Vuurwerkfoto's tijdens oudjaar en nieuwjaar maken

Vuurwerkfoto’s met de iPhone maken: met deze 10 tips lukt het altijd

Wil je rond Oud & Nieuw mooie vuurwerkfoto's met de iPhone maken? Met deze 10 tips gaat het zeker lukken! Van sluitertijd tot ISO, we leggen alles uit.

Vuurwerkfoto's tijdens oudjaar en nieuwjaar maken

Het einde van het jaar nadert, je hebt een mooi feest gepland en je wilt dat magische moment als de klok twaalf uur slaat natuurlijk zo goed mogelijk vastleggen. Daarvoor heb je je iPhone op zak, want wie neemt nou een dure camera mee naar een feestje waar het best wel eens wild kan worden? In deze gids geven we tips zodat de feestdagen- en vuurwerkfoto’s altijd lukken.

Vuurwerkfoto’s maken

Foto’s maken tijdens het kerstdiner of tijdens oudejaarsavond betekent: weinig belichting en felle lichtpunten zoals kaarsjes en straatverlichting. Dat zijn niet de meest ideale omstandigheden voor de iPhone-camera en daarom hebben we een paar tips verzameld om te zorgen dat je bijzondere momenten er tóch scherp op staan.

#1 iPhone-oordopjes gebruiken voor stabiele foto’s

Een statief is het beste hulpmiddel bij het maken van een goede, onbewogen foto, maar lang niet iedereen heeft er eentje in huis. Zeker als je naar een feestje gaat wil je niet een zware fototas met statieven, softbox en andere hulpmiddelen meenemen. Toch is een stabiel beeld een absolute must bij fotografie rond kerst, oud en nieuw: het merendeel van je foto’s maak je immers bij weinig licht en de kans is groot dat een bewogen beeld onscherp wordt.

Feestdagenfotografie: een bewogen foto

Zo’n bewogen foto kan een onverwacht effect geven, maar veel mensen willen het liever toch niet. Een onbedoelde camerabeweging kan al snel gebeuren als je met bibberende handen de sluiterknop van de iPhone moet indrukken. Gelukkig kunnen de meegeleverde oordopjes je helpen.

iPhone 7 review: oordopjes op de achtergrond

Bij het maken van een foto op je iPhone kun je de volumeknoppen als sluiterknop gebruiken. Dit geldt ook voor de plus- en mintoetsen op de iPhone-oordopjes. Door de oortjes aan te sluiten heb je daarom een makkelijk te bedienen sluiterknop, waar je zelfs nog met bibberende handen op kunt drukken. Zorg wel dat je de iPhone tegen een vast voorwerp laat leunen, zoals een lantaarnpaal of binnenshuis op een stapel boeken. Die dienen dan als tijdelijk statief.

#2 Slow Motion voor mooie vuurwerkvideo’s

Behalve voor het maken van gewone foto’s kun je met de Camera-app van iOS nog veel meer doen. Ben je van plan die mooie dure vuurwerkpijl vast te leggen, probeer dan eens slow-motion. Dankzij de slo-mo-functie van de Camera-app kun je mooie filmpjes maken, zodat je het vuurwerk langzaam in de lucht uit elkaar ziet spatten en je er extra lang van kunt genieten. Vergeet niet af en toe zelf te genieten, want anders maak je Oud & Nieuw alleen maar mee via het cameraschermpje. Je hebt echt niet de aller-allernieuwste iPhone nodig, want onderstaande video is gemaakt met een iPhone 5s met een slow motion-instelling van 120 fps.

#3 Panoramafoto’s voor de hele familie

Wil je met de hele familie op de foto staan of wil je gewoon een heel groot gebied fotograferen, dan is de panoramastand je vriend. Zorg er wel voor dat je niet te snel beweegt en het toestel niet teveel naar boven of beneden draait.

#4 Portretten met diepte

Heb je een iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus of iPhone X, dan bof je helemaal. Je kunt namelijk de portretstand gebruiken voor een feestelijk effect. Het werkt vooral goed bij kerstbomen en andere versieringen: zorg dat de persoon of het huisdier scherp op de foto staat, waarbij de twinkelende lichtjes op de achtergrond alleen een hint geven dat het kerst is. En met de nieuwe portretbelichting kun je iemand écht in de spotlight zetten.

Puppy met kerst

#5 Geen flitser

Een tip voor elke foto met lichtjes of glinsteringen: zet de flitser van je iPhone uit. Vooral in donkere situaties zoals het fotograferen van de kerstboom kan een flitser van je iPhone de foto behoorlijk bederven. Bovendien zie je details op de achtergrond die je liever niet in beeld had, zoals stekkerdozen en proppen pakpapier van de kerstcadeau’s.

#6 Niet zoomen

De iPhone heeft een zoomfunctie, maar het gebruik hiervan brengt wel wat nadelen met zich mee. Omdat de meeste iPhones geen optische zoomlens hebben wordt het beeld namelijk digitaal uitvergroot. Je zou net zo goed een niet-ingezoomde foto kunnen maken en vervolgens en kleiner stuk uitknippen. Details zijn dan niet meer goed zichtbaar, de foto is onscherper en korreliger beeld dan je zou willen.

Op de iPhone 7 Plus en nieuwer heb je tot 2x optische zoom tot je beschikking (en 10x digitale zoom) maar ook dat raden we af om tijdens Oud & Nieuw te gebruiken. Deze zoomfunctie maakt namelijk gebruik van de tweede camera en die is minder geschikt voor slechte lichtomstandigheden. Loop liever iets dichter naar het voorwerp toe.

Vuurwerkfoto's maken: sterretjes

Wil je toch graag onderwerpen van veraf fotograferen, dan zijn er een paar speciale iPhone-lenzen op de markt die je kunt gebruiken. De populairste lenzen zijn die van Olloclip, die verkrijgbaar zijn in meerdere varianten in de online Apple Store.

  • Olloclip voor iPhone 7/8 en 7/8 Plus: 120 euro
  • Olloclip voor iPhone 6/6s en 6s/6s Plus: 80 euro
  • Olloclip voor iPhone 5/5s/SE: 80 euro
  • Olloclip voor iPad: 70 euro

iPhone-lens

#7 Goed nabewerken

Bovenstaande tips zullen flink helpen bij het maken van een goede kerst- of nieuwjaarskiek, maar een goede nabewerker kan een foto nog net die extra touch geven. Er zijn een hoop apps voor beschikbaar, waar we hieronder een snelle greep uit doen:

Instagram

De simpelste nabewerker in ons snelle overzicht, waarmee je een simpele filter over je foto kunt plakken om het geheel op te leuken. Knoppen voor contrast en scherpte laten je leuke effecten toevoegen, maar hierbij kun je niet met schuivers spelen om het effect tot in precisie aan te passen. Handig is dat je een foto kunt croppen en een schuine horizon kunt rechtzetten. En is je foto geslaagd, dan kun je deze meteen op Instagram posten.

Pixelmator

Pixelmator mag niet ontbreken als je het hebt over fotobewerking. Je maakt met de app mooie foto-collages, je voegt effecten toe of verbetert de foto van top tot teen. Bovendien voeg je snel teksten toe, wat leuk is als je mooie kerst- of nieuwjaarsfoto’s wil maken. Daarnaast kun je ook tekenen met de app, over je eigen foto’s heen. Pixelmator kost wel €4,99, maar dan heb je op zowel de iPhone als iPad een ijzersterke app in huis.

Halide

In deze Nederlandse camera-apparatuur kun je allerlei instellingen aanpassen voordat je de foto maakt. Pas bijvoorbeeld de ISO-waarde aan. Een andere optie is Pro Cam, een app die over een slow shutter mode beschikt.

Standaard Foto’s-app

Voor de simpelste bewerkingen kun je gewoon de Foto’s-app in iOS gebruiken. Met de knop Wijzig rechtsboven open je Apple’s bewerkingstools waarmee je een foto kunt kantelen, croppen, rode ogen verwijdert of een fotofilter toepast. Een toverstokje verbetert de kleuren van de foto, maar hierbij moet je er volledig op vertrouwen dat iOS de juiste keuzes maakt. Sinds iOS 8 is er veel meer mogelijk met de standaard Foto’s-app. Je kunt niet alleen foto’s kantelen, maar ook licht bijstellen. Ook de belichting en kleur bijstellen is mogelijk, maar de functies zijn wel wat beperkter dan in een geavanceerde fotobewerkingsapp.

Met bovenstaande lijst hebben we uiteraard nog lang niet alle fotobewerkers in de App Store besproken. Er zijn nog veel meer alternatieve die je in ons handige overzicht makkelijk terugvindt.

#8 Gebruik Camera+

De lage lichtomstandigheden rond kerst zijn voor professionele fotografen vaak reden om tot in detail te spelen met de instellingen van een camera, maar de ingebouwde Camera-app van je iPhone is ietwat beperkt in zijn opties. Gelukkig staan er in de App Store een hoop alternatieven die goed van pas zullen komen tijdens de feestdagen. Voor het fotograferen van vuurwerk vestigen we graag de aandacht op Camera+ (link). Deze app biedt informatie en extra opties die zeer goed van pas komen tijdens het fotograferen onder lage lichtomstandigheden, zoals de Slow Shutter-instelling.

Camera+ app

Camera+ biedt in eerste instantie de mogelijkheid om het belichtingspunt en het onderwerp waarop je scherpstelt apart van elkaar te kiezen, door met twee vingers over de camerapreview te swipen. Er verschijnen dan ook aparte knoppen waarmee je de algemene belichting kunt aanpassen en de focus of belichting kunt vastzetten. De mogelijkheid om witbalans met de hand in te stellen is ook interessant bij fotografie rond de feestdagen. Leg een wit blaadje voor je iPhone-camera, druk op de WB-knop en je iPhone weet kleuren juist te herkennen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld een foto van een kerstboom minder snel oranje van kleur omdat het lamplicht het beeld vertekent.

Vuurwerk op straat

Ook handig aan Camera+: onder de plusknop bij de sluiterknop vind je een Stabilizer-optie, waarmee de iPhone pas een foto maakt als je de camera stilhoudt. Een fijn alternatief als je geen zin hebt in de hierboven beschreven methode met iPhone-oordoppen om het beeld zo stabiel mogelijk te maken. Zoals we eerder al zeiden is een stabiele foto rond kerst zeer belangrijk, omdat de lage lichtomstandigheden al snel voor onscherpe, bewogen beelden zorgen.

Een leuk alternatief voor Camera+ is Blux Camera Pro (link), een foto-app met een hoop extra schuifbalken die je met swipes op het scherm tevoorschijn haalt. Daarmee beïnvloed je tijdens het maken van de foto saturatie, contrast, helderheid en scherpte. Zoals we eerder al zeiden: de App Store staat vol met leuke alternatieven die je op andere manieren laten fotograferen. Let daarbij vooral op de geavanceerdere camera-apps zoals ProCamera 8 en Manual Cam.

#9 Let op de ISO-waarde

Tot slot is het verstandig om bij apps zoals Camera+ goed te letten op de ISO-waarde. In Camera+ zie je deze waarde nadat je twee vingers op het scherm hebt gebruikt om belichting en focus in te stellen. De bovenste van de twee is de ISO die de iPhone zal gebruiken bij het maken van een foto. Hoe hoger deze is, hoe grover de korrels die je uiteindelijk in de foto zult zien. Het onderste cijfer laat de sluitertijd van je iPhone zien.

#10 Kies de juiste sluitertijd

Een foto gemaakt met een sluitertijd van een vijftigste van een seconde zal sneller bewegingsonscherpte laten zien dan een afbeelding gemaakt met een sluitertijd van een tweehonderdste van een seconde. De iPhone bepaalt beide parameters op basis van het beeld, maar je kunt er een beetje invloed op uitoefenen door bijvoorbeeld het belichtingsonderwerp te veranderen. Een minder belichte foto zal een hogere ISO-waarde en een langere sluitertijd gebruiken. Krijg je dit niet naar verwachting aangepast door met belichting en andere opties te spelen? Dan kun je altijd nog overwegen om er een extra lamp bij te pakken.

Behalve Camera+ zijn er nog veel meer foto-apps waar heel veel opties in verwerkt zitten. Denk bijvoorbeeld aan (VSCO of Adobe Photoshop Fix. Naast deze twee voorbeelden zijn er nog veel meer apps waarmee je ongetwijfeld de mooiste kerst- en nieuwjaarsfoto’s mee kunt maken. Met al deze apps en tips maak je van de feestdagen een onvergetelijk moment.

https://www.iculture.nl/gids/beste-foto-apps-iphone-ipad/

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorie Devices
Onderwerpen camera, feestdagen, fotografie, kerst, vuurwerk