Wi-Fi router kiezen: de Netgear Orbi

Een nieuwe WiFi-router kiezen: hierop moet je letten

Waarop moet je letten bij je volgende WiFi-router? Check welke specs een router moet voldoen en of je beter af bent met een traditionele router of een mesh-systeem.

Een nieuwe WiFi router kiezen: zoveel keuze!

Alweer een tijdje geleden is Apple gestopt met AirPort-routers, dus je bent aangewezen op externe aanbieders. Qua design is er heel wat keuze, van witte designzuiltjes tot nerdy uitziende zwarte dozen met antenne-uitsteeksels. Waarop moet je letten? Maar het uiterlijk is het ook belangrijk om op de specs te letten.

HomeKit-routers

Ben je Apple-gebruiker, dan kan het interessant zijn om op HomeKit-ondersteuning te letten. HomeKit-routers zijn sinds begin 2020 verkrijgbaar, waarbij je de keuze hebt uit o.a. Linksys en Eero. De HomeKit-ondersteuning zorgt vooral voor verbeterde beveiliging, dankzij een extra beveiligingslaag rondom je aangesloten HomeKit-accessoires. Dit maakt ze minder gevoelig voor hacks. Als één van je accessoires een beveiligingslek heeft, is de rest van je netwerk niet in gevaar.

Een ander voordeel van HomeKit-routers is dat ze zichtbaar zijn in de woning-app, waar je extra functies kunt instellen. Je kunt bijvoorbeeld regelen met welke diensten je HomeKit-accessoires mogen communiceren, zowel binnen het netwerk als daarbuiten.

Voordelen HomeKit-routers:

 • Betere bescherming, zonder dat je moeite hoeft te doen.
 • Automatische firewall rondom je producten.
 • Instellingen regelen via Woning-app.

Nadelen HomeKit-routers:

 • Weinig keuze uit merken en modellen.
 • Apple geeft weinig informatie over de functionaliteit.
 • Apple doet weinig aan verdere ontwikkeling.

Bekijk ook

Deze HomeKit-routers zijn momenteel verkrijgbaar

Met een HomeKit-router heb je volledige controle over je smart home-accessoires en ben je veiliger. Ook ligt nadruk op het verbeteren van je privacy. Niet elke router is geschikt. Ontdek wat je nodig hebt voor Apple's HomeKit Secure Router-functies en hoe het werkt!

WiFi 6 of 6E

Veel mensen hebben nog een router die met WiFi 5 (802.11ac) werkt. Dat voldoet vaak prima, maar ben je toe aan een nieuwe dan zou je eens naar WiFi 6 kunnen kijken. Dit speelt sinds 2019 en er is inmiddels ruimte keuze uit WiFi 6-routers van merken als Linksys, Netgear, TP-Link en ASUS. Het voordeel is dat deze routers een hogere snelheid en meer stabiliteit bieden.

Bekijk ook

Met deze wifi 6-routers blijft jouw huishouden op snelheid

Wifi 6, ook wel Wireless AX genoemd, verbetert je draadloze netwerk. Je hebt er hiervoor een wifi 6-router nodig, zodat je kunt profiteren van alle voordelen. Dit zijn de wifi 6-routers van dit moment!

Wil je nog beter zijn voorbereid op de toekomst, dan heb je een router met WiFi 6E nodig, bijvoorbeeld van merken als TP-Link, Netgear en Linksys.

Heb je al WiFi 6 of 6E in je router nodig? Eigenlijk niet: voor de meeste toepassingen zijn routers met WiFi 5 (802.11ac) nog snel genoeg. Voor gaming en andere veeleisende toepassingen zou je wel de overstap kunnen overwegen. Hou er rekening mee dat je apparaten er ook geschikt voor moeten zijn. Apple ondersteunt WiFi 6 sinds de iPhone 11 en op sommige producten ook al WiFi 6E.

Bekijk ook

Dit moet je weten over wifi 6E: geschikte Apple-devices en routers

Steeds meer Apple-producten hebben ondersteuning voor wifi 6E. Je kunt dan ook al veel routers met WiFi 6E kopen. We leggen je uit wat dit nu precies betekent, welke Apple-producten er geschikt voor zijn en of het nu nodig is om je router te vernieuwen of dat je nog beter kunt wachten.

Voordelen WiFi 6 routers:

 • Klaar voor de toekomst: je kunt weer een paar jaar vooruit.
 • Hogere snelheden: van 3,5 Gbps naar 9,6 Gbps. De meerwaarde zit hem vooral erin dat meer apparaten in je netwerk deze snelheid aankunnen.
 • Ook snel op drukke plekken: ook als je met heel veel devices verbonden bent blijft de verbinding stabiel. De apparaten houden namelijk niet continu een WiFi-kanaal bezet, maar benutten alleen de benodigde bandbreedte.
 • Betere dekking: bij dikke betonnen muren of isolatie kan het bereik minder zijn. Omdat WiFi 6 zowel op hoge als lage frequenties werkt heb je minder last van storing en signaalverlies.
 • Betere beveiliging: WiFi 6 biedt ondersteuning voor WPA3, de opvolger van het beveiligingsprotocol WPA2. Hiermee wordt de beveiliging van je verbinding beter en bij openbare netwerken wordt het verkeer beter versleuteld, waardoor er minder kans is op hacks en malware-aanvallen.
 • Langere batterijduur voor je mobiele devices. WiFi 6 maakt gebruik van de target wake time (TWT)-functionaliteit. Wifi-verbindingen leveren pakketjes data af aan verbonden devices. Hoe meer verbonden devices, hoe langer dit duurt en hoe meer wachttijd je hebt. WiFi 6-routers kunnen aan devices laten weten hoe lang het duurt voordat het volgende pakketje binnenkomt. Het device kan ondertussen in sluimerstand gaan, wat een positieve invloed heeft op de levensduur van de batterij.
 • Er is inmiddels ruime keuze uit modellen en aanbieders.

Nadelen WiFi 6 routers:

 • Voor veel huishoudens is
  de snelheid van WiFi 6 nog helemaal niet nodig.
 • Check vooraf of je internetaanbieder wel hogere snelheden aanbiedt. Anders heb je er nog niets aan.
 • WiFi 6 routers zijn vaak aanmerkelijk duurder dan de instapmodellen met WiFi 5.

Meshsysteem

Wil je gebruik maken van een traditionele router of een meshsysteem? Meshsystemen zijn momenteel erg populair omdat ze een groter oppervlak kunnen afdekken. Je gebruikt daarbij meerdere nodes (knooppunten), die je verspreid over je huis neerzet. Voor een gewoon huis zijn twee of drie nodes ruim voldoende. Ook kun je gemakkelijk hiermee je netwerkbereik uitbreiden naar bijvoorbeeld een zolder of schuur. Een bekend meshsysteem is Google Nest Wifi. Deze is er in twee varianten. De ‘normale’ versie werkt met WiFi 5, terwijl er ook een nieuwere Pro-variant is die al Wifi 6 ondersteunt.

Google Nest Wifi design

Prijzen normale Google Nest Wifi uit 2020:

De Pro-versie hieronder is te herkennen aan het glimmende uiterlijk:

Google Nest Wifi Pro sneeuw

Prijzen Google Nest Wifi Pro uit 2022:

Bij een meshnetwerk moeten de router en nodes gemaakt zijn door dezelfde fabrikant. Andere opties voor meshsystemen vind je bijvoorbeeld bij de fabrikanten Ubiquiti, Netgear Orbi, Linksys Velop en TP-Link Deco.

Voordelen meshsysteem:
Dit zijn de belangrijkste voordelen van een meshsysteem:

 • Betere dekking in je hele huis. Je bent niet langer afhankelijk van een enkele router, maar van een netwerk van losse nodes die met elkaar samenwerken.
 • Eén netwerk in het hele huis. Als je een repeater gebruikt heb je aparte netwerken (bijvoorbeeld ‘boven’ en ‘beneden’). Bovendien toont een meshsysteem maar één netwerk, zowel voor 2,4GHz en 5GHz. Je hoeft dus niet handmatig tussen beide te wisselen.
 • Minder storingen. Omdat er meerdere nodes zijn, ligt je netwerk niet meteen eruit als één van de apparaten stuk gaat. Omdat alle nodes hetzelfde zijn kun je een kapotte node gemakkelijk vervangen. Bij een traditionele router zul je meteen een duur nieuw apparaat moeten kopen, terwijl je bij een mesh-systeem een losse node koopt als er eentje kapot gaat.
 • Modulair: je kunt het zo groot maken als je zelf wilt door meer nodes toe te voegen. Het toevoegen van een node vereist ook geen technische kennis.

Nadelen meshsysteem:

 • Prijs: de huidige meshsystemen zijn vrij duur. Een router met repeater is waarschijnlijk goedkoper.
 • Minder technische functies. Mesh-systemen zijn ontworpen om zo consumentvriendelijk te zijn. Daardoor ontbreken vaak geavanceerdere functies zoals het wijzigen van de DHCP IP, het toevoegen van een andere DNS of zelf kiezen of je gebruik maakt van het 2,4GHz netwerk. Simpel heeft soms ook nadelen, vooral als je graag zelf je netwerk tweakt.
 • Schaalbaarheid: het bereik van een losse node is minder dan van een losse router en repeater. Je zult dus vrij veel nodes in je huis moeten zetten als je een groot huis hebt. Daardoor wordt het al snel duur.
 • Snelheid: de snelheid neemt af naarmate je verder van de vaste internetaansluiting zit. Bij een mesh-systeem start het signaal bij de eerste node, die het versterkt en doorstuurt naar de volgende. Wil je écht supersnel internet overal in huis, dan zul je bekabeling met UTP-poorten door je hele huis moeten aanleggen.

Traditionele router

Je zou ook kunnen kiezen voor een traditionele router. Deze sluit je aan op de internetaansluiting van je provider en vervolgens moet deze dekking bieden voor het hele huis. Je kunt dit eventueel uitbreiden met systemen die de dekking verder uitbreiden, bijvoorbeeld met een repeater of apparaatjes die via het stopcontact werken (zoals Devolo).

Deze producten geven wisselende resultaten: sommige mensen zijn er erg tevreden over en bij andere werkt het totaal niet. Voor kleine appartementen is een traditionele router vaak voldoende. Heb je veel last van betonnen muren, dikke vloeren of gewoon een erg groot huis, dan is een mesh-systeem vaak beter.

Goede opties voor een traditionele router zijn die van Netgear Nighthawk, Linksys MR-serie, TP-Link Archer of ASUS Rapture. Ze zijn er ook voor de nieuwste standaard, WiFi 6E.

Netgear Nighthawk WiFi 6E

Voordelen traditionele router:

 • Vertrouwde oplossing, mensen zijn dit al gewend.
 • Prima voor een wat kleiner huis.

Nadelen traditionele router:

 • Bij dode plekken in je netwerk moet je met repeaters werken.
 • Losse netwerken voor 2,4GHz en 5GHz, soms zit je op het verkeerde netwerk.

Apple geeft tips hoe je een Wi-Fi-router het beste kunt instellen, zodat het goed samenwerkt met je iPhone, Mac en andere Apple-producten. Je leest hier meer erover.