OLED-schermen al vanaf 2017 in iPhones?

Live Photos: alles over de bewegende foto’s op iPhone en iPad

Met Live Photos breng je stilstaande plaatjes tot leven. Een Live Photos is namelijk een bewegende foto, vergelijkbaar met een korte video of gif. Wat is het precies, op welke toestellen werken Live Photos en wat kun je ermee? In deze Live Photos uitleg lees je er alles over.

Wat zijn Live Photos?

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt de Live Photos-functie ervoor dat je foto’s gaan bewegen. Hierdoor veranderen stilstaande plaatjes in een gif-achtig filmpje van een paar seconden, dat zich steeds weer herhaalt. De Live Photos werden in 2015 geïntroduceerd, samen met de iPhone 6s en 3D Touch.

Apple benadrukt dat het hier niet echt om een video gaat, maar een collectie van foto’s die in een hoog tempo achter elkaar gemaakt zijn. Vergelijk het met een burst-foto, waarmee je tien foto’s schiet in een paar seconden. Zodra je een foto maakt en de Live Photos-functie ingeschakeld staat, pakt de iPhone ook anderhalve seconde voor en na het moment van de statische foto. Al deze beelden worden achter elkaar gezet, waardoor er een animatie van ongeveer drie seconden ontstaat. Live Photos komen daardoor tot leven op het moment dat je deze aanzet. Behalve de beelden wordt er ook geluid opgenomen. Deze optie kun je helaas niet uitzetten, waardoor je erop moet letten dat je niet teveel herrie maakt bij het maken van een Live Photo. Wel kun je het geluid achteraf uitschakelen.

Op welke toestellen werken Live Photos?

In eerste instantie kon je alleen Live Photos maken met een iPhone 6s en iPhone 6s Plus, maar in de afgelopen jaren zijn daar allerlei toestellen bijgekomen, waaronder ook iPads. Op deze toestellen kun je Live Photos maken:

  • iPhone 6s en nieuwer
  • iPhone SE
  • iPad Pro
  • iPad (2017) en nieuwer

Een Live Photo bekijken kan echter op alle toestellen, zolang ze maar de juiste softwareversie hebben:

Hoe kan ik een Live Photo maken?

Live Photos maken.

Het mooie van Live Photos is, is dat je er geen moeite voor hoeft te doen om van de functie gebruik te maken. Jij maakt gewoon een foto zoals je dat al jaren doet met je iPhone en de Live Photos-functie doet de rest van het werk. Het enige wat je moet doen is controleren of de Live Photos knop ingeschakeld staat. Deze herken je aan de ringen bovenin beeld. In onze tip lees je alles over het in- en uitschakelen van Live Photos.

Let er wel op dat Live Photos twee keer zo groot zijn als een normale foto. Een Live Photo neemt ongeveer dubbel zoveel ruimte is als een gewone foto die met een 12-megapixel camera gemaakt wordt. Heb je een iPhone met minder opslagruimte en maak je veel foto’s, dan is het handiger om de Live Photos-functie standaard uit te zetten en pas aan te zetten op het moment dat je het nodig hebt.

Hoe kan ik een Live Photo bekijken?

Het bekijken van een Live Photo verschilt per toestel. Wil je een Live Photo bekijken op de iPhone 6s of nieuwer (met uitzondering van de iPhone SE), dan druk je stevig met 3D Touch om de foto in beweging te zetten. Op de iPhone SE, oudere iPhones en de iPads bekijk je een Live Photo door je vinger op het scherm te houden. Hoe je een Live Photo bekijkt op een Apple Watch en Mac, lees je in onze aparte tip.

Apps voor Live Photos
Er is ook een aantal apps beschikbaar die werken met Live Photos. Met Live GIF zet je elke Live Photo in een handomdraai om in een gif-bestandje, zodat je deze eenvoudig online kunt delen via bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Let er wel op dat de kleurkwaliteit van de foto’s in gif-formaat minder is dan in de originele Live Photo. Met de app Lively zet je ook Live Photos om in gif-bestanden, maar is voor de eerste drie foto’s gratis te gebruiken.

In onze lijst van apps voor Live Photos vind je nog veel meer voorbeelden om meer te doen met Live Photos.

Tips voor Live Photos

Als je meer uit je Live Photos wil halen, moet je zeker onze tips checken:

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2020
Devices iPad, iPhone