De beste CarPlay-apps.

Dit zijn de beste CarPlay-apps voor muziek, podcasts en meer

Met een CarPlay-radio in je auto kun je bepaalde apps op je iPhone onderweg gebruiken. Wat zijn de beste apps en welke mag je als CarPlay-gebruiker niet missen? In deze gids laten we de beste CarPlay-apps zien.

CarPlay-apps: dit zijn de beste

CarPlay is Apple’s platform voor in de auto. Verbind je je iPhone met een CarPlay-geschikte radio, dan kun je sommige apps tijdens het rijden blijven gebruiken in een geoptimaliseerde weergave. Momenteel zijn dat muziek-apps, apps voor audioboeken, radio-apps en berichten-apps. Met de komst van iOS 12 krijgt CarPlay ook navigatie-apps, zodat je meer keus hebt dan alleen Apple Kaarten. Maar welke externe apps zijn er nog meer te vinden? Dit zijn de beste CarPlay-apps!

Wil je CarPlay-apps instellen? In onze tip lees je hoe je dat stap voor stap doet.

WhatsApp
WhatsApp heb je waarschijnlijk al standaard op je iPhone staan, dus je hoeft voor deze niet te rennen naar de App Store. Maar wist je dat WhatsApp op CarPlay werkt? Als je meldingen van WhatsApp komen ook aan als je verbonden bent met CarPlay. De app toont echter geen lijst van chats, want het is eigenlijk niets meer dan een knop om Siri WhatsApp-berichten te laten versturen. Desalniettemin is het een handige app om op je CarPlay-scherm te hebben, omdat je zo heel eenvoudig een vriend of vriendin kan laten weten dat je onderweg bent of al bijna bij je afspraak bent.

WhatsApp-melding in CarPlay.

Spotify
Als er iets is wat je in je auto wil doen, dan is het wel muziek luisteren. Met de standaard Muziek-app in CarPlay kan dat voor Apple Music-abonnees of mensen met hun eigen muziekbibliotheek, maar ook als je Spotify hebt kan je met CarPlay aan de slag. Qua opzet lijkt de Spotify-app heel erg op die van Apple Music, met bovenin vier tabbladen voor Home, Pas afgespeeld, Bladeren en je Bibliotheek. Je zoekt dus razendsnel jouw eigen afspeellijsten op en speelt muziek af die populair is. Het werkt zowel voor betaalde als gratis gebruikers van Spotify. Een nadeel is wel dat Spotify niet werkt met Siri, waardoor je dus geen muziek op kan zoeken en af kan spelen. Je moet daardoor alles via aanraking met de CarPlay-app doen.

Spotify in CarPlay.

TuneIn

Soms heb je geen zin in je eigen muziek, maar wil je liever naar de ouderwetse radiostations luisteren. Dat kan met TuneIn, ook in CarPlay. TuneIn is één van de bekendste radio-apps en de CarPlay-versie laat je snel door allerlei radiostations bladeren, maar heeft ook een apart overzicht met je favorieten radiostations. In onze ervaring werkt de app goed, al kan het soms wat lang duren voordat een radiostation gestart is. Ook geeft hij nog wel eens een foutmelding en moet je de iPhone-app even helemaal afsluiten voordat je kan luisteren via CarPlay.

TuneIn in CarPlay.

myTuner Radio

Een andere handige radio-app met CarPlay-versie is myTuner Radio. In vergelijking met TuneIn is de indeling van de CarPlay-versie iets anders. Waar TuneIn gekozen heeft voor tabbladen, heeft myTuner een enkel overzicht met knoppen die je naar het juiste onderdeel brengen. Ook hier heb je een lijst van favorieten, maar je kan ook bladeren naar recente stations. De app laat je ook naar podcasts luisteren. Een voordeel van myTuner is dat deze sneller werkt dan TuneIn. Toch hebben we bij de laatste versies soms last van een crash nadat je Siri gebruikt hebt om bijvoorbeeld een berichtje te versturen. Je moet een radiostation dan opnieuw opstarten in de CarPlay-versie.

myTuner Radio in CarPlay.

Overcast

Eén van de populairdere podcast-apps is Overcast. De CarPlay-versie heeft een duidelijk onderscheid tussen jouw eigen afspeellijsten en de podcasts waar je op geabonneerd bent. Je kan dus heel makkelijk wisselen en op zoek gaan naar de juiste podcast via de twee tabbladen bovenaan de app. Vervolgens is het niets meer dan tikken op de podcast en luisteren maar. De app toont zowel te streamen afleveringen als podcasts die je gedownload hebt. Handig dus voor de lange autoritten.

Overcast in CarPlay.

Castro

Net als Overcast is Castro een populaire podcast-app. Castro staat bekend om zijn indeling met je wachtrij en de zogenaamde inbox. In de CarPlay-app staan deze twee onderdelen centraal. In de wachtrij staan podcasts waaraan je begonnen bent, terwijl bij inbox een lijst bijgehouden wordt van nieuwe afleveringen van podcasts waar je op geabonneerd bent. In tegenstelling tot Overcast zijn er niet twee tabbladen, maar vind je alles op een enkel scherm.

Castro in CarPlay.

BNR

BNR is op dit moment de enige CarPlay-app van Nederlandse makelij. Niet geheel onverwacht gebruik je de app naar om naar alle content van het Nederlandse station BNR te luisteren. Met de Live-knop start je meteen de zender, maar je kan ook wisselen naar je eigen gemaakte afspeellijst met programma’s die je in de iOS-app gemarkeerd hebt. De app werkt verder prima en het is te prijzen dat de ontwikkelaars van de BNR-app ook aan CarPlay gedacht hebben.

BNR in CarPlay.

Audible

Audible is een bekend platform voor audioboeken en maakt onderdeel uit van Amazon. Je vindt er dus vooral Engelstalige boeken. Nadat je ingelogd bent met je Amazon- of Audible-account in de iOS-app, vind je in de CarPlay-versie de audioboeken die je gedownload hebt. Je kan dus geen boeken streamen, want ze moeten offline opgeslagen zijn op je iPhone. Nederlandse boeken vind je hier echter nauwelijks.

Audible in CarPlay.

Audiobooks

Een vergelijkbare dienst voor audioboeken is Audiobooks.com. De CarPlay-versie van deze app biedt iets meer opties. Je bekijkt de boeken die op je toestel staan, maar je kan ook door voorbeelden bladeren of de sectie met gratis ebooks raadplegen. Net als bij Audible geldt dat de boeken vooral Engelstalig zijn. Voor Nederlandse audioboeken kun je het beste terecht bij de standaard Audioboeken-app van iBooks.

Audiobooks.com in CarPlay.

Overige CarPlay-apps

Er zijn nog veel meer CarPlay-apps die je in de auto kunt gebruiken:

  • radioNED (gratis, iPhone/iPad/ TV, iOS 11.0+) - Nederlandse radio-app met zowel lokale als nationale radiostations.
  • Napster (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Napster-luisteraars kunnen ook via CarPlay luisteren.
  • Deezer: mp3s, muziek & radio (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 10.0+) - Gebruik je Deezer? Ook daarvan is een CarPlay-versie beschikbaar.
  • Google Play Music (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.2+) - Google Play Music-abonnees gebruiken deze app.
  • TIDAL Music - Streaming (gratis, iPhone/iPad/ TV + IAP, iOS 10.3+) - Luisteren in hogere kwaliteit.
  • Simple Radio - Live AM/FM (gratis, iPhone/iPad/ Watch + IAP, iOS 9.0+) - Een radio-app waarin je kan wisselen tussen aanbevolen en opgeslagen stations.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Apps
Onderwerpen audioboek, carplay, muziek, podcasts, radio