iOS 10 logo

Deze 8 verbeteringen willen we in iOS 10 zien

iOS 10 is onderweg, maar naast volledig nieuwe apps en functies zijn er ook genoeg bestaande ongemakken en problemen die Apple aan kan pakken. We zetten er acht op een rij.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

Apple is in het geheim druk bezig met iOS 10, de nieuwe versie van het besturingssysteem dat ongetwijfeld tegelijk getoond gaat worden met de iPhone 7. Er is nog weinig bekend over iOS 10, maar wij weten wel een paar dingen die Apple aan zou kunnen pakken.

force-touch-iphone-6

#1 Meer functionaliteit voor 3D Touch
Apple introduceerde 3D Touch met de komst van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus, en sindsdien is de functionaliteit van dit drukgevoelige scherm geleidelijk toegenomen. Zo kregen verschillende standaard apps van Apple na een tijdje Snelle Acties. Met de komst van iOS 10 en de iPhone 7 gaan meer mensen 3D Touch gebruiken, en hopen we dat Apple de mogelijkheden ervan verder uitbouwt. Denk bijvoorbeeld aan 3D Touch in het Bedieningspaneel, waarmee je meer opties kunt selecteren voor je instellingen, of de mogelijkheid om door het scherm in te drukken een video vooruit- of terug te spoelen.

Bedieningspaneel: concept voor iOS 10

#2 Laat gebruikers het Bedieningspaneel samenstellen
Het Bedieningspaneel is een handig menu dat je oproept door van beneden naar boven over je scherm te vegen. Hier kun je bijvoorbeeld snel Bluetooth, Night Shift en de zaklamp in- en uitschakelen. In het Berichtencentrum kun je zelf selecteren welke widgets je ziet, maar in het Bedieningspaneel kun je tot nu toe niets veranderen. Door zelf te kiezen welke knoppen je belangrijk vindt, kun je AirDrop bijvoorbeeld in een hoekje stoppen als je het toch nauwelijks gebruikt. Verschillende ontwerpers hebben in concepten al laten zien hoe Apple het Bedieningspaneel kan herzien.

#3 TouchID-ondersteuning voor meer Apple-apps
Vanaf iOS 9.3 krijgt de Notities-app toegang tot de Touch ID-vingerafdruksensor zodat gebruikers hun notities af kunnen schermen. Ook toen we onze lezers vroegen naar functies die Apple toe moet voegen, stond het uitgebreiden van het aantal apps dat Touch ID ondersteunt hoog op het verlanglijstje. Denk bijvoorbeeld aan het beveiligingen van de Foto’s app, zodat niemand zomaar bij je foto’s kan, of het vergrendelen van de Berichten-app voor wat extra privacy.

Touch ID iPhone 6s

#4 Nieuwe ‘Terugknop’ is handig, maar waar staat je signaalsterkte?
Sinds iOS 9 kun je snel teruggaan naar de vorige app die je gebruikte, met een handige terugknop die links bovenin beeld verschijnt. Ideaal als je regelmatig tussen twee apps schakelt, maar regelmatig ook erg irritant. Zodra deze ‘terugknop’ in beeld verschijnt, kun je de signaalsterkte namelijk niet meer zien. Ook verbergt deze knop het WiFi-icoontje, zodat je niet zeker weet of je met WiFi, 4G of helemaal niets verbonden bent. Geen groot probleem, maar wel onhandig.

#5 Compleet herzien van Berichtencentrum
Het Berichtencentrum van iOS kreeg een flinke opknapbeurt met de komst van widgets in iOS 8, maar de andere helft werd vergeten. Alle notificaties die je binnenkrijgt kun je in het ‘Berichtgeving’ onderdeel terugvinden, met alle meest recente berichten bovenaan. Gedurende de dag vult deze lijst zich al snel met notificaties van allerlei verschillende apps, die daar vaak blijven staan tot je ze handmatig verwijdert. Hierdoor verandert deze lijst al snel in een ongelofelijke hoeveelheid aan verouderde berichten. Met de komst van iOS 9 is het al gemakkelijker geworden om deze notificaties snel te verwijderen, maar als we de rommelige lijst bekijken, weten we zeker dat het nog beter kan.

HomeKit logo

#6 Het is tijd voor een officiële HomeKit-app
HomeKit is wel degelijk aanwezig op je iPhone, maar zit zo goed weggestopt dat je het nauwelijks in de gaten hebt. iOS 10 zou een mooi moment zijn voor Apple om HomeKit de nodige aandacht te geven, bijvoorbeeld met een app die op je homescherm verschijnt. Deze HomeKit-app is een overkoepelend centrum voor alle externe apps die je op je iDevice geïnstalleerd hebt. Bedien bijvoorbeeld zowel je lampen als je thermosstaat, zonder daar eerst twee losse apps voor te openen.

#7 De mogelijkheid om Apple ID’s te bundelen
Of je nu samenwoont of bij een bedrijf werkt met een eigen account in de App Store; veel mensen gebruiken al jaren niet enkel hun eigen Apple ID in de App Store. Hierdoor zul je noodgedwongen handmatig moeten in- en uitloggen, wat onnodig veel moeite kost. Door gebruikers de optie te geven om Apple ID’s te bundelen, kun je in de App Store snel schakelen tussen je accounts. Jouw persoonlijke Apple ID blijft centraal staan, zodat Apple nog steeds een account heeft om exclusief met jou te koppelen.

Siri-iPad-Pro

#8 Geef ontwikkelaars toegang om Siri te gebruiken
We schatten de kans vrij klein in dat dit gaat gebeuren, maar nu de concurrentie van andere stemassistenten (Google Now, Cortana) toeneemt, zou het een grote stap voorwaarts voor Siri zijn. Door apps van derden ook toegang te geven tot Siri kun je bijvoorbeeld je favoriete afspeellijst in Spotify openen met je stem, of een specifieke YouTube-video opvragen en automatisch afspelen. Onlangs dook het gerucht op dat Apple dit jaar Siri aan OS X toevoegt, wat natuurlijk het uitgelezen moment is om de mogelijkheden van de spraakassistent verder uit te breiden.

Heb jij nog meer ideeën die Apple in iOS 10 moet stoppen? We zien ze graag in de reacties!

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 13 juni: Omdat iOS 10 bijna wordt aangekondigd, hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2016, 17:39
Categorieën Achtergrond, iOS
Onderwerp ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.