Thunderbolt Display van Apple. Is er een nieuwe onderweg?

‘Nieuw 5K-Thunderbolt Display bevat eigen grafische chip’

Apple zou druk bezig zijn met een nieuw model van het externe Thunderbolt Display. Deze heeft een eigen geïntegreerde grafische kaart (GPU) krijgen en werkt met toekomstige MacBooks.

Het huidige model Thunderbolt Display is al redelijk verouderd en het feit dat het beeldscherm in steeds meer Apple Stores uitverkocht raakt kan maar één ding betekenen: geruchten over een aanstaand model. Apple zou volgens de recente berichten een nieuwe versie van het Thunderbolt Display aan willen kondigen met een 5K-resolutie en een eigen geïntegreerde GPU, zodat zoveel mogelijk toekomstige Macs gebruik kunnen maken van dit externe scherm. Dit meldt 9to5Mac.

‘Eigen GPU in 5K-display voor compatibiliteit’

Het nieuwe externe scherm zou een 5K-resolutie krijgen, wat neer komt op 5120 bij 2880 pixels. Dit is dezelfde resolutie als de 5K iMac die Apple een jaar geleden introduceerde. Maar om deze grote hoeveelheid pixels te kunnen aansturen, is wel een Mac met een flinke grafische kaart nodig. Vanwege Apple’s fascinatie met steeds dunner wordende MacBooks, zou het nieuwe externe scherm zijn eigen GPU-chip krijgen om alles aan te kunnen sturen. Zodra je een Mac aansluit wordt op het nieuwe scherm, zou automatisch bepaald worden welke GPU er nodig is: die van de aangesloten Mac of die van het externe scherm zelf. Het is hierbij altijd het één of het ander. Als de GPU van het scherm zelf gebruikt wordt, is die van de aangesloten Mac inactief en andersom.

Thunderbolt Display van Apple. Is er een nieuwe onderweg?

Om de volledige 5K-resolutie te ondersteunen, is waarschijnlijk wel een nieuw Mac-model vereist. Over de manier van verbinding is echter nog wat onduidelijkheid. Terwijl het huidige externe scherm gebruikmaakt van de Thunderbolt-aansluiting, zou nu ook gekozen kunnen worden voor USB-C. Oudere Mac-modellen zouden volgens de berichten ook aangesloten kunnen worden op het nieuwe externe scherm, al draait hij dan wel met een standaard resolutie.

Wat naamgeving betreft is het mogelijk dat Apple afstapt van de naam Thunderbolt Display, als er voor een ander type aansluiting wordt gekozen. De vorige naam van het Thunderbolt Display was Apple Cinema Display, een naam die Apple in de toekomst weer zou kunnen gebruiken. Mogelijk kondigt Apple het nieuwe model aan tijdens de WWDC-keynote, maar het zou ook kunnen dat Apple dit bewaart voor een later moment tijdens de aankondiging van nieuwe Macs, zoals de nieuwe MacBook Pro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juni 2016, 9:42
Categorieën Geruchten, Mac & macOS
Onderwerpen mac, thunderbolt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.