Kind met iPad mini

Vooruitblik iPad mini 7: dit zijn onze verwachtingen

Er is één iPad die al sinds 2021 geen update heeft gekregen en dat is de iPad mini. Wat kunnen we van de zevende generatie iPad mini verwachten? Op deze pagina lopen we de iPad mini 7 verwachtingen langs.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Toen de zesde generatie iPad mini in 2021 een redesign kreeg, waren de reacties over het algemeen positief. De mini was toe aan een nieuw uiterlijk en de pasteltinten vielen goed in de smaak. Het leek op een kleinere versie van de iPad Air, er zat een nieuwe processor in en het scherm was een stuk groter geworden, dankzij smallere schermranden. Wel was de prijs flink omhoog gegaan, maar daar zijn we inmiddels al aan gewend. Inmiddels is het al weer een behoorlijke tijd geleden dat deze iPad mini 6 verscheen en kijken we uit naar de opvolger: de iPad mini 7. Wat kunnen we hiervan verwachten?

Naam: iPad mini 7

Over de naam hoeven we niet lang te gissen: Apple zal het nieuwe model simpelweg iPad mini noemen. Om ‘m te onderscheiden van de eerdere modellen is het gebruikelijk om door te nummeren en de naam ‘iPad mini 7’ te hanteren. Maar het jaartal kan ook: wij noemen de iPads meestal met het jaar van verschijnen, dus in dit geval iPad mini 2024 (als hij daadwerkelijk in 2024 verschijnt). Meer over de releasedatum lees je verderop.

iPad mini 2021

Release iPad mini 7

De iPad mini 6 werd uitgebracht op 24 september 2021, ongeveer tweeënhalf jaar na het verschijnen van de iPad mini 5. Helaas is het releaseschema bij de iPad mini nogal wisselend. Apple heeft soms meerdere jaren overgeslagen en er valt dan ook geen peil op te trekken. Ming-Chi Kuo en Mark Gurman dachten aanvankelijk dat de release voor 2023 gepland stond. Dit past bij het tweejaarlijkse schema van voorgaande modellen. Maar later beweerden ze dat de iPad mini 7 release toch voor begin 2024 op de planning staan. Maar Apple’s plannen kunnen altijd veranderen. De meest actuele geruchten lees je in ons artikel over de iPad mini 7 release.

Bekijk ook

iPad mini 7 release: wanneer komt er een nieuw model?

Zit je te wachten op een vernieuwde iPad mini, dan zul je nog even wat geduld moeten hebben. Volgens diverse bronnen kunnen we pas begin 2024 een nieuw exemplaar verwachten.

Het is goed mogelijk dat Apple door allerlei ontwikkelingen iets langer wacht. Als de werkzaamheden voor de Vision Pro meer aandacht vragen, is het goed mogelijk dat engineers tijdelijk worden overgeplaatst, waardoor er niet aan de iPad mini gewerkt kan worden. Uiteindelijk is de iPad mini niet de spil in het assortiment van Apple. Het is eerder een niche-product, waarmee Apple een kleine maar wel erg trouwe groep gebruikers bedient.

Om het geheel wat in context te plaatsen: dit waren de releasemomenten van de voorgaande iPad mini’s:

  • 6e generatie: september 2021
  • 5e generatie: september 2019
  • 4e generatie: september 2015

Eén ding weten we zeker: september 2023 heeft Apple niet gehaald.

Scherm iPad mini 2023

Als het aan display-expert Ross Young ligt hoeven we niet te rekenen op een iPad mini met 120Hz ProMotion-scherm. En ook het Twitter-account @Tech_Reve sluit zich hierbij aan. Dit komt omdat Apple momenteel een a-Si LCD-scherm gebruikt, dat niet compatible is met ProMotion. De iPad Pro-modellen hebben al wel ProMotion, maar die gebruiken een andere schermtechniek, namelijk Oxide LCD. Een ProMotion-scherm zou het ‘jelly scrolling’-probleem kunnen oplossen, waar sommige gebruikers van de huidige iPad mini last van hebben. Bij het bladeren was er een kleine vertraging op het scherm te zien, dat vergelijkbaar was met gel (jelly). Dit heeft te maken met de verversingsgraad van het LED-scerm.

We verwachten dat Apple vasthoudt aan het 8,3-inch schermformaat dat bij het vorige grote redesign is ingevoerd. Apple blijft vaak meerdere jaren vasthouden aan hetzelfde design, zeker bij een niche-product als de iPad mini. En waarom ook niet? Het huidige design en schermformaat bevallen erg goed – al zouden we natuurlijk wel graag wat nieuwe technieken en verbeteringen toegepast zien. Zo zou het mooi zijn als de FaceTime-camera van de iPad mini naar de lange kant verschuift, zoals al gebeurde bij de standaard iPad. Je bent dan beter in beeld en niet met een camerastandpunt vanaf de zijkant.

iPad mini 6 review in de hand landscape

Design van de iPad mini 7

Ook wat design betreft hoeven we geen grote verschuivingen te verwachten. Het uiterlijk van de iPad mini blijft waarschijnlijk gelijk. Wel kunnen we nieuwe kleuren verwachten. De roze kleur blijft waarschijnlijk en ook Spacegrijs en Sterrenlicht zijn blijvertjes, al hadden we liever Middernacht gezien om de kleuren van de verschillende producten wat meer op één lijn te brengen. De kleur lila moet waarschijnlijk plaats maken voor nieuwe trendkleuren, bijvoorbeeld geel, blauw of groen. Gekkigheden zoals opvouwbare schermen hoeven we nog niet te verwachten.

Chip in de iPad mini 7

Voor de iPad mini 7 zou de A16 Bionic de meest logische keuze zijn. Apple zou ook voor de A17 Pro-chip kunnen kiezen, die gebruikt is in de iPhone 15 Pro, maar dan in een iets afgeslankte A17-variant (zonder Pro-toevoeging). De meeste mensen gebruiken de iPad mini niet voor zware taken en er zitten ook geen speciale sensoren of camerafuncties die extra rekenkracht vereisen. Wil Apple nog meer kosten besparen, dan zouden ze er ook een A15 Bionic in kunnen stoppen (net als in het huidige model), maar we hopen dit niet. Een nieuwere chip is namelijk een garantie dat je ook langer updates krijgt.

Er is nog een andere afslag die Apple kan nemen, namelijk om de iPad mini te voorzien van een M1- of M2-chip. De iPad mini wordt dan een kleinere versie van de iPad Air, zodat je meer functies kunt gebruiken op deze kleine tablet (denk hierbij aan Stage Manager). Toch denken we dat de iPad mini zal blijven draaien op de A-serie chips.

Stage Manager en extern scherm

Specs en overige functies iPad mini 7

Nieuwe functies? Ja, graag! Al zijn we bang dat de iPad mini niet de eerste zal zijn waarin innovaties worden doorgevoerd. Op ProMotion hoeven we niet te rekenen, zoals eerder uitgelegd. En ondersteuning voor Stage Manager dankzij een M1- of M2-chip is ook nog erg de vraag. We rekenen dan ook meer op een geleidelijke update met kleine verbeteringen. De iPad mini zou bijvoorbeeld wel een Smart Connector kunnen gebruiken, waarmee je een toetsenbordje kunt aansluiten. Apple zou hiervoor speciale accessoires kunnen uitbrengen.

Er kunnen kleine verbeteringen van de front- en achtercamera in zitten, waardoor de Photonic Engine voor het eerst op een iPad te gebruiken is. De iPad mini is immers klein genoeg om in de hand te houden als camera. Verdere verbeteringen op het gebied van foto en video zijn ProRes-video, iPhone

.

“>portretbelichting en audio-opnames in stereo.

In de nieuwste iPad Pro’s vind je wifi 6E en Bluetooth 5.3. Ook dat zouden we graag in de iPad mini willen zien. De nieuwe Apple Pencil met usb-c is ook geschikt voor de iPad mini 7, maar heb je nog een Apple Pencil 2 liggen dan zou je die ook kunnen gebruiken.

De huidige iPad mini heeft maar 64GB opslag in het instapmodel. We zouden graag zien dat dit wordt opgetrokken naar 128GB, zeker voor een apparaat waarop je boeken, tv-series, tijdschriften, games en andere content wilt opslaan. Het topmodel kan dan omhoog gaan van 256GB naar 512GB. Maar helaas betekent meer opslag ook weer een hogere prijs, dus we hopen dat Apple dit niet te veel doorberekent in de prijs.

Prijs: blijft hetzelfde

Er was alom enthousiasme over de iPad mini 6, behalve op één punt: de prijs. Nog voordat Apple over de hele linie de prijzen omhoog gooide vanwege inflatie en hogere productiekosten was de iPad mini al het slachtoffer van prijsverhogingen. De prijs van het instapmodel steeg met meer dan honderd euro van €449 naar €559. Een jaar later deed Apple er nog eens een schepje bovenop door voor exact hetzelfde instapmodel (de iPad mini 2021 dus) nog eens honderd euro méér te vragen. De iPad mini was al nooit een budgetmodel, maar is door de prijsverhogingen nog meer een product voor een kleine groep liefhebbers geworden.

Apple software

Je geeft je kinderen dan ook niet zomaar een iPad mini cadeau. En dat is jammer, want we zouden willen dat Apple-producten bereikbaar zijn voor iedereen. Eventueel kun je kiezen voor het voorgangermodel iPad mini 2019, maar dan mis je wel het nieuwe design en veel andere verbeteringen.

Dit zijn de Nederlandse prijzen voor de huidige iPad mini en we verwachten dat die ongeveer hetzelfde zullen blijven bij de nieuwe generatie:

Om een idee te geven hoe de prijzen zich ondertussen hebben ontwikkeld zie je de actuele aanbiedingen bij diverse winkels in onze prijsvergelijker.

Prijzen 64GB iPad mini 2021 wifi

Bekijken bij Coolblue | bij Bol.com | bij MediaMarkt | bij Amazon

Prijzen 256GB iPad mini 2021 wifi

Lees ook onze vooruitblik iPads in 2024, om meer te weten over de andere iPads die we al dan niet in 2024 kunnen verwachten.

Bekijk ook

Vooruitblik iPads in 2024: welke verbeteringen kunnen we verwachten?

Welke iPads gaat Apple in 2024 vernieuwen en welke verbeteringen kun je daarbij verwachten? We blikken vooruit op de vernieuwde modellen van komend jaar, zoals de iPad mini en iPad Air.

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2023 om 10:23
Onderwerp
Categorie
iDevices
Device
iPad mini

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.