Wat is het IP-adres van mijn iPhone of iPad?

Het IP-adres van iPhone of iPad achterhaal je gemakkelijk via de instellingen. Met het IP-adres kun je apps of accessoires koppelen.

Er zijn situaties waarbij je het IP-adres van je iPhone moet achterhalen, bijvoorbeeld bij het gebruik van FTP of het koppelen met accessoires. De iPhone heeft meerdere IP-adressen; welke je nodig hebt verschilt van de toepassing. Deze tip legt uit hoe je de IP-adressen achterhaalt.

Er zijn in feite drie verschillende IP-adressen op je iPhone:

  1. Het IP-adres op je lokale/draadloze netwerk (dit begint met 192.168.x.x of met 10.0.x.x)
  2. Het IP-adres via het mobiele datanetwerk (dit is een reeks IP-nummers die een operator zoals T-Mobile of Vodafone in gebruik heeft).
  3. Het IP-adres waarmee je router van buitenaf bereikbaar is.

Meestal gaat het om apparaten die met elkaar moeten communiceren en op hetzelfde draadloze netwerk moeten zijn aangemeld, dus optie 1. Wil je via een FTP-programma toegang krijgen tot je iPhone, dan gaat het ook vrijwel altijd om optie 1.

Optie 1: lokale IP-adres binnen je eigen netwerk

Heb je het IP-adres nodig voor SSH en andere lokale toepassingen? Schakel Wi-Fi aan en zorg dat je met een draadloos netwerk bent verbonden. Ga naar de Wi-Fi-instellingen op de iPhone en klik op het blauwe pijltje achter de naam van het accesspoint. Je ziet nu het IP-adres, in het voorbeeld hieronder is dit 10.0.0.20.

ip-adres-iphone

Optie 2: IP-adres via je mobiele datanetwerk (3G)

Wil je weten wat het IP-adres van je mobiele provider is (optie 2), dan kun je dat via allerlei websites achterhalen. Een voorbeeld is whatismyip.com, maar er zijn vele alternatieven.

  1. Schakel Wi-Fi uit zodat je alleen nog internettoegang via je mobiele provider hebt.
  2. Ga naar de website whatismyip.com en je ziet meteen je IP-adres inclusief een kaartje van de locatie.

Dit IP-adres wisselt voortdurend, je hoeft het dus ook niet te onthouden.

ip adres rokin

Optie 3: externe IP-adres van je router

Het achterhalen van het externe IP-adres van je router (optie 3) werkt op dezelfde manier als hierboven omschreven. Alleen moet je nu zorgen dat je toegang hebt tot het lokale netwerk of Wi-Fi-netwerk waarop ook de router is aangesloten.

  1. Schakel Wi-Fi in op je iPhone.
  2. Ga naar de website whatismyip.com en je ziet meteen je IP-adres.

Dit is ook het IP-adres dat je te zien krijgt als je op alle andere computers en mobiele apparaten naar de website whatsmyip.com gaat. Dit IP-adres geldt dus voor alle apparaten die op het netwerk zijn aangesloten, niet alleen voor je iPhone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2014
Categorie Internet
Onderwerpen Internet, wi-fi