Apple Store reparaties

Apple Authorised Service Provider: alles over erkende Apple serviceproviders (AASP)

Waar kun je nu terecht met een defect toestel?
Wat zijn Apple Authorised Service Providers, waar vind je ze en waarom zou je reparaties door een AASP laten uitvoeren? Op deze pagina uitleg over Erkende serviceproviders, wat ze doen en wat het verschil is met de Genius Bar in de Apple Store.

Als je problemen hebt met je Mac, iPhone of een ander product kun je natuurlijk contact met Apple opnemen. Maar je kunt ook terecht bij een Apple Authorised Service Provider. Op deze pagina vertellen we je er alles over en ontdek je wat de verschillen zijn met de Genius Bar in de Apple Store.

Apple Authorised Service Provider: wat is het?

Een Erkende Apple serviceprovider is een bedrijf dat reparaties en andere diensten aanbiedt aan Apple-gebruikers. Er zijn twee soorten serviceproviders:

  • Erkende serviceproviders: bedrijven die toestemming hebben om reparaties aan te bieden aan alle Apple-klanten.
  • Beperkte serviceproviders: dit zijn bedrijven en instellingen die werken met een beperkte serviceovereenkomst. Zij mogen service aanbieden voor specifieke Apple-producten of aan bepaalde klanten. Dit is vastgelegd in de overeenkomst.

Bedrijven moeten dus goedgekeurd zijn om zich erkende of beperkte serviceprovider te mogen noemen. Het gaat hierbij vooral om professioneel georganiseerde reparatiebedrijven. Maar een universiteit of hogeschool die zelf reparaties aan studenten aanbiedt, zou zich ook kunnen aanmelden. Alle reparaties moeten worden uitgevoerd door gecertificeerde Apple-technici. Medewerkers zullen daarom de voorgeschreven cursussen moeten volgen en over de nodige diploma’s moeten beschikken.

Apple Store reparaties

Erkende Apple serviceproviders in Nederland

Dit zijn enkele voorbeelden van erkende Apple serviceproviders:

  • Microfix, o.a. in Amsterdam en Leiden
  • Card Services, o.a. in Utrecht en Zwolle
  • Amac, met vestigingen in heel Nederland
  • Coolblue, met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem

De meeste aanbieders hebben een gratis haal- en brengservice. Dat geldt ook voor Apple, die voor het halen en brengen gebruik maakt van Elbuco.

Je kunt de dichtstbijzijnde Erkende Apple serviceprovider vinden op deze pagina. Je moet eerst een product kiezen waarmee je problemen hebt en krijgt daarna een kaartje te zien met beschikbare locaties. Soms kun je meteen een afspraak inboeken, zoals op de afbeelding hieronder te zien is:

Apple Erkende serviceproviders

Erkende Apple Serviceproviders in België

Ook in België kun je terecht bij een aantal ketens voor een reparatie van een erkende Apple Serviceprovider. Dit zijn de AASP’s in België:

  • Coolblue
  • Lab9
  • Switch
  • Arc Repair Center

Waarom een Apple Authorised Service Provider bezoeken?

Als je je kapotte Apple-product laat repareren door een Apple Authorised Service Provider weet je dat je dezelfde kwaliteit krijgt als bij de Genius Bar. Bovendien kunnen alleen erkende serviceproviders rechtstreeks bij Apple onderdelen bestellen voor het uitvoeren van reparaties. Je weet dus zeker dat de reparaties met originele onderdelen worden uitgevoerd. De prijzen die de AASP’s hanteren liggen op hetzelfde niveau als bij Apple.

Als Apple terughaalacties en reparatieprogramma’s voor defecte producten organiseert kun je daarvoor vaak ook terecht bij de Apple Authorised Service Providers, zodat je niet helemaal naar een Apple Store hoeft te reizen. De iPhone-reparaties die door een AASP worden gedaan worden door Apple gezien als van dezelfde kwaliteit als in de Apple Store.

Je kunt reparaties ook laten uitvoeren door een niet-erkend reparatiebedrijf en bent dan vaak wat goedkoper uit. Je loopt dan echter wel het risico dat er met niet-officiële onderdelen wordt gewerkt. Mocht je later problemen krijgen met je toestel en met je toestel terug naar Apple’s Genius Bar moeten, dan wordt er wat soepeler omgesprongen met vervangen onderdelen als dit door een erkende serviceprovider is gedaan.

In onze tip lees je hoe je een afspraak kunt maken bij de Genius Bar of een erkende Apple serviceprovider.

Bekijk ook

Zo maak je een afspraak met de Apple Store Genius Bar of een erkende serviceprovider

Heb je een probleem met je iPhone, iPad of Mac? Dan kun je daarvoor terecht bij de Apple Store. Maak een afspraak met de Genius Bar, zodat je op een door jou gekozen tijdstip terecht kan voor je probleem.

Eisen aan Apple Authorised Service Provider

Alleen resellers, servicebedrijven en onderwijsinstellingen kunnen zich aanmelden om erkende Apple serviceprovider te worden. Individuele personen of handelaars komen niet in aanmerking. Na goedkeuring krijg je vergoeding voor arbeid en onderdelen om de reparaties uit te voeren. Ook krijg je toegang tot uitgebreidere informatie over producten, reparatie, service, demontage, probleemoplossing en upgrades, plus direct toegankelijke technische support.

Apple Authorised Service Provider worden alleen toegelaten als ze al langere tijd bestaan en financiële cijfers kunnen overleggen. Ook moeten ze het merk Apple actief promoten en moeten ze beschikken over een gemakkelijk toegankelijke locatie, een representatieve ontvangstruimte en een veilige werkruimte voor reparaties en opslag van onderdelen. Je kunt dus niet vanuit huis werken als je Apple Authorised Service Provider wilt worden. Apple stelt ook nog allerlei eisen aan certificaten die je moet halen om reparaties te mogen uitvoeren.

Kritiek door onafhankelijke bedrijven

Kleine en onafhankelijke reparatiebedrijven hebben vaak kritiek op de manier hoe Apple om gaat met reparaties. Functies van iPhones en iPads kunnen bijvoorbeeld geblokkeerd worden als er geen officiële onderdelen gebruikt worden. Het is voor deze bedrijven moeilijk om aan de officiële onderdelen te komen, omdat deze veel duurder zijn en daardoor ook de prijzen voor de reparaties omhoog moeten.

Apple kondigde daarom een speciaal reparatieprogramma voor dergelijke bedrijven aan, waarmee ze toch aan originele onderdelen kunnen komen. Maar er kwam ook veel kritiek op dit programma voor reparateurs, omdat de voorwaarden die Apple stelt nogal strikt zijn. In Nederland is dit programma nog niet actief, maar het wordt de komende tijd wel wereldwijd uitgerold.

Naast een netwerk van Apple Authorised Service Providers voor het uitvoeren van reparaties heeft Apple ook een netwerk van Apple Premium Resellers (APR’s). Je leest er meer over in onderstaand artikel.

Bekijk ook

Apple Premium Reseller: wat is een APR en wat is het verschil met Apple Store?

Alles over Apple Premium Resellers: wat is een APR en wat is het verschil met Apple Autorized Resellers, Apple Stores en de Apple Shops die je bij grote elektronicawinkels vindt? We leggen uit welke APR's er zijn in Nederland en België en aan welke richtlijnen ze moeten voldoen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2022
Onderwerp