WiFi 6 nu officeel: maakt je draadloze netwerk stabieler

De iPhone 11 is WiFi 6 Certified
Wi-Fi 6 oftewel 802.11ax is de nieuwe standaard voor routers en draadloze netwerken. Het gaat officieel vandaag van start, vlak voordat de iPhone 11-familie in de winkel ligt. Deze toestellen bieden al ondersteuning voor Wi-Fi 6. Wat zijn de voordelen, wat heb je eraan?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Wi-Fi 6 is de nieuwe standaard

Hieronder lees je over:

Vanaf 16 september 2019 geldt er een nieuwe specificatie voor draadloze netwerken aan: 802.11ax, ook wel Wi-Fi 6 genoemd. Dat deze sneller is, zal niemand verbazen. Maar het is vooral zinvol in omgevingen met heel veel connected apparaten, want 802.11ax zorgt dat er minder storing optreedt als je huis vol ligt met telefoons, tablets, slimme stofzuigers, slimme weegschalen en allerlei andere apparaten die verbinding maken met internet.

Wat is 802.11ax (Wi-Fi 6)?

Wi-Fi 802.11ax komt vooral van pas bij publieke hotspots, bijvoorbeeld op vliegvelden, waar tientallen mensen gebruik willen maken van internet. De benodigde Intel-chps kwamen al in 2018 beschikbaar voor fabrikanten en de eerste consumentenproducten zoals routers zijn in de loop van 2019 verschenen. Asus had vorig jaar al een router aangekondigd, maar de meeste fabrikanten wachten tot het officiële moment.

Mensen op vliegveld

802.11ax staat bekend als de volgende generatie Wi-Fi en is opgesteld door de Wi-Fi Alliance, het samenwerkingsverband van bedrijven dat bepaalt welke Wi-Fi-versies gebruikt mogen worden. Het was al toegestaan om producten uit te brengen voordat de certificering rond is, maar als je zekerheid wilde hebben kon je beter wachten tot de officiële introductie. Fabrikanten kunnen gebruik maken van de 802.11ax chips van Qualcomm. Die beloven een topsnelheid tot 4,8 Gbps en gaan beter om met congestie.

Nieuwe router en apparaten nodig?
Om gebruik te maken van de hogere snelheden en betere stabiliteit zul je een nieuwe router moeten hebben en een smartphone, tablet en laptop die er geschikt voor is. Het kan dus wel even duren voordat je draadloze netwerk thuis helemaal ‘om’ is.

802.11ax-ondersteuning in Apple-producten

Dit is momenteel de status bij enkele recente Apple-producten:

Vorige standaard: 802.11ac wave 2
Momenteel wordt bij andere fabrikanten ook voornamelijk 802.11ac gebruikt. Sinds juni 2016 is het mogelijk om ‘wave 2’ te certificeren voor 802.11ac en dat was voorheen de standaard bij de duurdere consumentenrouters. Het eerder besproken Google Wifi-systeem zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor Wave 2. Ben je toe aan een nieuwe router, dan kan het dus zin hebben om nog even te wachten.

Wat maakt 802.11ax uniek?

Bij eerdere Wi-Fi-generaties lag de nadruk vooral op het verhogen van de maximale theoretische snelheid. Voor 802.11ac is dat bijvoorbeeld 1,3 Gbps terwijl bij 802.11g nog een maximale snelheid van 54 Mbps werd gehaald.

802.11ax verhoogt de snelheid naar de genoemde 4,8 Gbps (aldus Qualcomm) maar de belangrijkste verbetering is dat de netwerkcapaciteit wordt verhoogd. Dit houdt in dat meer mensen of apparaten tegelijk gebruik kunnen maken van het netwerk. Dat is nuttig voor thuisnetwerken met veel apparaten, zoals deurbellen, camera’s en thermostaten, die allemaal met Wi-Fi verbonden moeten zijn. Maar ook bij openbare hotspots komt het van pas.

Pluspunt 1: MU-MIMO voor meer gelijktijdige gebruikers

802.11ax maakt daarvoor gebruik van MU-MIMO, oftewel Multiple User Multiple Input Multiple Output. Bij de huidige 802.11ac-routers wordt steeds één gebruiker tegelijk bediend. De verbinding wisselt razendsnel tussen de verschillende gebruikers, oftewel SU-MIMO (SU staat voor Single User). Bij MU-MIMO kan de router meerdere gebruikers tegelijk bedienen. Apparaten moeten wel MU-MIMO ondersteunen om er volledig profijt van te hebben, maar ook voor SU-MIMO-apparaten zitten er voordelen aan.

MU-MIMO is een optioneel onderdeel van de huidige 802.11ac specificatie, waardoor niet alle routers er gebruik van maken. Ook wordt het alleen gebruikt voor downloaden, niet voor uploaden. In 802.11ax is beide mogelijk.

Pluspunt 2: OFDMA voor meer capaciteit

802.11ax maakt ook gebruik van OFDMA, oftewel Orthogonal Frequency-Division Multiple Access. Deze techniek wordt al gebruik om de capaciteit van LTE-netwerken op te schroeven. Huidige routers gebruiken alle kanalen (20/40/80/160 MHz) voor het verzenden van data, ongeacht of dat nodig is. Bij OFDMA kunnen de kanalen worden gesplitst, zodat een kleine hoeveelheid data maar via één kanaal kan worden verstuurd en de andere kanalen beschikbaar zijn voor andere gebruikers.

Pluspunt 3: Meer bereik
802.11ax biedt nog meer verbeteringen, bijvoorbeeld op het gebied van bereik en reactiesnelheid. 802.11ax werkt zowel op de 2,4GHz- als de 5GHz-band, in tegenstelling tot z’n voorganger. Daardoor profiteert het van het grotere bereik van 2,4GHz dat verder door muren heen dringt en daarom gemakkelijker uithoeken van je huis kan bereiken. Tegelijk profiteert 802.11ax van de hogere snelheid op 5GHz.

Pluspunt 4: Niet continu verbonden
Sommige apparaten zoals rookmelders en thermostaten hebben wel een internetverbinding nodig, maar hoeven er niet continu mee verbonden te zijn. Er zijn apparaten die alleen regelmatig hoeven te controleren of er een software-update of een statusverandering is. Bij dit soort apparaten kan een Target Wake Time (TWT) worden ingesteld. Daarbij wordt een vast tijdstip en een vooraf gekozen tijdsperiode vastgesteld, waarin een verbinding wordt gemaakt. De router hoeft dan geen rekening te houden met apparaten die maar heel korte tijd internettoegang nodig hebben. Dit vermindert de drukte op het netwerk, waardoor apparaten die wel continu verbonden moeten zijn (zoals je iPhone) voorrang krijgen en minder last hebben van tientallen Internet of Things (IoT)-apparaten die je mogelijk in huis hebt.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 16 september: Vanwege de officiële start hebben we dit artikel opnieuw gepubliceerd en bijgewerkt.
  • 2018 - 04 oktober: Dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste info over Wi-Fi 6 en opnieuw gepubliceerd vanwege de naamswijziging.

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 juli 2022 om 12:12
Onderwerp
Categorie
Diensten
Software
iOS, macOS

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.