Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
CarPlay Volkswagen ID.3

CarPlay-apps voor je elektrische auto: laadpalen zoeken en navigeren

Heb je een elektrische auto met ondersteuning voor CarPlay? Dit systeem kan jou ondersteunen bij elektrisch rijden. In deze gids bespreken we handige apps voor het vinden van snelladers en navigeren voor lange afstanden.

Kom je op onbekend terrein of moet je onverwachts naar een snellader, dan pak je misschien al gauw je iPhone erbij om laadpalen te zoeken. Wist je dat er ook CarPlay apps zijn om dit tijdens het rijden te doen? CarPlay biedt ondersteuning voor dit soort apps en is daarmee helemaal klaar voor je elektrische auto.

Apple Kaarten: ondersteuning is beperkt

Enige tijd geleden kondigde Apple aan dat Apple Kaarten zou gaan werken met elektrische auto’s, maar was daarover erg vaag. De functie kan routes maken op basis van jouw autogegevens, de rijafstand, hoogtestijgingen onderweg en meer factoren. Tot op heden werkt het echter alleen met de Ford Mustang Mach-E. Plan simpelweg een route en je krijgt vanzelf de melding dat je moet opladen onderweg. De beste snellader voor jou wordt dan als tussenstop toegevoegd. Heb je een andere elektrische auto, dan zul je naar een andere optie moeten kijken.

Bekijk ook

CarPlay: alles over Apple's software voor de auto

Met CarPlay kun je in de auto bellen, sms'en, muziek luisteren en met je iPhone navigeren. In dit overzichtsartikel lees je alles over de mogelijkheden en beschikbaarheid van CarPlay, met welke apps het werkt en lees je de beste CarPlay-tips.

Chargemap: vind laadpalen en snelladers

Voor het eenvoudig vinden van een snellader raden wij Chargemap aan. Deze app maakt het makkelijk om snel en zonder veel afleiding een geschikte snellader te vinden voor jouw auto. Heb je een paal gevonden, dan start je vanuit Chargemap de navigatie ernaartoe met Apple Kaarten.

Chargemap CarPlay app voor elektrische auto

In de filterlijst vind je een optie voor palen langs de snelweg. Dit zijn doorgaans snelladers. Je kunt per station zien welke opladers aanwezig zijn. Wil je een andere laadkabel dan CCS of AC Type 2 (Mennekes) gebruiken, dan is dit de moeite waard om te controleren. CCS en Mennekes zijn tegenwoordig de standaard en extra aansluitingen zijn mooi meegenomen wanneer een station die optie biedt. Voor de meeste voertuigen is een andere aansluiting overbodig.

ChargePoint: makkelijk onderscheid tussen snelladers en gewone laadpalen

De ChargePoint app lijkt op het hierboven genoemde Chargemap. Toch zijn er wel noemenswaardige verschillen voor de CarPlay versie. Ten eerste kun je via ChargePoint sneller zien of je een gewone laadpaal (AC – Alternate Current, wisselstroom) of snellader (DC – Direct Current, gelijkstroom) bekijkt in de lijst. DC-laders hebben een veel hogere capaciteit, maar jouw auto moet het ook ondersteunen. Heb je een paal gevonden, dan kun je ernaartoe navigeren met Apple Kaarten.

ChargePoint app CarPlay

Een tweede verschil is dat ChargePoint in de CarPlay app een wachtlijst laat zien voor laadpunten. Zo weet je of er (veel) anderen zijn die ook willen opladen en dus of het wel verstandig is om een bepaald station te kiezen. Het nadeel hiervan is dat het gebaseerd is op de gemeenschap. Andere gebruikers van ChargePoint moeten aangeven of ze aan het laden zijn voordat de functie echt werkt.

A Better Route Planner (ABRP): de beste app voor navigeren langs snelladers tijdens roadtrips

Ben je van plan een langere roadtrip te maken en heb je dus wat tijd om jezelf voor te bereiden, download dan A Better Route Planner (ABRP). Deze app is zeer uitgebreid en maakt routes op basis van jouw automodel, het weer, hellingen, (zelfgekozen) maximumsnelheden en andere factoren. De CarPlay app navigeert langs de snelladers zodat je niet steeds zelf een nieuw navigatiedoel hoeft in te stellen.

CarPlay A Better Routeplanner ABRP

Een nadeel van ABRP is dat de navigatie minder fijn is dan Apple Kaarten. Zo kun je ABRP (nog) niet in je CarPlay dashboard gebruiken en laat het design hier en daar wat te wensen over. Tijdens het navigeren bekijk je je geschatte batterijpercentage bij aankomst. De CarPlay functies zijn onderdeel van ABRP Premium. Dit kost een paar euro per maand, maar biedt wel een gratis proefperiode van twee weken. Ideaal om dus een keer te proberen. Bekijk ook onze gids met apps voor elektrische auto’s. Hier vertellen we meer over de ABRP functies.

PUMP: de mooiste app voor roadtrips

Ook deze app noemen we in onze gids met apps voor elektrische auto’s en ook hier mag hij eigenlijk niet missen. PUMP is een mooie app die als de bliksem een route kan plannen voor jouw EV. Heb je de betaalde versie genaamd Pump PRO, dan kun je gebruikmaken van de CarPlay-app. In de basis lijkt deze erg op die van A Better Routeplanner.

PUMP Pro met CarPlay ondersteuning in het Duits

Wil je een app die er erg goed uitziet en alle basisopties biedt, ga dan voor PUMP. Ben je meer van de technische details en wil je zelf pielen met allerlei parameters voor je route? Kies dan voor A Better Routeplanner (hierboven al genoemd).

Fastned?

Fastned is één van de grotere aanbieders van snelladers in West-Europa. Het Nederlandse bedrijf heeft veel stations in Nederland en Duitsland, maar is ook actief in België, Frankrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Sinds mei 2023 heeft deze aanbieder van snelladers ook een eigen CarPlay-app. Daarmee vind je eenvoudig alle Fastned-laders in de buurt, bekijk je nuttige info zoals beschikbaarheid en laadsnelheid. Het is niet mogelijk om met de CarPlay-app een laadsessie te starten of te stoppen. Voor de navigatie stuurt de Fastned-app je door naar Kaarten, Google Maps of Waze in CarPlay.

Fastned CarPlay app overzicht van laadstations

Er zijn nog veel andere handige apps voor je elektrische auto die geen CarPlay ondersteuning bieden. Bekijk voor alle apps onze gids met apps voor je elektrische auto. Heb jij nog een goede CarPlay app voor je elektrische auto? Laat het ons weten via de link onder het artikel!

Bekijk ook

De beste apps voor elektrische auto's: opladers en laadpalen vinden

Wat zijn de beste iPhone-apps voor elektrische auto's? In dit artikel zetten we apps voor laadpalen, tanken en opladen op een rij. Van Shell Recharge tot Google Maps: dit zijn de beste apps voor je elektrische auto.

Op zoek naar een gewone navigatie-app voor CarPlay? Daarvoor hebben we een aparte lijst voor je klaar staan, waarin we de verschillende CarPlay-navigatieapps met elkaar vergelijken.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: Navigeren met CarPlay, deze navigatie-apps zijn onze favoriet

Dankzij CarPlay kun je makkelijk navigeren met apps via het scherm in je auto. Welke CarPlay navigatie-apps zijn er en welke functies ondersteunen ze? In deze gids zetten ze voor je op een rijtje en vergelijken we de CarPlay navigatie-apps.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay