CarPlay Dashboard in iOS 13.

Zo werkt het Dashboard in CarPlay: navigatie, muziek en meer in één scherm

CarPlay heeft een extra scherm, genaamd het Dashboard. Hoe werkt het CarPlay Dashboard en wat zijn de mogelijkheden? Welke apps zijn er geschikt? Dit moet je weten over het Dashboard in CarPlay.

Naast het standaardscherm met de icoontjes en de losse apps in CarPlay, is er ook het CarPlay Dashboard. Dit scherm combineert functies van meerdere apps. Zo heb je tijdens het rijden alles overzichtelijk bij elkaar, zonder dat je hoeft te wisselen tussen meerdere schermen. Bovendien geeft het CarPlay Dashboard slimme suggesties die op belangrijke momenten van pas komen. Zo kun je het nieuwe CarPlay Dashboard gebruiken.

Wat is het CarPlay Dashboard?

Het CarPlay Dashboard is een apart scherm dat links naast het beginscherm te vinden is. Je kan het het beste vergelijken met het widget-scherm op je iPhone: informatieblokken van meerdere apps, zodat je in één overzicht kan zien wat er belangrijk is. Je gaat naar het Dashboard door vanaf het beginscherm naar rechts te vegen of door op de knop linksonder te tikken, te herkennen aan het grote blokje met drie strepen.

CarPlay Dashboard met iOS 13 in het licht.

Het Dashboard combineert vier schermen in één: een kaartje voor de navigatie, de afslaginstructies, muziekbediening en slimme suggesties van Siri. Je ziet hierdoor in één oogopslag je route, je instructies én je muziek. Door op de onderdelen te tikken, spring je naar de bijbehorende app voor meer informatie.

Wat is het verschil met de gewone CarPlay?

CarPlay bestaat als het ware uit allemaal apps op je autoradio. Het is een soort mini-iPhone, maar dan met apps die speciaal geoptimaliseerd zijn voor het gebruik in de auto. Het beginscherm van CarPlay toont dan ook veel overeenkomsten met die van je iPhone. In een raster zie je de appicoontjes en door erop te tikken open je de individuele apps.

Het verschil met het Dashboard is dat dit scherm meerdere apps tegelijkertijd laat zien. Je hoeft dan dus minder tussen apps te wisselen en het scherm te bedienen. Je ziet de navigatie, muziek en meer in één scherm.

Welke apps staan er in het Dashboard in CarPlay?

Het Dashboard bestaat uit deze onderdelen:

  • Kaarten-app (links): een klein kaartje met je huidige route. Hier kunnen ook navigatie-apps van derden getoond worden.
  • Instructies (rechtsboven): je volgende handelingen in je navigatie en reistijd. Is er geen navigatie actief, dan verschijnen hier suggesties (bijvoorbeeld thuisadres).
  • Audio (midden rechts of rechtsonder): albumcover van huidige nummer of radiostation, inclusief bedieningsknoppen. Je ziet hier ook een actief telefoongesprek, zodat je tijdens het telefoneren op de navigatie kan blijven letten.
  • Siri-suggesties (rechtsonder): aanbevelingen van Siri, zoals je eerstvolgende agenda-afspraak of het openen van je garagedeur. Deze optie verschijnt afhankelijk van je locatie en/ofo tijdstip en is dus niet altijd zichtbaar.

CarPlay Dashboard in iOS 13.

Een voordeel van het CarPlay Dashboard is dat je kan telefoneren en de navigatie-instructies tegelijkertijd in de gaten kan blijven houden. Als je in een telefoongesprek zit, vervangt deze het audio-blok in het Dashboard. Je ziet daar met wie je in gesprek bent en kunt je microfoon uitschakelen of het gesprek ophangen, zonder dat je zicht op je navigatie-instructies geblokkeerd wordt. Voorheen was dit niet mogelijk, waardoor je handmatig terug moest keren naar de Telefoon-app om een gesprek op te hangen.

Wat betreft de muziekbediening werkt het met alle audio-apps. Zowel de muziek van de standaard Muziek-app als van een willekeurige radio- of podcast-app kun je hier bedienen.

iOS 13.4 CarPlay Dashboard met Telefoon.

Sinds voorjaar 2020 werkt het Dashboard ook met andere navigatie-apps met CarPlay. Dat betekent dat je voor het Dashboard niet meer gebonden bent aan Apple Kaarten. Ontwikkelaars moeten hun navigatie-app wel aanpassen aan het Dashboard, dus nog niet alle apps worden ondersteund. Het Dashboard toont in ieder geval de instructies van de actieve navigatie-app, welke dat dan ook is.

Deze navigatie-apps werken met het CarPlay Dashboard:

  • Magic Earth
  • TomTom Go Navigation
  • Google Maps
  • Waze

Flitsmeister werkt nog niet in het CarPlay Dashboard en de makers leggen ons uit waarom dat is.

Bekijk ook

Waarom Flitsmeister (nog) niet in het CarPlay Dashboard zit

Na bijna een jaar is Flitsmeister nog niet beschikbaar in de Dashboard-functie van CarPlay. Waarom duurt dat zo lang? De makers geven ons uitleg over de beperkingen van CarPlay.

CarPlay Dashboard met Siri-suggesties

De Siri-suggesties in CarPlay vind je ook in het Dashboard. Siri kijkt bijvoorbeeld naar je eerstvolgende agenda-afspraak. Zit daar ook een locatie bij, dan verschijnt deze in het Dashboard en kun je er meteen naar navigeren. Door erop te tikken ga je rechtstreeks naar de Agenda-app, waar je een overzicht ziet van al je agenda-afspraken.

De suggesties komen ook van pas als je een garagedeur met HomeKit hebt. Zodra je bij huis komt, verschijnt hier een knop om meteen je garagedeur open te doen. Je hoeft hierdoor niet meer Siri te activeren en het handmatig te vragen, want een druk op de knop is genoeg om je garagedeur te openen. Via de Instellingen-app kun je de Siri-suggesties uitschakelen, mocht je dit willen.

CarPlay wallpaper instellen.

Het Dashboard werd geïntroduceerd in iOS 13. Om hier gebruik van te kunnen maken, hoef je alleen maar je iPhone bij te werken naar de nieuwste versie. Er is dus geen update nodig voor je autoradio. Heb je een iPhone die iOS 13 of nieuwer niet ondersteunt? Dan kan je hier helaas geen gebruik van maken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!