Android Auto met Google Maps

iCulture vergelijkt: Android Auto vs Apple CarPlay, wat zijn de verschillen?

CarPlay of Android Auto, welke van de twee past het beste bij jou? Android Auto is en directe concurrent van Apple CarPlay en werkt op veel punten hetzelfde. Maar er zijn ook verschillen.

CarPlay vs Android Auto

Apple heeft CarPlay, Google heeft Android Auto. Met beide systemen kun je via het entertainmentsysteem in de auto allerlei acties uitvoeren. Denk daarbij aan navigatie, berichten versturen en muziek luisteren. Met welke van de twee ben je het beste af, wat zijn de voor- en nadelen? We zetten de twee rivalen tegenover elkaar.

Update mei 2019: de losse Android Auto-app gaat verdwijnen en zal plaats maken voor de ‘Driving Mode’ van Google Assistent.

Hoe werken Android Auto en Apple CarPlay?

De werking van Apple’s en Google’s autosoftware komt grotendeels overeen. Op het gebied van ondersteuning van automerken en apps zijn beide fabrikanten aan elkaar gewaagd.

Android Auto met Waze

Android Auto is een aangepaste versie van Android, waarmee je ook tijdens het rijden allerlei functies makkelijk kunt bedienen. Met grote knoppen en duidelijke functies regel je het afspelen van muziek en het plannen van een route. Beschikt jouw auto niet over een scherm voor het entertainmentsysteem, dan kun je de smartphone ook met een houder in de auto hangen en vervolgens de functies op het scherm van je Android-toestel bedienen.

Alles werkt verder hetzelfde als bij CarPlay: je verbindt de smartphone met het systeem in de auto en op het scherm verschijnt de interface van CarPlay of Android Auto, net wat je wil.

Android Auto: nog niet in Nederland

Voor Android Auto geldt dat de app officieel nog steeds niet in Nederland verkrijgbaar is. De reden daarvoor is dat je in Nederland je smartphone niet mag gebruiken tijdens het rijden. Hoe kan het dat CarPlay wel in Nederland is? Simpel. Apple heeft namelijk één belangrijke troef: de spraakassistent Siri spreekt al jarenlang Nederlands en Vlaams. Daardoor kun je CarPlay nu al veilig in de auto gebruiken door spraakopdrachten te geven.

Android Auto

Via een omweg kun je de Android Auto-app toch installeren en vervolgens navigeren met Google Maps of Waze, muziek luisteren met Play Music, Spotify, Pocket Cast of Audible. Ook kun je telefoongesprekken voeren en berichten beantwoorden met gesproken zinnen als: “Ik ben zo bij je.”

Overigens kan er snel verandering komen in de beschikbaarheid van Android Auto in Nederland, want de Google Assistant gaat in 2018 Nederlands spreken. Daardoor wordt het ook voor Android-gebruikers in de auto mogelijk om veilig functies in de auto te gebruiken.

CarPlay in BMW met abonnement.

Android Auto: meer automatisering

Android Auto kreeg in 2018 de mogelijkheid om zoekopdrachten uit te voeren met de Google Assistant. De plannen daarvoor lijken nogal ambitieus. Google werkt samen met autofabrikanten Mercedes Benz, Hyundai en Kia om te zorgen dat je met spraakopdrachten de deursloten, airco en ruitenwissers kunt aansturen. Dat klinkt erg handig, maar sommige gebruikers zullen dit nog te veel als science fiction ervaren. Het openen van je deurslot of het starten van de motor met een stemopdracht? Brengt dat niet veel te veel risico’s met zich mee? Toch kan het handig zijn als je de ruitenwissers kunt activeren of kunt opvragen hoeveel kilometer je nog kunt rijden totdat je tank leeg is. Nu moet je daarvoor nog allerlei handelingen via knopjes op het dashboard uitvoeren en dat is onveilig. Apps van de autofabrikanten zelf (denk aan Tesla) bieden vaak al de mogelijkheid om op afstand info op te vragen, metertjes uit te lezen of een activiteit te starten.

Qua automatisering is CarPlay nog niet zo ver. Apple heeft vooral gekozen voor praktische zaken, zoals het starten van muziek en het voorlezen van berichten. Het is ook maar de vraag of Apple zo’n vergaande automatisering wil. Wij vermoeden dat ze die geavanceerde functies bewaren voor het zelfrijdende autosysteem (Project Titan) waar ze al jarenlang mee bezig zijn.

Ford Apple CarPlay

Android Auto: meer diensten

Apple staat erom bekend dat eigen diensten voorrang krijgen. Toch valt dat met Apple CarPlay wel mee: je kunt naast Apple Music ook apps van Spotify, Deezer en TuneIn gebruiken. Voor podcasts kun je onder andere Stitcher gebruiken en voor radio luisteren zijn er de Amerikaanse apps iHeart Radio en At Bat.

Bij Android Auto heb je naast Play Music keuze uit muziekdiensten zoals Spotify, audioboekdiensten zoals Audible en podcastdiensten zoals Pocket Cast. In de Play Store vind je een lijst met apps die ondersteuning bieden voor Android Auto. Het gaat om tientallen apps, van Amazon Music tot CloudPlayer. Daarbij valt op dat de apps die externe fabrikanten voor Android Auto hebben gemaakt vooral te maken hebben met muziek en radiostations.

Wat navigatiediensten betreft is er bij beide aanbieders wat minder keuze: Android Auto werkt met Google Maps en Waze, terwijl CarPlay de voorkeur geeft aan Apple Kaarten. Gelukkig komt er wel gaandeweg verandering in. In iOS 12 wordt het mogelijk om in CarPlay ook navigatie-apps van anderen te gebruiken, zoals Google Maps, Waze en zelfs het Nederlandse Flitsmeister. Ook kun je vanaf iOS 12 met Siri Shortcuts opdrachten maken waarmee je afspeellijsten van andere muziekdiensten kunt opvragen. De betreffende muziekdienst moet dat dan wel ondersteunen en de opties zijn wat beperkter dan als je Apple Music-abonnee bent.

Wat berichtendiensten betreft ben je met Android Auto en CarPlay wat beter af: je kunt bijvoorbeeld WhatsApp met CarPlay gebruiken en bij Android Auto kun je bijvoorbeeld WeChat en Skype gebruiken.

Android Auto: continuïteit?

Een groot pluspunt is dat Apple de komende tijd in CarPlay blijft investeren. De auto is een van de focusgebieden van Apple, waarbij wordt gewerkt aan een veel groter systeem voor autonome voertuigen.

Bij Google is het soms wat minder zeker: de zoekfabrikant trekt regelmatig de stekker uit projecten die niet goed lopen of niet genoeg opleveren. Gebruikers klagen dat Google traag is met het oplossen van bugs en te weinig updates uitbrengt. Ze willen liever dat Google eerst zorgt voor verbeterde stabiliteit, voordat er weer nieuwe functies bij komen.

Android Auto met Google Maps

Overigens horen we die kritiek ook regelmatig bij Apple. Soms staat de ontwikkeling rond diensten als CarPlay, iCloud, Wallet en FaceTime weer even stil, om vervolgens weer een groeispurt te maken. Bij Apple heb je echter de zekerheid dat ze niet zomaar ergens mee stoppen. iPhones en iPads krijgen vaak vijf jaar lang software-updates, veel langer dan bij Google het geval is. En Apple is inderdaad gestopt met de AirPorts, maar het bedrijf heeft geprobeerd om ze nog jarenlang in de lucht te houden. Het is niet zo dat je AirPort in 2018 plotsklaps onbruikbaar wordt.

Bij een auto gaat het om een veel grotere investering van vaak tienduizenden euro’s. Gelukkig kun je bij de meeste automodellen kiezen tussen CarPlay of Android Auto, dus mocht één van beide fabrikanten ermee stoppen, dan kun je altijd nog terugvallen op het andere systeem. Of op de software van de autofabrikant zelf.

Wat is Apple CarPlay ook alweer?

Bij CarPlay koppel je een iPhone met minimaal iOS 7 met het autosysteem. Dit kan draadloos of met een kabeltje, afhankelijk van de mogelijkheden. Vervolgens verschijnt er op het scherm van je auto-entertainmentsysteem een scherm met vereenvoudigde interface. Met grote knoppen kun je alles bedienen, als je langs de weg geparkeerd staat. Ben je aan het autorijden, dan kun je met spraakcommando’s allerlei functies bedienen. Dit werkt via Siri. Je kunt bellen, iemand terugbellen, voicemails beluisteren en berichten dicteren.

En wat is Android Auto?

Android Auto is geschikt voor toestellen met Android 5 Lollipop of later. Je sluit het toestel aan op het entertainmentsysteem van de auto en er verschijnt vervolgens een vereenvoudigde interface. De schermteksten van Android Auto zijn in het Nederlands. Via het scherm of met spraakopdrachten kun je muziek afspelen via Play Music of Spotify, berichten versturen via Telegram of WhatsApp, audioboeken en podcasts beluisteren, navigeren met Maps of Waze en nog veel meer.

Welke automerken ondersteunen Android Auto en Apple CarPlay?

Zowel Apple als Google hebben al behoorlijk wat autofabrikanten weten te strikken voor CarPlay en Android Auto. Automerken die aan beide initiatieven meedoen zijn onder andere Audi, Honda, Hyundai, Opel en Volvo.
Android Auto haakt in op Google’s Automotive Alliance, een verbond tussen automerken en elektronicaleveranciers om het infotainmentsysteem in de auto open te zetten voor meer functies. Hieraan doen onder andere mee: Abarth, Acura, Alfa Romeo, Audi, Bentley, Chevrolet, Chrysler, Dodge, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Infinity, Jeep, Kia, Maserati, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Opel, RAM, Renault, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Volkswagen en Volvo zijn van de partij. Een belangrijke speler die aanvankelijk niet meedeed was de PSA-groep met Peugeot en Citroën, maar ook die fabrikant is inmiddels aangehaakt. Ondersteuning is er vanaf eind 2014 maar de eerste modellen lieten – net als bij CarPlay – wat langer op zich wachten.

Welke automerken CarPlay ondersteunen lees je in ons artikel’ Zo weet je welke automodellen met CarPlay werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2019
Onderwerpen android, auto, carplay, culture vergelijkt
Software iOS