Spotify-apparaten

Spotify: alles over deze populaire muziekdienst

Spotify is een streaming muziekdienst voor iPhone, iPad, Sonos en meer. Lees alles over onbeperkt muziek luisteren via Spotify met een gratis abonnement.

Spotify is een streaming muziekdienst waarmee je toegang hebt tot 30 miljoen muzieknummers. Het is de meest populaire muziekdienst in Nederland en België en je kunt luisteren via je iPhone, iPad, Mac en andere apparaten. Lees alles over Spotify, wat het kost en wat de mogelijkheden zijn als Apple-gebruiker.


Spotify-apparaten

Wat is Spotify?

Spotify is van oorsprong een Zweedse muziekdienst, die sinds 2010 in Nederland actief is. De naam is een combinatie van ‘spot’ en ‘identify’. De muziekdatabase van Spotify bevat ruim 30 miljoen nummers, die voor elke gebruiker toegankelijk zijn. De dienst had halverwege 2017 140 miljoen gebruikers. Het aantal betalende gebruikers staat sinds begin 2017 op vijftig miljoen. Spotify is een concurrent van Apple Music en Google Play Music. Met diensten zoals Spotify kun je je muzikale smaak verbreden, omdat je onbeperkt door de muziekbibliotheek kunt bladeren en zo nieuwe nummers en artiesten ontdekken.

Verschil Spotify en andere muziekdiensten

Spotify lijkt op veel andere online muziekdiensten zoals Apple Music, Deezer en Google Play Music. Spotify onderscheidt zich vooral op twee punten van de andere diensten: het grote aantal gebruikers en het feit dat je er ook gratis naar kunt luisteren. Wereldwijd is Spotify de grootste streaming muziekdienst met meer dan 50 miljoen betalende gebruikers. Daarnaast maken tientallen miljoenen mensen gebruik van Spotify, waarbij de muziek wordt onderbroken door reclames. Verder werkt Spotify met een gigantisch aantal apps en diensten samen, waardoor het interessant is voor iOS-gebruikers.

https://www.iculture.nl/gids/beste-streaming-muziekapp-iphone-ipad/

Spotify-app downloaden

De app voor iPhone, iPod touch en iPad is gratis te downloaden uit de App Store. Er zijn soortgelijke apps voor Android, Windows en Mac. De Apple Watch-app voor Spotify wordt door een externe ontwikkelaar gemaakt en werkt via Snowy.

Spotify abonnementen: 4 varianten

Spotify biedt een proefperiode van 60 dagen proberen (voorheen 30 dagen). Daarna kies je een van de vier beschikbare abonnementen:

 • Spotify Premium – Betaaldienst zonder reclame, die €9,99 (op de website) of €12,99 (via de App Store) per maand kost.
 • Spotify Premium voor studenten – Studenten betalen geen €9,99, maar slechts €4,99 voor het Premium-abonnement.
 • Spotify Family – Gezinspakket waarbij je €15 per maand betaalt voor zes personen, waarbij iedereen zijn eigen account en persoonlijke afspeellijsten heeft.
 • Spotify Gratis – Luisteren op je mobiele telefoon, tablet en computer. Toegang tot het complete muziekaanbod, maar met beperkingen en reclames.

Word je Spotify-lid via de iOS-app, dan betaal je een iets hoger maandbedrag vanwege de verplichte afdracht aan Apple. Het is daarom slimmer om lid te worden via de Spotify-website. Sommige mobiele providers geven een gratis Spotify-abonnement aan hun klanten, bijvoorbeeld bij KPN.

Bekijk ook

Waarom Spotify Premium duurder is in de iOS-app

Spotify Premium kost via de iOS-app €12,99 per maand en dat is duurder dan via Spotify zelf. Waarom is dat? En hoe betaal je de lagere prijs? In deze tip lees je twee manieren om te besparen.

Spotify Premium

Het betaalde Spotify Premium-abonnement kost €9,99 per maand via de website (via de app betaal je meer, namelijk €12,99). Dit biedt de volgende extra’s, die je niet bij het gratis abonnement krijgt:

 • Hogere audiokwaliteit.
 • Ononderbroken luisteren zonder reclame.
 • Muziek downloaden en offline beluisteren.

Spotify Premium met studentenkorting

Voor Nederlandse en Belgische studenten heeft Spotify een speciale kortingsregeling. Studenten die hiervoor in aanmerking komen betalen hierdoor niet de gebruikelijke €9,99 voor een abonnement, maar slechts €4,99. Zij profiteren van dezelfde voordelen als reguliere Premium-gebruikers. Studenten kunnen zich aanmelden via spotify.com/student. De korting geldt ook voor studenten die al een bestaand betaald abonnement hebben.

https://www.iculture.nl/nieuws/spotify-studentenkorting/

Spotify Family

Naast Premium heeft Spotify nog een extra betaald abonnement: Family. Dit is bedoeld voor gezinnen, maar zou je ook kunnen gebruiken als je (bijvoorbeeld als student) met meerdere mensen in hetzelfde huis woont. Spotify Family kost €14,99 per maand en daarmee heb je 5 accounts. Zelfs als je het abonnement met slechts 2 mensen gebruikt, ben je al goedkoper uit dan wanneer je voor beide apart zou betalen. Als je al een Spotify-account hebt, kun je je account koppelen nadat je voor het Family-account hebt gekozen.

Spotify Gratis

Je kunt na de proefperiode ook Spotify gratis blijven gebruiken. Dit biedt wel enkele beperkingen:

 • De nummers worden onderbroken door reclame.
 • De muziek is alleen in standaard audiokwaliteit te beluisteren, niet in hogere kwaliteit.
 • Via de iPhone-app mag je elke afspeellijst of nummers van een bepaalde artiest afspelen. De nummers worden in een willekeurige volgorde afgespeeld, net zoals een shuffle-functie. Ook kun je eigen afspeellijsten en afspeellijsten van anderen beluisteren.
 • Op de iPad en Mac kun je elk nummer on-demand afspelen. Voorheen was er nog een maandelijkse limiet van 10 uur voor desktopgebruikers, maar die is sinds 2013 vervallen. Je kunt dus zelf zoeken naar specifieke muzieknummers en bent niet gebonden aan de volgorde die de muziekdienst bepaalt. Daarnaast kun je natuurlijk nog gewoon afspeellijsten en albums afspelen. De muziek wordt onderbroken door reclames.
 • Je kunt geen muziek downloaden en offline beluisteren.
 • Samenwerking met externe diensten zoals Sonos werkt alleen als je een van de betaalde Premium-abonnementen hebt.
 • Sommige nieuwe albums zullen niet meteen via Spotify Gratis te beluisteren zijn, maar bijv. een paar weken na de release. Dit heeft te maken met nieuwe afspraken die Spotify met de platenlabels heeft gemaakt.

Bekijk ook

Nieuwe albums op Spotify luisteren? Dat wordt betalen

Het gratis Spotify-abonnement wordt minder interessant. Sommige albums gaan eerst 2 weken achter de paywall, voordat je ze mag luisteren.

Oudere Spotify Unlimited-abonnementen

Vroeger bood Spotify twee betaalde abonnementen aan: Unlimited voor €4,99 per maand en Premium voor €9,99 per maand. Deze zijn inmiddels vervangen door één betaald abonnement, maar bestaande Unlimited-klanten behouden wel hun abonnement. Omdat luisteren op de iPad gratis is geworden, mogen Unlimited-abonnees ook via de iPad luisteren. Deze gebruikers worden dus deels gelijkgesteld aan het Premium-abonnement, waardoor je ook op de iPad ononderbroken zonder reclame kunt luisteren.

Persoonlijke afspeellijsten in Spotify

Met de Ontdekken-functie krijg je nieuwe muziek voorgeschoteld op basis van je luistergeschiedenis. Hier vind je in de eerste plaats artiesten die je nog niet kent of die vergelijkbaar zijn met artiesten waar je veel naar luistert. Ook vind je hier verschillende persoonlijke afspeellijsten die wekelijks of dagelijks ververst worden. Zo geeft Discover Weekly je elke maandag een verse afspeellijst met een mix van nieuwe en oude nummers op basis van je luistergeschiedenis.

Bekijk ook

Zo stelt Spotify jouw Discover Weekly-lijst samen

Met de Spotify Discover Weekly ontdek je elke week nieuwe muziek. Maar hoe wordt die lijst eigenlijk bepaald? Er blijken 2 factoren te zijn.

Op vrijdag (de dag waarop vaak nieuwe nummers en albums worden gereleased) zie je in de Release Radar welke nieuwe nummers zijn uitgekomen die overeenkomen met jouw luistergedrag. In Daily Mix vind je dagelijks vier afspeellijsten met nieuwe en oude nummers.

Bekijk ook

Zo maken Apple en Spotify persoonlijke afspeellijsten, afgestemd op jouw smaak

Heb je je altijd al eens afgevraagd hoe de playlists bij Apple Music, Spotify en Google worden gemaakt? In een interview vertellen de makers van de afspeellijsten hoe ze te werk gaan.

Spotify’s muziekaanbod

Spotify omvat alle denkbare genres, ook jazz en klassiek. Je hebt keuze uit tientallen miljoenen muzieknummers. Wel ontbreken nog enkele artiesten; zo werd pas in 2017 de muziek van Prince toegevoegd aan de collectie. Ook kiezen artiesten er soms voor om albums niet of later op de muziekdienst aan te bieden. Dit omdat ze geen onderscheid kunnen maken tussen betalende en niet-betalende gebruikers. Zo verwijderde Taylor Swift haar aanbod van de dienst en besloot ook Jay-Z om niet meer samen te werken. Om deze artiesten tegemoet te komen gaat Spotify populaire albums niet meer gratis aanbieden op de releasedatum, maar pas enkele weken later. Betalende Spotify-gebruikers kunnen de albums wel beluisteren.

Bekijk ook

'Spotify wil populaire nieuwe albums niet meer gratis aanbieden'

Spotify is opnieuw in het nieuws omdat ze populaire albums alleen via Spotify Premium zouden willen aanbieden. Het gratis aanbod wordt daardoor beperkt. Waar hoorden we dat ook alweer eerder?

Met de app zoek je naar nieuwe muziek/artiesten, speel je muziek af en beheer je je muziekbibliotheek. Ook kun je bladeren door toplijsten en nieuwe releases, of bladeren op basis van genre of stemmingen. Daarbij heb je keuze uit honderden afspeellijsten die door de muziekdienst zelf of partners zijn samengesteld.

Extra’s in de Spotify-app: activiteiten, radio en podcasts

Je vindt in Spotify nog meer handige functies. Zo kun je de activiteiten van artiesten, vrienden en interessante personen op Spotify volgen, zodat je meteen op de hoogte bent van de nieuwste nummers. Met Spotify Radio maak je je eigen radiostation op basis van je favoriete artiesten en met Podcasts luister je naar podcasts in allerlei genres.

Spotify op iPhone

Verder kun je in Spotify ook taalcursussen volgen, conferences beluisteren en nog veel meer. Lees hiervoor ons artikel: 10 dingen die je met Spotify kunt doen (behalve muziek luisteren).

Bekijk ook

10 dingen die je met Spotify kunt doen (behalve muziek luisteren)

Met Spotify kun je meer dan muziek luisteren. Volg een taalcursus, beluister een historische speech, leer mediteren of leer een instrument bespelen.

Spotify Connect: streamen naar je stereosysteem

Spotify biedt met Spotify Connect de mogelijkheid om muziek rechtstreeks naar allerlei speakers te streamen. Dit is onder andere mogelijk met Sonos-systemen (zie hieronder). Je kunt dan de muziek bedienen vanuit de app voor iPhone en iPad. Hiervoor heb je wel een betaald Spotify Premium-abonnement nodig.

Ook kun je Spotify Connect gebruiken om Spotify vanaf andere apparaten te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld muziek afspelen via je desktop en dat via je iPhone bedienen. Andersom werkt de functie ook.

Bekijk ook

Spotify Connect: wat is het, welke apparaten zijn geschikt?

Met Spotify Connect kun je muziek afspelen in het hele huis, zonder dat je dure Sonos-speakers nodig hebt. In deze gids lees je hoe Spotify Connect werkt, welke speakers geschikt zijn en wat je verder nodig hebt.

Spotify beluisteren via Sonos-systeem

Sonos is een populaire oplossing om muziek in je hele huis af te spelen. De witte en zwarte speakers hebben een design dat goed bij Apple-spullen past. Sonos-speakers zijn op afstand te bedienen vanaf de iPhone, iPad of desktop en spelen moeiteloos Spotify-afspeellijsten af. De Sonos-speakers zijn vrij prijzig, maar er is ook een instapmodel, de Sonos PLAY:1. De Sonos-app voor iOS is geschikt voor Spotify, maar hou er rekening mee dat Sonos geen AirPlay ondersteunt. Wel kun je vanuit de Spotify-app rechtstreeks muziek afspelen op je Sonos dankzij de Connect-functie. Voor de Sonos-functies heb je een betaald abonnement nodig.

Bekijk ook

Sonos laat nu iedereen met Spotify Premium muziek afspelen via Sonos-speakers

Heb je een betaald Spotify Premium-abonnement én heb je een Sonos-speaker in huis staan, dan is er goed nieuws. Je kunt vanaf nu rechtstreeks vanuit de Spotify-app muziek afspelen op je Sonos-speaker.

Spotify beluisteren via HomePod

De HomePod is Apple’s slimme speaker met een vergelijkbare geluidskwaliteit als de Sonos One. De HomePod werkt standaard het beste met Apple Music, maar is ook meteen een AirPlay-speaker. Je kan Spotify op de HomePod dus gewoon gebruiken, maar je hebt daar wel altijd je iPhone of iPad voor nodig. In onze aparte tip lees je wat er allemaal mogelijk is met Spotify op de HomePod.

Bekijk ook

HomePod en Spotify: dit kun je ermee

De HomePod werkt vooral samen met Apple Music en iTunes, maar je kan de speaker ook gebruiken voor het afspelen van muziek via Spotify. Wat kun je allemaal doen met Spotify op de HomePod? Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.

Spotify beluisteren via je hifi-installatie

Spotify werkt op de iPhone, iPad en desktopcomputers. Maar er zijn ook steeds meer manieren om de muziekdienst op audio-apparatuur in huis af te spelen, waarvoor een betaald abonnement is vereist. Sonos, Logitech, Apple en Onkyo zijn enkele merken die hun apparaten al hebben aangepast. Om Spotify te kunnen afspelen op je hifiset heb je wel een mediaplayer nodig, zoals de Logitech Squeezebox Touch, die je kunt bedienen via de Squeezepad-app voor iPad (link). Alternatieven zijn de Philips Fidelio, Bluesound Vault en Bluesound Node. Voor de budgetkopers is er de Sitecom Wireless Music Streamer (ca. 40 euro), te zien op de foto hieronder. Wil je juiste een duurdere oplossing, dan kun je bij fabrikanten van professionele audio-apparatuur terecht. Zo maakt Onkyo de TX-NR609, een receiver met ingebouwde Spotify-functie.

Spotify werkt met Sitecom Streamer

Spotify met Chromecast Audio gebruiken

De Chromecast Audio is een dongel, die gemaakt is voor je speakers. Plug dit kastje in de 3,5mm aux-ingang van je speaker en je kunt gemakkelijk je iDevice ermee koppelen. Spotify ondersteunt het apparaatje officieel. Als je de muziekdienst opent, kun je de audio gemakkelijk naar een speaker sturen waar een Chromecast Audio aan verbonden is. Apple weigerde overigens Chromecast-ondersteuning voor Apple Music.

Chromecast-Audio-Apple-Music

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2018
Onderwerp