Draadloze CarPlay in BMW dankzij Harman.

iPhone 15 in de auto: Apple gaat probleem met BMW en Toyota oplossen

Gebruikers klagen over problemen met het draadloos opladen van hun iPhone 15 in BWM's. Toestellen raken daardoor beschadigd. Ook zijn er problemen met CarPlay.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 7 november 2023: De update iOS 17.1.1 is nu uit en lost het BMW-probleem op dat hieronder wordt besproken.

Update 26 oktober 2023: Apple geeft toe dat er problemen zijn met draadloos opladen van de iPhone 15-modellen in een BMW. Het bedrijf belooft later dit jaar een software-update uit te brengen, zo blijkt uit een interne memo die Apple naar geautoriseerde serviceproviders heeft gestuurd. Daarin staat dat het opladen van de iPhone 15-modellen problemen kan opleveren in BMW’s en Toyota Supra. Apple legt niet uit wat de oorzaak is van de klachten. Wel adviseren ze om tijdelijk niet draadloos op te laden in de auto.


Het is onduidelijk hoeveel mensen last hebben van het probleem. Wel weten we dat het vrij dramatische gevolgen heeft. De NFC-chip in het toestel functioneert niet langer, waardoor Apple Pay niet meer werkt en het toestel constant foutmeldingen geeft. Het kan op geen enkele manier opgelost worden door de gebruiker zelf. Omruilen in de Apple Store was tot voor kort de enige optie.

Foutmelding Apple Pay

In de memo zegt Apple echter dat technische medewerkers kunnen proberen om de NFC-chip in de iPhone opnieuw op te starten met behulp van een softwaretool uit de Apple Service Toolkit 2. Als dit niet lukt kan worden geprobeerd om de hardware te repareren.

Er komt dus een software-update aan, waarmee je je iPhone weer veilig kunt opladen in een BMW en Toyota Supra. In iOS 17.1 is de fix nog niet aanwezig, dus mogelijk moeten we wachten tot iOS 17.2.

BMW draadloos opladen

Update 3 oktober 2023: Er zijn nog meer problemen met de draadloze oplaadmatten in auto’s opgedoken en daarbij is niet alleen de iPhone 15-serie getroffen. Gebruikers melden ook klachten van oververhitting bij eerdere iPhone-modellen en in auto’s van Audi, Tesla en Ford. Het zou te maken kunnen hebben met de bug in iOS 17 die Apple heeft erkend en met apps zoals Instagram, die meer resources gebruiken dan nodig is. Ook speelt mee dat de problemen van oververhitting nu wereldwijd veel aandacht krijgen, waardoor meer mensen zich melden.

BMW maakt Apple Pay kapot op iPhone 15

De eerste waarschuwing geldt alleen voor mensen die een BMW met draadloze oplaadmat hebben. Sommige BMW-eigenaren hebben gemerkt dat de NFC-chip van hun iPhone 15 niet meer werkt, nadat ze het toestel hebben opgeladen met het draadloze laadpad. De slachtoffers zeggen dat ze in de Wallet-app een melding krijgen dat Apple Pay niet ingesteld kan worden. Het toestel toont en wit scherm en komt in data recovery-modus, met de melding dat de NFC-chip niet meer werkt. Herstarten van het toestel helpt niet en er lijkt voorlopig geen oplossing voor het probleem.

Getroffen klanten zeggen dat de iPhone in een gegevensherstelmodus komt met een wit scherm en dat de NFC-chip niet meer werkt nadat het apparaat opnieuw is opgestart. De NFC-chip in de iPhone wordt gebruikt voor Apple Pay en op de nieuwere BMW-modellen ook voor digitale autosleutels. Sommige gebruikers zeggen dat Apple hun iPhone heeft vervangen door een nieuwe, nadat bleek dat de NFC-chip kapot was gegaan. Ze zitten dan echter met hetzelfde probleem als ze de iPhone weer op de laadpad leggen.

BMW met CarPlay in systeem.

De problemen lijken zich vooral voor te doen bij de iPhone 15 Pro-modellen, maar het is goed mogelijk dat het ook op de standaard iPhone 15-modellen speelt. De oorzaak van het probleem is nog niet achterhaald en ook is nog niet bekend of het op alle BMW-modellen het geval is. Voorlopig is het beter om niet draadloos op te laden in je BMW, of om een autolader van een ander merk te gebruiken.

iPhone 15 en CarPlay gaat niet goed samen

Een heel ander probleem speelt bij eigenaren van CarPlay en heeft mogelijk te maken met de overstap naar usb-c. Er zijn meerdere klachten van gebruikers dat ze hun CarPlay niet werkend kunnen krijgen. Het gebeurt wel vaker dat een specifieke kabel of poort niet goed werkt, maar de overstap naar de usb-c-poort op de iPhone maakt het in dit geval net iets ingewikkelder. Bij CarPlay-systemen heb je nog vaak te maken met een usb-a-poort. Je hebt dan een usb-a-naar-usb-c-kabel nodig om te kunnen verbinden. Apple verkoopt een dergelijke kabel niet en third party-kabels blijken niet altijd goed te werken, waardoor je geen verbinding krijgt. Soms kun je wel opladen, maar krijg je CarPlay niet werkend. De Belkin BoostCharge usb-a-naar-usb-c kabel blijkt wel te werken, maar die ziet er door z’n witte kleur met gouden accentjes niet zo mooi uit als de rest van je interieur zwart is.

CarPlay in BMW met abonnement.

Klanten die contact met Apple Support opnamen kregen verschillende oplossingen voorgesteld, maar die werkten niet. Zelfs met Apple’s eigen kabels en adapters lukte het vaak niet. Apple zou werken aan een oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een software-update. De meeste klachten zijn afkomstig van mensen die een usb-a-aansluiting op het CarPlay-systeem hebben, maar ook bij een usb-c-poort kan het soms niet werken. We schreven eerder over de €35 kostende Lightning-naar-usb-c-adapter van Apple waarmee je je (after market) CarPlay-systeem geschikt kunt maken voor een iPhone met usb-c-aansluiting. Er zijn nog veel meer adapters, maar die geven vaak alleen stroom door en geen audio of data. Meer over de Lightning-adapter van Apple lees je in ons artikel.

Bekijk ook

Lightning-accessoires blijven gebruiken? Dit zijn je opties na de overstap naar usb-c

Heb je een iPhone, iPad of MacBook met usb-c, dan kun je je Lightning-accessoires niet meer zomaar blijven gebruiken. Aansluiten lukt niet. Er zijn verschillende adapters en oplossingen om te zorgen dat je je bestaande Lightning-accessoires kunt aansluiten. Maar let op: niet alles werkt!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 26 oktober: Apple gaat het probleem met draadloos opladen in BMW's oplossen. We hebben het artikel daarom bijgewerkt.
  • 2023 - 03 oktober: Er hebben zich meer mensen met klachten gemeld, ook met eerdere iPhone-modellen en met andere automerken. We hebben het artikel daarom aangepast.

Actuele iPhone 15 Pro deals

Reacties: 15 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.