Vernieuwde CarPlay in een Aston Martin

Mercedes doet niet mee aan vernieuwde Apple CarPlay

Mercedes-Benz gaat niet toestaan dat Apple CarPlay alle schermen in de auto overneemt. Dat zei de CEO van de Duitse automaker in een podcast.

“Het korte antwoord is nee,” zei Ola Källenius op de vraag of Mercedes-Benz van plan is om de volgende generatie Apple CarPlay te ondersteunen. In plaats daarvan kiest de CEO liever voor een “holistische softwarearchitectuur”, die tegemoet komt aan de behoeften van klanten. Apple kondigde in 2022 de volgende generatie CarPlay aan, waarbij het hele dashboard van de auto wordt overgenomen door Apple CarPlay. Apple kan daarmee ook kernfuncties van de auto bedienen, zoals de klimaatregeling. Daarnaast kun je de snelheidsmeter, kilometerteller en andere autofuncties in het CarPlay-dashboard zien. Het betekent wel dat Apple bepaalt hoe dit er allemaal uit komt te zien – en daar heeft Mercedes-Benz blijkbaar geen trek in.

Geen nieuwe generatie CarPlay bij Mercedes

Aan het einde van het verhaal herhaalt Källenius nog eens zijn standpunt dat Apple’s volgende generatie CarPlay een brug te ver is voor Mercedes. “Om de hele cockpit head unit – in ons geval een passagiersscherm – en al het andere aan iemand anders over te laten… het antwoord is nee.” Mercedes werkt ondertussen nauw samen met Apple’s concurrent Google, bij het ontwerpen van een nieuwe navigatiefunctie op basis van Google Maps. Het verschil met Apple is dat het eigen technische team van Mercedes nauw betrokken is bij dit proces en inspraak heeft. Källenius is ervan overtuigd dat dit uiteindelijk beter uitpakt voor het bedrijf en voor de klanten.

Aston Martin met CarPlay
Vernieuwde CarPlay in een Aston Martin.

Mercedes blijft standaard CarPlay ondersteunen

Toch gooit Mercedes de deur niet helemaal dicht. De standaard CarPlay zal gewoon beschikbaar blijven en de CEO ziet ook nog steeds waarde in het aanbieden van mirroring van telefoonfuncties op het display. “We zijn geen fundamentalisten die om de een of andere reden zeggen dat we een klant niet toestaan Apple CarPlay te gebruiken als hij daarvoor kiest. We hebben Apple CarPlay, we hebben Android Auto. Als je je voor sommige functies comfortabeler voelt en heen en weer wilt schakelen, ga je gang. Dat kan ook.”

Källenius doelt met de term ‘fundamentalisten’ wellicht op General Motors, die vorig jaar de beslissing nam om Apple CarPlay en Android Auto helemaal te verbannen uit de aankomende elektrische voertuigen. De Amerikaanse fabrikant is van mening dat ze zelf veel beter in staat zijn om software te ontwikkelen, in plaats van als verlengstuk van de telefoon fungeren. Klanten en reviewers zijn echter al jarenlang niet te spreken over de eigen software van GM, maar zullen zich erbij neer moeten leggen – of op een ander automerk moeten overstappen.

Apple kondigde al in 2022 zijn volgende generatie CarPlay aan. Dit is voor automakers een stuk ingrijpender dan de route tonen op een centraal scherm. Ook extra schermen aan de zijkant, zoals op het dashboard kan Apple aansturen. Porsche en Aston Martin hebben in december 2023 aangegeven dat ze hiermee voorop willen lopen, maar het vernieuwde CarPlay is nog op geen enkel productiemodel te vinden.

Bekijk ook

Vernieuwde CarPlay 2.0: dit kun je doen met de volgende generatie CarPlay

Apple heeft grootse plannen met CarPlay. Hoewel het nog een tijdje duurt, heeft Apple al laten zien wat de volgende generatie CarPlay allemaal te bieden heeft. En nu de release steeds dichterbij komt, zijn er steeds meer hints en aanwijzingen wat we kunnen verwachten.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen, berichten sturen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Inmiddels is er ook een volledige nieuwe generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden. Daarbij zijn er ook veel meer widgets en kan CarPlay standaardfuncties van de auto bedienen, zoals de klimaatbeheersing en radio.

CarPlay

Reacties: 5 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.