Hue-lampen om te relaxen

‘Helft Nederlandse huishoudens heeft smart home: dit is de populairste categorie’

Uit een nieuw jaarlijks onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse huishoudens smart home producten in huis heeft. Het percentage is het afgelopen jaar flink gegroeid.

Multiscope houdt regelmatig onderzoeken omtrent smart home en aanverwante producten. Vorig jaar kwam het onderzoeksbureau tot de conclusie dat 42% van de huishoudens in 2020 een smart home is, wat overeenkwam met 3,3 miljoen huishoudens. Het nieuwe onderzoek heeft opnieuw gekeken naar de huidige status van smart home in Nederland en concludeert dat 50% van de huishoudens één of meerdere smart home producten heeft. Dat staat gelijk aan 4 miljoen huishoudens. Het onderzoek is gehouden onder ruim 5200 Nederlanders in het Smart Home Monitor.

Onderzoek smart home in Nederland in 2021

In totaal staat in Nederlandse huishoudens voor €2,9 miljard aan smart home producten, wat een stijging is van €400 miljoen ten opzichte van vorig jaar (+18%). In 2018 had nog 36% van de huishoudens één of meerdere smart home producten in huis staan. De belangrijkste redenen om te kiezen voor smart home zijn gemak en comfort en kostenbesparing. Een reden om (nog) niet voor smart home producten te kiezen, is volgens het onderzoek dat huidige apparaten nog voldoen of dat de meerwaarde van een slim product niet gezien worden.

Onderzoek Multiscope Smart Home Monitor 2021.

‘Slimme verlichting het populairst en meest gegroeid’

Van alle categorieën waar Multiscope onderzoek naar gedaan heeft, staat verlichting & schakelaars bovenaan. 27% van de ondervraagden zegt een product binnen deze categorie in huis te hebben. Vorig jaar was dat nog 21%, een groei van 28,6%. Op de tweede plek staan de slimme speakers, dat in 23% van de huishoudens te vinden is. Dat was vorig jaar 19% (een groei van 21%), waardoor de categorie energie & verwarming naar de derde plek gedaald is.

Het afgelopen jaar deed Multiscope meerdere onderzoeken op dit gebied. Zo bleek uit onderzoek wat in 2020 de populairste smart speakers waren. Ondanks de stijging in deze categorie, bedienen gebruikers hun smart home liever met telefoon dan met een speaker via spraak.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt niet wat de populairste merken of modellen zijn en welk domoticasysteem het meest gebruikt wordt. Voor Apple-gebruikers komen er dit jaar de nodige verbeteringen voor HomeKit in iOS 15. Ook het nieuwe platform Matter, dat een samenwerking is tussen Apple, Google, Zigbee, Amazon en andere merken, zal een boost geven in de beschikbaarheid en samenwerking tussen nieuwe producten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2021, 9:14
Bron Bron Multiscope
Categorie Achtergrond
Onderwerpen homekit, onderzoek, smart home

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home
2 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.