CarPlay in iOS 16 met achtergrond.

Zo weet je welke automodellen met CarPlay werken

Ga je een nieuwe auto aanschaffen en wil je weten of deze Apple CarPlay ondersteunt? Apple maakt het gemakkelijk om dit snel te controleren. Dit zijn alle automodellen die met CarPlay werken.

CarPlay auto: welke automodellen bieden het?

CarPlay heeft gaandeweg steeds meer functies gekregen en wordt daardoor steeds nuttiger in gebruik. Bovendien is het aantal auto’s dat CarPlay ondersteunt steeds groter geworden. Via een scherm op je dashboard geef je spraakopdrachten aan Siri, laat je binnenkomende berichten voorlezen en start je de muziek. Vandaar dat je bij aanschaf van een nieuwe auto wilt weten of CarPlay erin zit en in deze tip leggen we uit hoe je dat kunt achterhalen. Bij de meeste merken zit je goed voor CarPlay.


Let op: niet alle fabrikanten ondersteunen al draadloze CarPlay. Bij een deel van de auto’s moet je je iPhone nog met een kabel aansluiten. Ook is het zo dat sommige merken ondersteuning voor CarPlay aankondigen, maar dat dit aanvankelijk alleen voor bepaalde regio’s (bijvoorbeeld de VS) geldt. Doe in ieder geval even navraag bij je autodealer over de exacte beschikbaarheid in Nederland en België, voordat je een auto aanschaft.

Waarom CarPlay?

Met CarPlay kun je je iPhone veilig in de auto gebruiken als je aan het rijden bent. Door je iPhone (al dan niet draadloos) te verbinden met het entertainmentsysteem in de auto kun je navigeren met Apple Kaarten en andere navigatie-apps, bellen, berichten verzenden en laten voorlezen, Siri raadplegen en dergelijke. Je hoeft de handen niet altijd van het stuur te halen en dat is wel zo veilig. De meeste CarPlay-systemen zijn al in de fabriek ingebouwd door de fabrikant. Is dat niet het geval, dan kun je CarPlay ook achteraf inbouwen met systemen van Pioneer, Kenwood, Parrot en Alpine.

Bijna elk jaar worden er nieuwe functies toegevoegd aan CarPlay. Zo werd op een gegeven moment ondersteuning voor externe apps zoals Spotify, Deezer en WhatsApp mogelijk en is het ook mogelijk om navigatie-apps van derden te gebruiken, zoals Waze, Google Maps en Flitsmeister.

Welke autofabrikanten hebben CarPlay?

Het heeft een paar jaar geduurd voordat autofabrikanten hun nieuwe modellen hadden aangepast voor CarPlay, maar inmiddels zijn alle remmen los. Nagenoeg alle merken bieden CarPlay aan.

 • Maxus
 • Polestar
 • Automerken met ondersteuning voor CarPlay
  Abarth Alfa Romeo Aston Martin Audi
  Bentley BMW Chevrolet Chrysler
  Citroën DS Ferrari Fiat
  Ford Genesis Honda Hyundai
  Infiniti Jaguar Jeep KIA
  Lamborghini Land Rover Lexus Maserati
  Mazda Mercedes-Benz MG
  MINI Mitsubishi Nissan Opel
  Peugeot Porsche Renault
  Rolls-Royce Seat Skoda Subaru
  Suzuki Toyota Volkswagen Volvo

  Er zijn echter minder merken die de volgende generatie CarPlay ondersteunen. Dit is momenteel nog niet beschikbaar. In ons artikel lees je over Apple’s voorproefje van de toekomst van CarPlay.

  Bekijk ook

  CarPlay van de toekomst: dit kun je doen met de volgende generatie CarPlay

  Apple heeft grootse plannen met CarPlay. Hoewel het nog een lange tijd duurt, heeft Apple al laten zien wat de volgende generatie van CarPlay allemaal te bieden heeft. We nemen met je door hoe de toekomst van CarPlay eruit gaat zien.

  Welke automodellen (2023) hebben CarPlay?

  Apple heeft een speciale webpagina waarop je kunt zien welke modellen CarPlay ondersteunen. Er zijn honderden modellen om uit te kiezen. Het gaat veelal om modellen van 2016 en nieuwer, al vind je bij Hyundai en Kia ook een paar modellen uit 2015. Belangrijk om je te realiseren is dat dit om een Amerikaanse lijst gaat. Voordat je blind een nieuwe auto koopt die op deze lijst staat, kun je het beste navraag doen bij je autodealer over de exacte beschikbaarheid in Nederland en België.

  CarPlay berichten voorlezen

  Zo’n beetje alle grote automerken zijn vertegenwoordigd op de webpagina: Audi, Citroen, Ferrari, Ford, Mitsubishi, Opel, Peugeot en Seat bijvoorbeeld. De lijst is de afgelopen jaren flink gegroeid. Mocht je plannen hebben om een nieuwe auto te kopen, dan kun je dus het beste even de genoemde pagina bekijken of rondneuzen op de website van de fabrikant. Veel moderne auto’s bezitten al een ingebouwd systeem om mee te navigeren, bellen of muziek luisteren. Vaak is de bediening niet echt gebruiksvriendelijk en vergt het meerdere stappen om bijvoorbeeld een route plannen. Fabrikanten bieden via hun eigen systeem gelukkig vaak ook ondersteuning voor CarPlay en Android Auto, dus je kunt zelf kiezen welke je wilt gebruiken.

  Hou er wel rekening mee dat bij sommige modellen modellen alleen de specifieke uitvoeringen standaard CarPlay hebben. Vooral bij de wat goedkopere modellen is er soms een extra optie nodig om CarPlay te kunnen gebruiken. Informeer daarover bij je dealer of check de website van de autofabrikant. Koop je een occasion, controleer dan of er al CarPlay in zit en of dat eventueel nog achteraf te activeren is.

  Bekijk ook

  CarPlay: alles over Apple's software voor de auto

  Met CarPlay kun je in de auto bellen, sms'en, muziek luisteren en met je iPhone navigeren. In dit overzichtsartikel lees je alles over de mogelijkheden en beschikbaarheid van CarPlay, met welke apps het werkt en lees je de beste CarPlay-tips.

  Moet je CarPlay of Android Auto hebben?

  We hebben het hierboven al even genoemd: Android Auto. Dit is de belangrijkste concurrent van CarPlay en is gericht op Android-gebruikers. Android Auto is een aangepaste versie van Android, waarmee je ook tijdens het rijden allerlei functies makkelijk kunt bedienen. Met grote knoppen en duidelijke functies regel je het afspelen van muziek en het plannen van een route. Alles werkt verder hetzelfde als bij CarPlay: je verbindt de smartphone met het systeem in de auto en op het scherm verschijnt de interface van CarPlay of Android Auto, net wat je wil. Android Auto is vaak ook beschikbaar als een auto al CarPlay heeft. De belangrijkste verschillen tussen Android Auto en Apple CarPlay leggen we graag aan je uit.

  Bekijk ook

  Android Auto vs Apple CarPlay, wat zijn de verschillen?

  CarPlay of Android Auto, wat zijn de verschillen? Is Android Auto ook geschikt voor Apple-gebruikers of kun je beter kiezen voor CarPlay? In dit artikel zetten we ze tegenover elkaar. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook een paar duidelijke verschillen. Spoiler: CarPlay is voor iPhone-gebruikers écht handiger!

  CarPlay

  Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

  CarPlay