Somfy pas zomer 2019 geschikt voor HomeKit

De smart home-producten van Somfy zullen niet op korte termijn geschikt zijn voor HomeKit. De fabrikant heeft de plannen omgegooid en is nu pas medio 2019 klaar met alle aanpassingen.

Somfy TaHoma en HomeKit

Somfy is gespecialiseerd in smart home-toepassingen en biedt onder andere rolgordijnen en zonneschermen die je met een iPhone-app kunt bedienen. Afgelopen januari gaf het bedrijf nog aan dat de HomeKit-ondersteuning ‘op korte termijn’ beschikbaar zou komen via een software-update. Maar dat lijkt niet te gaan lukken. Het bedrijf laat gebruikers nu weten dat het op z’n vroegst zomer 2019 wordt.


Eigenlijk wilde Somfy voorop lopen met de nieuwe software-authenticatie die sinds iOS 11.3 voor HomeKit mogelijk is. Daardoor hoeven fabrikanten geen speciale hardware-chip meer in te bouwen in producten. En dat heeft voordelen, want het betekent dat aanbieders ook bestaande producten geschikt kunnen maken met een simpele software-update. Hoewel… simpel? Somfy blijkt er nogal wat problemen mee te hebben. Het bedrijf wil de beveiligingscamera’s Somfy One, Somfy Security en Somfy Outdoor en het beveiligingssysteem Somfy Alarm voorzien van HomeKit-ondersteuning.

Somfy One met HomeKit

Ondertussen zijn er al wel andere beveiligingscamera’s die met HomeKit werken, zoals camera’s van Logitech, Netatmo en D-Link. Maar erg veel keuze is er nog niet.

Bekijk ook

Deze HomeKit-camera's zijn in Nederland verkrijgbaar (met en zonder HomeKit Secure Video)

Zoek je een camera met HomeKit-ondersteuning, dan kun je bij meerdere fabrikanten terecht. Dit zijn de HomeKit-camera's waar je uit kunt kiezen en we geven je de beste keuze voor een beveiligingscamera met HomeKit.

Somfy al geschikt voor Alexa, Sonos en IFTTT

Somfy is vooral populair in Duitsland, waar de inwoners dol zijn op rolluiken én op Amazon. Vandaar dat de fabrikant al eerder de update TaHome 2.8 uitgracht, waarmee ondersteuning voor Amazon’s Alexa werd toegevoegd. Je kunt TaHoma-scenes dus al wel met een spraakopdracht activeren, maar dan loopt het via de ‘TaHoma by Somfy’-skill in de Alexa-app. Mogelijk is dit een oplossing voor mensen die nu al hun rolluik met de stem willen bedienen, al zul je dan wel de opdrachten in het Engels moeten geven.

Somfy IFTTT

Ook werkt Somfy sinds kort met de speakers van Sonos. Dit houdt in dat je muzieknummers, albums, afspeellijsten en radiozenders kunt meenemen in je scenes. Inschakelen van de muziek kan op basis van datum en tijdstip, of op basis van een if-then-voorwaarde. Sinds maart werkt Somfy bovendien met IFTTT samen.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.