Netatmo slim deurslot

Reacties voor: Netatmo slim deurslot met NFC-sleutels en HomeKit nu beschikbaar

De Franse fabrikant Netatmo kondigt vandaag een Slim Deurslot aan, met bijbehorende sleutels. Het slot is geschikt voor Europese cilinders met een dikte van maximaal 10 centimeter en is geschikt voor HomeKit. Maar de verbinding met Bluetooth is niet optimaal.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Reacties: 6 reacties

  1. Interessant alternatief voor de al bestaande smartlocks, maar voor mij geen optie, vergeleken met de Nuki 3.0 Pro.

    Wat mij niet duidelijk is:

    Hebben gasten een (dure) sleutel nodig? Of kunnen die wel met bluetooth/app op smartphone verbinden met het slot om het vervolgens door de ronde knop aan de buitenkant de draaien? In dat geval, neem ik aan dat bewoners dit ook moeten kunnen? In dat geval, kun je via Siri, Homekit vragen de deur te openen (of in ieder geval vrij te geven, zodat je hem dan kunt opendraaien aan de buitenkant)?

    De verbinding via Bluetooth met Homekit is het grootste probleem, want Apple staat het niet toe dat sloten via WIFI met Homekit communiceren. Het moet met Bluetooth. Zeker als je meerdere Homekit hubs hebt ga je timeouts krijgen als je je slot via Homekit wil aansturen.

    Zelf heb ik 3 AppleTVs, die allemaal te ver weg bij de voordeur zijn. Daarom had ik een Homepod mini aangeschaft, puur met het doel dat deze dichtbij de Nuki stond (totaal overkill, maar ja, je moet wat als je een stabiel systeem wil). Dat werkte redelijk goed tot en met ios15. Echter, sinds Homekit New Architecture (ios16+ en TVos16+), is Homekit onder andere op dit vlak een puinhoop geworden (het was de bedoeling dat het beter zou worden). Veel te veel Timeouts, omdat Homekit kennelijk niet onthoudt welke hub het sterkste bluetooth signaal heeft met de Nuki. Daar zal dit slot dan ook last van hebben. En je kunt sinds TVos16 niet meer bepalen of een AppleTV een Homekit hub is, of niet (ja je kunt hem helemaal ontkoppelen van Homekit, maar dan kun je niet meer leuke dingen doen door Homekit scenes aan te sturen waarbij je AppleTV aangaat, en je verliest ook het nieuwe Homekit menu op de AppleTV).

    Ik heb dit probleem overigens volledig omzeild/opgelost, door De Nuki via Homeasistant te koppelen (dat had ik toch al draaien). Niet via Bluetooth, maar via MQTT, een lichtgewicht veilig protocol dat gewoon over WIFI met de Nuki 3.0 Pro communiceert (en toch de batterij minimaal belast). De MQTT verbinding is echt HEEL snel. En vervolgens heb ik de Nuki vanuit Homeassistant beschikbaar gemaakt aan Homekit. Het resultaat is een direct reagerende Nuki. Ook op Siri commando’s via mijn Watch als ik buiten aan kom lopen. En, omdat Homeassistant Homekit exposure je veel controle geeft, kan ik zelfs instellen bij welke accu lading ik in Homekit een seintje wil krijgen dat het tijd is de accu op te laden.

    Het andere dingetje is, en daar kunnen Nuki en Netatmo weinig aan doen, behalve Apple te blijven pushen (en dat doen ze) is het feit dat Homekit slechts twee statussen en acties kent: “Op slot” en vergrendelen, en “niet op slot” en ontgrendelen. Apple weet niet wat een dagschoot is, en dat in Europa het heel normaal is dat je met de centrale cilinder ook je deur kunt openen. Dus je moet met Homekit wel oppassen dat je niet zomaar je slot ontgrendelt, want dan zou je deur open kunnen staan. Daar zal deze Netatmo geen last van hebben, want hij geeft geen motor.

  2. Ik heb met mijn gehele HomeKit setup 50+ apparaten nooit gezeik, en het bestuurd mijn hele huis van slot tot camera’s en 3 stofzuigers en een dweilrobot (HomeBridge)

    De 2Nukis werken bij mij 10uit10, ik heb wel de Nuki Bridge er tussen, misschien werkt dat?

    Verder 1gb glasvezel met Ubiquiti setup sinds een maand, maar ook daarvoor TP-Link potjes met kpn 100mb werkte ook 100% altijd. Dus misschien toch iets in je netwerk niet lekker?

  3. Origineel geplaatst door Swen

    Ik heb met mijn gehele HomeKit setup 50+ apparaten nooit gezeik, en het bestuurd mijn hele huis van slot tot camera’s en 3 stofzuigers en een dweilrobot (HomeBridge)

    De bridge wordt niet gebruikt door de Nuki voor homekit. Dat mag niet van Apple (en de bridge is er ook niet echt krachtig genoeg voor, zelfs encryptie is er te zwaar voor, de reden dat de Nuki Homeassistant WIFI plugin enkel werkt met non encrypted connecties met Homeassistant).

    Dat homekit bij jou goed werkt is mooi. Bij mij werkt het met 100+ apparaten ook goed, behalve met Nuki (bluetooth verbinding) en locatiegebonden functies. Als je ‘slechts’ een homekit netwerk hebt, speelt het locatiegebonden probleem niet.

    Verwijderen van homekit hub/functionaliteitop alle AppleTVs behalve naastgelegen Homepod (die wordt dan promoted tot connected hub, dus niet kans op standby) verhelpt Bluetooth connectie problemen. De homepod is dan de enige hub en altijd direct in de buurt van de Nuki. Hoe groter je huis, hoe eerder je de issues met hub naar Nuki Bluetooth gaat merken. Hoe meer hubs ook.

    Het netwerk in mijn huis is goed. Ik ben netwerk engineer, alleen maar A klasse spul in huis en kantoor, glasvezel, 10gbit netwerk backbone, beste kabels, monitoring, etc). Daar ligt het echt niet aan.

    Lees vooral over alle Nuki homekit connectiviteit problemen op hun developer forum. Nuki werkt keihard aan firmware updates om het zo goed mogelijk te verhelpen. Het is ook een van de redenen dat ze MQTT in de firmware beschikbaar maakten.

    Verschillende Apple senior technicians geven aan dat deze problemen vaker voorkomen, maar mogen er verder niet veel over zeggen.

    Zoek vooral ook op homekit locatiegebonden automation issues met meerdere homekit netwerken/locates, waarbij iPhones aangeven dat ze op het andere netwerk zijn, terwijl ze ver daarvan verwijderd zijn.

  4. Dan heb ik dus geluk met 0 problemen.

  5. Even over dat nieuwe HomeKit inderdaad. Ik heb werkelijk nooit ergens last van gehad maar sinds de HNA is het echt een drama. Mijn camera’s, mijn lampen, radiatoren etc etc verliezen constant verbindingen. Kunnen niet meer normaal overweg met Mesh netwerk en ik moet iCloud sync om de haverklap aanzetten en uitzetten om het een beetje goed te houden. Het netwerk is echt het probleem niet want de native apps behouden hun verbinding. Maar alles dat via HomeKit loopt is drama. Wat heeft Apple in vredesnaam gedaan?

    De HomeKit meldingen dat er een camera niet verbind, wel verbind is boven de 100 meldingen inderdaad. Netatmo, hue, Nanoleaf etc het heeft er allemaal last van. Netatmo zelfs zo erg dat ik 2 maanden lang al met Netatmo bezig ben voor een oplossing om de thermostaat werkend te krijgen.

    De HomePods verliezen verbindingen en niks weet elkaar nog te vinden. En Apple, Apple is stil en wijst mij serieus naar de bedrijven waar de producten van zijn. Jah jah.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.