CarPlay Dashboard in iOS 13.

Zo werkt het CarPlay Dashboard: navigatie, muziek en meer in één scherm

Met verbeteringen in iOS 13.4

Sinds iOS 13 heeft CarPlay heeft een extra scherm, genaamd het Dashboard. Hoe werkt het CarPlay Dashboard en wat zijn de mogelijkheden? Welke apps zijn er geschikt? Dit moet je weten over het Dashboard in CarPlay.

De grootste nieuwe toevoeging van CarPlay in iOS 13 is het nieuwe Dashboard-scherm. Naast de standaard icoontjes is er ook een scherm die functies van meerdere apps combineert. Zo heb je tijdens het rijden alles overzichtelijk bij elkaar, zonder dat je hoeft te wisselen tussen meerdere schermen. Bovendien geeft het CarPlay Dashboard slimme suggesties die op belangrijke momenten van pas komen en in iOS 13.4 komen er weer een aantal verbeteringen aan. Zo kun je het nieuwe CarPlay Dashboard gebruiken.

Wat is het CarPlay Dashboard?

Het CarPlay Dashboard is een apart scherm dat links naast het beginscherm te vinden is. Je kan het het beste vergelijken met het widget-scherm op je iPhone: informatieblokken van meerdere apps, zodat je in één overzicht kan zien wat er belangrijk is. Je gaat naar het Dashboard door vanaf het beginscherm naar rechts te vegen of door op de knop linksonder te tikken, te herkennen aan het grote blokje met drie strepen.

CarPlay Dashboard met iOS 13 in het licht.

Het Dashboard combineert vier schermen in één: een kaartje voor de navigatie, de afslaginstructies, muziekbediening en slimme suggesties van Siri. Je ziet hierdoor in één oogopslag je route, je instructies én je muziek. Door op de onderdelen te tikken, spring je naar de bijbehorende app voor meer informatie.

Welke apps staan er in het Dashboard in CarPlay?

Het Dashboard bestaat uit deze onderdelen:

  • Kaarten-app (links): een klein kaartje met je huidige route. Vanaf iOS 13.4 kunnen hier ook navigatie-apps van derden getoond worden.
  • Instructies (rechtsboven): je volgende handelingen in je navigatie en reistijd. Is er geen navigatie actief, dan verschijnen hier suggesties (bijvoorbeeld thuisadres).
  • Audio (midden rechts of rechtsonder): albumcover van huidige nummer of radiostation, inclusief bedieningsknoppen. Vanaf iOS 13.4 zie je hier een actief telefoongesprek, zodat je tijdens het telefoneren op de navigatie kan blijven letten.
  • Siri-suggesties (rechtsonder): aanbevelingen van Siri, zoals je eerstvolgende agenda-afspraak of het openen van je garagedeur. Deze optie verschijnt niet altijd.

CarPlay Dashboard in iOS 13.

Een voordeel van het CarPlay Dashboard is dat je kan telefoneren en de navigatie-instructies tegelijkertijd in de gaten kan blijven houden. Als je in een telefoongesprek zit, vervangt deze het audio-blok in het Dashboard. Je ziet daar met wie je in gesprek bent en kunt je microfoon uitschakelen of het gesprek ophangen, zonder dat je zicht op je navigatie-instructies geblokkeerd wordt. Voorheen was dit niet mogelijk, waardoor je handmatig terug moest keren naar de Telefoon-app om een gesprek op te hangen.

Wat betreft de muziekbediening werkt het met alle audio-apps. Zowel de muziek van de standaard Muziek-app als van een willekeurige radio- of podcast-app kun je hier bedienen.

iOS 13.4 CarPlay Dashboard met Telefoon.

Met ingang van iOS 13.4 werkt het Dashboard ook met andere navigatie-apps met CarPlay. Dat betekent dat je voor het Dashboard niet meer gebonden bent aan Apple Kaarten. Ontwikkelaars moeten hun navigatie-app wel aanpassen aan het Dashboard, dus nog niet alle apps worden meteen ondersteund. Het Dashboard toont in ieder geval de instructies van de actieve navigatie-app, welke dat dan ook is.

Deze navigatie-apps werken met het CarPlay Dashboard:

  • Magic Earth
  • TomTom Go Navigation (beta; binnenkort beschikbaar)
  • Google Maps (beta; binnenkort beschikbaar)

CarPlay Dashboard met Siri-suggesties

De Siri-suggesties in CarPlay vind je ook in het Dashboard. Siri kijkt bijvoorbeeld naar je eerstvolgende agenda-afspraak. Zit daar ook een locatie bij, dan verschijnt deze in het Dashboard en kun je er meteen naar navigeren. Door erop te tikken ga je rechtstreeks naar de nieuwe Agenda-app, waar je een overzicht ziet van al je agenda-afspraken.

De suggesties komen ook van pas als je een garagedeur met HomeKit hebt. Zodra je bij huis komt, verschijnt hier een knop om meteen je garagedeur open te doen. Je hoeft hierdoor niet meer Siri te activeren en het handmatig te vragen, want een druk op de knop is genoeg om je garagedeur te openen. Via de nieuwe Instellingen-app kun je de Siri-suggesties uitschakelen, mocht je dit willen.

CarPlay lichte modus instellingen.

Het Dashboard maakt onderdeel uit van iOS 13. Om hier gebruik van te kunnen maken, hoef je alleen maar je iPhone bij te werken naar de nieuwste versies. Er is dus geen update nodig voor je autoradio. Heb je een iPhone die iOS 13 niet ondersteunt? Dan kan je hier helaas geen gebruik van maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen carplay, ios 13
Software iOS 13