iPhone batterijstatus tonen in statusbalk

Batterijpercentage bekijken op iPhone en iPad: zo kun je het zichtbaar maken

Nu ook op iPhone XR/11 en iPhone 12/13 mini
Je kunt het batterijpercentage van de iPhone en iPad zichtbaar maken, zodat je nauwkeuriger kunt inschatten hoe lang de accu nog meegaat.

Batterijpercentage op iPhone en iPad bekijken

Het batterij-icoon op de iPhone en iPad geeft aan hoe lang de batterij nog meegaat. Wil je nauwkeurige informatie over de iPhone-batterij, dan kun je ook het batterijpercentage achterhalen. Standaard is dit in de rechterbovenhoek te zien, maar op toestellen met Face ID werkt dit net iets anders.

Batterijpercentage op iPhones en iPads met Face ID

Vanaf iOS 16 en nieuwer heb je de mogelijkheid om het batterijpercentage zichtbaar te maken in het batterij-icoon. Dit is optioneel. Standaard staat dit uit, dus je moet het nog wel zelf even aanzetten. Je kunt het als volgt inschakelen:

  1. Ga naar Instellingen > Batterij.
  2. Zet de schakelaar bij Batterijpercentage aan.

iPhone batterijpercentage op Face ID iPhone in iOS 16.1

De weergave van het batterijpercentage past zich aan aan het daadwerkelijke percentage. Van 100 tot 20 is het icoontje wit, met daarin het getal dat het percentage weergeeft. Bij 20 tot 0 is het icoontje bijna helemaal leeg en is het restant van het gevulde icoontje rood. Daarnaast is er ook nog een gele variant. Deze geeft aan dat de iPhone in de Energiebesparingsmodus staat. Sinds iOS 16.1 zie je het batterij-icoontje ook visueel leeg lopen.

iPhone-batterijpercentage in wit en geel in iOS 16.1

Niet zichtbaar op mijn iPhone!

Het batterijpercentage werkt op alle modellen met Face ID. Een korte tijd waren een paar modellen uitgesloten. In iOS 16.0 tot en met iOS 16.0.3 was het batterijpercentage niet zichtbaar op de iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini en iPhone 13 mini. Sinds iOS 16.1 is dat opgelost. Heb jij één van deze modellen en wil je het batterijpercentage altijd zichtbaar maken op je iPhone, werk deze dan bij naar iOS 16.1 of nieuwer en zet de schakelaar aan via Instellingen > Batterij.

Het batterijpercentage is ook zichtbaar door het Bedieningspaneel te openen. Dit doe je door vanaf rechtsboven naar beneden te vegen.

iPhone batterijpercentage in het Bedieningspaneel op de iPhone in iOS 16

Een andere manier om het batterijpercentage te achterhalen, is om dit aan Siri te vragen. Vraag bijvoorbeeld “Op hoeveel procent staat mijn batterij?” en Siri geeft het antwoord. Er is daarnaast ook nog een batterijwidget beschikbaar, zodat je via de widget het percentage kunt bekijken.

Bekijk ook

Zo werkt de Batterijen-widget op de iPhone en iPad

iOS heeft een handige Batterijen-widget. Deze widget werkt alleen met gekoppelde Bluetooth-apparaten en sommige powerbanks en geeft inzicht in de batterijstatus van accessoires en je iPhone en iPad. Lees hier hoe deze Batterijen-widget werkt.

Batterijpercentage op iPhones en iPads met Touch ID

Op modellen met thuisknop kun je het batterijpercentage ook continu zichtbaar te maken, maar dan ziet deze er wel iets anders uit. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar Instellingen.
  2. Scroll naar beneden en kies Batterij.
  3. Bovenaan het scherm zie je een schakelaar met de tekst Batterijpercentage.
  4. Zet de schakelaar aan.

iPhone met Touch ID thuisknop met instelling voor batterijpercentage

Je ziet nu een percentage naast het batterijicoon staan. Hierdoor kun je direct zien of het nodig is om je toestel aan de lader te leggen. Zodra de twintig procent bereikt wordt, kleurt het batterijtje in de bovenhoek rood. Deze is groen op het moment dat het toestel aan de lader ligt.

Klopt het batterijpercentage niet of schakelt de iPhone uit voordat de batterijstatus op 0% staat? Dat hoeft nog niet te betekenen dat de iPhone-batterij defect is. Er is wellicht iets mis met de weergave van het batterijpercentage. Door de iPhone- of iPad-batterij te kalibreren kun je zorgen dat het percentage weer klopt. Lukt de iPhone opladen niet? Dan is er wellicht iets anders aan de hand en heb je een iPhone-reparatie nodig. Je kunt eventueel de batterij laten vervangen; dat kost een paar tientjes en zorgt ervoor dat je weer lang plezier hebt van je toestel.

Bekijk ook

Batterij kalibreren van je iPhone of iPad, voor nauwkeurige batterijstatus

Klopt het batterijpercentage van jouw iPhone of iPad niet, dan is het tijd om de batterij te kalibreren. Deze tip legt uit hoe dat moet.