QR-code voor wifi-netwerk

Eenvoudig je wifi-wachtwoord delen met een QR-code: zo werkt het

Handig voor vrienden zonder iPhone
Je kunt met makkelijk een QR-code maken om je Wi-Fi-netwerk te delen. De QR-code kun je bijvoorbeeld op je koelkastdeur plakken of aan de muur van een restaurant. Dit is een alternatief voor de al bestaande methode om je Wi-Fi-netwerk met vrienden te delen.

QR-code voor je Wi-Fi-netwerk

Wil je je wifi-netwerk delen met vrienden en andere bezoekers, dan kan dat op meerdere manieren. Je kunt naam en wachtwoord op een stuk papier schrijven, maar het kan makkelijker. In feite zijn er twee methoden:

  • Mogen anderen je wachtwoord niet weten, check dan deze tip. Dit werkt echter alleen met iPhones en alleen als je zelf in de buurt bent.
  • Mogen anderen het wachtwoord wel weten en heb je bezoekers met iPhones én Android-toestellen, dan lees je hieronder hoe je een QR-code kunt maken voor jouw eigen wifinetwerk. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je je huis verhuurt via een dienst als Airbnb.

De tool QiFi maakt een QR-code van de combinatie wachtwoord en QR-code. Anderen hoeven alleen maar deze QR-code te scannen.

QR-code voor wifi: dit heb je nodig

Om gebruik te maken van de tool op QiFi.org heb je twee aantal dingen nodig. Dit zijn ze:

  • iPhone met iOS 12 of nieuwer of een Android-toestel met QR-scanner app.
  • Wifi-netwerk met WEP of WPA/WPA2 encryptie. Zonder beveiliging kan ook, maar is uiteraard niet aan te raden.

Bekijk ook

Zo deel je supersnel je Wi-Fi-netwerk, zonder je wachtwoord te delen

Geef vrienden eenvoudig toegang tot jouw Wi-Fi-netwerk, zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten. In deze tip leggen we je uit hoe je gasten toegang geeft tot jouw netwerk, zonder dat je je wachtwoord direct prijsgeeft.

QR-code maken voor een Wi-Fi netwerk

Voldoe je aan de bovenstaande eisen, dan kun je doorgaan met deze stap. Het is eigenlijk best simpel. Zorg wel dat je secuur bent met het invullen van de gegevens – anders werkt het niet. Volg deze stappen:

  1. Ga naar QiFi.org.
  2. Vul de SSID in van je netwerk. Dit is de netwerknaam.
  3. Selecteer welke beveiliging je hebt. Je kunt dit checken in de routerinstellingen van jouw router.
  4. Vul het wachtwoord in.
  5. Geef eventueel aan of je netwerk verborgen is en klik op Generate.

Hieronder zie je een fictief voorbeeld; dit netwerk bestaat niet.

QR-code voor wifi-netwerken

Met de knoppen boven de zojuist gegenereerde QR-code kun je ‘m printen of opslaan als PNG-afbeelding. Het enige wat je vrienden of andere kennissen nu nog moeten doen is de code scannen als zij een van de bovenstaande apparaten hebben.

Wil je misschien wel sneller, maar sowieso op een stijlvollere manier je wifi-netwerk delen met gasten? Dan is de WiFi Porter met NFC misschien wel wat voor jou. Bekijk ons artikel om er meer over te weten te komen. Of check hoe je met iPhones snel je wifi-netwerk kunt delen. Je hebt dan de besproken tool eigenlijk niet nodig, maar zoals aangegeven: het werkt alleen met iPhones en alleen als je zelf fysiek aanwezig bent.

Bekijk ook

Zo deel je supersnel je Wi-Fi-netwerk, zonder je wachtwoord te delen

Geef vrienden eenvoudig toegang tot jouw Wi-Fi-netwerk, zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten. In deze tip leggen we je uit hoe je gasten toegang geeft tot jouw netwerk, zonder dat je je wachtwoord direct prijsgeeft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!