Toestemming om te plakken in apps in iOS 16.

Apple voegt in iOS 16.1 nieuwe instelling toe voor beheren van plakken uit andere apps via klembord

Nadat Apple eerder al een bug opgelost had voor de veelvuldige melding voor toestemming om te plakken vanuit het klembord in apps, gaat Apple in iOS 16.1 nog een extra instelling toevoegen. Je kunt dan per app aangeven of deze altijd direct mag plakken uit andere apps.

Update 18 oktober 2022: Sinds de vijfde beta van iOS 16.1 is er een nieuwe instelling voor apps die je klembord uitlezen, zowel automatisch als via een in-app knop voor het plakken van tekst en meer. Voor dit soort apps toont Apple een melding, waarin je toestemming moet geven om te mogen plakken uit het klembord. Maar zodra een app daar één keer toestemming om gevraagd heeft, vind je in de Instellingen-app voor die desbetreffende app een nieuwe instelling genaamd Plak uit andere apps. Daarmee kun je voor die app aangeven of deze altijd mag plakken uit andere apps, dat er elke keer om toestemming gevraagd moet worden of dat dit altijd geblokkeerd wordt.

Instelling voor plakken uit andere apps in iOS 16.1

De nieuwe instelling maakt het hele proces een stuk meer gestroomlijnd. Als je een app die wil plakken vanuit het klembord vertrouwd, kun je de instelling op Sta toe zetten. Je krijgt dan in het vervolg geen melding meer, waardoor alles werkt zoals vóór iOS 16. Kies je voor Vraag, dan moet je dus telkens bij het plakken toestemming geven. Met Weiger is het helemaal niet meer mogelijk om vanuit andere apps te plakken in die desbetreffende app. Dat laatste is vooral handig voor apps die automatisch je klembord checken en waarvan je de beweegredenen niet vertrouwd. In je klembord kunnen namelijk vertrouwelijke gegevens zitten, zoals een verificatiecode of een wachtwoord.

Plak uit andere apps instelling in iOS 16 voor altijd geven van toestemming

De instelling geldt dus alleen voor apps die om toestemming vragen tot het klembord om te mogen plakken. Dat gebeurt alleen bij apps die direct het klembord aanspreken, bijvoorbeeld automatisch of via een knop in de app zelf. De melding (en dus de instelling om altijd toestemming te geven) verschijnt niet als je via de Plakken-knop bij tekstselectie (de standaardmanier) ergens iets plakt.

Eerder in iOS 16.0.2 heeft Apple de veelvuldige melding die onterecht keer op keer verscheen al opgelost. Maar met de nieuwe instelling heb je als gebruiker veel meer zelf in de hand welke apps wel en niet mogen plakken.

Bekijk ook

Apple brengt iOS 16.0.2 uit met bugfixes: deze problemen zijn nu opgelost

Apple heeft iOS 16.0.2 uitgebracht voor iedere geschikte iPhone met iOS 16. De update lost bugs op die in de eerste versie van iOS 16 naar voren gekomen zijn.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 19 september
Apple heeft in iOS 16 weer diverse verbeteringen voor je privacy toegevoegd, maar is daarbij wat uitgeschoten als het gaat om één specifieke melding. Gebruikers klagen namelijk over een veelvuldige melding waarin je toestemming moet geven om iets te kunnen plakken uit je klembord. Na dagenlange stilte van Apple, is er nu duidelijkheid over waarom deze melding zo vaak verschijnt.

Melding plakken uit iOS 16-klembord

Als je een link kopieert uit Safari en deze wil plakken in WhatsApp, dan is de kans groot dat je in iOS 16 een melding krijgt waarin je moet aangeven dat je het plakken in WhatsApp toestaat. Dat klinkt op zich goed: Apple geeft je daardoor meer de controle over welke apps toestemming hebben tot je klembord. Het is een extra maatregel bovenop de melding die Apple een paar jaar geleden introduceerde, waaruit blijkt dat apps stiekem je klembord uitlezen. In je klembord kunnen gevoelige gegevens staan, zoals een wachtwoord, waardoor extra controle hierop beter is voor je privacy. Maar er is geen algemene instelling waarin je eenmalig per app kunt aangeven of de app toestemming krijgt tot je klembord.

Sterker nog: sommige gebruikers krijgen de waarschuwing keer op keer, waardoor je telkens als je iets plakt uit je klembord eerst toestemming moet geven. Dat levert nogal wat irritatie op, zeker omdat je zelf ervoor kiest om ergens iets te plakken. Waarom is Apple zo agressief als het gaat om deze functie? uit een mailwisseling via MacRumors blijkt dat het gaat om een bug.

Toestemming om te plakken in apps in iOS 16.

Klembordmelding voor plakken blijkt een bug

Een lezer besloot een e-mail te sturen naar Tim Cook en Craig Federighi, Apple’s softwarebaas. De e-mail werd doorgestuurd naar Ron Huang, een senior manager bij Apple en tevens één van de bedenkers. Hij geeft aan dat de veelvuldige meldingen “absoluut geen verwacht gedrag is” en dat ze het “tot op de bodem gaan uitzoeken”. Apple zou intern deze veelvoud aan meldingen niet tegengekomen zijn, maar Huang geeft wel aan dat de lezer uit de e-mail zeker niet de enige is.

In de e-mail geeft Huang aan dat Apple hier zeker naar moet kijken en dat er gewerkt gaat worden aan een oplossing, zodat apps als Mail weer goed werken zonder dat je elke keer onderbroken wordt door een melding met toestemming tot plakken vanuit je klembord. “Wordt vervolgd”, zo sluit Huang zijn e-mail af. Vermoedelijk is de melding alleen bedoeld als een app automatisch je klembord uit leest om iets te plakken en niet als je dit zelf initieert via het kopiëren/knippen/plakken-menu.

We verwachten dat Apple dit probleem in een toekomstige iOS-update gaat oplossen, misschien wel iOS 16.0.2 of iOS 16.1. iOS 16.1 is momenteel als beta beschikbaar, maar het duurt nog wel even voordat deze definitief beschikbaar komt. Het lijkt dan ook logisch dat Apple dit eerder op gaat lossen in een kleinere bugfixupdate. Mogelijk kan Apple dan ook één van de andere bugs en problemen in iOS 16 oplossen.

Bekijk ook

Bugs en problemen in iOS 16? Deze oplossingen helpen (meestal)

Bij elke nieuwe grote iOS-update kan het gebeuren: grote bugs of vervelende problemen. Ook bij iOS 16 kunnen er bugs en problemen opduiken, ondanks het vele testen van de afgelopen maanden. We zetten hier de meest voorkomende problemen en bugs van iOS 16 voor je op een rij.

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 18 oktober: Artikel bijgewerkt na nieuwe instelling in iOS 16.1 om apps altijd toestemming te geven om te mogen plakken.
  • 2022 - 22 september: Artikel bijgewerkt na release van iOS 16.0.2.
  • 2022 - 20 september: Artikel bijgewerkt na statement van Apple over aanstaande iOS-update.

iOS 16

iOS 16 is de grote update voor de iPhone uit 2022. Er zitten heel wat nieuwe functies in iOS 16, waardoor er voor iedereen wel iets leuks bij zit. De officiële release van iOS 16 is 12 september 2022, tegelijk met watchOS 9 en tvOS 16. Lees ook onze review van iOS 16 of onze uitgebreide pagina over iOS 16 met antwoorden op veelgestelde vragen. Inmiddels is deze versie in september 2023 opgevolgd door iOS 17, maar iOS 16 wordt nog wel ondersteund met beveiligingsupdates voor de iPhone 8 (Plus) en iPhone X.

iOS 16

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.