Sony CarPlay systeem

CarPlay inbouwen? Deze CarPlay-systemen zijn aftermarket te koop

Heb je al een auto en wil je graag CarPlay gebruiken? Met deze aftermarket CarPlay-radio's maak je je auto geschikt voor CarPlay, zodat je geschikte iPhone-apps in de auto kan gebruiken.

CarPlay radio’s zelf inbouwen

CarPlay is een handige oplossing om allerlei CarPlay-geschikte apps in je auto te gebruiken, maar je hebt daar wel een geschikte radio voor nodig. Als jouw inbouwradio niet werkt met CarPlay, zijn er zogenaamde aftermarket radio’s die geschikt zijn voor CarPlay. In dit artikel vind je een selectie van CarPlay inbouwsystemen.


Info vooraf
Het aanbod van modellen wisselt vaak en er worden ook regelmatig nieuwe versies uitgebracht. We kunnen helaas niet alle modellen en varianten meenemen in dit overzicht. Ook kunnen we niet alle kenmerken van elk model bespreken. Dit artikel bevat daarom slechts een selectie van modellen waar je uit kan kiezen. Verder is het belangrijk om te weten welk formaat je moet hebben: 1-DIN of 2-DIN.

Sony XAV-serie met CarPlay

De Sony XAV-lijn is een populaire serie aftermarket autoradio’s met CarPlay. Ze zijn er in allerlei soorten en maten: van 6,2-inch tot 8,95-inch. De functies verschillen per model. De kleinere XAV-AX1000 is relatief goedkoop en heeft een USB-aansluiting aan de voorkant en een draaiknop om het volume aan te passen. Het scherm is aanraakgevoelig en dit CarPlay-inbouwsysteem werkt ook nog met externe camera’s. De nieuwer modellen XAV-AX8050 (1-DIN) en XAV-AX3005DB (2-DIN) hebben DAB+ aan boord.

Sony CarPlay systeem

Bekijken:

Pioneer SPH-serie met CarPlay

Pioneer was een pionier (haha!) op het gebied van CarPlay-systemen. Ze zijn er in verschillende prijsklassen. We hebben er twee uitgelicht: de SPH-DA160DAB en de SPH-DA230DAB. Beide zitten in de prijsklasse 300 tot 400 euro. Op de website van Pioneer vind je nog veel meer modellen die met CarPlay werken, ook in de AVH- en AVIC-serie. Staat er DAB achter de naam, dan weet je zeker dat de radio geschikt is voor DAB+. Zo is er in de wat duurdere prijsklasse de Pioneer AVH-Z5200DAB met onder andere bediening via het stuurwiel en de autoradio met je stem bedienen dankzij de Siri Eyes Free-functie van je iPhone.

Pioneer SPH-DA230DAB autoradio met CarPlay

Bekijken:

JVC KW-serie met CarPlay

Je kent JVC misschien vooral van televisies, maar ze maken ook autoradio’s. De KW-M560BT en de KW-M565DBT zijn twee betaalbare modellen met CarPlay. De eerste heeft geen DAB-radio en geen ingang voor een achteruitrijcamera, de tweede wel. Het verschil in prijs is ongeveer 50 euro. Via de usb-aansluiting laad je je iPhone onderweg op terwijl je muziek afspeelt. Je bedient de autoradio door met je vingertoppen op het touchscreen te drukken of vegen. Zo heb je geen gedoe met knoppen.

JVC CarPlay radio

Bekijken:

Alpine iLX-serie

De Alpine iLX-serie is een productlijn van Alpine. Er zijn verschillende modellen, zelfs met 1-din inbouw zodat je ze kan plaatsen in de meeste auto’s. Er is keuze genoeg, bijvoorbeeld de iLX-F115D, iLX-F903D, iLX-F905D, iLX-705D of iLX-W690D. Daarnaast zijn er enkele modellen in de INE- en X-lijn die met CarPlay werken.

Alpine 903 met CarPlay.

Een vrij prijzig model is de iLX-F903D, die je op de foto ziet. Onderaan de radio vind je enkele knoppen, bijvoorbeeld om het volume aan te passen en Siri te activeren. Heb je een achteruitrijcamera van Alpine, dan kan je die er ook op aansluiten. Er is verder een AM/FM-tuner en hij werkt met DAB+.

Bekijken bij Amazon.

Kenwood CarPlay-systemen

Kenwood is een bekend bedrijf van audiosystemen en heeft ook meerdere CarPlay-versies. Let daarbij op de modelnummers DMX en DNX. De Kenwood DNX8160DABS heeft een 7-inch LCD-touchscreen met Bluetooth, terwijl de DNX5160DABS en de DNX5160BTS voorzien zijn van 6,2-inch scherm. Je zou ook kunnen kiezen voor de Kenwood DMX5020BTS en de DMX5020DABS. Veel modellen van Kenwood zijn uitgerust met draadloze CarPlay, een extra pluspunt. Ze bieden vaak een aansluiting voor de achteruitrijcamera.

Kenwood dmx5020dabs CarPlay radio

Bekijken:

Goedkope CarPlay inbouwsystemen

Er zijn ook enkele minder bekende merken voor CarPlay-autoradio’s. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze merken:

Cartronix CarPlay-systeem

Draadloze adapter voor CarPlay
Heeft jouw auto al CarPlay, maar wil je dit graag draadloos maken? Dan kan dat ook met een speciale dongle. Die sluit je aan via een kabeltje op je auto, waarna je iPhone via deze dongle alsnog draadloos verbinding kan maken met het CarPlay inbouwsysteem. Het nadeel is wel dat dit alleen werkt als je auto standaard al CarPlay heeft óf als je een Pioneer aftermarket systeem hebt.

Bekijken → Draadloze CarPlay dongle (diverse prijzen)

Dit moet je weten voordat je een radio inbouwt
Voordat je meteen naar de winkel rent, is er een aantal zaken dat je moet weten. Allereerst moet je auto geschikt zijn voor deze radio’s. De meeste CarPlay-radio’s zijn 2-DIN, wat wil zeggen dat je wel wat ruimte nodig hebt om de radio in te kunnen bouwen. Maar met alleen de ruimte ben je er vaak nog niet, want om het netjes af te werken zijn er ook nog allerlei frontjes die passen bij jouw auto.

Bovendien hebben de meeste radio’s een USB-aansluiting aan de achterkant die je moet gebruiken voor CarPlay. Je moet de kabel dus wel goed wegwerken door je dashboard heen, zodat hij altijd binnen bereik is. Je kunt het monteren het beste overlaten aan een specialist, maar hou er dan wel rekening mee dat de prijs voor het inbouwen nog bovenop de aanschafprijs van de radio komt. Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is de plaatsing van het systeem in je dashboard. De kijkhoek en kwaliteit van het scherm kan per apparaat verschillen.

Waar je ook bij na moet denken, is dat sommige auto’s al standaard een in-car multimediasysteem vanuit de fabriek hebben. Vaak kun je hier ook CarPlay op gebruiken (tegen betaling of na een software-update), dus sloop niet meteen je huidige systeem aan je auto. Heb je een enkele simpele 1-DIN radio met daaronder bijvoorbeeld een opbergvakje, dan kan je de radio vervangen en het vakje opofferen voor een grotere 2-DIN radio.

Bekijk ook

Zo weet je welke automodellen met CarPlay werken

Ga je een nieuwe auto aanschaffen en wil je weten of deze Apple CarPlay ondersteunt? Apple maakt het gemakkelijk om dit snel te controleren. Dit zijn alle automodellen die met CarPlay werken.

CarPlay is een verlengde van je iPhone, dus alle apps die je met CarPlay gebruikt, werken met de mobiele dataverbinding van je iPhone. Dat geldt voor audiostreaming, maar bijvoorbeeld ook voor navigeren. Er zijn allerlei CarPlay navigatie-apps, waaronder Google Maps, Flitsmeister en meer. In onze lijst van CarPlay navigatie-apps lees je hier meer over.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: Navigeren met CarPlay, deze navigatie-apps zijn onze favoriet

Dankzij CarPlay kun je makkelijk navigeren met apps via het scherm in je auto. Welke CarPlay navigatie-apps zijn er en welke functies ondersteunen ze? In deze gids zetten ze voor je op een rijtje en vergelijken we de CarPlay navigatie-apps.

CarPlay

Apple CarPlay zorgt ervoor dat je allerlei belangrijke iPhone-functies veilig kunt gebruiken in de auto. Je kan ermee navigeren, muziek bedienen, bellen en meer. Er zijn diverse apps voor CarPlay beschikbaar, waaronder WhatsApp op CarPlay, Spotify en Google Maps. Haal meer uit CarPlay met deze tips en apps! Voor 2023 werkt Apple aan de volgende generatie CarPlay, waarbij alle schermen van een auto (indien aanwezig) aangestuurd en aangepast kunnen worden.

CarPlay