Wi-Fi router kiezen: de Netgear Orbi

Een nieuwe Wi-Fi-router kiezen: waarop moet je letten?

Waarop moet je letten bij je volgende Wi-Fi-router? Check aan welke specs een router moet voldoen en of je beter af bent met een traditionele router of een mesh-systeem.

Een nieuwe Wi-Fi router kiezen: zoveel keuze!

Apple stopt officieel met de AirPort-routers en dat betekent dat je wellicht op zoek moet naar een vervanger. Je hoeft dat niet overhaast te doen, want Apple zal nog 5 jaar service blijven verlenen en er zullen ook nog wel updates verschijnen. Maar zat je er al langere tijd tegenaan te hikken en wil je nu toch echt je AirPort vervangen, dan is dit wel het moment. Er is alleen zoveel keuze, van witte design-kastjes tot zwarte dozen met gevaarlijk uitziende uitsteeksels. Waarop moet je letten?

Wi-Fi-router kiezen: de specs

Apple raadt aan om bij het kiezen van je nieuwe Wi-Fi-router te letten op de volgende specs:

 • IEEE 802.11ac, de meest recente standaard voor draadloze netwerken.
 • Simultane dualband, waarbij de router over beide frequenties (2,4GHz en 5Gz) data kan versturen. Je krijgt daarbij de best mogelijke performance.
 • WPA2 Personal (AES) encryptie, momenteel de sterkste beveiliging voor een Wi-Fi-router.
 • MIMO of MU-MIMO, voor verbeterde performance als meerdere apparaten tegelijk gebruik maken van het netwerk.

Wi-Fi router kiezen: de Netgear Orbi

Mesh-systeem, is dat wat?

Een andere vraag is of je gebruik wilt maken van een traditionele enkele router of een mesh-systeem. Momenteel zijn mesh Wi-Fi-systemen erg populair omdat ze een groter oppervlak kunnen afdekken. Je gebruikt daarbij meerdere nodes die je verspreid over je huis neerzet. Voor een gewoon huis zijn twee of drie nodes ruim voldoende. Ook kun je gemakkelijk hiermee je netwerkbereik uitbreiden tot bijvoorbeeld een zolder of schuur. We hebben eerder het Google Wifi-systeem getest.

Bij een mesh-netwerk moeten de router en nodes gemaakt zijn door dezelfde fabrikant.

Goede opties voor een mesh-systeem zijn:

Linksys Valor en AirPort

Mesh: voordelen

Dit zijn de belangrijkste voordelen van een mesh-systeem:

 • Betere dekking in je hele huis. Je bent niet langer afhankelijk van een enkele router, maar van een netwerk van losse nodes die samenwerken.
 • Eén netwerk in het hele huis. Als je een repeater gebruikt heb je aparte netwerken (bijvoorbeeld ‘boven’ en ‘beneden’). Bovendien heb je aparte netwerken voor 2,4GHz en 5GHz. Een mesh-systeem toont maar één netwerk waar je verbinding mee maakt.
 • Minder storingen. Omdat er meerdere nodes zijn, ligt je netwerk niet meteen eruit als één van de apparaten stuk gaat. Omdat alle nodes hetzelfde zijn kun je een kapotte node gemakkelijk vervangen. Bij een traditionele router zul je meteen een duur nieuw apparaat moeten kopen, terwijl je bij een mesh-systeem een losse node koopt als er eentje kapot gaat.
 • Modulair: je kunt het zo groot maken als je zelf wilt door meer nodes toe te voegen. Het toevoegen van een node vereist ook geen technische kennis.

Mesh: nadelen

Een mesh-systeem heeft ook wat nadelen:

 • Prijs: de huidige mesh-systemen zijn vrij duur. Een router met repeater is waarschijnlijk goedkoper.
 • Minder technische functies. Mesh-systemen zijn ontworpen om zo consumentvriendelijk te zijn. Daardoor ontbreken vaak geavanceerdere functies zoals het wijzigen van de DHCP IP, het toevoegen van een andere DNS of zelf kiezen of je gebruik maakt van het 2,4GHz netwerk. Simpel heeft soms ook nadelen, vooral als je graag zelf je netwerk tweakt.
 • Schaalbaarheid: het bereik van een losse node is minder dan van een losse router en repeater. Je zult dus vrij veel nodes in je huis moeten zetten als je een groot huis hebt. Daardoor wordt het al snel duur.
 • Snelheid: de snelheid neemt af naarmate je verder van de vaste internetaansluiting zit. Bij een mesh-systeem start het signaal bij de eerste node, die het versterkt en doorstuurt naar de volgende. Wil je écht supersnel internet overal in huis, dan zul je bekabeling met UTP-poorten door je hele huis moeten aanleggen.

Traditionele router

Een traditionele router sluit je aan op de internetaansluiting van je provider en vervolgens moet deze dekking bieden voor het hele huis. Je kunt dit eventueel uitbreiden met systemen die de dekking verder uitbreiden, bijvoorbeeld met een repeater of apparaatjes die via het stopcontact werken (bijvoorbeeld Devolo). Deze producten geven wisselende resultaten: sommige mensen zijn er erg tevreden over en bij andere werkt het totaal niet. Voor kleine appartementen is een traditionele router vaak voldoende. Heb je veel last van betonnen muren, dikke vloeren of gewoon een erg groot huis, dan is een mesh-systeem vaak beter.

Goede opties voor een traditionele router zijn:

D-Link router

Apple geeft tips hoe je een Wi-Fi-router het beste kunt instellen, zodat het goed samenwerkt met je iPhone, Mac en andere Apple-producten. Je leest hier meer erover.

Dit artikel bevat (al dan niet geautomatiseerde) verwijzingen naar een of meer winkels. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken. Het artikel is zonder inbreng van genoemde bedrijven tot stand gekomen. Lees onze disclaimer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Bron Bron Apple
Categorie Internet
Onderwerpen router, wi-fi, wifi
Devices iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, macOS