Kerstmenu

De beste kerstrecepten-apps voor iPhone en iPad

In deze gids vind je de beste apps voor kerstrecepten op iPhone en iPad. Zo zet je iets bijzonders op tafel, dankzij recepten die je van het iPhone- of iPad-scherm kunt aflezen.

Wie aan kerst denkt zal niet alleen aan kerstbomen, cadeaus en familie denken, maar ook aan wildgebraad, cranberrychutney, kalkoen en kerstkransjes. Eten, kortom. Voor de komende eet- en feestdagen zetten we daarom een aantal kerstrecepten-apps voor je op een rij, waarmee je een kerstmenu kunt samenstellen en recepten kunt vinden. Ga er dus even goed voor zitten en probeer een mooi menu samen te stellen. Of verlekker je aan de foto’s en geef een eigen twist aan al het heerlijks dat voorbij komt. Aan een tekort aan inspiratie zal het niet liggen.

iCulture adviseert: Appie & Allerhande Magazine

Voorheen had Albert Heijn de Allerhande Koken-app, maar tegenwoordig vind je de recepten ook gewoon in de Appie-app. In het aparte onderdeel Recepten vind je een lijst van alle recepten die nu in het gedrukte magazine staan. Per recept zie je precies hoe lang je ervoor in de keuken moet staan. De app geeft ook aan voor hoeveel personen het gerecht is. Bij de lijst ingrediënten zie je precies wat je allemaal in huis moet halen en met één tik op de knop voeg je alles toe aan je boodschappenmandje. De app heeft ook een kookstand, waardoor de lijst met ingrediënten en de stappen die je moet nemen wat groter afgebeeld zijn. Via de zoekfunctie kan je filteren op voor-, hoofd- of nagerecht of allerlei andere criteria. Ook voeg je recepten toe aan een favorietenlijst.

Appie met kerstrecepten.

Voor het echte magazine-gevoel is er ook nog de Allerhande Magazine-app voor de iPad. Je vindt daar allemaal verschillende recepten met mooie foto’s en duidelijke instructies. Kookliefhebbers kunnen prima met deze app uit de voeten; er is genoeg om je aan te verlekkeren en met zulke duidelijke instructies kan je niet anders dan een recept succesvol op tafel zetten. Hou er dus wel rekening mee dat deze app alleen beschikbaar is op de iPad.

Jumbo

Doe je liever je boodschappen bij de Jumbo, dan hebben ook zij een app met allerlei recepten. Het tabblad Recepten onderin toont in eerste instantie een algemeen overzicht met duizenden recepten. In de lijst met recepten kun je filteren op Gelegenheid > Kerst om de feestelijke recepten te zien. Maak bijvoorbeeld deze leuke aardappelroosjes, of bak je eigen kerststol. De recepten staan kriskras door elkaar heen, dus maak vooral gebruik van de filters: Kerst én Nagerecht bijvoorbeeld.

Jumbo-kerstrecepten

Via het kopje Boodschappen scroll je helemaal naar onderen voor het onderdeel Thema’s. Je vindt hier een overzicht van allerlei kerstproducten. Wil je zelf niet urenlang in de keuken staan en bijvoorbeeld een gourmetschotel op tafel zetten, dan vind je hier alles wat je voor een geslaagd diner moet hebben.

Kitchen Stories

Kitchen Stories is een mooie app waarmee iedereen kan leren koken. De app is een bron van inspiratie voor allerlei recepten. Of het nu gaat om het maken van een bechamelsaus of het in elkaar zetten van een complex kerstdiner, Kitchen Stories legt het je allemaal haarfijn uit. De app is daarbij vooral heel erg grafisch. Dankzij video’s en duidelijke foto’s weet je precies wat je moet doen. Geen idee hoe je snel kruiden fijn kan hakken? Kitchen Stories legt het voor je uit. Filter op ‘Kerstmis’ en je ziet gerechten die indrukwekkend genoeg zijn om op tafel te zetten.

Kitchen Stories: kerstrecepten

Je kunt met Kitchen Stories niet alleen gerechten delen, maar door een account aan te maken met bijvoorbeeld je Facebook-profiel kun je ook gerechten opslaan en als favoriet markeren. Je geeft eenvoudig aan voor hoeveel mensen je wil gaan koken en de hoeveelheden voor de ingrediënten worden automatisch aangepast. Naast de iPhone- en iPad-app is Kitchen Stories ook nog beschikbaar voor de Apple TV, waardoor je alle recepten op je televisie kunt bekijken. Met de Apple Watch-app maak je een eigen boodschappenlijstje.

Jamie Oliver’s Recipes

Bij Jamie Oliver moet de schoorsteen ook roken en daarom is het aantal kerstrecepten in deze app de afgelopen tijd wat minder geworden. Maar je kunt er toch nog een paar leuke gratis recepten in vinden. Als je zoekt op Christmas vind je 27 recepten. Ook leer je hoe je mulled cider (weer eens iets anders dan glühwein) maakt en hoe je de restjes kalkoen kunt verwerken in een Vietnamese pho (soep). Natuurlijk is ook aan het toetje gedacht: een semifreddo of een pavlova.

Jamie Oliver Recipes app

Ook in de andere kookbundels (zoals Dinner Party Show Stoppers) vind je mooie recepten die niet misstaan op de tafel van het kerstdiner. In elke collectie vind je een paar gratis gerechten. Wil je toegang tot alle recepten, dan moet je een eenmalig bedrag betalen voor de Jamie Oliver Ultimate-app.

In de app is ieder recept voorzien een lijst met ingrediënten, een stappenplan en een beschrijving van de acties met foto’s. Ook zijn er video’s om bijzondere technieken toe te lichten. Bij sommige recepten kan je aangeven of het voor 2, 4 of 6 personen moet worden gemaakt, waarna de ingrediënten erop worden aangepast. De app heeft ook een handig boodschappenlijstje, waar je ingrediënten aan kunt toevoegen. Dit handige lijstje kun je ook opdelen in supermarktschappen. Zo komen bijvoorbeeld het fruit en de groenten bij elkaar te staan, of het vlees en de vis. Met stemcommando’s zoals “Next” kun je bladeren door de stappen van een recept, zonder het scherm aan te raken.

Een nadeel is wel dat de app op de iPhone nog steeds niet is aangepast voor de schermen zonder thuisknop. Ook is de verzameling van recepten wat oud, met bijvoorbeeld een lijst van moederdagrecepten. Desalniettemin is de app het proberen waard als je houdt van de stijl van Jamie Oliver.

BBC Good Food

Kookliefhebbers kennen BBC Good Food ongetwijfeld. De populaire receptensite van de BCC wordt gemaakt door de commerciële tak van de BBC en bevat meer dan 10.000 recepten. In de app van GoodFood moet je eerst een account aanmaken voordat je toegang krijgt tot de recepten. Tik op All Christmas om een overzicht te krijgen van de collecties met kerstrecepten. Vervolgens kies je op subthema’s zoals Boxing Day, Christmas Brunch of Christmas Buffet.

BBC Good Food kerstmenu's

Blader bijvoorbeeld door de 50 glutenvrije recepten. Je kunt favoriete recepten opslaan, de voedingswaarde bekijken en onderaan kijken welke andere recepten er goed bij passen.

Nog meer kerstrecepten en tips

  • Green Kitchen (€4,49, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Als je graag een groene kerst wil, dan is dit de receptenapp die je moet hebben. Je vindt er allerlei vegetarische gerechten, waarbij gelet wordt op het aantal gluten en suikers.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - In de gratis VTM-koken app vind je met een beetje zoeken ook veel goede kerstrecepten, want in hoofdscherm staan allerlei lekkere suggesties voor dit seizoen, zoals hertengebraad met wildsaus of een gevulde kerstkalkoen.
  • Yummly Recipes + Shopping List (gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Deze populaire app ziet er leuk uit en biedt allerlei recepten in het Engels. Je krijgt bij elke stap duidelijke instructies en er zitten meer dan 1 miljoen recepten in. Op basis van je voorkeuren krijg je een recept voorgeschoteld. Werkt samen met Apple’s HealthKit.
  • Vivino: Bestel de juiste wijn (gratis, iPhone, iOS 11.0+) - Een kerstdiner is niet compleet zonder een goed glas wijn. Vivino is een goede wijn-app waarin de smaken van gebruikers samenkomen, zodat je altijd met een geschikte fles wijn aan tafel zit. Met de scanner maak je een foto van het etiket, zodat je direct reviews en andere belangrijke informatie kunt lezen.

Daarnaast hebben we een algemene lijst met de beste Nederlandse recepten-apps voor iPhone en iPad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorie Apps
Onderwerpen kerst, recepten
Devices iPad, iPhone
Software iOS