Darkroom op iPhone en iPad

Beste apps voor fotobewerking op iPhone en iPad

Fotobewerking op iPhone en iPad wordt steeds toegankelijker. In deze lijst vind je de beste fotobewerking apps voor iOS, van Darkroom en Lightroom tot Pixelmator en Photoshop Fix. Welke app voor fotobewerking past het best bij jou?

De beste fotobewerking apps voor iPhone en iPad

De iPhone is niet alleen de fotocamera die je het meest op zak hebt. Het biedt ook allerlei mogelijkheden voor fotobewerking. In deze lijst vind je de beste fotobewerking apps voor iPhone en iPad, waarmee je foto’s kan uitsnijden, roteren, retoucheren en een ander kleurenfilter kan geven. Er is zitten verrassend veel functies in deze apps, waardoor je eigenlijk geen laptop meer nodig hebt. We zetten de handigste apps voor fotobewerking voor iPhone en iPad op een rij.

Bij het kiezen van de meest geschikte fotobewerkingapp kun je letten op gebruiksgemak, kwaliteit van de meegeleverde filters, mogelijkheden om aanpassingen te doen en exportmogelijkheden. Als je dat nodig hebt kun je ook letten op ondersteuning voor RAW en HEIF. Sommige apps bieden speciale support voor de portret- oftewel dieptefuncties van de iPhone. Uiteraard zul je ook letten op de prijs/kwaliteitverhouding en zaken als: hoe goed wordt de app onderhouden, hoe vaak verschijnt er een update.

Dit is de beste fotobewerking app: Darkroom

Van alle fotobewerking apps biedt Darkroom voor veel mensen de beste afweging tussen gebruiksgemak en mogelijkheden. De app krijgt regelmatig updates en is zowel op de iPhone als de iPad te gebruiken. Het lijkt qua design niet op de standaard-apps van Apple, maar is toch erg intuïtief in gebruik. Er zitten allerlei handige, kleine functies in die van pas kunnen komen. Na het bewerken kun je je foto’s non-destructief opslaan of als kopie bewaren.

Ook is de app erg goed in filters, die je bovendien kunt aanpassen door bijvoorbeeld aan de curves te sleutelen. Je kunt je eigen presets maken, voor als je bijvoorbeeld een standaard foodiefilter wilt hebben. De standaard meegeleverde filters zijn eerder wat beperkt: enkele tientallen, de rest moet je zelf maken.

Darkroom
Gratis (in-app aankopen) Darkroom Bergen Co.

Krachtige Nederlandse fotobewerker met heel veel opties.

Met de komst van de iPad-versie heeft Darkroom nog meer opties gekregen. Zelfs als je geen interesse hebt in het bewerken van RAW- en JPG-bestanden op je iPad, kun je toch veel uit deze app halen. Je kunt bijvoorbeeld je iCloud Fotobibliotheek bekijken op een manier die veel overzichtelijker is dan die van Apple zelf. De workflow is anders dan Lightroom en dat heeft zo zo’n voordelen. Het begint al bij de bibliotheek: je hoeft niet alle foto’s die je wilt bewerken te importeren, zoals in Lightroom. In Darkroom gebruik je de bestaande fotobibliotheek, zodat je geen dubbele collectie krijgt.

Darkroom op iPhone en iPad

Er zitten in Darkroom ook speciale functies voor portretfoto’s met diepte. Zo kun je de verzadiging van de achtergrond aanpassen, terwijl je op het object op de voorgrond andere bewerkingen toepast. Standaard opent Darkroom in de albumweergave, waarbij je tussen foto’s kunt wisselen via een fotostrip. Ook kun je bewerkingen tussen foto’s uitwisselen.

Darkroom sneltoetsen op iPad

Met sneltoetsen op het toetsenbord kun je op de iPad snel bewerkingen uitvoeren, zodat het ook erg geschikt is voor professionele gebruikers die veel bewerkingen moeten doen.

De beste apps voor fotobewerking: onze top 9

  1. Darkroom
  2. Affinity Photo
  3. Lightroom
  4. Photoshop
  5. Adobe Photoshop Fix
  6. Pixelmator
  7. Snapseed
  8. VSCO
  9. Apple Foto’s-app

Er zijn nog veel meer fotobewerkingsapps voor iPhone en iPad die de moeite waard zijn. Deze bespreken we onderaan in het artikel in een kort lijstje. Heb je zelf nog een suggestie, meldt dat dan via de knop onderaan het artikel.

#2 Affinity Photo

Zoek je naar een fotobewerker voor de iPhone, dan moet je deze overslaan. Affinity Photo is namelijk alleen voor de iPad beschikbaar en is daarop een hooggewaardeerde app. Het is een soort Photoshop voor je iPad, met ondersteuning voor meerdere lagen, live filters, RAW-ondersteuning en nog veel meer. Er zijn allerlei tools beschikbaar om je foto’s tot in detail te bewerken. Voor het bewerken en retoucheren kun je ook de Apple Pencil gebruiken, zodat je nauwkeuriger te werk kan gaan. De app is gebaseerd op de Mac-versie van Affinity Photo, die ook al zo hoog scoort bij professionele fotografen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Je kan met de app ook Photoshop-bestanden openen en opslaan. Al je bestanden worden via iCloud opgeslagen en gesynchroniseerd met je Mac, dus je kan altijd overal bij. Het voordeel van Affinity Photo is dat je geen maandbedrag hoeft te betalen. Je betaalt slechts eenmalig en je krijgt dan alle functies die de app te bieden heeft. Geen verborgen in-app aankopen of onhandig verdienmodel dus. Als je na fotobewerking nog verder wil gaan met het ontwerpen van eigen dingen, dan kan je ook Affinity Designer overwegen.

#3 Adobe Lightroom CC

Als je fotograaf bent, dan gebruik je waarschijnlijk al Lightroom op je Mac. Die app is er ook voor je iPhone en iPad, maar heeft wel een heel andere insteek dan de meeste andere foto-apps. Lightroom is een duidelijke tegenhanger van de desktopversie. Je kunt het gebruiken om RAW-foto’s die je op de iPhone hebt gemaakt te bewerken, waarbij je de belichting, kleurbalans, scherpte, ruis en allerlei andere zaken kunt aanpassen. Er zijn maar weinig apps waarbij je zoveel controle hebt over de RAW-sensordata van je camera.

Lightroom iPhone en iPad

Het betekent wel dat je wat geoefender moet zijn om van je foto iets moois te maken. Er zijn weinig presets en de meeste zijn gebaseerd op standaardfilters zoals sepia. Je vindt er weinig hedendaagse effectfilters zoals iedereen tegenwoordig in Instagram en andere apps met één druk op de knop gewend is. Wil je een bepaald effect krijgen, dan moet je daarvoor meerdere stappen uitvoeren en met allerlei schuifknoppen aan de gang gaan.

Adobe Lightroom CC voor foto's bewerken

Een ander verschil is dat Lightroom een eigen fotobibliotheek aanmaakt. Deze werkt samen met Creative Cloud, maar het betekent wel dat je Lightroom-fotobibliotheek los staat van de iCloud Fotobibliotheek die je al bij Apple hebt staan. Toch zullen veel fotografen kiezen voor Lightroom, al was het alleen maar omdat ze dat op de desktop gewend zijn. Adobe heeft een uitleg op de website staan voor mensen die willen leren hoe je met deze app foto’s kunt bewerken op iPhone en iPad.

#5 Photoshop

Na lang wachten is het er eindelijk: Photoshop op de iPad. Dit is de meest voor de hand liggende keuze om te gaan ‘photoshoppen’. Het is een officiële app die sinds najaar 2019 beschikbaar is. Het bevat nog niet alle functies van de desktopversie, maar er wordt wel hard aan gewerkt om zoveel mogelijk functionaliteit toe te voegen. Met Photoshop voor iPad kun je de standaard bewerkingen doen, zoals bijsnijden en roteren, maar er zitten ook wat retoucheer-functies in zoals spot healing, lasso en feathering.

Adobe Photoshop CC voor iPad

Je kunt PSD-bestanden inclusief lagen gebruiken, die je via Creative Cloud beschikbaar kunt krijgen op al je apparaten. Het werkt op alle iPad Pro’s en de nieuwere iPads in combinatie met de Apple Pencil. Je kunt de app 30 dagen gratis gebruiken, daarna betaal je 11 euro per maand. Mensen die al een Photoshop-abonnement hebben kunnen de app onbeperkt gebruiken. Gaandeweg gaat Adobe meer functies toevoegen.

https://www.youtube.com/watch?v=ccSBlU8YB90

#5 Adobe Photoshop Fix

Adobe werkt aan een uitgebreide Photoshop-versie voor iOS. Tot die tijd kun je Adobe Photoshop Fix gebruiken, een uitgeklede versie die een aantal populaire functies van de Photoshop-ervaring bevat. Het is een gratis app die verbonden is met Creative Cloud. Maar je bent niet verplicht hier gebruik van te maken. Met Adobe Photoshop Fix kun je heel makkelijk eenvoudige bewerkingen doen, zoals ongewenste objecten uit foto’s verwijderen en kleuren toevoegen zonder dat je daar een cursus photoshoppen voor hoeft te volgen.

Gratis Photoshop voor de iPad: Photoshop Fix

Je kunt foto’s eenvoudig importeren vanuit Facebook of Dropbox en je stuurt ze zo door via het standaard deelmenu. De nadruk ligt op retoucheren, bijvoorbeeld foto’s lichter maken en kleureffecten toepassen. De interface is gebruiksvriendelijk en aangepast voor mobiel, zodat je ook als beginner snel aan de slag kunt. Wil je een stap verder gaan met bewerken, dan kun je je foto’s inclusief alle lagen doorsturen naar Photoshop CC, Lightroom CC of Photoshop Mix. De app kan foto’s tot 64 megapixels aan, zonder dat je iPad vastloopt. Ook werkt het goed samen met de Apple Pencil.

#6 Pixelmator en Pixelmator Photo

Als je een fotobewerking-app zoekt waarmee je bijna alles kan doen, dan is Pixelmator de moeite om eens te bekijken. Zeker als je deze betaalbare fotobewerker al op de desktop gebruikt zullen veel functies er vertrouwd uitzien. Je kunt fotocollages maken, gekke effecten op foto’s plakken, ongewenste personen uit de foto’s poetsen, kleuren en belichting uitgebreid aanpassen, teksten toevoegen en nog veel meer. Niet voor niets won deze app een iCulture Award.

Gebruik je een iPad om je foto’s te bewerken, dan kan je beter kiezen voor de uitgebreidere Pixelmator Photo. Deze app maakt volop gebruik van de kracht van de nieuwste iPads en biedt op een eenvoudige manier heel veel opties om je foto’s mooier te maken. Er is een knop die je foto’s automatisch aanpast, waarbij het resultaat bijna altijd mooi is. Ook kun je eenvoudig objecten of mensen uit je foto’s verwijderen dankzij de Repair-tool. Met een paar vegen zie je niets meer van die ene ongewenste persoon op je foto terug. Lees ook onze review van Pixelmator Photo.

 
 

#7 Snapseed

Sinds de overname door Google is Snapseed alleen maar beter geworden. Er komen regelmatig updates uit voor deze fotobewerker, die daarmee ongemerkt steeds meer functies heeft gekregen. Zo zitten er HDR-filters in en kun je met de functies Auto Correct snel verbeteren. Liever handmatig aanpassen? Dat kan ook. Met de functie Tune Image kun je tot het kleinste detail aanpassen aan jouw wensen. Het mooie van deze app is dat je ook TIFF- en RAW-foto’s kunt bewerken, dus de foto’s die je met een gewone camera hebt gemaakt kun je inlezen en daarna op de iPad bewerken. Op de iPhone de foto bewerken kan ook, maar is minder ideaal vanwege het kleinere beeld. Naast standaardhandelingen zoals bijsnijden, rechtzetten en roteren vind je enorm veel extra functies zoals randen, tilt-shift, grunge-effect, focus verschuiven en effecten zoals lichtlekkage en krassen.

Snapseed iPhone

Snapseed staat erom bekend dat het een enorme hoeveelheid tools bevat, van simpele RAW-bewerkingen tot aanpassen van de witbalans. Maar ook een tool om je foto’s een glamour-effect te geven. Er is ook een Expand-tool waarmee je een bestaande foto groter kunt maken. Snapseed raadt dan wat er buiten de foto te zien zou zijn geweest. Kun je een bepaalde functie niet vinden in je favoriete fotobewerkings-app, dan is het handig om Snapseed achter de hand te hebben voor die ene, gekke functie.

#8 VSCO

Van alle fotobewerking apps is VSCO (spreek uit: visco) bij sommige mensen al jaren favoriet. De app bevat een gigantische hoeveelheid filters die je kunt aanschaffen. Ook zitten er allerlei tools in van hoge kwaliteit. Natuurlijk kun je het contrast en de verzadiging aanpassen, maar er zitten ook geavanceerdere bewerkingen in zoals aanpassen van het perspectief, schaduwen en extra ruis en krassen toevoegen.

VSCO wordt gemaakt door The Visual Supply Company. Dit bedrijf maakte voor de desktop al presets voor Adobe Lightroom die doen denken aan legendarische filmtypes zoals Kodak Portra 160, Fujifilm Xperia 400 en Ilford HP5. Daar zijn ze eind 2018 mee gestopt, om zich uitsluitend te kunnen focussen op de mobiele app. Daarin vind je ook allerlei presets, maar die hebben niet de benamingen van filmtypes gekregen. In plaats daarvan zijn ze ingedeeld in collecties met namen als C (‘classic’) en M (‘moody’).

VSCO voor iPhone en iPad

Dat je voor veel filters moet betalen beperkt wel de lol om zoveel mogelijk te proberen. Toch zitten er ook veel gratis filters in. Voor rond de 20 euro per jaar kun je abonnee worden van VSCO X, waarmee je toegang krijgt tot alle filters, plus enkele exclusieve opties. Je kunt de sterkte van elk filter aanpassen, waardoor een wat subtieler of zwaarder effect ontstaat.

VSCO heeft ook een sociaal netwerk voor mensen die wat kunstzinniger foto’s maken dan wat je op Instagram vindt. Dit kan leuk zijn als je je afbeeldingen aan andere fotoliefhebbers wilt laten zien. De interface van de app is gaandeweg verbeterd, maar is voor beginnende gebruikers nog wel eens verwarrend. Zo moedigt VSCO je aan om vooral op het eigen sociale netwerk te posten en moet je wat extra stappen nemen als je je foto elders wilt delen.

Een ander nadeel van VSCO is dat er een aparte fotobibliotheek wordt aangemaakt, los van de Fotobibliotheek op je iPhone, iPad of in iCloud. Dit voorkomt dat je met je originelen zit te klooien. Prima als het je aanspreekt, maar geen noodzakelijke app.

#9 Apple Foto’s-app voor iOS

Waarom één van de vele fotobewerking apps installeren, als Apple’s Foto’s-app ook allerlei bewerkingen kan uitvoeren? Deze app kan erg handig zijn voor simpele bewerkingen, zoals het iets bijdraaien of bijsnijden van een foto of het snel toepassen van een effect. Zo merken we dat het filter ‘Levendig’ een wat duistere foto al snel wat oppept. Door op de Wijzig-knop te drukken kun je elke foto aanpassen, een filter toepassen of bijsnijden. Je vind ook schuifknoppen voor Licht, Kleur en Zwart/Wit. Voor supersnel verbeteren van de foto vind je rechtsboven een toverstafje.

Foto's verwijderen van iPhone

Er zit zelfs gedeeltelijke RAW-ondersteuning in de app, al heeft dit wel wat beperkingen. Ook zitten er nog wat verborgen verrassingen in de app. Zo kun je een Live Photo omzetten naar een foto met extra lange belichting, waardoor lichtstrepen ontstaan. Er zijn geen extra filters, je kunt geen filters aanpassen en het toevoegen van nieuwe functies gaat traag. Maar het is de fotobewerkingsapp die iedereen op de iPhone of iPad heeft staan en daarom alleen al het noemen waard. Vanaf iOS 13 kun je bovendien video’s bewerken vanuit de Foto’s-app.

Meer fotobewerking apps voor iPhone en iPad

Er zijn nog veel meer fotobewerking apps op je iPhone en iPad. Hieronder bespreken we een aantal alternatieven.

  • Pixlr Photo Editor - Retouch (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Een alleskunner om foto’s te bewerken. De vrij kleine menuknoppen bieden toegang tot retoucheren, diepte-effecten, kleurbewerkingen en meer. Er zitten ook veel kleurenfilters in.
  • TouchRetouch (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Veeg met je vingers over het scherm om een object te selecteren en TouchRetouc vervangt het door een doorlopende actergrond.
  • Microsoft Pix (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Een slimme foto-app van Microsoft, die ook je foto’s achteraf kan bewerken. Bevat artistieke Pix-stijlen en
  • RNI Films: Photo & RAW Editor (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Een wat minder bekende app voor het bewerken van foto’s. Werkt niet met RAW, maar bevat wel heel veel mooie en bruikbare filters. Er zitten ook wat bizarre opties bij voor filters die lijken op klassieke filmtypes.

Meer tips over foto- en fotografie-apps vind je hieronder:

Bekijk ook

De beste RAW-apps voor iPhone en iPad

Je kan op je iPhone en iPad eenvoudig RAW-foto's maken en bewerken, maar je hebt er soms wel speciale apps van derden voor nodig. In dit overzicht vind je de beste RAW-apps waarmee je je foto's kunt maken en bewerken.