CarPlay beginscherm in iOS 13.

Met deze CarPlay-tips haal je alles uit Apple’s CarPlay

Ben je op zoek naar CarPlay-tips? Dan ben je hier aan het goede adres. In deze gids zetten we de beste tips voor CarPlay op een rijtje. Hierdoor haal je meer uit Apple's softwaresysteem voor in de auto.

De beste CarPlay-tips

Met CarPlay kun je sommige apps van je iPhone op een eenvoudige manier gebruiken in de auto. Maar waar moet je beginnen? Wat heb je nodig en hoe haal je alles uit CarPlay? We hebben onze bestaande tips over CarPlay gebundeld en geven nog extra trucjes om sneller met CarPlay te werken.

#1 Dit heb je nodig voor CarPlay
Om met CarPlay aan de slag te gaan heb je in ieder geval een iPhone nodig. Met alleen een iPhone ben je er nog niet, want je hebt ook een geschikte CarPlay-radio nodig. Allerlei radiofabrikanten hebben in verschillende modellen ondersteuning voor CarPlay toegevoegd. Sommige modellen werken draadloos, maar voor de meeste heb je een Lightning-kabel nodig. Dat betekent dat je je iPhone altijd bedraad moet verbinden via een USB-poort in de autoradio. Het voordeel is wel dat je iPhone dan tegelijkertijd oplaadt.

Bekijk ook

Op zoek naar een CarPlay-radio? Deze inbouwsystemen zijn er te koop

Heb je al een auto en wil je graag CarPlay gebruiken? Met deze aftermarket CarPlay-radio's maak je je auto geschikt voor CarPlay, zodat je geschikte iPhone-apps in de auto kan gebruiken.

Naast de CarPlay-radio’s zijn er ook automerken die standaard voorzien zijn van CarPlay in hun inbouwsystemen. Bekende merken met CarPlay-support zijn Mercedes, BMW, Volkswagen en Volvo. Bij sommige merken is er een extra betaling vereist om de CarPlay-functie te ontgrendelen. Informeer daarvoor bij je autodealer voor de mogelijkheden. In onze tip lees je welke auto’s CarPlay-ondersteuning hebben.

Bekijk ook

Zo weet je welke automodellen met CarPlay werken

Ga je een nieuwe auto aanschaffen en wil je weten of deze Apple CarPlay ondersteunt? Apple maakt het gemakkelijk om dit snel te controleren. Dit zijn alle automodellen die met CarPlay werken.

#2 Gebruik Hé Siri voor handsfree CarPlay
Je gebruikt Hé Siri misschien wel al om je HomeKit-apparaten thuis te activeren of voor het geven van andere opdrachten, maar wist je dat je Hé Siri ook gewoon in de auto kan gebruiken? Zodra je het Hé Siri-commando geeft, reageert Siri op je CarPlay scherm. Geef vervolgens je opdracht, zoals “Breng me naar huis” of “Stuur een bericht naar Tim” om CarPlay helemaal handsfree te gebruiken. Je hoeft dan dus ook niet op het scherm te tikken of op knoppen op je autoradio te drukken, zodat je je aandacht op de weg kan houden en je handen aan het stuur.

Bekijk ook

Hé, Siri: zo gebruik je Siri handsfree

Gebruik 'Hé Siri' om de digitale assistent op de iPhone en iPad te activeren, zonder je handen te gebruiken. In deze tip lees je hoe Siri handsfree werkt en hoe je het inschakelt.

#3 HomeKit gebruiken met CarPlay
CarPlay heeft geen eigen Woning-app om bijvoorbeeld snel scènes te activeren als je thuis komt of als je weggaat, maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen HomeKit kan gebruiken via CarPlay. Al je opdrachten die je via Siri aan je HomeKit-huis kan geven, werken ook in CarPlay. Vraag bijvoorbeeld terwijl je onderweg naar huis bent hoe warm het in huis is en zet desnoods de thermostaat hoger, zodat je in een warm huis thuiskomt. Dit komt ook van pas als je liever niet je locatiegegevens gebruikt voor het automatiseren van scènes. Je kan dan gewoon via CarPlay je verlichting aan- of uitzetten.

#4 Gebruik Siri Shortcuts via CarPlay
Een andere manier om alles uit CarPlay te halen is via Siri Shortcuts. Er zijn allerlei opdrachten beschikbaar via de galerie in de Opdrachten-app. Je stuurt bijvoorbeeld je verwachte aankomsttijd in een berichtje naar je partner via één simpele Siri-opdracht. Als je dan toch al in de auto zit, kun je dat meteen via CarPlay doen. Alle opdrachten via Siri Shortcuts die geen specifieke app vereisen, kun je via CarPlay gebruiken.

Daarnaast zijn er nog de persoonlijke automatiseringen in de Opdrachten-app. Je kan bijvoorbeeld automatisch je favoriete navigatie-app starten zodra je je iPhone met CarPlay verbindt. Je hoeft dan nooit meer handmatig Flitsmeister, Google Maps of een andere app te starten.

Bekijk ook

Zo start je automatisch je favoriete navigatie-app als je in de auto stapt

Gebruik je tijdens het autorijden altijd dezelfde navigatie-app? Dan is er een manier om automatisch je favoriete verkeersapp te starten als je in de auto stapt. In deze tip lees je hoe je automatisch een app start als je verbinding maakt met Bluetooth of CarPlay.

#5 Snel terug naar eerste beginscherm
Nu er veel meer CarPlay-apps beschikbaar zijn, vult het beginscherm zich ook met meer en meer appicoontjes. Net als op de iPhone bestaat het CarPlay-beginscherm uit meerdere schermen waar je tussen kan vegen. Als je drie of meer schermen hebt, is het wat onhandig om meerdere keren over het scherm te moeten vegen. Gelukkig is er een handige shortcut, die je misschien wel kent van je iPhone met thuisknop. Je kan namelijk gewoon op de virtuele homeknop linksonder op je CarPlay-scherm tikken om meteen terug te gaan naar het eerste scherm. En als je nog een keer tikt, ga je naar het CarPlay Dashboard.

Bekijk ook

Dit zijn de beste CarPlay-apps voor muziek, berichten sturen en meer

Met een CarPlay-radio in je auto kun je bepaalde apps op je iPhone onderweg gebruiken. Wat zijn de beste apps en welke mag je als CarPlay-gebruiker niet missen? In deze gids laten we de beste CarPlay-apps zien.

#6 Siri activeren via knop
Deze virtuele thuisknop komt nog op meer manieren van pas. Je sluit er niet alleen apps mee af of keert terug naar het eerste beginscherm, maar je kan deze ook gewoon gebruiken om Siri te activeren. Dit werkt net als op de iPhone of iPad: je hoeft de virtuele thuisknop alleen maar ingedrukt te houden om Siri te starten. Heeft jouw auto een aparte fysieke knop voor stembediening, dan kun je deze mogelijk ook gebruiken om Siri op te roepen. En in iOS 13 blokkeert Siri ook niet meer het zicht op de huidige app, dus je ziet alsnog je navigatie-instructies in beeld.

CarPlay Siri in iOS 13.

#7 Wisselen tussen apps
Via de linker zijbalk van je CarPlay-scherm kun je snel wisselen tussen drie apps. Dit werkt echter anders dan de appkiezer van je iPhone of iPad. Op CarPlay verschijnen namelijk altijd drie soorten apps: een navigatie-app, een audio-app en een communicatie-app. Onder die laatste categorie valt ook de Agenda- en Instellingen-app. Je kan dus niet snel wisselen tussen twee soorten CarPlay navigatie-apps, omdat de ene de andere vervangt. De knoppen komen wel van pas als je vanuit je navigatie je muziek snel wil bedienen of even een berichtje wil sturen via WhatsApp of iMessage.

Meer over CarPlay-multitasking lees je in onze tip.

Bekijk ook

Zo werkt multitasking in Apple CarPlay

In Apple CarPlay kun je snel wisselen tussen drie soorten apps dankzij de appkiezer in de zijbalk. Maar hoe werkt multitasking in CarPlay precies? Wij leggen het je uit.

#8 Lichte modus voor overdag
Sinds iOS 13 kun je in CarPlay kiezen voor zowel een lichte als donkere modus. De lichte modus komt vooral van pas als de zon laag staat en recht op je display schijnt, waardoor je alles minder goed ziet. Je kan er niet voor kiezen om de lichte modus altijd in te stellen, want via de Instellingen-app op CarPlay kan je via Weergave alleen kiezen voor Automatisch of Altijd donker. Kies je voor Automatisch, dan wisselt de achtergrond pas na zonsondergang naar de donkere variant. Behalve voor het beginscherm en het Dashboard, is de lichte modus ook van invloed op de standaardapps.

CarPlay lichte modus instellen.

#9 Overige tips voor CarPlay
Check al onze losse tips over CarPlay, waarin we meer uitleg geven over hoe je dingen instelt en gebruikt:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2019
Onderwerp
Categorie
Diensten