WhatsApp in CarPlay op het beginscherm.

Zo gebruik je WhatsApp met CarPlay: alles over veilig whatsappen in de auto

WhatsApp werkt in CarPlay in de auto, zodat je tijdens het rijden op een veilige manier berichten kunt versturen of laten voorlezen. Maar hoe moet je WhatsApp in CarPlay instellen en wat is er allemaal mogelijk?

CarPlay is Apple’s systeem voor in de auto, zodat je bepaalde apps van je iPhone op een veilige manier kunt gebruiken terwijl je onderweg bent. WhatsApp werkt ook samen met CarPlay, zodat je tijdens het rijden inkomende berichten kunt laten voorlezen en nieuwe berichten kunt versturen door ze te dicteren, zonder je handen van het stuur te halen.

Wat heb ik nodig voor WhatsApp in CarPlay?

Je telefoon gebruiken achter het stuur is levensgevaarlijk, maar het wordt helaas toch nog vaak gedaan. CarPlay is daarom een mooie uitkomst, omdat je op een veilige manier een nieuw bericht kunt beluisteren. Om WhatsApp in CarPlay te gebruiken moet er aan de volgende voorwaarden zijn voldaan:

Werkt CarPlay in jouw auto alleen bedraad, dan heb je ook een Lightning-kabel nodig om CarPlay op jouw autoradio te starten.

WhatsApp bericht versturen met CarPlay.

Hoe stel ik WhatsApp in CarPlay in?

In principe verschijnt het icoontje van WhatsApp automatisch op het scherm van je CarPlay-radio. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om instellingen aan te passen. Zie je WhatsApp niet automatisch op je CarPlay-scherm staan, doe dan het volgende voordat je wegrijdt:

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Algemeen > CarPlay.
 2. Tik bij het kopje Mijn auto op de naam van jouw radiosysteem.
 3. Controleer WhatsApp in de lijst onder Voeg toe staat.
 4. Zie je WhatsApp onderaan staan met daarbij een plusje, tik er dan op om WhatsApp toe te voegen aan je CarPlay-scherm.

WhatsApp toevoegen aan CarPlay.

Je kunt WhatsApp hier ook meteen op een andere plek op het CarPlay-startscherm zetten. Hou je vinger rechts op de drie streepjes en sleep WhatsApp naar de gewenste locatie.

Zorg er ook voor dat WhatsApp toegang heeft tot Siri. WhatsApp op CarPlay werkt uitsluitend als Siri ingeschakeld is en als WhatsApp hier toegang toe heeft. Dit doe je zo:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Ga naar Siri en zoeken.
 3. Zet Sta Siri toe bij vergrendeling aan. Stel ook een stem in bij Siri-stem.
 4. Scroll helemaal naar onderen en tik op WhatsApp.
 5. Zet onderaan Gebruik met Vraag het aan Siri aan.

WhatsApp Siri toegang geven.

WhatsApp in CarPlay kan ook meldingen sturen. Hierdoor weet je het meteen als er een nieuw bericht binnenkomt. Via de instellingen op je iPhone controleer je of meldingen voor CarPlay ingeschakeld zijn:

 1. Ga op je iPhone naar Instellingen > Meldingen > WhatsApp.
 2. Zorg ervoor dat de schakelaar bij Toon in CarPlay ingeschakeld staat.

WhatsApp meldingen instellen.

Bekijk ook

Apps en notificaties instellen voor CarPlay

Hoe moet je CarPlay-apps instellen en hoe bepaal je de indeling van het CarPlay-scherm? In deze tip lees je hoe je deze apps instelt en de volgorde van CarPlay-apps bepaalt. Ook kies je zelf welke apps meldingen tonen.

Hoe kan ik WhatsApp in CarPlay gebruiken?

WhatsApp in CarPlay stelt je in staat om vanaf je autoradio een bericht in te spreken en te versturen naar je WhatsApp-contacten. Zodra je op het WhatsApp-icoontje tikt, wordt de app geopend en wordt gevraagd of je nieuwe berichten wil laten voorlezen of dat je een nieuw bericht wil maken. Je kan ook meteen bellen via WhatsApp. WhatsApp maakt hiervoor gebruik van Siri.

 • Nieuw bericht: Bij het sturen van een bericht geef je eerst aan naar wie je het wil versturen. Je kunt hiervoor het beste de volledige naam van de ontvanger uitspreken, zodat je weet dat het bij de goede persoon aankomt. Daarna spreek je het bericht in en controleer je of Siri je goed verstaan heeft. Ben je klaar om te versturen, dan bevestig je dit.
 • Ongelezen berichten: WhatsApp geeft eerst aan van wie je allemaal nieuwe berichten gekregen hebt. Vervolgens worden deze in chronologische volgorde uitgesproken. Na het oplezen van de berichten, wordt gevraagd of je wil antwoorden.
 • Bel: Gebruik de belfunctie om één van je contacten via WhatsApp te bellen. WhatsApp vraagt eerst wie je wil bellen. Spreek de naam uit en het telefoongesprek start.

Menu van WhatsApp in CarPlay.

Doordat WhatsApp in CarPlay verwerkt zit, krijg je ook pushberichten op het scherm te zien. Heb je zo’n melding van WhatsApp ontvangen, tik er dan op om deze hardop voor te laten lezen.

WhatsApp handsfree in de auto
Je kan ook WhatsApp handsfree gebruiken in de auto, zelfs zonder dat je op het scherm hoeft te tikken. Je kan via Hé Siri de assistent activeren of op een knop op je stuur drukken of ingedrukt houden (indien aanwezig). Zeg dan gewoon “Stuur een bericht via WhatsApp” en Siri vraagt naar wie je het bericht wil sturen. Spreek de naam van de ontvanger uit en dicteer je bericht. Als gevraagd wordt of het bericht verstuurd kan worden, zeg je simpelweg “Ja”. Je kan ook aan Siri vragen “Lees mijn nieuwe WhatsApp berichten voor”.

Melding van WhatsApp in CarPlay.

Lees ook onze tip over WhatsApp met Siri gebruiken.

Bekijk ook

Zo gebruik je Siri met WhatsApp voor het versturen en voorlezen van berichten en meer

Je kunt met Siri een WhatsApp-bericht sturen of voorlezen, maar je kan ook bellen. In dit artikel leggen we je uit hoe je alle WhatsApp-handelingen met Siri uitvoert en welke commando's je moet uitspreken.

Ook goed om te weten: zodra je je iPhone verbindt met CarPlay, wordt Niet storen tijdens het autorijden uitgeschakeld. Hierdoor worden binnenkomende meldingen dus niet stilgehouden, omdat deze functie bij het gebruik van CarPlay uitgeschakeld wordt. In onze tip over Niet storen tijdens het autorijden op de iPhone, lees je veel meer over deze functie.

Bekijk ook

Niet Storen tijdens autorijden inschakelen met de Autorijden-focus

Met Niet storen tijdens het autorijden en de Autorijden-focus ga je veilig de weg op. De functie blokkeert meldingen, zodat je je ogen op de weg houdt. Lees hier hoe de functie werkt, hoe je het kunt in- en uitschakelen en welke mensen je nog wel kunnen bereiken.

Wil je meer WhatsApp tips? In ons grote WhatsApp tipoverzicht worden nog veel meer handige trucjes, feitjes en weetjes uitgelegd.

Bekijk ook

Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht

We hebben alle WhatsApp-tips voor je op een rij gezet, van het gebruiken van WhatsApp Status tot het uitzetten van de blauwe vinkjes.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay