WhatsApp op CarPlay.

Op zoek naar een CarPlay-radio? Deze inbouwsystemen zijn in Nederland te koop

Heb je al een auto en wil je graag CarPlay gebruiken? Met deze aftermarket CarPlay-radio's maak je je auto geschikt voor CarPlay, zodat je geschikte iPhone-apps in de auto kan gebruiken.

CarPlay-radio’s om zelf in te bouwen

CarPlay is een handige oplossing om sommige CarPlay-geschikte apps in je auto te gebruiken, maar je hebt daar wel een geschikte radio voor nodig. Als jouw inbouwradio niet werkt met CarPlay, zijn er nog allerlei zogenaamde aftermarket-radio’s die geschikt zijn voor CarPlay. In dit artikel vind je een selectie van CarPlay-geschikte inbouwsystemen.

Sony XAV-AX100

De Sony XAV-AX200 is een populaire autoradio die geschikt is voor CarPlay. De autoradio heeft een een 6,4-inch touchscreen, maar je kan hem ook bedienen met een draaiknop of je stem. Hoewel er ook Bluetooth aanwezig is, moet je gebruikmaken van een Lightning-kabel om CarPlay te benutten. De algehele vorm van de autoradio is kleiner dan sommige andere autoradio’s, waardoor de kans groter is dat hij ook in jouw auto past. Naast de AX200 is er ook een AX100, waarbij de CD-speler ontbreekt. De radio kan ook samenwerken met de camera’s aan de achterkant van je auto, mocht je die hebben. Met de vele geluidsopties en de 4 x 55 W versterker heb je ook goed geluid. Er komt binnenkort nog een nieuwe versie van deze autoradio op de markt, die ook werkt met iDatalink Maestro, maar hier heb je tijdens het gebruik van CarPlay niet zoveel aan.

Sony XAV-AX200 met CarPlay.

Bekijken: Sony XAV-AX200 bij Bol.com (€419,25)

Pioneer SPH-DA120/130DAB/230DAB

De Pioneer SPH-DA120 is Pioneer’s goedkoopste CarPlay-geschikte radio. Deze radio heeft een 6,2-inch touchscreen, Bluetooth en werkt naadloos samen met je iPhone. De radio heeft twee USB-ingangen, die je bijvoorbeeld via je dashboardkastje kan bereiken. Eén van de twee aansluitingen heb je sowieso nodig om CarPlay te kunnen gebruiken. De radio heeft ook de AppRadio Mode van Pioneer, waarmee je bepaalde apps kan gebruiken. Dit staat in schril contrast met de mogelijkheden van CarPlay, dus hiervoor hoef je de radio niet te halen. De radio werkt snel en heeft ook van zichzelf een duidelijke interface. De radio werkt gewoon met AM/FM, maar DAB+ ontbreekt. Wel een kleine aantekening: sommige gebruikers klagen over vlekken die op den duur in het scherm verschijnen. Hou hier dus rekening mee mocht je deze in je auto plaatsen.

Pioneer SPH-DA120 met CarPlay.

Vergelijkbare modellen van Pioneer zijn de SPH-DA130DAB en de SPH-DA230DAB. Zoals de naam al verklapt zijn beide radio’s geschikt voor DAB+. De 130DAB is de opvolger van de DA120 en heeft ook een 6,2-inch scherm. De SPH-DA230DAB heeft een groter scherm van 7-inch en werkt naast CarPlay ook samen met Android Auto.

Alpine iLX-700/702D

De Alpine iLX-700 is een serie van het bekende merk Alpine. Het 7-inch capacitieve touchscreen van deze Alpine is een stukje groter dan de andere modellen. Onderaan de radio vind je enkele knoppen, bijvoorbeeld om het volume aan te passen en Siri te activeren. Deze radio draait helemaal om de samenwerking met CarPlay en heeft verder geen eigen interface. Heb je een achteruitrijcamera van Alpine, dan kan je die er ook op aansluiten. Er is uiteraard ook gewoon een AM/FM-tuner, maar hij werkt niet met DAB+. De radio heeft geen Bluetooth, dus je moet alles bedraad regelen.

Alpine iLX-700 met CarPlay.

De Alpine iLX-702D is de verbeterde versie en is wel voorzien van Bluetooth en DAB+. Het grote verschil is bovendien dat de 702D een 1-DIN radio is, in plaats van een zogenaamde 2-DIN. Dat betekent dat je deze ook in kan bouwen als je wat minder ruimte hebt in het dashboard van je auto.

Kenwood DDX8016DABS

Kenwood is een bekend bedrijf van audiosystemen en heeft ook meerdere CarPlay-versies. De Kenwood DDX8016DABS is de duurste uit onze lijst en heeft een 6,2-inch VGA LCD-touchscreen met Bluetooth. Het geluid heeft een output van 4 x 50W. Voor CarPlay sluit je je iPhone aan aan de USB-ingang aan de achterkant. Deze speler heeft ook nog een cd-ingang, dus je kan er ook nog al je oude cd’s op afspelen. De radio werkt daarnaast ook gewoon samen met de Muziek-app en je iPod en is hij klaar voor DAB+. Ook werkt hij met een achteruitrijcamera.

KenWood DDX8016DABS met CarPlay.

Bekijken: Kenwood DDX8016DABS bij CoolBlue (€649)

JVC KW-M745DBT

Je kent JVC misschien vooral van televisies, maar ze maken ook autoradio’s. De KW-M745DBT is één van de duurdere CarPlay-radio’s uit onze selectie. Deze radio heeft één USB-aansluiting die je kwijt bent voor het gebruik van CarPlay. Hoewel er wel Bluetooth op zit, werkt CarPlay helaas niet draadloos. Het touchscreen heeft een afmeting van 6,8-inch en is daardoor ruim genoeg om mee te navigeren en je muziek te bedienen. Naast de gewone FM-zenders, kun je ook luisteren naar DAB+. De diskdrive moet je missen, maar met je iPhone op zak maakt dat niet zoveel uit. Ook hier kan je een achteruitrijcamera op aansluiten.

JVC KW-M745DBT met CarPlay.

Bekijken: JVC KW-M745DBT via CoolBlue (€529,99)

Pioneer AVIC-Z610BT

Bovenstaande radio’s vereisen allemaal een kabel voor het gebruik van CarPlay. Hoewel bedraad zo zijn voordelen heeft (zo wordt je telefoon meteen opgeladen), kan draadloos ook van pas komen. Een voorbeeld van een autoradio die geschikt is voor draadloze CarPlay is de Pioneer AVIC-Z610BT. De radio is dan ook voorzien van zowel Wi-Fi als Bluetooth, waardoor je geen Lightning-kabel nodig hebt om van CarPlay gebruik te kunnen maken. De AVIC-Z610BT heeft echter ook gewoon twee USB-aansluitingen die je kan gebruiken om je toestel op te laden. De radio heeft ook kaarten van HERE en het 6,2-inch scherm is een sesistive touchscreen. Dat voelt dus iets anders dan de touchscreens van smartphones en tablets.

Pioneer AVIC-610BT.

Bekijken: Pioneer AVIC-610BT bij Bol.com (€749)

Dit moet je weten voordat je een radio inbouwt
Voordat je meteen naar de winkel rent, is er een aantal zaken dat je moet weten. Allereerst moet je auto geschikt zijn voor deze radio’s. De meeste CarPlay-radio’s zijn 2-DIN, wat wil zeggen dat je wel wat ruimte nodig hebt om de radio in te kunnen bouwen. Maar met alleen de ruimte ben je er vaak nog niet, want om het netjes af te werken zijn er ook nog allerlei frontjes die passen bij jouw auto.

Bovendien hebben de meeste radio’s een USB-aansluiting aan de achterkant die je moet gebruiken voor CarPlay. Je moet de kabel dus wel goed wegwerken door je dashboard heen, zodat hij altijd binnen bereik is. Je kunt het monteren dus het beste overlaten aan een specialist, maar hou er dan wel rekening mee dat de prijs voor het inbouwen nog bovenop de aanschafprijs van de radio komt. Een ander punt waar je rekening mee moet houden, is de plaatsing van het systeem in je dashboard. De kijkhoek en kwaliteit van het scherm kan per apparaat verschillen.

Waar je ook bij na moet denken, is dat sommige auto’s al standaard een in-car multimediasysteem vanuit de fabriek hebben. Vaak kun je hier ook CarPlay op gebruiken (tegen betaling of na een software-update), dus sloop niet meteen je huidige systeem aan je auto. Heb je een enkele simpele 1-DIN radio met daaronder bijvoorbeeld een opbergvakje, dan kan je de radio vervangen en het vakje opofferen voor een grotere 2-DIN radio.

CarPlay is een verlengde van je iPhone, dus alle apps die je met CarPlay gebruikt, werken met de mobiele dataverbinding van je iPhone. Dat geldt voor audiostreaming, maar bijvoorbeeld ook voor navigeren. Vanaf iOS 12 ondersteunt CarPlay ook externe navigatie-apps, waaronder ook Sygic die offline kaarten aanbiedt. In onze lijst van CarPlay navigatie-apps lees je hier meer over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2018
Onderwerpen carplay, radio