CarPlay in BMW met abonnement.

BMW brengt tijdelijk auto’s zonder CarPlay uit

Bepaalde BMW-modellen zullen momenteel zonder WiFi, Apple CarPlay en Android Auto worden geleverd. Dit heeft te maken met een wisseling van chipleveranciers.

BMW zonder CarPlay

Volgens Automotive News Europe zijn de chips van de nieuwe leverancier nog niet geschikt voor CarPlay en Android Auto. Er is een software-update nodig om het werkend te krijgen en dat geldt ook voor WiFi in de auto. De eerste vier maanden van 2022 zijn er auto’s geleverd die niet deze functionaliteit hebben. Een over-the-air software-update komt uiterlijk eind juni. Om hoeveel exemplaren het gaat wilde BMW niet zeggen. Wel weten we dat voertuigen met ‘6P1’ in de productiecode zijn getroffen. Er komen klachten uit Italië, Spanje, Frankrijk en andere Europese landen, maar ook uit de VS. Deze BMW-rijders hebben hun nieuwe auto ontvangen zonder dat er CarPlay in zat.


Behalve techbedrijven hebben ook autofabrikanten te maken met chiptekorten, waardoor ze op bepaalde functionaliteit hebben beknibbeld. Afgelopen november maakte BMW bijvoorbeeld al bekend dat sommige modellen niet meer met touchscreen en backup-assistent worden geleverd. De kopers kregen een paar honderd euro retour als goedmakertje.

CarKey demo tijdens WWDC

Eerder was BMW al in het nieuws omdat ze een jaarabonnement van €100 per jaar voor CarPlay wilden invoeren. De meeste fabrikanten bieden het gratis aan. BMW heeft wel op een ander vlak een streepje voor: het was de eerste en voorlopig een van de weinige fabrikanten die Apple CarKey aanbiedt: daarmee kun je je autodeur openen door met je iPhone in de buurt te komen. Later volgden Kia en Genesis.

Bekijk ook

Apple CarKey: alles over digitale autosleutels op je iPhone

Met Apple CarKey kunnen gebruikers hun auto via de iPhone ontgrendelen en starten. Ook kun je digitale sleutels uitdelen aan anderen. Je leest alles over Apple CarKey op deze pagina!

Draadloze CarPlay in BMW dankzij Harman.

Bij andere fabrikanten is er ook sprake van beknibbeling op functies vanwege chiptekorten. Zo levert General Motors auto’s zonder draadloos opladen en zijn er nu Ford-modellen zonder achterruitverlichting en aircobediening. Intel voorspelt dat de schaarste nog tot 2024 kan aanhouden.

Let dus op als je binnenkort de aanschaf van een auto hebt gepland. Er kunnen soms zomaar functies ontbreken die je op een occasion van één of twee jaar oud wél krijgt. Alle automodellen met CarPlay vind je in ons overzicht.

Bekijk ook

Zo weet je welke automodellen met CarPlay werken

Ga je een nieuwe auto aanschaffen en wil je weten of deze Apple CarPlay ondersteunt? Apple maakt het gemakkelijk om dit snel te controleren. Dit zijn alle automodellen die met CarPlay werken.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.