPad? De één checkt het meerdere keren per dag om te kijken of er nog wat nieuws is, de ander slechts eens in de zoveel tijd. Maar wist je dat dit onderdeel op de Apple TV helemaal afwezig is? Je kunt alleen een pagina bekijken met recent bijgewerkte apps onder het kopje Aankopen. De app-updates zijn dus nogal weggestopt, terwijl ze op iOS een prominente plaats hebben. Bovendien vind je bij het kopje Onlangs bijgewerkt geen knop om snel een update uit te voeren: je moet helemaal naar de apppagina in de App Store gaan om daar de app bij te werken. Niet erg handig, ook omdat niet iedereen automatische app-updates aan wil hebben staan.

Bekijk ook

Apple TV updaten en apps bijwerken doe je zo

Om de Apple TV te updaten zijn er een aantal handelingen nodig. In deze tip leggen we uit hoe je niet alleen je Apple TV zelf, maar ook afzonderlijke apps kunt updaten om gebruik te maken van e nieuwste functies.

#10 Meer categorieën om apps makkelijker te vinden

Toegegeven, voor deze verandering is geen complete tvOS-update vereist, omdat dit ook aan de serverkant bijgewerkt kan worden. Maar we noemen hem toch maar even: het aantal categorieën in de App Store is nog steeds erbarmelijk. In de Nederlandse versie vind je sinds november slechts drie categorieën: games, amusement en onderwijs. Wat nou als ik wil zoeken welke nieuws-apps er allemaal zijn? Of dat ik op zoek ben naar apps voor een betere gezondheid? In het Aankopen-overzicht vind je wel meer categorieën, maar hier staan logischerwijs alleen apps die je al gekocht hebt. Deze categorieën ook plaatsen in de App Store zelf is een kleine moeite, dus waar wacht Apple nog op?

Bekijk ook

tvOS voor Apple TV: het complete overzicht

Alles over tvOS, de software waarop de Apple TV draait. Welke tvOS versies zijn er verschenen, wat zijn de algemene functies van tvOS en welke mogelijkheden heb je allemaal? Je leest het allemaal in dit tvOS-overzicht.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd met de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2022. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.