Deze geweldige Spotify-functies zou Apple Music meteen moeten overnemen

Apple Music en Spotify hebben beide hun voor- en nadelen. Maar welke functies van Spotify zouden Apple Music beter maken? In dit artikel zetten we zeven functies op een rij die Apple Music meteen moet overnemen.

Apple Music staat bekend om de nauwe samenwerking met alle Apple-apparaten, terwijl bij Spotify vooral de slimme algoritmes populair zijn. Er zijn nog wel meer handige functies van Spotify die niet zouden misstaan bij Apple Music. Welke Spotify-functies mogen eigenlijk niet ontbreken bij Apple Music? We zetten onze wensen op een rijtje.


#1 Betere muziekaanbevelingen en persoonlijke lijstjes
We noemden het algoritme van Spotify al eerder en dat is niet zonder reden. Eén van de beste functies van Spotify is dat hij leert waar je naar luistert en daar de suggesties op aanpast. Bij Apple Music kan dat ook, maar dan moet je actief hartjes uitdelen. Bovendien vinden we bij Apple Music dat de suggesties nog een stuk beter kunnen. De Ontdekken-pagina houdt bijvoorbeeld totaal geen rekening met jouw smaak en is voor iedereen hetzelfde.

Beroemd zijn ook de Discover Weekly- en Release Radar-lijstjes van Spotify. Hierin worden bestaande en nieuwe nummers toegevoegd die wederom op basis van jouw muzieksmaak toegevoegd worden. Bij Apple Music heb je de soortgelijke lijstjes in het Voor jou-gedeelte, maar de resultaten daarvan zijn een stuk wisselender dan bij Spotify.

#2 Blokkeerfunctie
Onlangs bleek dat Spotify begonnen is met het testen van een blokkeerfunctie. Hierdoor geef je een duidelijk signaal af aan de algoritmes van Spotify: ik wil deze artiest niet meer horen. Bij Apple Music ontbreekt een dergelijke functie nog, maar het zou wel heel goed van pas komen. Op deze manier kan je de selectie van muziek wat meer richting geven. Op dit moment is er alleen nog een vind ik niet leuk-knop, maar een daadwerkelijke blokkeerfunctie is een stuk effectiever. We hopen dan ook dat Apple Music snel met iets soortgelijks komt.

Bekijk ook

Spotify laat je artiesten blokkeren waar je niet van houdt

Spotify test een nieuwe functie in de IOS-app waarmee je artiesten kunt blokkeren waarvan je geen nummers wilt horen. Schakel je dit in, dan krijg je geen tracks meer van de betreffende artiest meer in je afspeellijsten.

#3 Jaaroverzichten
Ieder jaar in december zijn Spotify-luisteraars weer benieuwd naar de persoonlijke jaaroverzichten. Spotify geeft met Spotify Wrapped heel nauwkeurig weer waar jij het afgelopen jaar het meest naar geluisterd hebt en hoeveel minuten muziek je gestreamd hebt. Spotify verzamelt al deze data terwijl jij de muziekdienst gebruikt en op deze manier heb je er zelf ook nog wat aan. Om Apple Music-gebruikers niet met lege handen achter te laten, hebben ontwikkelaars en Siri Shortcuts-fanatiekelingen manieren bedacht om ook soortgelijke lijstjes met Apple Music op te stellen. Daaruit blijkt wel dat Apple de nodige statistieken voor je bijhoudt. Ideaal zijn deze eigengemaakte tooltjes niet en daarom zien wij voor dit jaar het liefst dat Apple zelf met zulke persoonlijke jaaroverzichten komt. Apple zal hiervoor een goede afweging moeten maken tussen functionaliteit en privacy, maar wij hopen dat ze hier een goede balans in vinden.

Bekijk ook

Luister je via Apple Music? Zo krijg je jouw persoonlijke Apple Music jaaroverzicht

Jaloers op je Spotify-vrienden? Met deze Siri Shortcut of externe tool maak je je eigen Apple Music Wrapped 2018 jaaroverzicht. Zo zie je naar welke muziek jij het meest geluisterd hebt met dit Apple Music-jaaroverzicht.

#4 Concerten
De Connect-functie van Apple Music is inmiddels een grote flop gebleken. Afgelopen december trok Apple de stekker uit Apple Music Connect. Met de functie was het mogelijk om op de hoogte te blijven van wat artiesten bezighoudt. Nu Apple hiermee gestopt is, is er een stuk minder interactie mogelijk tussen gebruikers en artiesten. Er is daardoor ook geen manier meer om te weten welke concerten een artiest gepland heeft. Spotify houdt dit allemaal bij in een apart Concerten-onderdeel. Je kan dan zien welke artiesten er bij jou in de buurt binnenkort een showtje geven. Kaartjes kopen is niet mogelijk, maar het biedt wel net wat meer mogelijkheden tot interactie tussen artiesten en gebruikers.

Concerten in Spotify.

#5 Betere opties voor delen met volgers
In zowel Spotify als Apple Music kun je een profiel aanmaken. Hierop verschijnt automatisch de muziek waar je naar luistert en krijgen je volgers vriendensuggesties. Maar soms wil je niet alles delen en bij Spotify kan dat. Je kan namelijk een privé-sessie starten. Dit komt van pas als je bijvoorbeeld kindermuziek streamt voor een verjaardagsfeestje. Zo’n privé-sessie eindigt automatisch. Bij Apple Music ontbreekt dit en kun je er alleen voor kiezen om alle muziek of helemaal geen muziek meer te delen.

#6 Notificaties bij nieuwe muziek
In Spotify kan je artiesten volgen en instellen dat je meldingen krijgt als een artiest waar je gek op bent nieuwe muziek uitgebracht heeft. Apple Music stuurt ook sporadisch meldingen, maar bij Spotify werkt dit veel beter. Je hebt daar de keuze om meldingen in te schakelen voor aanbevolen muziek, nieuwe muziek en zelfs bijgewerkte afspeellijsten. De mogelijkheden zijn een stuk uitgebreider en is echt iets wat we missen bij Apple Music. Bij Apple Music kan je alleen kiezen om meldingen in te stellen bij activiteiten van vrienden of van artiesten en programma’s, maar in al die jaren hebben wij deze maar zelden ontvangen.

Meldingen in Spotify en Apple Music.

#7 Donkere modus
Een groot verschil tussen de apps van Spotify en Apple Music is de algehele uitstraling. Qua werking komen ze aardig overeen, maar het is jammer dat Apple Music geen donkere weergave heeft. Vooral ‘s avonds laat komt dit goed van pas, waarbij de witte vormgeving wel wat flets kan zijn. Tegelijkertijd kun je stellen dat de lichte weergave juist bij Spotify ontbreekt. Beide soorten weergave zou de beste oplossing zijn, maar wie weet wat Apple voor iOS 13 in petto heeft.

Zijn er voor jouw functies van Spotify die je het liefst in Apple Music ziet? Laat het ons weten in de reacties.

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.