shutterstock_187455818

Beste fotobewerking apps voor iPhone en iPad

Fotobewerking op iPhone en iPad wordt steeds toegankelijker. In deze lijst vind je de beste fotobewerking apps voor iOS, van Pixelmator tot Photoshop Touch.

De iPhone is niet alleen de fotocamera die je het meest op zak hebt. Het biedt ook krachtige mogelijkheden voor fotobewerking. In deze lijst vind je de beste fotobewerking-apps voor iPhone en iPad, waarmee je foto’s kan uitsnijden, roteren, retoucheren en een ander kleurenfilter kan geven. Er is veel te halen uit fotobewerking op iPhone en iPad. We zetten de handigste fotobewerking-apps op een rij.

Adobe Photoshop Fix

Met Adobe Photoshop Fix bewerk je foto's in een flits.Adobe Photoshop Fix pakt een aantal geliefde functies van de volledige Photoshop-ervaring en brengt deze in een gratis app naar de iPhone en iPad. Met Adobe Photoshop Fix kun je heel makkelijk foto’s bewerken, ongewenste onderdelen van foto’s verwijderen en kleuren toevoegen zonder dat je daar een cursus Photoshoppen voor gevolgd hoeft te hebben. Je kunt foto’s eenvoudig importeren vanuit Facebook en Dropbox en je stuurt ze zo door via het standaard Delen-menu. Het gebruik van deze app is geheel gratis, maar je moet wel een gratis Adobe ID tot je beschikking hebben.

Pixelmator

pixelmator screenshotAls je een fotobewerking-app zoekt waarmee je bijna alles kan doen, dan heb je Pixelmator nodig. Deze app kost geld, maar dat is het zeker waard: alle belangrijke functies zitten erin. Je kunt fotocollages maken, gekke effecten op foto’s plakken, ongewenste personen uit de foto’s poetsen, kleuren en belichting uitgebreid aanpassen, teksten toevoegen en nog veel meer. Niet voor niets riepen wij hem uit tot onze beste app van 2014.

Pixlr

pixlr fotografieNog zo’n alleskunner om foto’s te bewerken, deze keer van het bekende bedrijf Autodesk. Nadeel van deze app zijn de kleine menuknoppen. Die bieden toegang tot retoucheren, diepte-effecten, kleurenbewerkingen, rode-ogen verwijderen, roteren en autofixen. Er zit ook een gigantische collectie kleurenfilters in. Vroeger moest je voor de uitgebreide opties betalen, maar inmiddels is de app helemaal gratis. Hoogtepunt is de ingebouwde Color Splash-functie. Selecteer een kleur die je wilt accentueren en de rest van de foto wordt zwart-wit uitgevoerd. Makkelijk te bedienen, uitgebreid en gratis.

TouchRetouch

Magische fotobewerking-apps iPhone TouchRetouchTouchRetouch is van dezelfde ontwikkelaar als AntiCrop en werkt ongeveer op dezelfde manier. In TouchRetouch veeg je met je vingers op het scherm, om een voorwerp te selecteren die je wilt verwijderen. Zodra je de app opdracht geeft, verwijdert TouchRetouch het voorwerp en vervangt het door een doorlopende achtergrond. Om een goed resultaat te krijgen, dien je niet al te klakkeloos te werk te gaan. Als het voorwerp een drukke achtergrond heeft, wordt het resultaat iets minder. Natuurlijk werkt de techniek beter als je kleine vlekken of verrassingen van een foto verwijdert dan wanneer je de helft van de foto overhoop wil gooien – maar er is geen app te bedenken die dit trucje beter uitvoert.

Snapseed

snapseed ipadSinds de overname door Google is Snapseed alleen maar beter geworden. Er komen regelmatig updates uit voor deze fotobewerker, die daarmee ongemerkt steeds meer functies heeft gekregen. Zo zitten er HDR-filters in en kun je met de functies Auto Correct snel verbeteren. Liever handmatig aanpassen? Dat kan ook. Met de functie Tune Image kun je tot het kleinste detail aanpassen aan jouw wensen. Het mooie van deze app is dat je ook TIFF- en RAW-foto’s kunt bewerken, dus de foto’s die je met een gewone camera hebt gemaakt kun je inlezen en daarna op de iPad bewerken. Op de iPhone de foto bewerken kan ook, maar is minder ideaal vanwege het kleinere beeld. Naast standaardhandelingen zoals bijsnijden, rechtzetten en roteren vind je enorm veel extra functies zoals randen, tilt-shift, grunge-effect, focus verschuiven en effecten zoals lichtlekkage en krassen.

Aviary

Misschien heb je nog nooit van Aviary gehoord, maar deze aanbieder levert fotobewerkingsfuncties voor allerlei andere app. Ze maken zelf ook een fotobewerkingsapp, die je gratis kunt gebruiken. Sinds september 2014 is Aviary overgenomen door Adobe. Aviary Photo Editor is een mooie app om foto’s te bewerken. De opties zijn behoorlijk uitgebreid. Je kunt aspecten als helderheid en contrast eenvoudig aanpassen, tekst toevoegen en tekenen op foto’s. Aviary werkt niet zozeer met kant en klare filters, al kun je die wel kopen via de app.

Openingsfoto: Shutterstock, Joshua Rainey Photography

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen fotobewerking, fotografie
Devices iPad, iPhone
Software iOS