Muziek-app en Siri hebben problemen met Nederlandse radiozenders

Er zijn weer problemen met Nederlandse radiostations in de Muziek-app. In plaats van de Nederlandse stream, hoor je de livestream van een Engelse radiozender.

Update 22 juni 2021: Er zijn opnieuw problemen met het afspelen van sommige Nederlandse radiozenders via de Muziek-app en met Siri. Als je bijvoorbeeld Radio 538, Radio 10, NPO Radio 1 of NPO 3FM wil afspelen, wordt de stream van BBC World Service UK ingestart. In beeld zie je wel de juiste radiozender en Siri begrijpt ook welke zender je af wil spelen, maar voor een groot aantal zenders wordt dan altijd de stream van de Engelse BBC gestart. Bij een klein aantal Nederlandse zenders gaat het nog wel goed, zoals Sky Radio, Qmusic, BNR en Radio Veronica.

Het is niet helemaal duidelijk waar dit probleem zit. Vermoedelijk gaat er iets mis bij TuneIn, de leverancier van de radiostreams. In de TuneIn-app gaat het afspelen van alle Nederlandse radiozenders echter wel goed, dus het probleem lijkt te zitten in het leveren van de juiste streams aan de Muziek-app en Siri.

Meestal lossen dergelijke problemen zichzelf wel op. In de afgelopen jaren zijn er meermaals problemen geweest met deze functie voor Nederlandse radiozenders, zoals je verderop in de eerdere versie van dit artikel wel kunt lezen. In de tussentijd kun je altijd nog één van de vele radio-apps op de iPhone gebruiken.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: dit zijn de beste radio-apps voor je iPhone

Radio luisteren op de iPhone gaat prima met deze iPhone en iPad apps. iCulture zet de 5 beste radio apps voor iOS op een rij, zodat je weet welke radio-app je het beste kunt gebruiken.

Hieronder volgt de eerdere versie van dit artikel uit januari 2020, toen er ook al problemen waren

Update 23 januari 2020: Er is zowel goed als slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de Nederlandse (en Belgische) radiozenders weer terug zijn in de Muziek-app. Dat betekent dat je dus weer kan zoeken in de Muziek-app naar NPO Radio 1, Sky Radio, Radio 538 of één van de andere nationale zenders en ze op die manier kan afspelen. Ook eerder gemaakte automatiseringen via bijvoorbeeld de Opdrachten-app werken als het goed is weer.

Het slechte nieuws is dat Siri nog niet altijd het juiste radiostation afspeelt. Waarschijnlijk heeft het nog een aantal dagen nodig voor de juiste radiozenders afgespeeld worden zodra je hierom vraagt. Als tijdelijke oplossing kun je een aparte opdracht aanmaken of het radiostation opzoeken via de Muziek-app.

Oorspronkelijk artikel van 20 januari:
Sinds iOS 13 kun je met Siri radio afspelen, door bijvoorbeeld te zeggen “Speel NPO Radio 1”. Er zijn ook andere manieren om deze radiostations af te spelen, bijvoorbeeld door ernaar te zoeken in de Muziek-app. Heb je ook een Apple Watch, dan vind je deze radiozenders ook in de standaard Radio-app als je ze eenmaal afgespeeld hebt. Nu blijkt dat de grote Nederlandse radiostations met geen mogelijkheid meer af te spelen zijn.

Probleem met radiozenders via Siri en Muziek-app

De problemen blijken sinds vanmorgen te spelen. Wij hebben dit zelf ook ervaren bij het starten van Radio 10 en Sky Radio, terwijl iCulture-lezer Joshua hetzelfde merkte bij het starten van de zenders van de NPO. Als je nu aan Siri vraagt om NPO Radio 1, wordt NPO FunX afgespeeld. Iets soortgelijks gebeurt bij Radio 538, Sky Radio en Radio 10: in alle gevallen speelt niet de hoofdzender, maar een themavariant. Bij Sky Radio is dat vreemd genoeg Sky Radio Christmas. Ook in België worden niet alle zenders nog goed afgespeeld.

Siri en Muziek-app: probleem met radiozenders.

Zoeken naar de zenders in de Muziek-app levert ook geen passende resultaten meer op. Alleen de themazenders komen nog naar voren en dus niet meer de hoofdzenders van de radiostations. Kleinere zenders als Kink zijn nog te beluisteren. Had je een radiozender meegenomen in een automatisering, bijvoorbeeld zodra je met CarPlay verbindt, dan verschijnt er nu een foutmelding in de Muziek-app.

Problemen ook in het buitenland
De problemen lijken niet alleen in Nederland te spelen. In Duitsland gebeurt hetzelfde bij onder andere Radio Bayern 3. Waar het probleem precies zit, is nog onduidelijk. De radiozenders worden afgespeeld via TuneIn, maar als je gewoon naar de TuneIn-app gaat zijn alle zenders nog gewoon beschikbaar. De enige oplossing op dit moment is dan ook om gebruik te maken van één van de vele radio-apps voor iPhone en iPad.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: dit zijn de beste radio-apps voor je iPhone

Radio luisteren op de iPhone gaat prima met deze iPhone en iPad apps. iCulture zet de 5 beste radio apps voor iOS op een rij, zodat je weet welke radio-app je het beste kunt gebruiken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 22 juni: Er zijn opnieuw problemen met Siri en de Muziek-app met het afspelen van Nederlandse radiozenders.
  • 2020 - 23 januari: Artikel bijgewerkt na terugkomst Nederlandse radiozenders.

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 juni 2021 om 10:00
Onderwerp
Categorie
iOS en iPadOS

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.