Apple Music Classical musici

Apple Music Classical FAQ: antwoord op al je veelgestelde vragen

Apple Music Classical is een app waarmee je klassieke muziek kunt luisteren. Alles wat je wilt weten over Apple Music Classical, inclusief releasedatum en wat het kost om er gebruik van te maken, lees je hier!

Veelgestelde vragen over Apple Music Classical

Jij hebt een vraag over Apple Music Classical, wij hebben het antwoord! Althans, dat hopen we: in deze FAQ behandelen we allerlei vragen die rondom Apple’s nieuwe klassieke muziekdienst kunnen opduiken. Wanneer begint het? Wat is de audiokwaliteit? Wat kost het? En nog veel meer!

Update 23 juli 2024: Er is nu een top 100 van klassieke muziek aanwezig in de app, zodat je precies weet welke nummers populair zijn (zie ook vraag #11). Apple maakt hiervoor gebruik van meerdere databronnen.

Apple Classical in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van Apple Classical:

  • Aangekondigd op 9 maart 2023
  • Officiële start op 28 maart 2023
  • Gratis inbegrepen bij Apple Music-abonnement
  • Optioneel te installeren als losse iPhone- en iPad-app, ook beschikbaar voor Android
  • Aparte app, naast de normale Apple Music/Muziek-app
  • Ontstaan uit een overname van Primephonic in augustus 2021
  • Eenvoudig klassieke muziekstukken vinden op basis van componist, dirigent, catalogusnummer en meer
Apple Classical

Dit zijn belangrijke data waarop de apps zijn verschenen:

Er is nog geen Mac-app beschikbaar.

Belangrijk om te weten: je kunt géén muziek downloaden in de Apple Music Classical-app. Wat je wel kunt doen is de Apple Music-app gebruiken om de tracks, albums en afspeellijsten te downloaden die je in de Apple Music Classical-bibliotheek hebt gezet.

Overigens geldt het omgekeerde niet: je kunt in de Apple Music Classical-app geen popmuziek zien uit de normale Apple Music-bibliotheek. Er is alleen klassieke muziek te vinden. Ook is het in de Apple Music Classical-app niet mogelijk om muziek te shufflen.

Wil je weten wat ons wensenlijstje voor Apple Music Classical is? We hebben wel een paar ideeën hoe de dienst nog verder verbeterd kan worden, onder andere met een Mac-app.

Bekijk ook
Ons wensenlijstje voor Apple Music Classical: 6 verbeteringen die we willen zien

Ons wensenlijstje voor Apple Music Classical: 6 verbeteringen die we willen zien

De introductie van Apple Music Classical is een eerste stap voor Apple op het gebied van klassieke muziek. Maar het kan nog veel beter: hier is ons wensenlijstje voor een verbeterde Apple Music Classical.

De app is wereldwijd beschikbaar in alle landen waar Apple Music te beluisteren is. Dus ook in Nederland en België. Er zijn wel enkele uitzonderingen. Aanvankelijk ontbraken China, Japan, Korea, Russia, Taiwan en Turkije. In januari 2024 heeft Apple de volgende landen toegevoegd: China, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en Macao. Dat betekent dat alleen Rusland en Turkije nog niet klassiek kunnen luisteren.

De muziekdienst is te beluisteren via de speciale, los verkrijgbare apps voor iPhone, iPad en Android. Je hebt hiervoor iOS 15.4 of nieuwer nodig. Er is nog geen Mac-app, maar je kunt eventueel wel streamen van je iPhone of iPad naar een verbonden (AirPlay-)speaker.

Apple Music Classical is gratis te beluisteren als je abonnee van Apple Music bent. Dit kost €10,99 voor een individueel lidmaatschap. Er is geen loss bundel verkrijgbaar voor alleen klassieke muziek. Ben je nog geen abonnee, dan kun je je gemakkelijk aanmelden. De eerste 1 tot 6 maanden krijg je gratis, afhankelijk van de beschikbare aanbiedingen op dat moment.

Volgens Apple gaat het om de grootste verzameling klassieke muziek ter wereld met ruim 5 miljoen nummers en werken, van nieuwe stukken tot bekroonde meesterwerken. Daarnaast zijn er duizenden exclusieve albums voorhanden.

Apple heeft gekozen voor de hoogst mogelijke geluidskwaliteit: tot 192 kHz/24-bit Hi-Res Lossless. Ook zijn er duizenden opnames in ruimtelijke audio. Om dit in volle glorie te kunnen beluisteren moet je wel beschikken over een geschikt afspeelapparaat. AirPods en AirPods Max zijn niet geschikt voor lossless.

Apple Music Classical logo

Apple belooft volledige en accurate metadata, zodat je precies weet naar welk werk en naar welke artiest je luistert. Ook zijn er duizenden redactionele opmerkingen, waaronder biografieën over componisten en beschrijvingen van belangrijke werken. Dus ook als je nog geen kenner van klassieke muziek bent, kun je toch je weg vinden.

Daarnaast heeft Apple eigen artwork laten maken, zoals digitale portretten van beroemde componisten. Hiervoor heeft Apple kunstenaars ingeschakeld, die zich hebben gebaseerd op de kleurenpaletten en artistieke invloeden uit de desbetreffende periode.

Apple Music Classical

Bij klassieke muziek worden er heel andere eisen gesteld aan een app. Vooral het zoeken verloopt heel anders. Je zult vaak zoeken op componist, werk, dirigent of catalogusnummer om direct specifieke opnames te vinden. Bij popmuziek zul je meestal niet zoeken op componist of dirigent, maar op uitvoerend muzikant. Je kunt met de normale Apple Music-app dan ook niet zo goed uit de voeten als je liefhebber van klassieke muziek bent. Zeker omdat er vaak meerdere uitvoeringen van hetzelfde nummer zijn, door verschillende orkesten. En één orkest kan het nummer ook op verschillende momenten en in verschillende concertzalen hebben gespeeld. Dit maakt het zoeken naar klassieke muziek heel anders.

Een ander punt is dat je klassieke muziekstukken vaak in een vaste volgorde luistert. Het shufflen van nummers is minder gebruikelijk en als je bijvoorbeeld een lange opera afspeelt wil je dat dit zonder pauzes (gapless) tussen de nummers gebeurt.

Dit is wat Apple er zelf over zegt in een supportdocument. In het kort komt het erop neer dat de metadata bij klassieke muziek veel complexer is:

Klassieke muziek is anders. Het heeft langere en meer gedetailleerde titels, meerdere artiesten voor elk werk, en honderden opnames van bekende stukken. De Apple Music Classical-app is ontworpen om de complexe gegevensstructuur van klassieke muziek te ondersteunen*.

Op de pagina over Apple Music Classical is er een wat langere uitleg over het hoe en waarom van de app:

In de klassieke muziek worden werken vaak vele malen door meerdere musici opgenomen, en naar verwezen onder verschillende namen – van de formele naam, bijvoorbeeld Beethovens Pianosonate nr. 14, tot de bijnaam Moonlight Sonata of in andere talen, zoals Mondscheinsonate in het Duits. Die complexiteiten betekenen dat liefhebbers van klassieke muziek slecht bediend worden door streamingplatforms. Nu niet meer. Een aparte app, inbegrepen bij een abonnement op Apple Music, biedt liefhebbers van klassieke muziek de redactie en catalogus die ze missen.

Alleen een speciale app, met op maat gemaakte functies en een prachtige interface, kan dit complexe genre doorzoekbaar en toegankelijk maken. Zo kunnen zowel nieuwkomers als doorgewinterde luisteraars deze wereld betreden en verkennen.

Deze klassieke muziekdienst is uit de overname van Primephonic, een Nederlandse dienst die gespecialiseerd was in klassieke muziek. Apple beloofde na de overname dat de techniek en interface gebruikt zou worden voor een nieuwe app. Nu is het eindelijk zover en kunnen we zien hoe de Apple Music Classical-app eruit ziet.

Hieronder zie je de interface van de voormalige Primephonic-app:

Primephonic apps

Er waren al langer klassieke muziekdiensten zoals Idagio en het eerder genoemde Primephonic, dat door Apple is overgenomen. Ook zijn er speciale radiozenders zoals NPO Klassiek en Classic FM, soms met eigen app. Heel veel aanbod is er echter niet. Je leest er meer over in onze gids over apps voor klassieke muziek.

Bekijk ook
Klassieke muziek luisteren met iPhone en Apple Music

Klassieke muziek luisteren met iPhone en Apple Music

Klassieke muziek luisteren doe je met Apple Music of met speciale apps zoals Idagio op de iPhone. Deze gids legt uit met welke bijzonderheden je rekening moet houden bij het luisteren, importeren en taggen van klassieke muziek in de Muziek-app in macOS en het doorzoeken van Apple Music.

Wat dat betreft is Apple’s klassieke muziekdienst behoorlijk uniek, want concurrenten zoals Spotify en Amazon Prime Music hebben geen speciale apps voor klassieke muziek.

Apple werkt nauw samen met bekende klassieke musici en muziekinstellingen, om luisteraars exclusieve content te bieden. Er zitten ook tutorials in de app, voor mensen die voor het eerst naar klassieke muziek luisteren. Via @appleclassical op X (Twitter) blijf je op de hoogte van nieuwe releases en updates.

Daarnaast is er sinds juli 2024 een top 100 voor klassieke muziek. Je kunt door de Top 100 albums bladeren en bekijken welke muziekstukken populair zijn. Apple gebruik hiervoor 5 gegevensbronnen uit 165 landen om een compleet beeld te krijgen wat het meest wordt gewaardeerd:

  • Apple Music Classical streams
  • Apple Music streams
  • iTunes downloads
  • iTunes verkopen
  • Shazam tags

Als je de Apple Music Classical-app opent zul je een aantal verschillen zien met de normale Muziek-app. Er is bijvoorbeeld geen tabblad voor radiostations en de zoekfunctie werkt anders. Ook zijn er geen songteksten en is er gebruik gemaakt van een ander lettertype, namelijk Apple’s New York in plaats van San Francisco Pro.

Apple Music Classical

Als je een gezinsabonnement voor Apple Music hebt, kunnen alle gezinsleden er gebruik van maken. Ze hebben wel elk een iPhone met Apple Music-app nodig en moeten ingelogd zijn met hun eigen Apple ID.

De app werkt op vrijwel dezelfde manier als de Apple Music-app. Je kunt albums en afspeellijsten toevoegen aan je Apple Music Classical-bibliotheek door op het plusje te drukken. Losse nummers voeg je toe door op de Meer-knop (drie puntjes) te tikken. En favorieten voeg je toe door op het sterretje te drukken.

Je kunt albums, afspeellijsten en tracks die je aan de bibliotheek in Apple Music Classical hebt toegevoegd ook terugvinden in de Apple Music-app. Dit gaat dus door elkaar lopen. Opnames, muziekstukken en componisten vind je echter niet terug in de Apple Music-app; die zul je via de speciale app voor klassieke muziek moeten raadplegen.

Apple Music Classical

Wil je meer weten over Apple Music Classical, bekijk dan Apple’s supportdocument of de speciale pagina over Apple Music Classical. Verder kun je lezen over:

Bekijk ook
Apple Music: alles over Apple’s eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music: alles over Apple’s eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De muziekcollectie van Apple Music bestaat uit miljoenen nummers waar je onbeperkt naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de plus- en minpunten van Apple Music in dit overzicht.

Apple Music Classical

Apple Music Classical is een speciale versie van Apple Music, maar dan met uitsluitend klassieke muziek. Apple Music Classical is ontstaan uit de overname van het Nederlandse Primephonic, een muziekstreamingdienst voor klassieke muziek. Apple Music Classical is inbegrepen voor alle Apple Music-abonnees en werkt via de aparte app. Daarbij is qua functies, mogelijkheden en indeling rekening gehouden met de eigenschappen van klassieke muziek, zoals componisten, uitvoeringen en muziekstukken. Apple Music Classical is beschikbaar op iPad, iPhone en Android.

Apple Music Classical