Siri-iPad-Pro

Siri op de Mac: opent dit deuren voor HomeKit?

Komt Siri met de komst van de nieuwe OS X-versie naar de Mac? Geruchten wijzen hier wel op, maar wat zou je hier dan allemaal mee kunnen? En wat betekent dit voor HomeKit?

Siri mockup op de Mac door 9to5Mac voor OS X 10.12.
Apple kondigde in 2014 HomeKit aan, het huisautomatiseringssysteem voor iOS. De afgelopen tijd verschijnen er steeds meer HomeKit-producten op de markt, ook voor de Nederlandse markt. Hierdoor kun je al je HomeKit-apparaten bedienen via je iPhone of iPad door bijvoorbeeld gebruik te maken van Siri. En juist die laatste lijkt nu de overstap te gaan maken naar de Mac, waardoor er deuren geopend worden voor HomeKit. Zou Apple HomeKit naar de desktop uit willen breiden en wat zijn dan de mogelijkheden? En wat kan Apple nog meer allemaal doen met Siri op de Mac?

HomeKit naar de Mac?

HomeKit vindt zijn weg steeds meer op de iPhone en iPad en met verschillende apps kun je al kamers creëren, zones aanmaken, apparaten aan elkaar koppelen en nog veel meer. Hierdoor wordt je huis steeds meer geautomatiseerd. Dit speelt zich echter volledig af op de iPhone of iPad, maar als Siri daadwerkelijk naar de Mac komt, kan HomeKit zich nog veel verder uitbreiden tot een groter systeem.

In de Mac App Store zijn er momenteel al apps te downloaden die werken met bijvoorbeeld Philips Hue, maar deze werken niet samen met je HomeKit-instellingen. Als we de gedachte even de vrije loop laten gaan, kan Apple de Mac als een soort centraal punt voor al je HomeKit-apparaten laten fungeren. Beveiligingscamera’s, thermostaten, lampen, garagedeuren: alles zou je rechtstreeks kunnen bedienen vanaf je Mac, zonder dat je naar je iPhone of iPad hoeft te kijken.

Het instellen van kamers en zones werkt nu via apart te downloaden apps die werken met HomeKit, zoals Insteon+, Home en Elgato Eve. Door het grote scherm van je Mac, is het in theorie mogelijk om je gehele HomeKit-set-up op overzichtelijke wijze te bedienen en te beheren. Denk bijvoorbeeld eens aan grotere gebouwen met een hele hoop verschillende accessoires, triggers en instellingen. Bovendien heeft niet iedereen thuis een Apple TV staan, wat nodig is om HomeKit-accessoires buitenshuis te bedienen. Een Mac kan deze functie mooi van de Apple TV overnemen, waardoor ook mensen zonder een Apple TV hun apparaten buitenshuis kunnen bedienen.

iMac als beveiligingscamera

Neem bijvoorbeeld eens de iMac, een apparaat dat meestal op een vaste plek in de woning staat. Geen iPhone, iPad of Apple Watch in de buurt? Bedien gewoon je HomeKit-apparaten direct vanaf je Mac met een simpel Hé, Siri-commando. Vooral als je achter je computer druk aan het werk bent, zou het ideaal zijn als je simpelweg tijdens het werken via je Mac allerlei huishoudelijke apparaten kunt bedienen. En als die iMac dan toch op een vaste plek staat: waarom die niet inzetten als een soort beveiligingscamera? Activeer op afstand je iMac met je iPhone en werp via de FaceTime-camera van je Mac een blik in je huiskamer. Ideaal toch?

Maar eigenlijk heeft de Mac niet per se Siri nodig om HomeKit te kunnen ondersteunen. Apple zou jouw HomeKit-gegevens gewoon via iCloud kunnen laten synchroniseren, zodat je met een paar simpele muisklikken allerlei toestellen kunt bedienen.

Siri op de Mac: handig?

Siri op de Mac kan een handige aanvulling zijn om je productiviteit te verhogen, helemaal als dit goed uitgevoerd wordt. Op je Mac doe je vaak langere taken, waardoor je Siri daar niet per se zou gebruiken om snel even iets op te zoeken. Als Siri klein in de bovenhoek zou verschijnen, zou je deze met een stemcommando op kunnen roepen om bijvoorbeeld een bepaald document voor je op te zoeken. Of vraag Siri tijdens het tikken van een mail naar het weer voor de volgende dag, zodat je een afspraak op een mooie dag kunt plannen.

Apple heeft overigens al ervaring opgedaan met Siri op een niet-mobiel toestel. De vierde generatie Apple TV biedt al ondersteuning voor Siri, voornamelijk om content te zoeken en te bedienen. Maar je kunt ook gewoon vragen stellen, zoals over het weer op een specifieke locatie of de aandelen van je favoriete bedrijf. Dit kan Apple ook allemaal integreren in Siri voor de Mac, waardoor het een persoonlijke assistent wordt waar je wat aan hebt.

Siri gebruiken op de nieuwe Apple TV.

Sinds OS X Yosemite kun je op de Mac ook enkele iPhone-handelingen uitvoeren, zoals sms’jes versturen en telefoongesprekken voeren. Dit zijn taken die je op de iPhone vaak ook snel via Siri kan doen, dus waarom dit niet doorvoeren naar de Mac? Ook allerlei andere standaard iPhone-taken zijn met Siri op de Mac eenvoudig te realiseren, zoals het instellen van een herinnering of notitie. Siri is in iOS 9 ook een stuk proactiever geworden en ditzelfde zou Apple kunnen toepassen op de Mac. Zo kan de proactieve Siri ervoor zorgen dat een document waar je de vorige dag mee aan het werk was de volgende dag weer voor je klaar staat.

Of het daadwerkelijk zover komt, is echter nog maar de vraag. De komst van Siri naar de Mac staat al lange tijd op de planning en hoewel betrouwbare bronnen nu beweren dat Siri er dit jaar echt aan zit te komen voor desktopgebruikers, heeft Apple zelf nog niet gesproken over HomeKit op de Mac. Een uitbreiding van Apple’s domoticasysteem naar desktopgebruikers, zou HomeKit echter wel een flinke boost kunnen geven doordat er nu meer mensen zijn die HomeKit in potentie kunnen gebruiken. Laten we daarom hopen dat Apple deze potentie omzet in realiteit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 maart 2016, 13:47
Categorieën Apple, Diensten
Onderwerpen homekit, mac, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.